Keresés

Részletes keresés

pintjano Creative Commons License 30 órája 0 1 20217

Április után már nem volt fagy? Nálunk még májusban is volt többször is minusz

5 is.

Csak a szabadban volt fosókán néhány szem, és egy vadőszin (parasztbarack) néhány

szem. Végleges helyére magról ületetteken -azok is kesernyések-- nem volt, előző évben

sok volt.Délebbre lányoméknál s alig pár szem volt, itt is volt bőséggel májusi fagy

üdv PJ

Előzmény: poza (20216)
poza Creative Commons License 2 napja 0 0 20216

Hátha van vagy lesz valaki,aki még telepítés előtt áll. Az idei év tapasztalatait szeretném megosztani,hátha használok ezzel valakinek. Van két területem,amelyeken őszibarack is van. Az egyiken -5,7 fok volt az áprilisi hajnalon, a másik még durvább hideget kapott, kb. -7 volt. A kedvezőbb értékkel rendelkező területen gf677 az alany, a másikon vadőszi. A nagyobb hideghatás ellenére a vadőszi lányon ritkítani kellett. A másikon kb. 15 százalék termés volt. Az alanyhasználatnál érdemes ezt figyelembe venni.

Rihekopó 34 Creative Commons License 3 napja 0 0 20215

Az "őszibarack index" keresés leginkább a glikémiás indexre (GI) utal, ami a glükózra vonatkoztatott érték, és azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer mennyire gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Az őszibarack glikémiás indexe alacsony, kb. 42, vagyis lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz. Másik jelentése lehet egy hír, például az Index.hu oldalán megjelent cikk az őszibarack áremelkedéséről. Glikémiás index (GI) 

• Az őszibarack GI-je alacsony, ami azt jelenti, hogy lassan szívódik fel és fokozatosan emeli a vércukorszintet.
  • Ez jó hír lehet a cukorbetegek vagy a vércukorszintjüket stabilan tartani kívánó emberek számára.
  • Hír az Index.hu-n 

• Megjelent egy cikk az Index.hu oldalán 2025 augusztusában arról, hogy 85,4%-kal emelkedett az őszibarack ára.
  • Ez a cikk a gazdasággal kapcsolatos, és a cikk a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) adatait veszi alapul az infláció és az élelmiszerárak emelkedésével kapcsolatban.
  • https://www.google.com/search?q=%C5%91szibarack+index&rlz=1C1FHFK_huHU1173HU1173&oq=&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqCQgDECMYJxjqAjIJCAAQIxgnGOoCMgkIARAjGCcY6gIyCQgCECMYJxjqAjIJCAMQIxgnGOoCMgkIBBAjGCcY6gIyCQgFECMYJxjqAjIJCAYQIxgnGOoCMgkIBxBFGDsYwgPSAQkyMTI4ajBqMTWoAgiwAgHxBbIODOTiKdql&sourceid=chrome&ie=UTF-8

blackbat Creative Commons License 2025.07.22 0 0 20214

szia

minden gyümölcsfát lehet oltani azt általában tavasszal szoktuk elvégezni tárolt veszővel alvó szemzést augusztus közepe szeptember eleje amikor már nincs az a nagy meleg most is lehetne de most még elég melegek vannak és nem a legmelegebb napszakba hanem reggel vagy késő délután amikor hüvöseb van és nem tároljuk e veszőt azonnal szemmezük  most nem azt mondom hogy 1-2 napot nem lehet vízben tartani hüvöseb helyen de minél tovább vársz annál  kisebb az esélye az összeforrásnak én a Chipszemzést szoktam használni de kinek melyik  1 éves csak levél rügy a jó és a vesző közepe a legalkalmasabb a vastagság mindegy az alanytól függ milyen vastag én általában kb azonos vastagságra szoktam törekedni egy kicsit lehet kisebb a nemes de nagyobb nem lehet az alanytól legalább is a Chipszemzésnél 

Előzmény: AmazingGecko (20213)
    AmazingGecko Creative Commons License 2025.07.22 0 0 20213

Sziasztok!

Ha jól tudom, az őszibarackot nem lehet oltani, csak szemezni lehet augusztusban.  A szemet már le lehet szedni most július végén? Hány napig lehet tárolni hűtőben, vizes szalvétába csomagolva?

És milyen szemeket kell szedni?  Mennyire beérett és milyen vastag vesszőket? Teljesen laikus vagyok a témában.

IsKol Creative Commons License 2025.06.17 0 0 20212

Tedd ki a napra, mert olyan 20 °C környékén kenhetetlen a zöld "trutyi" ;-) olyan mint a vax.

Előzmény: Törölt nick (20211)
    Törölt nick Creative Commons License 2025.06.17 0 0 20211

De jó.

Úgys most megyek a kertész boltba, veszek ha van.

Szeretem az ilyeneket.

Előzmény: IsKol (20208)
    IsKol Creative Commons License 2025.06.17 0 0 20210

Az érdi

Előzmény: Yaris15 (20209)
    Yaris15 Creative Commons License 2025.06.16 0 0 20209

A NET szerint, a zöld enyvet, egy érdi és egy körmendi cég forgalmaz. Te melyiket szerezted be? Gondolom, azonos hatékonyságú lehet mind a kettő. Árban is közel vannak egymáshoz.

Előzmény: IsKol (20208)
    IsKol Creative Commons License 2025.06.12 0 0 20208

"3-4 éves korig egyszerűbb permetezéssel védekezni."

Nálam nincs intenzív öntözés és tápoldatozás ültetés után, persze a nagy kánikulában azért 3-4x kap alkalmanként kb. 30 liter vizet és ezért nincs marha nagy növekedése fáknak.

Viszont pont emiatt, 4-5 éves korig jól használható a 2%-os káliszappanos oldatba való bemártás/áztatás. Az is igaz, ha nem 7 fám lenne hanem 707, akkor biztos más megoldás lenne ;-)

Tavasszal lekentem a fák törzsén egy sávot Brunonia-val a hangya-farm ellen, ami eddig a kis levéltetű nyomás miatt működött viszont mostanra meg olyan kövérek a katica lárvák, hogy csak na...;-) 

Előzmény: Törölt nick (20205)
    zsorsz Creative Commons License 2025.06.12 0 0 20207

4-5 éves lehet, mivel a zsenge hajtáscsúcsok összesodródtak( bekéróztak a dögök), kontakt szernek nem láttam volna értelmét, mospilant meg erre nem akartam ellőni.

Előzmény: Törölt nick (20205)
    Törölt nick Creative Commons License 2025.06.12 0 0 20206

Nem ismerem, de jókat írtak róla, ahol kiadta a kereső.

Előzmény: Petya60 (20203)
    Törölt nick Creative Commons License 2025.06.12 0 0 20205

Attól is függ mekkora volt a fa.

Ha nagy fa volt, akkor majdhogy nem semennyire.

Ha csemete méretű volt, akkor elégé visszavetheti.

A permetezés nem segített?

3-4 éves korig egyszerűbb permetezéssel védekezni.

Előzmény: zsorsz (20204)
    zsorsz Creative Commons License 2025.06.08 0 0 20204

Suncrest fámat ellepték a levéltetvek, az új hajtásvégeken a leveleket összesodorták. Kénytelen voltam 10-15 centiket visszavágni. A fának ez mennyire árt?

Petya60 Creative Commons License 2025.05.05 0 0 20203

Üdv mindenkinek! A Simphonie oszibarack fajtarol szertnek véleményeket megismerni  Előre is köszönöm. 

zsorsz Creative Commons License 2025.04.17 0 1 20202

Jól van, megnéztem ujra, ott a kis barack. Köszi!

Előzmény: Ali-bá (20201)
    Ali-bá Creative Commons License 2025.04.17 0 1 20201

Nincs kis zöld vastagodás a bibe tövénél?   Akkor nem termékenyült vagy elfagyott.

Előzmény: zsorsz (20200)
    zsorsz Creative Commons License 2025.04.17 0 0 20200

Sziromhullás után a virágmaradványt szétszedve, ( kajszi, szilva, cseresznye, stb) ott van a pici gyümölcs. Csak az ősziknél van valami vörös kiterítvény….ez normális?

Előzmény: Ali-bá (20199)
    Ali-bá Creative Commons License 2025.03.16 0 1 20199

Őszibarack metszés:Metszés előtt és után.

zsorsz Creative Commons License 2025.03.15 0 0 20198

“(Bár szerintem neki kertje is van, és növényt is látott már közelröl, -veled ellentétben, aki csak a fötelböl kertészkedik)”

Ezen a zárójeles részen jót nevettem. Feleségemmel több mint 40 éve kertészkedünk, 30 gyümölcsfa, 40 bogyósok, többszáz szőlő,+ veteményes.

Metszésnél nem várok a bácsikra, fotelból nehéz lenne!

Előzmény: taormina001 (20196)
    zsorsz Creative Commons License 2025.03.15 0 2 20197

Persil olyan szigorú tanárbácsis, ebből fakadóan néha neki ugranak, de nagytudású szőlész és próbált neked tanácsot adni, aztán rájött hogy lóval imádkozás kategória.

Előzmény: taormina001 (20196)
    taormina001 Creative Commons License 2025.03.15 -4 0 20196

Oh, van Persilre gondolsz, aki hozzászólásonként min. 8 miuszt szokott összegyüjteni, ahányszor csak kinyitja a száját? Menny vissza oda, mellette méltó társaságban vagy.

(Bár szerintem neki kertje is van, és növényt is látott már közelröl, -veled ellentétben, aki csak a fötelböl kertészkedik.)

Előzmény: zsorsz (20195)
    zsorsz Creative Commons License 2025.03.15 -1 1 20195

Látom nemcsak a probléma gyártáshoz értesz, az intrikálásban is profi vagy. Meséld el van Perszilt csemege fórumban hogyan akasztottad ki az értetlenkedéseddel?

Előzmény: taormina001 (20194)
    taormina001 Creative Commons License 2025.03.15 -1 0 20194

Neked is köszönöm az okos és tárgyilagos tanácsokat. Nem tudom ugyan, miböl gondolod, hogy makacsul ragaszkodom a döntéseimhez, hiszen épp ahhoz kértem (nagyon udvarias és semleges hangnemben) tanácsot, hogy ilyet tudjak hozni, mivel az elméleti tudásomat nem sikerült maradéktalanul átültetni a gyakorlatba.

Az említett kollega pedig ahol fölbukkan, veszekedést, konfrontációt szít, mégpedig mindig substantiális érvek, valódi tudás nélkül, nyomában pedig rejtélyes módon mindig fölbukkannak a minuszjelzések is, ami szerintem a teljes kertészeti topikban hallgatólagos no go; én mindig csak az ö környezetében látok ilyeneket.

De hogy a tárgyra térjek: az öreg, nosztalgiából tartott fák a múlté: egyetlen áll már csak belölük, annak is csak egy utolsó ága él még. Ö is és a másik, most teljesen alacsonyra vágott is nagyon kedvezötlen helyen, a veteményes közepén állnak, kiásásuk csak nagy rombolás árán lenne lehetséges, p´otlásukat pedig értelemszerüen nem tervezem. Kísérletképpen hagyom öket élni, ameddig akarnak, aztán a földfelszín fölött majd kivágom, hogy ne legyenek útban. Sajnos a kert nagyon kicsi, ne egy vidéki öszibarackost képzeljetek el, hanem egy apró városi mintakertet, ahol majd minden megtal´alható, de mindenböl általában csak egy példány. Egy új fának nagyon nehéz lenne helyet szorítani, pedig most is ül egy egy óriási konténerben, mert nem sikerült még helyet találnom neki.
    A harmadik képen levö fa jelenleg az egyetlen, ami értékelhetö mennyiségü termést hoz, és minthogy - a masodikhoz hasonlóan- o is egy öreg fa sarjából lett kialakítva, kérdéses volt, hogy egyáltalán teremni fog-e, így nem nagyon merem bántani, legalábbis nem ennyire radikálisan.

Az ötödik fa viszont csakugyan kb. 80 cm magas, ha a képen ez nem is látszik jól.

Előzmény: james69 (20191)
    taormina001 Creative Commons License 2025.03.15 0 0 20193

Egy kicsit félek töle, hogy túl magas lesz a fa, bár kétségkívül ez az emelet tänik megfelelöbbnek.

Előzmény: Ali-bá (20188)
    taormina001 Creative Commons License 2025.03.15 0 0 20192

Neked is köszönöm!

Előzmény: Ali-bá (20188)
    james69 Creative Commons License 2025.03.15 0 3 20191

Az igazság az hogy az elméleti tudást kellene ráültetni a gyakorlatra egyik se megy a másik nélkül.Jelen esetben te ragaszkodsz ,de nagyon makacsul a saját döntéseidhez aztán valamilyen oknál fogva rájössz valamit elrontottál és próbálsz segítséget kérni és ezt valaki rosszul reagálja le és te felháborodásból stb…… igen ez egy fórum ahol szépen mindent meg lehetne beszélni. Én értem ,hogy a szívedhez nőtt (emlékek) öreg fák kedvesek számodra ,de nem lehet a végtelenségig fenntartani őket te  írtad a természet rendje .Az alapok a legfontosabbak erőteljes gyökérzet ha ez nincs akkor nincs értelme az egésznek ezért a második képen lévő hajtásnak se sok értelme van meg hagyhatod ,de az már csak kísérleti kategória .A harmadik képen levő fát én a vázágak alatt elvágnám tőbe és ha hozna egy erőteljes hajtást azt meghagynám törzsnek és azt szintén elvágnám a következő évben 80 cm magasságban  és utána nevelném ki a katlan formát amúgy így csak bonsai fa rendkívül rossz ennek a fának a statikája terhelhetősége gondolj bele képzeletben rakjál rá mondjuk 10kg barackot arról nem is beszélve a felszálló harmat, eső ,kártevők folyamatosan betegítik ezt az alacsony fát.Az ötödik képen is rosszul tetted “az égig nött” ezért elvágtam igen elvághattad volna mondjuk 80cm magasságban és onnan alakítod ki a vázágakat.Remélem valamit tudtam segíteni .

Előzmény: taormina001 (20173)
    zoli1437 Creative Commons License 2025.03.15 0 0 20190
    Előzmény: rac333 (20189)
    rac333 Creative Commons License 2025.03.14 0 0 20189

Kíváncsi vagyok hogy a nem kinyílt virágok mennyire toleráljak -3-4-5 fokot .

Ali-bá Creative Commons License 2025.03.14 0 1 20188

A 4. képen az utca fele néző termőrügyes hosszú vesszőt részben vagy egészben meghagyhatod. Majd ha kell, leegyeled. Lesz rajta termés.  A többit ott vágd el, ahol jelölve van. (Ha mindent jól látok.)

Előzmény: taormina001 (20186)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!