Keresés

Részletes keresés

szakmókus Creative Commons License 7 órája 0 0 54959

A gép érdeme én csak kezeltem. Nagyon tanulságos volt, gyalulási nagykönyvben másképpen is el lehet készíteni, prizmával vagy ami nincs szögbe állítható satum igy a gépi előtolás nem volt lehetséges. Sajnos a kos fej is csak kézzel működtethető az foglalkoztatja az embert. A kos vezetéke nagyon rövid talán 100mm ami egy 400-as gépen kicsi míg más gépeken szinte toronyként magasodik a kos szánszerkezete.

A gépsatu összefurkált alja sem pontos alap így órázni volt indokolt minden befogás. látom hogy kellenek keskeny hosszú benyúlású kések ha ilyen fecske vezetéket szeretnék készíteni.

A rövidebb oldal V alakot már sarokcsiszolóval kivágtam így kevesebb forgácsolás kellett de a hosszú részen ez kézben tartva nem járható út. Amikor kivágtam nagyon kicsi rövid szikták keletkeztek igy biztosan nem közönséges szénacél, majd megmutatom egy szerszámkészítő ismerősnek a kivágott darabot hátha edzhető. 

Én biztosan készítek még pár ilyen prizmát, kisebb nagyobb méretben kivitelben.

El kell még készítenem a leszorító kengyeleket is.

Előzmény: mérnökferi (54958)
mérnökferi Creative Commons License 9 órája 0 0 54958

Te nagyon ügyes vagy! Ha egyszer elkészül a gyalugépem, nem ez lesz az első munkám vele  :-)

Előzmény: szakmókus (54946)
mérnökferi Creative Commons License 9 órája 0 0 54957

:-)

Előzmény: tycon2 (54950)
mérnökferi Creative Commons License 9 órája 0 0 54956

Hazaérve rájöttem, hogy inkább Dt-54- ről van szó, mert azokba volt ez az ablakos motor. Komplett ilyen motorom van. Ebbe, ha tényleg DT-413, akkor 4 hengeres, előkamrás Csepel motor való.  A Balatonboglári Dutra múzeumban van ilyen (fakabinos), de abban se eredeti motor van. Különben én nem igazán tudom, hogy mi a különbség, a motoron kívül, az orosz és a magyar változat között? Állítólag a futóművön korszerűsítettek? Egy ideig tartottam a kapcsolatot egy DT-54-et szépen felújjító tulajjal, esetleg tőle lehetne beszerezni dolgokat?! Ebből az állapotból kiindulva, embert és pénztárcát nem kímélő vállakozás, sok sikert kívánok hozzá!

Előzmény: vaskukac (54954)
vaskukac Creative Commons License 24 órája 0 0 54955

Nem akartam lelőni a kérdést, lásd lent.

Előzmény: Tanár úrr (54943)
vaskukac Creative Commons License 24 órája 0 0 54954

Majdnem, de ez nem orosz.

Közeli rokonból (DT-54) továbbfejlesztett Dutra DT-413. 

Sajnos csak egy kicsivel van meg belőle több, mint ami látszik, a többit elhordták a vasba.

A járószerkezet - ami a lelke, és beszerezhetetlen - egyébként hibátlan. Nem sokat ment, de sajnos szétszerelték.

Ha esetleg bele futsz valahol egy leállított - bármilyen állapotú, de egyben lévő - példányba, szólj! :)

Előzmény: mérnökferi (54948)
Babosp56 Creative Commons License 25 órája 0 0 54953

Nem nagyon hirdeti , csak pár dolog van fent , ahogy látom...

Előzmény: KART EMG (54952)
KART EMG Creative Commons License 26 órája 0 1 54952

Sziasztok!

A héten voltam egy vastelepen, ahol maradék vasakat, szerszámokat (eszetergakés, fúró, dörzsár, maró, stb), gépalkatrészeket (tokmány, tokmánypofa, stb) lehet venni. Jó ideje fenn van a hirdetése a Jófogáson, Váchartyánan található helyileg. A szerszámok fedett helyen, polcokon, de nyitott tétben, a vasak összevissza az udvarban. Keresgélni kell. Egy kiló nem spéci vasanyag 400 Ft.

Azért írom, mert sokunknak probléma kis mennyiségű vasanyag beszerzése, nekem sikerült találni, amit kerestem. 

Üdv.

Vetesi75 Creative Commons License 27 órája 0 1 54951

Marógép melletti sorjázásra a Yato YT-6235 -öst merem ajánlani. #3 vágás, félkerek 250-es finom reszelő. Aránylag olcsó és megfelelő bánásmóddal tartós tud lenni.    Kemény - talán túlságosan is - de ezért jó éltartam hozható ki vele.

Ütögetni, saját forgácsán visszahúzni nem szabad, mert sérül, lepattogzik az éle. Lehetőleg csak tolni és időnként féktisztítóval lemosni. Nekem intenzív (műszakos) használatban kb. másfél havonta szorult cserére, természetes eléletlenedésből kifolyólag. (QT-s CrMo-t viszi szépen.)

Előzmény: Babosp56 (54932)
tycon2 Creative Commons License 1 napja 0 0 54950

Ugye egy Hoffer traktort nem állít le az ember. Barátomnál voltam gyerekként, és az apja hazajött ebédelni. Én leültem a járó traktor mögé, annyira imádtam a szagát.

Aztán egy idő után, mikor észrevették, hol ez a gyerek, elhúztak. Pedig semmi bajom nem volt. Talán lehet, hogy vaskerekes volt. De az ülése az biztosan vasból volt.

Akit a ... füstje megcsapott..

Előzmény: mérnökferi (54948)
Babosp56 Creative Commons License 1 napja 0 0 54949

Szèp munka! 

Előzmény: szakmókus (54946)
mérnökferi Creative Commons License 1 napja 0 0 54948

DT-75 lánctalpas, nagyon régi, "ablakos", SZMD 14-es, örvénykamrás motorral. Nekem is örök álmom volt egy ilyen, de a feleségemnél válóok lett volna! Ugye nem ennyi van meg belőle, mint amennyi a fényképen látszik?

Előzmény: vaskukac (54938)
rferi Creative Commons License 1 napja 0 1 54947

Hát ez emberes meló volt

szakmókus Creative Commons License 1 napja 0 3 54946

Készitettem két furatot hogy M8 bkny. csavarral fel lehessen fogatni őket pl síktácsára vagy bármire.

Az idomtalan véget nem vágtam le hanem az is kapott egy V alakot.

Lett egy 11mm-es furat így az oszlopos furógép furójának van kifutása, ha nagyobb a furó a másik vége azt is vállalja de ha szukséges pozícionálhat is hajlított munkadarabot. Majd kell valami alap amire rögzíteni lehet a hosszabb prizmát.

Mivel egy darabból készultek bármilyen variációban passzolnak egymással. Nézegettem a bolti árakat  (fuggően hogy alumínium,öntvény vagy szerszám acél) egy ilyen elég drága még akkor is ha köszörult,a furógép alá az sem kell hogy legyen.

Próbáltam csak az érdekesebb képeket feltenni.

Előzmény: szakmókus (54945)
szakmókus Creative Commons License 1 napja 0 2 54945

Ugy gondoltam a rögzítő pánt helye 60fokos lesz hagy kapaszkodjon...

Sajnos igazán odavaló késem nem volt így elég bénára sikerult illetve rájöttem hogy szemuveg nélkul már nem megy ez nekem. A másik oldalon bele is szaladtam ahova nem kellet volna. Az fuggőleges oldalazás megoldódott.

A V alak beszuró késsel nem járható ut,a kés ée gyorsan kopik így a kezdeti szép forgács elöbb utóbb aprózódik nem győztem ujra köszörulni. Inkább át álltam fokra.

Az árok képzése, a kés törött menetfuró szára. A végleges fogás, miszerint a V pontosan középutt van méréssel nem tudtam sem a digitálissal sem az órással pontosan megmérni. Na igen fordítsam meg a munkadarabot és automatikus az,de akkor ujra órázni, illetve ha nem finom fogás az uj hanem még sokat kell leszedni, inkább vállaltam a kos másik irányba állítás pontatlanságát és a bekarcolt középvonal lett az irányadó ami egy lézervágott munkadarab csucsa mutatott meg.

Így lett egy kb 140mm hosszu valami aminek az egyik vége idomtalan volt. Lefurészeltem két 31mm-es darabot...

Előzmény: szakmókus (54944)
szakmókus Creative Commons License 1 napja 0 2 54944

A multkor kellett volna két prizma és egy vasdarabon kipróbáltam a gyalu kosfej szögbeállításával egy V árkot készíteni.Abból lett az a kis hajlító ha már van ne vesszen veszendőbe.

https://img.index.hu/imgfrm/3/4/7/4/THM_0018663474.jpg

Volt egy idomtalan rozsdás alaktalan vasdarabom gondoltam készítek belőle V prizmát.Az egyik oldala kék forgácsot adott,de végűl közel négyzet alakra sikerűlt gyalulni.

A végébe próbáltam belekarcolni valami vázlatot. Sajnos mint korábban tapasztaltam a beszuró késsel ferde lesz a fuggőleges oldal. A megszorítás előtt órázás...

Tanár úrr Creative Commons License 2 napja 0 0 54943

Sztalinyec?

Előzmény: vaskukac (54942)
vaskukac Creative Commons License 2 napja 0 0 54942

Ha el nem rontom, lánctalpas traktor, de az még nagyon messze van.

Egyelőre még csak kohótöltelék nem lett. :)

Tanár úrr Creative Commons License 2 napja 0 0 54941

Hű de szép! Mi lesz belőle?

sarktibsi Creative Commons License 2 napja 0 0 54940

Én a Cromwell katalógusból szoktam reszelőket rendelni , szerintem ár érték arányban jó. Persze a Dick az jobb de az sokkal többe is kerül.

tycon2 Creative Commons License 2 napja 0 0 54939
vaskukac Creative Commons License 2 napja 0 0 54938

No, akkor a lelkibetegség orvoslására itt egy nem kifejezetten idevaló kép.

A múlt héten jött egy kihaló félben lévő dinoszaurusz. (Az alkatrészpótlással lesz egy kis gondom.)

Ismered-e? :)

Előzmény: mérnökferi (54936)
mérnökferi Creative Commons License 2 napja 0 1 54937

mérnökferi Creative Commons License 2 napja 0 0 54936

"Szerezz egy hozzávaló furdancsot ! :)" Van :-) még Édesapámtól, az volt az első "fúrógép" a családban! Anno a vasat is azzal furtuk, a faluban csak egy amerikáner volt!

Gratulálok a beszerzésedhez, azért Pécs még mindig nagy hely! A régi időkből, a Sopiana gépgyárra emlékszek!

"Na nincs olyan aki értékelné ,és akivel megoszthatnám ...." Nekem sincs! :-(  Másról nem tudhatom, de én bizonyos értelemben, lelkibetegként "járok" ide!

Előzmény: Jani301 (54935)
Jani301 Creative Commons License 3 napja 0 0 54935

Egyet értünk ! De ! Szerezz egy hozzávaló furdancsot ! :)

Kéne fényképeznem . 

TALÁLTAM 3 FELTŰZŐ DÖRZSÁRAT ,EGY ISO 50 ES PATRONTARTÓT ,NÉHÁNY HOZZÁVALÓ PATRONNAL , OLYAN PATRONOM TUTI VAN IS MÉG ...  Megnéztem a feltűző dörzsár árakat , hááát .....

Ja van még feltűző dörzsáram szárral ,is , most több lesz :) Na nincs olyan aki értékelné ,és akivel megoszthatnám ....

Előzmény: mérnökferi (54934)
mérnökferi Creative Commons License 3 napja 0 0 54934

Mindenkinek köszönöm!

Én is tudom, hogy kár vele foglalkozni! Nincs is rá szükségem, van mindenféle fafúróm, de ezen is jól látszik a múlt és a jelenlegi 0 világ különbsége!!!

Előzmény: szakmókus (54931)
rferi Creative Commons License 4 napja 0 0 54933

Persze: Dick

Babosp56 Creative Commons License 4 napja 0 0 54932

Nem gèpi , de kèzi ..

Tudnátok ajánlani kèzi reszelő márkát , ami jó minősègű , nem puha teszkós ... ?

szakmókus Creative Commons License 5 napja 0 0 54931

Kár vele foglalkozni ha nincs a végén központ furat (szinte biztos hogy nincs miért is lenne) csak táncolni fog mert a tengelyirányt ezen megtalálni elég babra munka. Ha nincs megtámasztva megmunkálni sem egyszerű akár hegeszteni akarsz rá akár anyagából menesztőt faragni.

Szerintem...

Előzmény: mérnökferi (54927)
qbitx Creative Commons License 6 napja 0 0 54930

Ha négypofás tokmánnyal biztonságosan megfogható a fejrésze, akkor óvatosan be lehetne köszörülni a szárat egy kézi nagyolás után...

Előzmény: mérnökferi (54927)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!