Én szinte minden oltásra húzok nejlon zacskót. Zöld oltásnál belekötök az alanyból levelet, amely így nem hagyja kiszáradni. Jól bepárásodik. Ennél a hiba lehetőség, ha korán veszed le a zacskót, vagy túl későn. Az utóbbinál bedunsztolódik a szem. Persze függ attól is, hogy napsütéses napok jöttek az oltásra, vagy hűvösebb napok. Kísérletezni kell. Én néha megnézem, aztán egyikről leveszem a zacskót a másikról nem, néha kis lyukat vágok a zacskóra. Próbálkozni...
Bocs, hogy beleszólok, én tavaly próbálkoztam először meggybe ill. körtébe oltással, és nekem is eredés után beszáradtak. Idén úgy néz ki, hogy sikerült. A sikert annak tudom be, hogy az oltásokat pet-palackkal takartam, így az védte és jó párás levegőben volt. Többször alá öntöztem, hogy párásodjon. Ékoltás volt.
Volt hogy 50-ből egy sem sikerült. Volt hogy 34-ből 32. Volt hogy csak egy féle nemes nem eredt. Volt hogy csak egy féle alanyon nem eredt ugyan az a nemes. Majd kiderül. Ha duzzad a rügy akkor még nem dőlt el semmi. Ha hajt és levelet hoz az is csak biztató. Több év után is kiderülhet, hogy nem érzi jól magát a nemes az alanyon.
Tavaly 02.20- tól oltottam kajszit, ringlót március végéig. Végig volt eredés. Az eleje még jobb volt mint a vége. Most a kajszik olyan ringlóra mennek ami még meg sem indult. Mirabolánon inkább csak azt nézem, hogy összefér e a fajta az alannyal. Alma, körte meg általában jól ered.
Amikor az alany beindult már kezdeni szoktam. De most még kivárok. Van alany ami már beindult, de idővel nem állok a legjobban, meg félek a fagytól. (Eddig ide még nem mutatnak, de még nem bízok benne, hogy nem lesz.)
Mikor kezded az oltásokat? A növényvédelmi szakember szerint, 3 héttel előrébb van a természet. A hagyományos időpont, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, március 25. környéke idén mérvadó lehet? Nálam a meggy van leghátrébb a fakadásban.
Idén egy két hete szedtem. Majd kiderül hogy sikerül.
Tárolásnál gombaölős áztatás után hagyom megszáradni, majd folpackba csavarom. Úgy nem tud kiszáradni. Meg ahogy indul az alany kezdem is eloltani. Tavaly volt amit szedéskor mindjárt oltottam és megeredtek, de márciusiak is eredtek.
Viszont nem minden fajta minden alanyon marad meg. Ezzel most kísérletezem.
Célszerű akkor, amikor még nyugalomban van, de két éve virágzó vesszőről leszedtem a virágokat és mindjárt ráraktam alanyra. Így is sikerült négy oltásom. Ez sem reménytelen.
nálunk sem lett semmi. se cseresznye, se meggy, se dió, se szilva, se kajszi, se birs. a mutsu alma idén termett volna 1-2 szemet, de az is elfagyott. a környéken a téli piros pogácsák viszont nem fagytak el. kórésztam két nagy kosárral. úgy van, ahogy mondod, ha nagyon sérül, akkor rohad, de a sima ütődést nagyon jól viseli. mind hullott alma, az elején kb. 5%-ot gyorsan meg kellett enni, mert rohadásnak indult, a többi hiába ütődött, simán bírja. eltűntek a muslicák is. az egyik kosár a teraszon van, kb. minden másnap megáznak az almák, mégsem rohadnak.
én is szoktam pitét csinálni belőle, annál már tényleg csak a pite után maradt, kifacsart, fahéjas almalé jobb.
A rozmaring a héjáról könnyen felismerhető. Vastag, bőrszerű, és nagyon erősen viaszos. Éppen emiatt kapta a nevét, mert régen, a hűtőtárolók kora előtt is elállt húsvétig. De kásásodni tényleg nem szokott. Feltűnt volna, mert nem szeretem a kásás almát. Nekünk nem termett, és ha vettünk, sose öregedett ránk.
a húsvéti rozmaring megkásásodik, én csak frissen szedve szeretem. ettem ma egy nagyon finom almát, nem tudom milyen fajta, de ha előbb találok rá, mint hogy megveszem a pogácsát, akkor lehet, hogy inkább kinyomozom a fajtáját és abból ültetek, vagy oltok róla. nagy, kerek, piros, pöttyös, kemény, az ízvilága inkább a savas oldalra billen.
Csak az alma tárolhatóságára szeretnék reagálni. Nekem nagyon jól eltartható még a Húsvéti rozmaring, valamint egy a szüleim kertjéből származó fa. Ezt szüleim Nemes sóvárinak mondták, de ebben nem vagyok biztos. Elég jól eltartható még a Batul is.