Felicia belső féltengely csuklóból több verzió is létezik? Honnan lehet tudni kiszerelés nélkül ,hogy melyiket kell megvenni hozzá vagy csak a kiszerelés után lehet megtudni ,hogy melyik verziót kell megvenni?
Sziasztok! Elkészült a motorjavítás. Nem a hengerfej tömítés nem a hüvelyek megsüllyedése nem hengerfej repedés nem blokkrepedés miatt folyt bele a víz az olajba 200m alatt hanem a képen látható fagydugó "rohadt" el . A másik kettőnek semmi baja mintha újak lennének.Nyomáspróba alatt kiderült volna de a mester aki javította tudta ,hogy mit kell megnézni így nem kellett nyomás próbázni . Hüvelyek ki lettek szedve alá lett hézagolva mert 4ből 3 csak szintbe volt egy állt ki megfelelő mértékben hengerfej síkolva új csavarokkal tömítésekkel összerakva szelepszár szimeringek kicserélve. Pöc röff indult , a többi meg majd kiderül használat közben.
Amikor ilyet csináltam, ami rád vár kifújatásnál (ha még nem kezdted el), alap: védőszemüveg, pormaszk.
A hengerekbe puha pamutrongyokat nyomtam bele, minél kevesebb retek mehessen oda.
Ahogy svgyula írta, éles, széles (lehetőleg minőségi, pl. Olfa) pengével nagyon lapos szögben aprólékosan ledolgozod a hengerfejről a tömítésmaradékokat.
A mosóanyagot bőven kislagoztam a blokkból, aztán levegővel alaposan kifújtam és pár napig a tűző napon száradt. Tavaly nyár közepén. Annyiból szerencsésebb voltam. De nekem nincs fedett helyem sajnos ilyesmire (sem).
Utána a Gyula által írt procedúra új csavarkészlettel, hengerfej- és ha már ott járok, szelepfedél-tömítéssel.
Kompresszorral mit és hogyan fújsz ki, hogyan fújod ki a benzint RO55-öt a vizet valamint az egyéb anyagokat. A motortér ebben az esetben ,hogyan néz ki?
Nem csiszolópapir! Tapétavágó éles pengével vagy éles favésővel és csak a látszó tömítésmaradványokat kell eltávolítani. A csiszolás kézzel egyenetlenné teszi a felületet mert csak ott csiszolja a felületet egy időben ahol folt van! Lapracsiszolást meg kézi vezérléssel nem tudsz csinálni!
Ecset, benzin, kompresszor. Csavarhúzó, favéső, kompresszor, RO55 fél óra, aztán ismét vakarás, majd kompresszor. De én nemsokkal előtte takarítottam a hűtőt! Na ami onnan kijött az nem volt semmi! Az összes vas elemről levált rozsda a hűtő alján ül le és eljön az idő amikor becsukódik a kapu de már a félig becsukott is felforralja a vizet és akkor jöhet az újabb tömítés csere. :-)
Én arra gondoltam hogy a szelepemelőket kiszedem utána öntök az olajjáratokba gázolajat ami alul kifolyik így egyszer átmosom a rendszert , a blokk vízterébe meg öntök meleg vizet amit nedves porszívóval kiszippantok majd öntök bele RO55-öt és fogkefével megtisztítóm majd azt is kiszippantom ezzel el lehet játszadozni . Te hogyan csináltad?
Az összes Felicián a 9-es pontnál a lyuk ami a régi 120-as Skodáknál vízleeresztő csavar volt be van dugózva? Régen ezen keresztül tudták a blokkot kimosni ?
A tömítésből nem a legolcsóbbat ha lehet. Nekem valami német gyártó tömítése van bent. Márkát ne kérdezz tőlem mert egyiket sem tudom, hiszen rengetegen csinálnak autóalkatrészeket. A csavar is mindegy ezek egyszer használatosak mert az a lényegük hogy a rugalmasságuk alapján tartják mindig azonos nyomással a hengerfejet. Ha kiveszed utána már nem lehet mégegyszer megnyújtani. A furatokat is ki kell takarítani. A hűtőt ilyenkor könnyű levenni és kitakarítani a blokkból meg a főtengely alatt átmenő vascsővön lévő M8-as csavarnál lehet leengedni a cuccot. A víztérből meg ilyenkor akár magasnyomásúval is ki lehet veretni a szemetet aztán lefújni hiszen úgy is cserélni kell minden folyadélkot.
Ja! Az a hengerfej amit anno' vettem a bontóban pont úgy nézett ki mint a tied. Mivel otthon levettem a szelephimba tengelyt gondoltam míg készül a többi ezt letakarítom. Még jó hogy megnéztem mert kontrétan úgy el volt tömődve az olajjárat, hogy több órába és teljes szétszedésbe került a tisztítása. Valószínüleg a kedves tulaj rendesen cserélte az olajat és gondozta az autót :-D
Az összes Felicián a 9-es pontnál a lyuk ami a régi 120-as Skodáknál vízleeresztő csavar volt be van dugózva? Régen ezen keresztül tudták a blokkot kimosni ?
Szia! Köszönöm a részletes tájékoztatást. Melyik hengerfejtömítést hengerfejcsavarokat szívócsonk kipufogó csonk tömítést szelepszár szimeringet szabad megvenni? Milyen pasztát kell tenni a hengerfej tömítésre kipufogó szívócsonk tömítésre? Én arra gondoltam hogy a szelepemelőket kiszedem utána öntök az olajjáratokba gázolajat ami alul kifolyik így egyszer átmosom a rendszert , a blokk vízterébe meg öntök meleg vizet amit nedves porszívóval kiszippantok majd öntök bele RO55-öt és fogkefével megtisztítóm majd azt is kiszippantom ezzel el lehet játszadozni .
Még egy apró dolog amit sokan nem értenek és mivel nem értik félnek az ismeretlentől! A fém megmunkálás során sérülnek az fémek rácsszerkezeteik vagyis a szétszakított molekulák egy része kifele néz az a szép fényes:-) felület! Ezek képesek az levegő oxigénjével kapcsolatba lépni ami nem csak kapcsolódik hanem roncsolja is és a roncsolástól mégtöbb molekula válik szabaddá. Valahogy így eszi/bontja meg a fémet az oxigén. A rozsdaoldó és passzíváló ezen úgy segít, hogy leköti ezeket a szabad molekula részeket és nem engedi hozzáférni az oxigént, illetve képes az ott lévő oxigén atomokat a saját szabad kapacitásával lekötni. A vízkövel pedig reakcióba lép és konkrétan elforraja azt, de a fémet közben szinte érintetlenül hagyja.
Ezt csak azért írtam le, hogy a rozsdaoldó körüli mítoszokat félelmeket kicsit felodjam és aki nem ismeri az is megértse mi is történik ennek a használata alatt, és utána. Sajnos sok karosszéria lakatossal találkoztam akitől mikor megkérdeztem, hogy miért nem kezeli le a fémet festés előtt azt mondta a rozsamaró szétmarja a fémet! Na ilyenkor szoktam azt mondani nekik, hogy vissza lehet menni az iskolába és visszakérni az oktatási költséget mert az egy teljesen felesleget kiadás volt...............
Összerakás után sem fagyállót töltünk bele hanem víz RO55 majd ha kinyit a termosztát leengedés aztán tiszta vízzel átmosni és ha nem jön trutyi/szemét akkor a fagyálló.
Alapjárton az olajszivattyú 3-4 bar nyomást csinál. Magas fordulaton mégtöbbet. Ahüvelyek körül rozsdaoldó, kaparó,
kompresszor-> levegő kevés víz hozzáadással. A szelepemelőknél kiveszed a rudakat beletűzöd a megfelelő sorrendben
egy kartonpapírba DE!!! ovatosan kocogtatva mert ha kicsúszik a tőke azt így nagyon szar visszarakni! Aztán jöhet az ecset-benzin-kompresszor. A tömítő felületekről egy éles szike, véső, eltávolítasz minden szennyeződést mielőtt bármit takarítasz mert az úgy is belepotyog. A henger felső részén/peremén lévő korom lerakódást is eltávolítod.A henger belső oldalát ha fényes(?) akkor a következőt kellene csinálni. Ovatosan elfordítod a főtengelyt nagyon figyeled, hogy a dugattyú és ne a hüvely mozduljon majd amikor lent van teljesen akkor egy 150-es papírral kicsit a függőlegestől eltérve egyszer jobbra egyszer balra átcsiszolod vagyis belekarcolsz a henger falba. Ez azért kell mert ha fényes nem marad olaj a felületen viszont haígy ferdén belehúzol nagyon apró barázdákat akkor ott azokban bent marad at olaj és keni a környezetet. A gyári hónolást(ez a szakmai megnevezése) egy 150ekm-es hüvelynél még látni kellene.
Ahogy néztem a vízteret nálad is meglesz a hűtő halálának elsődleges oka. Régebben amikor írtam, hogy ha koszos a hűtővíz akkor ajánlott venni 2 liter RO55-öt és azzal feltölteni átjáratni kimosni maj fagyállóval feltölteni. Most már te is látod mi van benne. Én már a 105-ös skodrinál is csináltam. És nem is kellett kiállnom felfort vízzel a dugóból..... A rozsda rossz hővezető a darabjai pedig eltömik a hűtőt!
A tömítésen látsz olyant amitől a víz belefolyhatott az olajba? A blokk vízteréből a barna koszt hogyan kellene kitakarítani illetve a szelepemelő rudak aljánál lévő vizes olajat hogyan kellene kiszedni?
Szia! Megkérdeztem, vállalja. A részleteket le kellene vele tárgyalni! Nekem azt mondta a sikolás 7500Ft. Ha más is kell akkor az plusz nyilván. De nem akarom, hogy azt érezd átverlek:
Megkérdezem. Ami nekem van azt csak ezért cseréls hengerfej mert amíg elkészült a hengerfej átalakítás addig is kellet az autó.
Aztán ha nemlett volna jó az átalakítás vissza lehetett volna rakni az eredetit, de jó lett így van egy felesleges hengerfejem.
Ezért vettem a bontóból egyet amiből legyalultattam 1mm-t, hogy megkapjam az 50Kw-os motor kompresszió
viszonyát. Nekem is 40Kw-os az eredeti motor a levett hengerfeje is DE! semmi különbség nincs köztük! Ugyanis az 50Kw-os
motorban a dugattyúkon van púp! A hengerfej ugyanaz! Ami nekem most benne van az is 50Kw-os motorból származik és végigmértem minden egyforma. A szelepszár szimering ha jól emlékszem pár 100ft/db és ilyenkor egyszerű cserélni. Az enyém
sem ette az olajat mielőtt levettem de azért amit beraktam azon lett szelepvezető és szimering is cserélve.
Szia! Nekem 1.3 MPI hengerenkénti injektoros 40KW-os hengerfejes a motorom a Te hengerfejed is ilyen? Kérdezd meg légyszíves hogy mennyi lenne csak a síkolás illetve a komplett totális hengerfej felújítás. Nekem nem volt olajfogyasztásom nem volt vízfogyás semmi előjele nem volt annak hogy bármi gondja is lenne a motornak.