nagyon fontos,hogy mivelk kezdjuk a napot,mit eszunk reggelire,mert ez adja meg a kezdoenergiat.Szeretnem ha otleteket adnatok,elmondanatok ki mit reggelizik?
Attól nyugodtan, az újabb kutatások szerint 1) az étellel bevitt koleszterinnek nincs jelentősége, mert a májad annál sokkal többet állít elő, ha úgy érzi, hogy szükség van rá, 2) az össz-koleszterinszint sem jelent semmit, mert teljesen más hatású a HDL és LDL, 3) a "rossz" koleszterin sem igazán oka az arteriális plakkoknak, hanem inkább javítási kisérlet a szervezet részéről, az igazi ok egy gyulladás az érfalon. A gyulladásokért pedig sokkal inkább felelősek a gyors szénhidrátok okozta inzulinlöketek, szóval ha valamit kihagysz a szendvicsből szív-védelmi megfontolásból, akkor az a ciabatta kéne hogy legyen...
a jo reggelikeszites lepesei. gondolkoztam, hogy teszek meg ra egy-egy tukortojast, de feltettem a kolleszterinszintemet. vagy mimet ;)
fogsz egy ciabattat
megfelelo modszerekkel feldarabolod
teavajjal megkened. nem kell ra sok. ramat es egyeb hasonlo keszitmenyeket ne is lasson!
en piacon vett kulen szalamit es szinten piaci oldalast apritooam fel, es azt tettem ra. de nyugodtan nezz szet a hutoben. biztos van benne sult hurka, kolbasz, esetleg dagado, oldalas, de barbilyen elozo naprol maradt hust, huskeszitmenyt hasznalhatsz. sult husoknal fontos a darabolas, hogy ha nem tudod veletlenul egy harapassal atharapni, akkor ne huzd ki a hust a szendvicsbol.
na itt jott volna a tukortojas...
ilyenkor nyaron nagyon egeszseges, es jo kiegeszitoje a husoknak a friss salata...
...no meg a friss, haztaji paradicsom. bo'tit ne tegyel bele, ugyse lesz ize.
a maradek paradicsomot termeszetesen meg megesszuk hozza, de az mar kicsoszna a szendvicsbol. citromos tejat (szigoruan cukor nelkul!) igyal hozza.
felfedeztem egy pekseget, ahol nagyon finom, friss olivas cibattat lehet kapni. a piacon pedig lattam marhaszalamit. ott szokott lenni egy neninel sok fajta friss salata is. mar csak teavaj kellett hozza. illetve mar paradicsomszezon van, vegre lehet venni ostermeloktol is finomakat! es kesz is! citromos tea volt hozza.
ez is finom reggelire: Tonhal salata Maris modra 1 doboz tonhal konzerv villaval szetnyomkodva kis fej hagyma aprora vagva 2 kemeny tojas aprora vagva vagy lereszelve 1 savanyu uborka aprora vagva 3 ek majonez 2 ek citromle 1 ek mustar Ezeket jol osszekeverjuk, hutoben hagyjuk allni par orat, majd jo etvaggyal elfogyasztjuk. Masnapra meg finomabb..... ha marad :))
pedig szerintem jol illik paprikaval, paradicsommal vagy uborkaval kiserve. A lanyom megkenni a kenyer egyik felet sur. par-ommal, a masik felere lehet pestot tenni, probald meg reggelire adni, hogy fogadjak? A pankek inkabb suru palacsinta teszta, bar nem gondoltam bele, mint muffin. Egy serpenyot eloszor megkenek margarinnal, epp hogy zsiros legyen, utana mar nem kell zsiradek, a palacsintat is igy csinalom. itt lathatod hogy csinalom
Ilyen melegszendvicset mi is szoktunk csinálni, csak nem reggelire.:) A másik receptben leírt dolgokat a végén sütőben megsütöd? Milyen formában? Az összetevők lényegében a muffin alapanyagaival megegyeznek.
sziasztok! szerintem nem belejuk kell imadkozni, hanem megtalalni azt amit szivesen megesznek. A fiam sem szokott reggelizni, de amkor a novere keszit neki toast-ot ( 2 szelet kenyer kozott 1 szelet sajt, preselos toasterbe teve, nem tudom milyen neven ismeritek*) vagy en pankeket azt mindig megeszi. Itt a pankek receptem: 2 tojas, 1 ek mez, 1 joghurt, 2 ek canola olaj, fel pohar(2 dl-es)tej fel pohar telj.kiorl.liszt, fel pohar sutoporos liszt, 2 kk sutopor( a telj.k. liszt miatt)fel kk so lehet hozzatenni csoki darabokat, nagyon finom vagy megegy kanal mezet, mert igy nem eleg edes. A nedves ag-okat es a szarazakat kulon osszekeverem majd az egeszet ossze. Az en variaciom,tettem hozza egy kis fahejat es csokidarabokat.Meg lehet locsolni csokiszosszal es megszorni dioval. En nem ehetek cukrosat,liszteset,de mivel en is szerettem volna enni ilyesmit,lereszeltem egy savanyu almat,cukor helyett egy kis stevia port kevertem bele,a sutoporos lisztet egyn masik fajtaval helyettesitettem es igy lett almas pankek,nekem nagyon finom.
Nem tudok korán enni. Egyszerűen be sem indulnak akkor még az emésztőnedvek, - Akinek "lusta" az emésztőrendszere, mint pl. nekem - és ezek szerint neked is - ,az reggel nem tud enni, mert még mindig a vacsorával van elfoglalva. A szomor5ú ebben az, hogy a lassú anyagcserénk miatt iszonyúan hízékonyaK vagyunk. Avagy te esetleg kivétel vagy?
A "nyuszis kakaó" 18 % kakaót tartalmaz. Na ilyen nincs nálunk. :))
Anyukám 40 éve próbált rászoktatni a reggelire. Azóta sem tudok korán enni. Egyszerűen be sem indulnak akkor még az emésztőnedvek, szinte szárazon kellene leerőltetnem a falatot. Ennyit a szoktatásról...
A futtában elköltött étkezésnél rosszabbat el sem tudnék képzelni. Reggel ott üldögélünk az asztalnál elég sokat, beszélgetünk, zenét hallgatunk, meg minden, de a háromból általában csak egy gyerek eszik közben.
Persze, hogy le tudom ülteni őket az asztalhoz. Nem arról van szó, hogy rohannak. Hanem, hogy nincsen kedvük/gyomruk enni (+inni, tehát itt a kakaó sem segítene). Ezek szerint ti cukor nélkül, 100% igazi kakaóból+tejből csináljátok a kakaót? Bocs, akkor félreértettem, de az átlag lakosság nem ezt érti "kakaó" alatt. Hanem egy jól megcukrozott, pót-valamit, amit kakaónak neveztek el. Most viszont én nem fogok márkaneveket említeni. De a kérdés nem az, hogy milyen könnyű reggelik vannak, ami rágás nélkül is lecsúszik, mert ilyeneket én is ki tudok találni. Hanem arról, káros-e nem reggelizni.
Egy másik kérdés: Szerinted miért nem alternatívája a tejnek a natúr joghurt? Vagy akár a sajt? Miért kardoskodsz feltétlenül a tej (kakaó, turmix stb) mellett?
Ja, "kakaón" persze azt értettem, amit nálunk az átlagember kakaónak nevez. Agyoncukrozott, instant, de alacsony kakaótartalmú, rossz minőségű édességet, tele adalékanyagokkal - mindezt, hogy a tejet "elfogadható" ízűvé tegyék a gyerekek számára.
Ha a tea neked csak színezett víz, akkor micsoda a kakaó? Cukrozott víz??
"Fehérje, zsír, szénhidrát, rostok, vitaminok, ásványi anyagok... Hiába esznek gyümölcsöt, az meg sem közelíti." - ezt a mind a tejre érted? Ha valaki nem szereti a tejet semmilyen formában (akkor sem, ha jól megcukrozták), akkor hiába próbálod ráerőltetni. Én ráadásul nem is erőltetnék ilyet, mert a kakaó pl abszolút nem egészséges!
Túró Rudi: nagyon ritkán - nincsenek oda érte (lehet, hogy ezek után tényleg földönkívüliek). Egyébként ha a korai reggeli alternatívája az, hogy valamilyen túlcukrozott, kívül pedig rossz minőségű, szintén cukrozott "csokoládé" bevonattal ellátott édességet nyomjak le a torkukon, akkor inkább pártolom a későbbi, iskolában elköltött reggelit.
A kérdésem egyébként sem az volt, milyen alternatívákat lehet javasolni reggelire, hanem hogy vajon káros-e az, ha valaki NEM tud reggelizni, csak később, olyan 9-10 óra magasságában. Erre nem válasz, hogy adjak a gyereknek különböző nyalánkságokat, azokat hátha megeszi. Gumicukorra senki sem gondolt pl?:D
Ha te nem szereted a kakaót, a gyermekeid még szerethetik.
A tej eléggé összetett táplálék, egy turmix teljes tejből szinte komplett étkezés, anélkül, hogy ennének. Fehérje, zsír, szénhidrát, rostok, vitaminok, ásványi anyagok... Hiába esznek gyümölcsöt, az meg sem közelíti.
A tejet nem szeretik, kakaóval meg nem élünk - de értem mire gondolsz, és próbáljuk is megoldani. Joghurtot szoktam nekik ajánlgatni és egy pohár meleg teát isznak, ha épp olyan kedvük van. Van, amikor gyümölcsre is kaphatóak reggel. Inkább attól félek, amikor semmi sem esznek. Visznek persze tízórait az iskolába. Tudom, hogy vannak ilyen típusú emberek, csak saját magamból kiindulva nehéz felfognom.