A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Persze, nem is akarok lakatosműhelyt nyitni, csak pár apró dolgot akarok otthon megcsinálni. Van két csomag elektródám, azzal szerintem évekig elleszek.
"rakott bele egy 4mikrós kondid,meg egy nyomógombot"
Ha jól számolom az impedanciát, akkor a nyomógomb 230 V * 50 Hz * 400 * 10^-6 F = 4,6 A-rel engedi töltődni a puffereket. Mondjuk így tényleg nem verné le, csak mindig nyomni kell, és ismerve magamat, szinte mindig elfelejteném :-) Ezért gondolkodtam egy egyszerű lágyindítóban, ha elfér a házban.
Bár új(nak tűnik) a gép, de nem garanciális, Marketplace-ről van, magánszemélytől, úgyhogy szétszedem, megnézem, mennyi hely van benne. Megnézem, van-e valahol a fiókban pár nagyobb teljesítményű ellenállás a lágyindítóhoz, ha nem, akkor marad a nyomógombos megoldás. Köszönöm az ötletet.
Nekem anno nagy teljesítményű (120 W-os Fronius) HF-es gyújtás volt a plazmavágómon - még én tettem rá- de semmi gondot nem okozott indításnál de szerintem nem is tud okozni. Más lehet ott a baj. Végig megyen egy hozzáértő és simán kiszűrhető. De "szűrni" azt tényleg kell mert a túl nagy teljesítményű nagyfesz bizony sok helyen tud problémát okozni...nekem is átütötte a szigetelést és mint egy kis ledes lámpa világított az energia láncon belül a kábelezés.
Nem hülye, csak tudatlan - ez a nem mindegy. Ezen utóbbin még lehet segíteni, lehet pótolni, az előző eseten, meg... Hááát... Az nem segít.
Nos, a kismegszakítók kettő védelemmel rendelkeznek alapból, most nem részletezném a karakterisztikákat és társaikat. Van egy, ami a rövidzárra old le (tekerencs). Meg van egy, ami a folyamatos(!) túlterhelés hatására(bimetál izé).
A trafós ez utóbbit bassza le, mert egyrészt túl sok póvert vesz fel a hálózatból, míg telítődik a vasmag (azaz ezután tud trafóként működni a trafó), de ez akkora böszme nagy vasnál akár másodpercekbe telhet.
Az inverteres (lágyindítás hiányában) meg annyira megrántja a delejt, míg feltölti a kapcs. üzemű táp kondiajit, hogy azt kvázi rövidzárként érzékeli a kismegszakító. Pedig nem rövidzár, csak párszor 20-40 amper rohan át mindenhol is. Ami pont elég a leoldáshoz.
Mert nem értesz hozzá. Almát, körtét, télen-nyáron, boltban-piacon.....összehasonlítani...hihetetlen. Még mindig nem értetted a lényeget- inverter-lágyindító- BEKAPCSOLÁSKOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!NEM ÚJRA BEKAPCSOLÁSKOR, NEM ÁTKAPCSOLÁSKOR, NEM HEGESZTÉS KÖZBEN INVERRTER LÁGYINDÍTÓ az első TIZED MÁSODPERCBEN ha van akkor semmi gond de anélkül....Átkapcsolás trafós gépnél meg hogy jön ide?Alma-körte aztán meg szilvapálinka kétszer kifőzve? Ez így káosz de inkább az a baj, hogy fogalmad sincs miről megy a vita.
Tényleg olvass utána, mielőtt az ilyen kérdéseket felteszed*...
1. Igen de nem akkora mértékben, mint kívánatos. A hegesztés folyamán meg a nem kívánt feszültségcsökkenés lép be a porondra.
2. Nem melegedne.
*Ajánlott megtekinteni (pl.) a következő ábrát és tisztában lenni a fogalmakkal. Legalábbis az alapokkal. Ha ezzel már tisztában leszel, akkor nem fogsz ostobának tűnő kérdéseket feltenni - mint most.
"Hát az inverteres terhelése jóval kisebb mint egy trafósnak.
Hegesztés nélkül."
Tudtommal az invertereknél van egy jókora bekapcsolási* áramlökés, ami okozni szokja a biztosítók lecsapódását.
*mármint nem a hegesztés kezdetén, hanem amikor konkrétan bekapcsolod a gépet.
Vicces mellékszál: a mi - mellesleg trafós - plazmavágónk sem akkor csapkodja a biztit, amikor vágunk vele, hanem amikor a pilot ívet gyújtaná a HF (ami ugye... töredék teljesítményt igényel a tényleges vágáshoz képest).
Rendben, igazad van. Az én fejemben a "ponhegesztés" maradt meg ezért utaltam a hafniumos elektródára...persze ha tényleg jó lenne akkor már régen alkalmaznák is a gyártók.
Idézet: "Régebben kaptam ponthegesztő tömböket, csináltam belőle forrasztópáka hegyeket, hogy majd jól nem fognak elégni! Hát jól sikerült, tényleg nem égett el, de az ón sem futotta be! :)"
De ha már hegesztesz azt tudod-e mi különbség van teljesítmény igényben a technológiák között? Pld.: MIG 100 A-es, MMA 100 A-es és WIG 100 A-es árammal hegesztés között? Tudod-e hogyan kell kiszámolni ill. a gyártók milyen számítási képleteket használnak alapértelmezésként? Tudod-e miért kell ugyanazon EFFEKTÍV hálózati áramra méretezett tápkábelnél az inverteres gépeknél nagyobb keresztmetszetet használni mint hagyományos 50 Hz-es transzformátornál?
Szerintem hanyagoljuk a témát mert alapvető dolgokat nem tudsz. Nem érted még az alap problémát sem mivel bekapcsolásról volt szó! A töltetlen pufferek "rövidzárként" terhelik a hálózatot indításnál ha nincs lágyindító vagy éppen hibás.. de gondolom ez semmit nem mond neked. Az sem, hogy tized másodpercről van szó bekapcsoláskor. Az meg, hogy hányas pálcával akarsz már hegeszteni nem ezt a témát érinti. Vagy te elsőre hozzáérinted az elektródát aztán kapcsolod be a gépet?
Miért, most akkor forrasztásról volt szó? Valamiről lemaradtam? Én a ponthegesztő elektróda témához próbáltam szólni nem a forrasztópákáról vagy miről...
Mastroveld 250- es migem volt,ez egy fázisú,és új gép.
Ez is néha leverte a 16- os kismegszakitót. Egy műszerész rakott bele egy 4mikrós kondid,meg egy nyomógombot. Úgy kellett inditani,mint az inditókondis villanymotorokat. Simán működött sosem verte le ezzel a módszerrel......
Ha garis a géped,meglehet oldani ezt egy különálló műanyag dobozban. Ezt közbe iktatod a gép hálózati vezetékébe.Nyomod a nyomógombot,és ventilátor felpörgés után kapcsolod a gépet. Ez igy nem zavarja a gép garanciális mivoltját......
Új a gép. Kipróbáltam (nem tudom, miért nem jutott eszembe tegnap), és ha visszanyomom a megszakítót, akkor megy gond nélkül. Akkor ebben simán nincs lágyindító gyárilag.
"Az inverter nem terheli azonnal a hálózatot"????? Ezt gondold át újra. Nem tudom hallottál-e a puffer kondenzátorról. Nem véletlenül tesznek az inverteresbe lágyindítót.