Keresés

Részletes keresés

tfe_tng Creative Commons License 19 órája 0 0 75071

Anyam cukrász, annak idején ilyen iszonyat nagy keverő / dagasztó gépeket használtak a tészták keverésére. Ilyen 200-300kg-os, három fázisú, majdnem embermagas konyhai "robotgépet" képzelj ide. Az edény simán egy jó nagy bogrács méretű volt benne, szóval ipari cucc. Azt le lehetett tekerni nagyon lassú fordulatra, szóval ideális lenne a célra. Szerintem ilyen 30-40 éves gépet használtan gombokért be lehet szerezni, ha az embernek van egy kis szerencséje. Nyilván idén már nem fog segíteni, de ha folyamatosan terveztek ilyesmit, akkor lehet érdemes elgondolkodni egy ilyenen. Ja, olyan volt a kialakítása, hogy az edény alá simán lehet tábortüzet rakni, vagy éppen egy gázégőt. 

Előzmény: stolaz (75033)
d_feco Creative Commons License 3 napja 0 0 75070

Á, majd emlékezetből, mint az egyszeri honvéd a lövészeten. 

-Bent hagyta a laktanyában a szemüvegét, maga barom! Hogy fog így a lőgyakorlaton részt venni?!

-Jelentem, majd emlékezetből lövök...

Amúgy egy ósdi laptopra feltelepítettem az angol nyelvű verziót, ha netalán nem lenne valami egyértelmű... :) Például még most sem az a MODBUS protokoll, de majd kialakul.

Előzmény: BJaca (75069)
BJaca Creative Commons License 3 napja -1 0 75069

Eljött az ideje, hogy beruházz egy okosszemüvegbe, ami real-time-ban fordítja a kínai bambuszerdőt. 

Előzmény: d_feco (75068)
d_feco Creative Commons License 3 napja 0 0 75068

Hát azért néha kezdem úgy érezni, hogy kis koromban komp akartam lenni. Az utóbbi pár évben kezdett érdekelni a vezérléstechnika. Így véletlenül vettem egy 'kishibás' HMI-t, nemsokára jó lehet majd valami PLC mellé. A kishibás szó nem a működésére utal, hanem az ingyenes fejlesztői környezetre, ami tartalmazza az uploadert is. A kishibás szó alatt értendő (a körbefirkált rész az a típust jelzi):

A helyzet annyira nem egyszerű, hogy a programozó szoftver csak akkor fordítja le helyesen a sok filrefrancot, ha kínai környezetben használják, kínai időzónában, kínai nyelven. Ha az ikertestvérére írt szoftvert töltöm fel, akkor az szépen felöltődik, el is kezd futni, csak a hmi óperenciás rendszere nekiáll nyervászkodni, hogy nem megfelelő fájl, blabla. Volt védelem rendesen. :/ Szóval már csak egy plc kell, és lehet jáccani. :)

Fűrész Elek Creative Commons License 4 napja 0 0 75067

Jajj, bocs, ez valahogy nem volt egyértelmű. 

Előzmény: BJaca (75063)
halaloszto Creative Commons License 5 napja 0 0 75066

Az első nem lett tökéletes, azt tömény ecettel csináltam, meg kicsit kevertem is. Azért jó a natúr öntöttvas fazék, mert a motoros drótkefével simán elmosogattam. 

Előzmény: d_feco (75060)
BJaca Creative Commons License 5 napja -1 1 75065

Hát sajna nem jött össze, de köszönöm mindenkinek a támogatást.

stolaz Creative Commons License 5 napja 0 1 75064

Innen is.

Előzmény: BJaca (75059)
BJaca Creative Commons License 5 napja -1 1 75063

Holnap lesz majd kb 8 és 9 közt, akkor fogják figyelni az sms falat.

Előzmény: Fűrész Elek (75062)
Fűrész Elek Creative Commons License 5 napja 0 1 75062

Ment egy.

Előzmény: BJaca (75059)
ksanyi52 Creative Commons License 5 napja 0 0 75061

Az asszonykám meg bevágta a sütőbe, és ahány kiló annyi óra,és még kavarni sem kellett. Persze nem ilyen sokat.

Előzmény: stolaz (75054)
d_feco Creative Commons License 5 napja 0 0 75060

Csak azért kérdeztem, mert annak idején édesanyám is kipróbálta ezt a módszert - bár neki nem lángot, hanem sütőt javasoltak. Maradjunk annyiban, hogy szerintem azt az edényt már vagy tíz éve más formában használja valaki (lsd.: beolvasztás címszó alatt). Azt nem tudom, hogy keverte rázogatta-e, s már nem is fogom megtudni. :/

Előzmény: halaloszto (75055)
BJaca Creative Commons License 5 napja -1 0 75059

06 20 22 22 122

A Retro rádió sms száma.

Előzmény: Fűrész Elek (75058)
Fűrész Elek Creative Commons License 5 napja 0 0 75058

És  hova kell küldeni azt az SMS-t?

Előzmény: BJaca (75056)
Paco155 Creative Commons License 5 napja 0 1 75057

Ezen ne múljon....

Előzmény: BJaca (75056)
BJaca Creative Commons License 5 napja -1 0 75056

Kérnék egy kis segítséget! A Retró rádióban Bochkorék turnézni indulnak, és jönnek Fehérvárra is, ahol egy helyi zenekar felléphet náluk. 3 versenyző van, az egyik, a Faded Life a fiamék zenekara. Valamikor 8 és 9 között lesz a szavazás, melyik banda lépjen fel velük. Sms-ben kell beküldeni a "Faded  Life Árnyékvilág" üzenetet, ha gondoljátok.

https://www.youtube.com/watch?v=iRt1LhVd5pE

A tét: egy hónapig játszák a zenéjüket a Retro rádióban.

halaloszto Creative Commons License 6 napja 0 0 75055

Egyáltalán nem! Tényleg.

Előzmény: d_feco (75053)
stolaz Creative Commons License 6 napja 0 0 75054

Nekem ennél sokkal nagyobb lábasban van, és kb. 3-400 üveggel lesz. Szóval sok adag főzés lesz. Eddig kb. 50 üveg van kész.

Előzmény: halaloszto (75049)
d_feco Creative Commons License 6 napja 0 0 75053

Nem lett ecet ízű, innen látom. :) Más kérdés az hogy odakozmált-e? 

Előzmény: halaloszto (75052)
halaloszto Creative Commons License 6 napja 0 0 75052

Kész is. Tényleg csak egy félórát kevergettem a végén. De lehet még egy 4-5 órát hagyhattam is volna főni magában. Holnap megmondom ecet ízű lett-e.

Paco155 Creative Commons License 6 napja 0 0 75051

Mert egy páleszfőzőt  összebarkácsolni sokkal nehezebb feladat.... :P

Előzmény: stolaz (75050)
stolaz Creative Commons License 6 napja 0 0 75050

Csodálom, hogy senki nem jött azzal a tanáccsal, hogy miért nem inkább pálinkát készítünk...

halaloszto Creative Commons License 6 napja 0 0 75049

Púpos volt, ami ráfért annyi volt benne. Két éjszakát ment eddig, most lesz felforralva és üvegbe téve.

d_feco Creative Commons License 6 napja 0 0 75048

Jogos, kihagytam a logikai láncolatot, mely szerint minden mindenhez is rögzítve van ( a hajtómű az állványhoz, az állvány a pitlikhez, vagy ezek tetszés szerinti kombinációja :D ). 

Előzmény: BJaca (75047)
BJaca Creative Commons License 6 napja -1 0 75047

Én a keverőgépet a kotlához erősíteném. 

Előzmény: d_feco (75046)
d_feco Creative Commons License 6 napja 0 0 75046

Ilyet még nem csinált a cégünk, de érdekes egy feladat, az biztos. Motor-> kis lánckerék->nagyobb lánckerék-> csigás hajtómű - szerintem (~1380-as fordulatszámból leend 4-5, ha a kerékpár lánckerekeivel saccolok, és a csigahajtómű 1:100). A keveréshez nem árt egy meredekebb szögű félig nyitott csiga, esetleg ellenáramút alkalmazva (kérdés, hogy a kotla alja bírná-e a huzamosabb igénybevételt, de jó eséllyel igen). Esetleg fogaskerék áttétel, mert azzal is igencsak le lehet csökkenteni a fordulatszámot - ámbátor nem egy alsógatya árába kerülne a konstrukció... Vajk meglátása szerintem helyes, ha nincs az állványhoz rögzítve a kotla, akkor ott bajok lehetnek...

Előzmény: stolaz (75033)
rferi Creative Commons License 2026.09.08 0 0 75045

Itt látszik a keverő alsó vége:

Előzmény: rferi (75043)
rferi Creative Commons License 2026.09.08 0 0 75044

De láttam olyan csapágyazást is, hogy a vízszintes csapágyfa a két fülben volt rögzítve.

Előzmény: rferi (75043)
rferi Creative Commons License 2026.09.08 0 0 75043

Szatmárban katlanon főzik üstben a szilvát. A keverő egy négyágú fa bunkó, aminek az ágai illeszkednek az üst aljához, a nyelének felső végét pedig kicsapágyazzák egy felső tartóhoz. A nyélen van egy oldalra kiálló merev rúd,aminek a végére csuklós kapoccsal illeszkedik egy másik rúd. Ezt tartják vízszintesen, és ezt húzzák-tolják előre-hátra - így kavarják a lekvárt.

Ezt a megoldást kéne továbbvinni, egy tárcsába excentrikusan rögzítve, a tárcsát lassan forgatva.

BJaca Creative Commons License 2026.09.08 -1 0 75042

A tengelyre egy szíjtárcsa, a keverőkanálra meg egy nagyobb. 

Előzmény: stolaz (75040)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!