Keresés

Részletes keresés

MAN10 Creative Commons License 6 órája 0 0 5328

Kedves Gombóc, a szívemből szóltál, ehhez a hozzászólásodhoz nem kell hozzátenni semmit! 

Előzmény: gombóc63 (5326)
Johnnyv1987 Creative Commons License 9 órája 0 0 5327

Érdekes kérdés ez, van ez az oldal ami most le lett írva és van a másik amit pl. több haverom is csinál, hogy ha stresszes nap volt a munkahelyen akkor hazamegy, aztán jó pár pohár alkohollal (sör, bor pl.) vezeti le a feszültséget, akár hétköznap is, vagy heti több alkalommal. Ezzel nagyjából le is van fedve a társadalom döntő többsége (legalábbis itthon), arról viszont megnéznék egy statisztikát, hogy hosszabb távon melyik a károsabb, melyik vezet több egészségügyi problémához. Nyilván ilyen statisztika nincs, de sajnos itthon az emberek így működnek, valaki bedob egy nyugibogyót, megint más jó pár korsó sört, amihez hozzá lehet szokni (mint tudjuk, nem csak az az alkoholista aki napi szinten iszik, ha hetente egyszer mondjuk a stresszlevezetésnek azt a módját választja, hogy szépen elmegy a haverokkal berúgni az ugyan úgy alkesz, főleg ha ez hosszú évekig megy és nem fog tudni leállni róla).

Sokat kell sportolni, az megoldja a problémát és kitűnő feszültséglevezető is, mint ahogy a példámból is látszik (20 év, heti 4-5 alkalommal történő sportolás után lettem szorongós-pánikzavaros beteg). :D

gombóc63 Creative Commons License 9 órája 0 0 5326

Szia! Nos erőteljesen vitatkoznék veled. Egy az, hogy ha anyukád és te is fiatalabbnak látszol a korodnál ( azért ne haragudj meg de kétlem, hogy 40 évesen 18-nak sem nézel ki) az nagyban a genetika hatása. Igazad van abban, hogy nagyon sokat számít a jó alvás, a kiegyensúlyozott élet stb, de hogy mindezt, a fiatalos kinézetet a xanaxnak lehessen betudni...ugye magad sem gondolod komolyan. Semmilyen tanulmány nem támasztja alá, hogy a bőrünknek jót tenne, az alvás igen. És az is tény, hogy a nemalvás káros, nagyon káros, károsabb mint pár szem pirula. Viszont pont nem lennék büszke arra hogy már 20 éve ezen a bogyón élek és nem találtam volna meg enélkül a megoldást. Valamiért elkezdted szedni, de látom, ez családi probléma, nem tudtál belőle kilábalni? Pont te írod, hogy találjuk meg az arany középutat?! Hát ez messze nem az. A xanax arra megoldás, hogy fizikai tüneteket enyhítsen rövid ideig. Lehet, hogy nagyon szerencsés vagy, de többségnél nagyon gyorsan kialakul, hogy egyre többet kell bevenni belőle. És ezen felül tudod azt előre, hogy 50- 60-70 évesen mit csinál majd belőled ez a gyógyszer? Ezen elgondolkodtál? Sokan többféle tünetekről számoltak be rövidebb-hosszabb használat után. Nem félsz? Nem kell túllépni az adagokat? Te már rég megtetted a 20 éveddel. Azt gondolod, hogy attól nem vagy gyenge jellem, hogy leteszed a gyógyszert, aztán meg vissza?! Hát mit mondjak, érdekes a gondolkodásod. De szívesen meghallhatom majd más véleményét is. Bocs, de nem tartom követendőnek a hozzáállásodat.

Előzmény: vickvick (5325)
vickvick Creative Commons License 11 órája -1 0 5325

Sziasztok!

Igazából nem értem, hogy miért olyan fontos és életbevágó dolog leszokni egy nyugtatóról. Én fiatalkorom óta szedek Xanaxot, kb. 20 éve. Soha, semmi bajom nem volt tőle, nyugodtan, pihentetően alszom, a munkámat stresszmentesen végzem, nem idegesítem fel magam minden apró - vagy nem apró problémán. 

Nekem is volt olyan időszakom, hogy leálltam róla, csak, hogy bizonyítsak másoknak, hogy nem vagyok gyenge jellem. Hozzáteszem olyanok szóltak meg, akik cigarettáznak, alkoholizálnak, napi 10 kávét megisznak és még sorolhatnám. Ilyenkor az a kérdés, hogy mitől más ez a szokás - vagy az - vagy amaz...

Jól vagyok, jól alszom, nincsenek rémálmaim, pontos vagyok és kipihent. Ez az arcomon is látszik régóta. 40 éves leszek, de fél éve - az ABC-ben elkérték a személyimet. Édesanyám is évtizedek óta szed nyugtatót és 69 éves létére, maximum 45-nek mondanám. Több egészségügyis, pszichiátriai dolgozó is elmondta, hogy a kipihent kinézet, arc, bőr -nagy valószínűséggel pont a nyugtatónak, konkrétan a nyugodt alvásnak köszönhető. Nyilván genetika is, de a Xanaxnak mindenképp van benne szerepe. Egyébként bizonyított, hogy a "nemalvás" vagy kevés, minőségtelen alvás sokkal károsabb, mint pár pirula. 

Arany középút, én ezt tudom csak tanácsolni, nem kell dobozokkal beszedni, tartani kell a kellő adagolást és nincs baj.

Szerintem. :)

Nem kell túllépni az adagokat. 

Johnnyv1987 Creative Commons License 2 napja 0 0 5324

Köszi! Hát majd kiderül, lehet, hogy csak én bírom túlságosan az ilyen dolgokat. Azt viszont még mindig tartom, hogy a nyelv alatt oldódó ugyan akkora adagnál sokkal nagyobbat üt így, hogy közvetlenül a véráramba kerül.

Előzmény: MAN10 (5323)
MAN10 Creative Commons License 2 napja 0 1 5323

Szia. Szerintem ez is teljesen egyénfüggő, hasonlóan a leszokáshoz, elvonási tünetek megéléséhez, vagy szerencsés esetben hiányukhoz. Itt a fórumon, ha jóval visszaolvasol, valószínűleg találsz a toleranciába került sorstársak történetéből többet is. Nálad lehet, hogy hamarabb alakul ki az adott adaghoz való hozzászokás, bár ne így legyen! 

Előzmény: Johnnyv1987 (5322)
Johnnyv1987 Creative Commons License 2 napja 0 0 5322

Sziasztok!

Mennyi idő alatt lehet hozzászokni egy adott adaghoz Xanaxból? Ma dolgom volt a városban, mentem be taxival, indulás előtt kb 2 órával bevettem a szokásos 0.5mg-ot, ami arra volt jó, hogy indulás után már 2 perccel durván elfogott a rosszullét, bevettem rá gyorsan egy 0.25-öset, utána kb. fél órával rendeződött nagyjából a helyzet. Nem nagyon örülnék neki, ha ilyen ütemben kéne emelni az adagolást. :/

Johnnyv1987 Creative Commons License 3 napja 0 0 5321

Szia!

 

Bár ez nem teljesen ugyan az, de némi hasonlóság van köztük, én escitalopramot szedek, ma van pont két hete, hogy 10mg-ra emelték az adagom. Egyelőre várom a csodás gyógyulást amikor a féllábú vak felkel a tolókocsiból és elkezd járni, ahogy olvastam állítólag majd "beüt" a gyógyszer nagyjából mostanában és minden szép és jó lesz. Hát ha nem akkor lehet én ütök be egyet a dokinak, mert nagyon fogytán van már a türelmem. :D

 

Na de a viccet félretéve, általában az első pár hétben mindenkinél erősödnek a tünetek, majd utána (elvileg) átvált és jobb lesz minden. Mellékhatás nagyjából A-tól Z-ig ami eszedbe jut minden lehet tőle (ahogy a betegtájékoztató hosszúságán is látszik), úgyhogy jobb nem is erre gondolni. Én az escitalopramból az 5mg-ot (ami a normál adag fele) is nagyon nehezen tudtam megszokni, azért tötyögünk még mindig ekkora adagnál.

Előzmény: János55 (5320)
János55 Creative Commons License 3 napja 0 0 5320

Sziasztok valaki szedett már CITALOPRAM -ot? Milyen tapasztalatokkal?

Előre is köszönöm.

Johnnyv1987 Creative Commons License 3 napja 0 0 5319

Hát látod, én a nudli elhagyását is megéreztem. :D

Előzmény: MAN10 (5318)
MAN10 Creative Commons License 3 napja 0 0 5318

Szia. Igen, olvasom mindennap a fórumot, én is vártam a kérdésedre a választ, de sajna nem írt senki. Mivel ebben a gyógyszerváltásban nekem nincs tapasztalatom, nem tudtam mit javasolni, de kíváncsi lennék én is, hogy mi is a helyzet ezügyben. Köszönöm, hogy próbálsz segíteni, miközben neked is megvan a problémád. Rád hallgattam, szedem tovább a valeriánát, biztos nem fog akkora gondot okozni, mint a xanax, és a tudatlanságom  okozott nekem. Meg Roland fórumtárs is megírta, hogy amit én szedek belőle, az nudli! 🙂

Előzmény: Johnnyv1987 (5315)
Roland7777 Creative Commons License 4 napja 0 0 5317

https://www.natursziget.com/nyiltter/20060111hivatalosszovegek

 

Lehet hogy barbiturát is van benne amit szedsz🥴?

Előzmény: Johnnyv1987 (5315)
Roland7777 Creative Commons License 4 napja 0 0 5316

Valerianizmus több gramm szedése esetén alakul ki, 200mg a nudli! 😉

Előzmény: Johnnyv1987 (5315)
Johnnyv1987 Creative Commons License 4 napja 0 0 5315

Szia!

 

Remélem olvasod még a fórumot. Még véletlenül se szeretnélek félretájékoztatni, kutakodtam egy kicsit és találtam egy részletes leírást a Valeriana-teva nevű készítményről, amit én is már jó 3 hónapja használok. Természetesen ezekből az információkból semmi nincs feltüntetve a dobozon jó magyar szokás szerint...

https://almapatika.hu/images/stories/pdf4/Valeriana_TEVA_100_mg_bevont_tabletta.pdf

 

 

Ami a legfontosabb: 

"A Valeriana TEVA 100mg bevont tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható • mivel a készítmény tartós alkalmazásakor függőség, úgynevezett valerianizmus léphet fel, melynek jellemző tünete a változó érzelmi állapot, • nagy dózisú, hosszan tartó alkalmazást követően a kezelés elhagyásakor megvonási tünetek léphetnek fel

Amennyiben az előírt adagban szedte a gyógyszert, fokozatosan csökkentse az adagot, majd ezt követően hagyja el. A kezelés hirtelen megszakításakor megvonási tünetek jelentkezhetnek: rossz közérzet, nyugtalanság, szorongás, hányinger, hányás, remegés, fokozott verejtékezés."

 

Én meg pár napja abbahagytam csak úgy, ha már egyszer itt a xanax, aztán nem értettem, hogy 2 nap kihagyás után miért akarok majd meg halni. A pulzusom felugrott 110re, vert a víz, ideges voltam, fokozódott a szorongásom még a xanax mellett is... Úgyhogy most visszavettem és felváltva használom a Xanax mellett egyelőre, reggel 0.5mg xanax, délben 200mg valeriana, délután/estefele a 0.5 mg xanax és lefekvés előtt 200mg. Így a 3*2 tablettát 2*2re csökkentem első körben és az egész nap le van fedve.

Hozzáteszem, hogy krvára mérges vagyok emiatt, természetesen a pszichiáterem szerint a valeriana semmi, 0, hát ahhoz képest akkor erről ennyit.

Előzmény: MAN10 (5305)
Johnnyv1987 Creative Commons License 5 napja 0 0 5314

Közben nagyjából szerintem meg is válaszoltam magamnak a kérdést, a két tabletta összetevői szinte teljesen eltérnek egymástól.

Johnnyv1987 Creative Commons License 5 napja 0 0 5313

Ahogy látom nem nagyon pörög ez a fórum, mindenesetre ha valaki betévedne ide és lenne tapasztalata az alábbi kérdéssel kapcsolatban akkor szívesen venném a véleményét.

A napokban a nyelv alatt oldódó 0.5mg-os helyett kipróbáltam a normál 0.5ös tablettát, ami sokkal kevésbé vágott fejbe és kevésbé jelentkeztek a rossz mellékhatások is. Létezhet olyan, hogy ugyan annál a hatóanyagnál ekkora különbség adódna csak a felszívódás típusa miatt?  Ebből adódóan lehetséges, hogy a nyelv alatt oldódó kevesebb ideig is marad a szervezetben hatásos?

Johnnyv1987 Creative Commons License 2021.06.08 0 0 5312

Sziasztok!

Lenne még egy új kérdésem. Valakivel történt már olyan, hogy a xanax bevételét követően (esetemben a 0.5mg-os nyelv alatt oldódó) olyan érzése volt, mintha fordítva hatott volna? 1-2 perc alatt éreztem, hogy megérkezett a hatóanyag, de inkább mintha fokozta volna a szorongásom, aztán kb. 1 óra múlva hatott rendesen és nyugtatott meg. Ez vajon mitől lehet?

Johnnyv1987 Creative Commons License 2021.06.06 0 1 5311

Köszönöm, én is jobbulást kívánok! A ma délután jól sikerült, egy 0.5ös xanaxxal sikerült úgy elmennem sörözni 1-2 órát az egyik barátommal (természetesen alkoholmentes sörrel a részemről), hogy nem szorongtam és egész jól is éreztem magam, úgyhogy most boldog vagyok. :)

Előzmény: MAN10 (5310)
MAN10 Creative Commons License 2021.06.06 0 0 5310

Köszönöm a segítséget, jobbulást Neked! 

Előzmény: Johnnyv1987 (5306)
gombóc63 Creative Commons License 2021.06.06 0 0 5309

Köszönöm szépen, tiszteletben tartom amit írsz.  A másik amit tanácsoltál: köszi, de van a hátam mögött pszichiáter még a múltból, jelenleg amúgy oly tekintetben nincs szükségem rá, hogy terápiára jártam hozzá, a mostani gondomat pedig nem ilyen jellegű gond okozhatja. És egyébként pedig nincs benzo problémám, nem szedek most és amikor szedtem le is tudtam tenni. Most a legnagyobb gondom az alvás, de azt semmiképpen nem szeretném Frontinnal megoldani. 

Előzmény: Totemem (5307)
Totemem Creative Commons License 2021.06.06 0 0 5308

Érdemes lenne belépned a facebook-s Frontin csoportba, elég jó, ott ajánlottak egy gödöllői pszichiáter hölgyet (bár nekem más teloszámom van, lehet már ez nem működik, ami az oldalon van), aki állítólag elég jó ilyen benzo témában, bár még nem jártam nála, csak beszéltem vele, de sok más használható info van arra. 

Pl. ezt az olvasmányt egy ottani hölgy gyűjtötte ki, angol oldalak alapján, hogy mit lehet szedni és trükközni a leszokás alatt, az elvonási tünetek ellen, elég jó... 

 

Előzmény: gombóc63 (5300)
Totemem Creative Commons License 2021.06.06 0 0 5307

Mivel még egyikben sem voltam, nem tudnák senki mellett kampányolni, sokkal próbáltam felvenni a kapcsolatot, és talán érzetre a legjobbnak a Honvéd kórházi tűnik, ha tb támogatottan mész, ha fizetősen, akkor talán a Somnocenter és a Déli klinika

 

A korábban említettet nem szívesen írnám ki, mert a hölgynek nem akarnék rosszat. Mert egyébként nagyon kedves és segítőkész volt így telefonon keresztül, (ami viszont a többi laborosról nem mondható el.) A leghúzósabb időszakban, az ünnepek dacára is visszahívott és próbált azért segíteni... és mivel az adott alváslaborban ő inkább fül-orr-gégész és szomnológus minőségben volt, nem neurológus/pszichiáter, ezért próbálom neki ezt elnézni.. de emiatt pont hogy kevésbé találom azt a helyet annyira megfelelőnek. (Egyébként lehet más tekintetben jó.)

Előzmény: gombóc63 (5300)
Johnnyv1987 Creative Commons License 2021.06.06 0 0 5306

Nem törvényszerű, hogy probléma lesz vele, ezt általában mint lehetséges mellékhatást zárójelben hozzá szokták tenni. Ha jobban vagy tőle akkor én a helyedben nem feltétlenül tartanék szünetet. Az előbb véletlenül kihagytam, de a májat is csak minimálisan terheli, ha valaki nem fogyaszt mellette rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt vagy több, komolyabb gyógyszert akkor szerintem ezzel sem lehet gond hosszabb távon.

Előzmény: MAN10 (5305)
MAN10 Creative Commons License 2021.06.06 0 0 5305

Köszönöm a választ. Én is hónapok óta szedem, délben 130mg-os,este egy 200mg-os tablettát. Úgy érzem, segít is valamit. Akkor viszont tartanom kéne néhány hét szünetet, a valerianizmus elkerüléséhez?

Én sajna nem hallottam még arról a gyógyszerről, amit kérdezel, de biztos lesz valaki, aki tud róla. 

Előzmény: Johnnyv1987 (5303)
Johnnyv1987 Creative Commons License 2021.06.06 0 0 5304

Közben nekem is támadt egy kérdésem. Hallott már valaki a Grandaxin nevű gyógyszerről? Állítólag ez is szorongáscsökkentő, viszont nem alakít ki olyan függőséget, mint pl. a xanax.  

Johnnyv1987 Creative Commons License 2021.06.06 0 0 5303

Szia!

 

A valerianát terápiás adagban (maximum 3*2-300mg) lehet szedni akár hónapokon keresztül is, nem alakul ki hozzászokás, azonban hosszú távú használatnál valerianizmus léphet fel aminek a fő tünete az érzelmi labilitás.

Én több, mint 3 hónapja szedem már 3*200mg-os adagban, egy nagyon kicsit segített is, de most az antidepresszáns emelésemnél vajmi keveset ér a szorongás csökkentésére, ezért is kezdtem most el alkalomszerűen xanaxot használni.

Előzmény: MAN10 (5302)
MAN10 Creative Commons License 2021.06.06 0 0 5302

Sziasztok. A fórumtárs említette a valeriánát. Na mi is van akkor ezzel? Ahány cikket, tájékoztatót olvasok, annyiféleképpen jellemzik. Kérdéseim a következők. Lehet-e szedni folyamatosan, ha igen, mekkora mennyiségben? Okoz-e májkárosodást, vagy a májproblémásoknak kell vele vigyázni? Azért kérdezem, mert én is szedem, tudni szeretném, kell-e változtatni valamiben. Köszönöm. 

gombóc63 Creative Commons License 2021.06.06 0 0 5301

Egyébként nagyon megértelek, a mai magyar eü...inkább nem írnék jellemzést. Idősebb vagyok, problémákkal, tudnék mesélni. Számomra és gondolom másnak is az a legnagyobb baja az orvosokkal, hogy nem nézik az embert úgy "egybe", van egy tünet, arra adnak valamit, oszt mehetsz. Jelenleg engem egy fejfájásambulancia neurológus főorvosa próbál "segíteni" a most fennálló alvászavaromban, és az azzal összefüggő bajokkal. Hidd el van olyan nálam is, hogy ma jókedvem van, holnap bőgök. 

Előzmény: Johnnyv1987 (5299)
gombóc63 Creative Commons License 2021.06.06 0 0 5300

Komoly alvászavarom van, sokat gondolkodtam azon, hogy el kellene mennem egy alváslaborba. Megtennéd, hogy ha nem itt, akkor privátban megírod nekem ezt az orvost? Ilyenhez nem szeretnék feleslegesen elmenni.

Előzmény: Totemem (5298)
Johnnyv1987 Creative Commons License 2021.06.05 0 1 5299

Teljesen egyetértek a leírtakkal. Jelenleg úgy fogalmaznék, hogy öngyógyítást végzek orvosi felügyelettel, ugyanis a Scippa is az én ötletem volt... Első körben a pszichiáter hazaküldött úgy, hogy szedjek napi 2*0.25mg frontint, aztán majd jobb lesz, vagy ha azt nem szeretnék, akkor igyak citromfű teát és használjak valerianát, ha attól nem tartok úgy.

Majd amikor 1 hónap után visszamentem a következő kontrollra akkor vázoltam fel neki, hogy utánaolvastam és azt találtam, hogy az escitalopram hatóanyagú antidepresszáns hatásos lehet az esetemben, egyben nemzetközi tanulmányok és tapasztalatok alapján a leghatásosabb és legjobban tolerálható SSRI-nek tartják jelenleg a piacon, ezért kipróbálnám ha lehet. Válasz: Nahát, én is pont erre gondoltam! (Nyilván, csak elfelejtetted mondani...) Ezek után adott egy olyan adagolást, hogy 6 nap alatt 0ról 10mg-ra felrántotta az adagot én meg 160as vérnyomással rángatóztam tőle a gyógyszer bevétele után 1 órával, mint akit árammal ráznak, közben égett az egész testem, mert olyan pánikrohamot okozott. Mondjuk én voltam a hülye, hogy külföldi oldalakon nem olvastam utána, ott egyértelműen leírják, hogy szorongásos esetekben, de főleg pánikzavarnál 2-4 hét után érdemes az adagot 5mg-ról 10 mg-ra emelni szükség szerint.

Úgyhogy ennyit a jó magyar egészségügyről. Persze lehet, hogy ha magánorvoshoz mennék ami fizetős akkor ott érdemben foglalkoznának is velem, de egyelőre még nem akarok, viszont ha záros határidőn belül nem lesz változás, akkor ezt tartom a következő lépésnek.

Előzmény: Totemem (5298)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!