Keresés

Részletes keresés

Tűztaláló Creative Commons License 4 napja 0 2 7251

Bár másról is tervezek még írni, de épp ma olvastam egy legendát a betegségek eredetéről, ezért most ezt fordítottam le.

 

A gyógyítás eredete (Csiroki legenda)

 

A kezdeti időkben minden élőlény képes volt beszélni és békében éltek az emberekkel, de az emberek rövidesen annyira elszaporodtak, hogy az állatok a legkedvezőtlenebb helyekre kényszerültek és a kezdeti barátság feledésbe merült. De ezen túlmenően, az emberek fegyvereket találtak fel, amelyekkel elkezdték megölni az állatokat a húsukért és bőrükért. Az állatok ezen először meglepődtek majd felháborodtak, és elhatározták, hogy bosszút állnak.

A medvék törzse, főnökükkel Öreg Fehér Medvével összeültek tanácskozni. Miután több felszólaló is beszámolt az emberek tetteiről, és vérszomjasságáról, egyöntetűen a háború mellett döntöttek. Csakhogy  a fegyverek hiánya hátráltatta tervüket. Mégis elhatározták, hogy az ember által készített fegyvert fordítják ellenük. Mivel legfontosabb fegyverüknek az íj és nyíl bizonyult, a medvék is ilyet akartak készíteni. Megfelelő fát találtak is hozzá, az íjhúr elkészítéséhez pedig egyikük feláldozta magát, hogy beleiből íjhúrt készíthessenek. A fegyver el is készült, de ekkor rájöttek, hogy karmaik nem alkalmasak a vele való lövésre. Egyikük ugyan levágta karmait és így el is találta vele a céltáblát, de mint arra bölcs főnökük rámutatott, karmaik nélkül nem tudnak majd fákra mászni és maguknak élelmet szerezni.

Az őzek is tanácskozást tartottak, főnökük, Kicsi Őz vezetésével. Abban egyeztek meg, hogy ha egy ember megöl egyet közülük és elmulasztja, hogy megfelelő módot bocsánatot kérjen érte, akkor azt reuma betegséggel fogják sújtani. A határozatról értesítették is az embereket és arra is megtanították őket, hogy ha szükségleteik kielégítése végett megölnek egyet közülük, milyen szertartásokkal engeszteljék ki szellemeiket. Azóta aztán ha egy vadász megöl egy őzet, akkor Kicsi Őz megjelenik a helyszínen és megkérdezi a megölt őz szellemét, hogy megtudja, a vadász imádkozott-e érte. Ha a válasz igen, akkor rendben van, de ha nemleges, akkor Kicsi Őz követi a vadászt és reumával sújtja, mely által nyomorék, magatehetetlen emberré válik.

A halak és a hüllők is tanácskoztak és elhatározták, hogy mindenféle rémálmot küldenek azokra az emberekre, akik kínozzák és bántalmazzák őket. Ezekben az álmokban mindenféle kígyók tekeregnek körülöttük és romlott halakat esznek. A csirokik közül többen is a sámánokhoz fordulnak, hogy segítsenek rajtuk rémálmaik miatt.

Végül a madarak, a rovarok és egyéb kis állatok is összeültek tanácskozni a féreg vezetésével. Ők is kifejtették nézeteiket és egyhangúan bűnösnek ítélték az embereket. Mindegyikük kitalált és megnevezett egy-egy betegséget.

Amikor mindezt megtudták a növények, akik továbbra is az emberek barátai voltak, elhatározták, hogy meghiúsítják az állatok gonosz terveit. Minden egyes fa, cserje, fűféle és egyéb növény egyetértett hogy biztosítson valamely gyógymódot az egyes betegségek ellen.

Így jöttek létre a betegségek és ezek gyógymódjai is. Amikor egy sámán nem tudja eldönteni, hogy milyen gyógymódot alkalmazzon valamely esetben, a növények szellemei segítenek megtalálni a megfelelő ellenszert.

Tűztaláló Creative Commons License 5 napja 0 0 7250

Köszönöm az érdeklődést. Itt vagyok és még maradnék is. Lassan készülök is még valamivel, csak ugye idő is kell hozzá.
Úgy látom te komolyan foglakozol a lakota nyelvvel. Sok évvel ezelőtt megtanultam én is a krí fonetikus írást, meg pár kifejezést a nyelvből, de aztán szépen el is felejtettem. No de itt vagyok, és remélem hamarosan írok is még valamit.

Előzmény: Wanblí Iyeska (7248)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 5 napja 0 0 7249

Még amikor megérkeztek a Mississippi felső folyásához az első Wasichunok, a franciák 1640 - 1650 körül, a Hét Tanácstűz hét népe közül 4 a Nagy Folyamtól keletre élt, legalábbis részben.

 

Később, a 17 sz. legvégén, inkább a 18 sz. elején a brit Hudson Öböl Társaság prémkereskedői elkezdték tűzfegyverekkel ellátni ősi ellenségeinket, a Hahatunwanokat, innen kezdve borult fel az ősi erőegyensúly és elkezdtünk nyugat felé szorulni.

 

De hogy végre ismertessem a Hét Tanácstűz eredeti 7 népét:

 

- Mdewákaŋthuŋwaŋ vagy mai kiejtés szerint Bdewákaŋthuŋwaŋ: a Szent Tó vagy más néven a Szellem Tó (Mdewákaŋ vagy Bdewákaŋ) falvának népe.

- Waȟpéthuŋwaŋ - A Levél falvának népe.

- Waȟpékhute - Levéllövők, vagy más néven, akik a Levelek közt vadásznak.

- Sisíthuŋwaŋ - Az Ingovány falvának népe.

- Iháŋkthuŋwaŋ - Falu a végen vagy más néven a Végső Falu népe.

Iháŋkthuŋwaŋna - Kis Falu a végen vagy más néven a Kis Végső Falu népe.

- Tithuŋwaŋ - Falu a prérin, prérilakók.

 

Előzmény: Wanblí Iyeska (7245)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 5 napja 0 0 7248

Kiléptél vagy csak pihenőt tartasz?

Előzmény: Tűztaláló (7241)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.09.14 0 0 7247

Addig is egy kicsit ízlelgessétek a lakota nyelv ízeit, amely nem ugyanaz, mint a dakota, bár két igen közeli rokonságban álló nyelvről van szó, a szakértők szerint inkább csak ugyanannak a nyelvnek két kissé eltérő területi változatáról van szó.

Bár a szakemberek többsége nem két, hanem három területi változatról beszél:

- keleti dakota

- nyugati dakota

- lakota

 

Szóval a lakota és az angol megfelelője:

 

Wičháša na wíŋyaŋ otóiyohi iglúhapi na iyéhaŋyaŋ wówažapi. Thaŋmáhmel slol'íč'iyapi na kičhíwičhowepi s'e kičhíčhuwapi kta héčha.

 

--Translated into Lakota Sioux by Joe Bellman

 

Translation:

 

Each and every man and woman is free and has equal rights to things. They are sure of themselves in their mind, and they should treat each other as if they were siblings.

 

 

Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.09.14 0 0 7246

A Nagy Folyamhoz kapcsolódik Winona (Wenonah) törzsfőnök-leány és a Leány Szikla (a gyarmatosító Hosszú Kések térképein Maiden Rock) legendája is.

Egész érdekes, ugyanakkor komoly párhuzamai vannak Eurázsiai jelentős részén is.

Majd legközelebb beírom.

Előzmény: Wanblí Iyeska (7245)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.09.14 0 0 7245

Amikor a Ptésanwin megjelent kb. 1.200 vagy 2.000 (?) évvel ezelőtt, akkor azért a törzseink egy jó része még a Haha Wakpá, azaz a Misi Ziibi folyamtól keletre táborozott.

 

A Washicha Wakpá (St. Croix), a Hahatunwan Wakpá (Chippewa River), a Wakpá Sapa (Black River) és a Mescounsin (Wisconsin) folyók alsó folyásánál és a Nagy Folyam, a Haha Wakpá felső folyásánál.

 

Más részük meg már egy kissé nyugatabbra, a Mní Sota Wakpá (Minnesota River) és a Makhátho Wakpá (Blue Earth River) partjainál.

Előzmény: Wanblí Iyeska (7238)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.09.14 0 0 7244

Egyéb elnevezések ősi ellenségeinkre, a Hahatunwanokra az Ojibwe mellett:

 

- Ojibwa

- Ojibway

- Chippewa (régen ez volt az elsődleges az amerikai angol nyelvben, ma már kiszorulóban., de földrajzi nevekben még előfordul)

- Saulteaux (ejtsd kb. szoltó) - francia eredetű elnevezés, a Saulte de Sainte Marie kanadai francia földrajzi névből származik).

Előzmény: Wanblí Iyeska (7243)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.09.14 0 0 7243

Persze maga a Mississippi név is őslakos eredetű.

Csak az nem az Óchethi Shakówin népeinek nyelvéből, hanem ősi ellenségeink, a Hahatunwanok, azaz az Ojibwák nyelvéből származik:

 

Misi Ziibi  - Nagy Folyam

 

Előzmény: Wanblí Iyeska (7240)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.09.14 0 0 7242

Köszönjük. Kevésbé ismert, de tök érdekes történet.

Előzmény: Tűztaláló (7241)
Tűztaláló Creative Commons License 2022.09.13 0 2 7241

A Veszto (Westo) indiánok
Nemrég olvasgatva az őslakó északamerikai kultúrákról, rátaláltam a veszto indiánokra. Nyilván sok kisebb ilyen népcsoport van, melyeknek neve azok számára sem nagyon ismerős, akik ebben a témában érdekeltek. Ezen az alapon persze sok ilyen népcsoportról lehetne írni, de róluk néhány gondolat jutott az eszembe, melyet megpróbálok itt megosztani veletek.

Amerika felfedezése óta már több mint ötszáz év telt el. Számos könyvet írtak az itt élő népekről. Sok térképet is találhatunk, mely megmutatja, hogy hol milyen népcsoportok éltek itt abban az időben, amikor még nem kezdték el kiszorítani őket területeikről. Ilyen térképeken nem lelhetjük nyomait a veszto indiánoknak. De azok között sem találjuk meg őket, akiknek ősei ma is élnek még, és kisebb vagy nagyobb sikerrel próbálják megőrizni vagy feltámasztani hagyományaikat.

Az ősi törzseknek jó része eltűnt, vagy mind elpusztultak, vagy beleolvadtak más népcsoportokba. Sokan persze túlélték a kitelepítéseket, rezervátumokat és egyéb az őslakókat kiírtani vagy beolvasztani próbáló rendeleteket. De ebben az ötszáz évben újabb népcsoportok, törzsek is feltűntek, mások pedig feltűntek, majd ismét nyomuk veszett, vagyis vagy mind elpusztultak, vagy ami gyakran történt, maradékaik más nagyobb népcsoportokba olvadtak be. Jól ismert ilyen példa, a szeminol törzs, ami még nem létezett akkor amikor a spanyolok meglátogatták Floridát és elkezdték írtani annak ősi lakosait. A szeminolok egy meglehetősen kevert népcsoport lett, nagyrészt a Georgia és Alabama területén élő krík (Creek) indiánokból, az ütetvényekből elszökött fekete rabszolgákból, és az eredeti floridai őslakos törzsek maradványaiból, kiknek utódai ma is megtalálhatóak Floridában. Ami a vesztókat illeti, ők már rég eltűntek a történelem színpadáról.

No de kik voltak a veszto indiánok? Dél-Karolina államot 1670-ben alapították, és a vesztók valamivel ezelőtt jelentek meg itt a Savannah folyótól délre. Vagyis a délkeleti kultúrterületről ismerhetjük őket. De honnan kerültek ide? Régebben úgy vélték, hogy az itt élő népekkel, a csirokikkal (Cherokee) vagy a jucsikkal (Yuchi) rokonok, de az újabb kutatások szerint ők az északabbra, a hajdan Erie tó partján élő íri (Erie) törzs maradékai, akiket az irokéz (az Öt Nemzet) törzsszövetség győzött le a tizenhetedik században a Hód-háborukban (Beaver wars). A spanyolok csicsimékeknek nevezték őket (Chichimeco) (nem tévesztendő össze a mexikói hasonló nevű néppel), Virginia telepesei pedig ricsahekriánoknak (Richahecrian).

Most már csak azt kell elmondanom, hogy miért kezdtem el írni róluk. Mint tudjuk, az indián törzsek többsége elég demokratikus társadalomban élt, a főnökeik bátor tetteikkel, bölcsességükkel vagy ékesszólásukkal nyerték el tisztségüket, de idegen volt tőlük hogy beleszóljanak az egyes törzstagok életébe. Viszont voltak olyan társadalmak is, elsősorban az északnyugati partvidéken, ahol létezett a rabszolgaság intézménye is. Az európai hóditók, miután megalapították a déli államokat, nagy ültetvényeket létesítettek, melyeket rabszolgamunkával tartottak fenn. A jó keresztény spanyolok, már előzőleg befogták rabszogának a középamerikai szigetek indiánjait (ha jól tudom, ezek ki is pusztultak teljesen), de rájöttek, hogy nem alkalmasak, mert inkább meghaltak, mint hogy szolgaként dolgozzanak, ezért aztán Afrikából kezdték szállítani munkára a rabszolgákat. Így tették az amerikaiak is. A délkeleten élő úgynevezett civilizált törzsek, mint a csirokik, igyekeztek utánozni az európaiakat, abban is, hogy ők maguk is elkezdtek fekete rabszogákat tartani. De hiába vették át a fehérek civilizációját, így is kitelepítették őket.

Mondhatni nem túl dícséretes ez az indiánokra nézve, de védelmükre legyen, ők csak átvettek szokásokat a náluk fejlettebbnek tartott kultúrától. De ez sajnos már így szokott történni, hogy a kultúra átvétel során gyakran épp a legrosszabb dolgokat veszik át a leghamarabb. A veszto indiánokról viszont mint kereskedőkről emlékeznek meg a források. Ahonnan ők jöttek, ott már hamarabb hozzájuthattak az európai tűzfegyverekhez és ezt kihasználva, az új helyükön fejlettebb fegyvereik révén sikeres portyákat tettek a velük szomszédos törzsek területein, elsősorban rabszolgákért, akiket eladtak a déli államok ültetvényeseinek. Ez főleg 1675 és 1680 között jelentett számukra virágzó üzletet.
Mai ésszel ez persze felháborítónak hangzik, hogy indián indián ellen harcolt, de az európaiak jövetele előtt is egyes törzsek rendszeresen ellenségesek voltak bizonyos törzsekkel. És mint tudjuk, néhány esetben akadt pár indián, aki felismerte hogy egységesen kéne fellépniük az őket megosztó, födjeikre szemet vető jövevények ellen, és azt is tudjuk, próbálkozásaik elbuktak. De Európában talán jobb volt a helyzet? Aligha létezett még igazi nemzeti öntudat azokban az időkben, az egyes európai népek is egymással harcoltak, még a törökök ellen sem nagyon jött össze az egységes fellépés.
De ami a vesztóat illeti, hogy rabszolga sorba juttassák szomszédaikat, számomra nem teszi szimpatikussá ezt a népet. Így aztán valahogy kevésbé is tudom sajnálni, hogy végül 1680-ban a karolinai gyarmatosítók a sóni (shawnee) törzs egy csoportjával szövetkezve, legyőzték a vesztókat. A túlélők többségét a nyugatindiai ültetvényekre vitték rabszolgának, s az a kis töredék, aki megmaradt belőlük, beolvadt vélhetően a krík (Creek) szövetségbe.

 

Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.09.13 0 0 7240

A Wakpá Thánka másik neve pedig a Haha Wakpá volt, azaz a "Vízesések Folyója".

Előzmény: Wanblí Iyeska (7238)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.09.13 0 0 7239

A Fehér Bölényborjú Asszony legendájának egy ősi változata Jaguarbird kartárs egyik videójában feldolgozva:

 

https://www.youtube.com/watch?v=Pf1Q8kBYKSU

Előzmény: Wanblí Iyeska (7238)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.09.13 0 0 7238

A Wakpá Washté, azaz a Jó Folyó (gyarmatosítók térképein Cheyenne River) partján táborozó Itázipcho törzs, azaz az "Íj nélküliek" népének vénei szerint viszont nem is 1.200, hanem egyenesen kábé kétezer évvel ezelőtt történt, amikor az Ochéti Shakówin népeinek megjelent a Ptésanwin, azaz a Fehér Bölényborjú Asszony a Nagy Folyamtól, a Wakpá Thánkától nyugatra hullámzó füves bölénylegelőkön.

 

Magyarán szólva kb. akkor tűnt fel, amikor egy teljesen más kontinensen, egy gyökeresen más kultúrában Jézus megkezdte a nyilvános működését a palesztínai Galieában.

Előzmény: Wanblí Iyeska (7237)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.09.10 0 1 7237

A Lakoták vagy Thitunwanok (jelentése kb. "prérilakók, a.síkságokon lakók") is egy nagyobb koalíció vagy konföderáció részei voltak, a legendás Ochéthi Shakówiné, azaz a Hét Tanácstűzé. 

Az Ochéthi Shakówin már akkor létezett, amikor az első Washichunok, a franciák felfedezői megérkeztek a Nagy Folyam, a Mississippi felső folyásához, azaz a 17. sz. közepe felé.

De a.valóságban a Hét Tanácstűz még ennél is sokkal ősibb, a vének elbeszélései alapján legalább ezerkétszáz Nagy Nappal ezelőtt alapította a Fehér Bölényborjú Asszony, a Ptésan Ótawin.

Tehát nagyjából akkortájt, amikor Álmos fejedelem született egy másik népnél és egy másik kontinensen.

Előzmény: Wanblí Iyeska (7235)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.09.10 0 0 7236

Érdemes elolvasni a videóban Mato Heton (Szarvas Medve) mnígowozhu harcos síremlékének feliratát.

1876. június 25-én halt hősi halált a Zsíros Fűnél a szabad lakota életforma védelmében a gyarmatosítók hadoszlopa ellen harcolva...

Előzmény: Wanblí Iyeska (7235)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.09.10 0 0 7235

Addig is egy videó Jaguármadár kartárstól a Mnígowozhu (Minniconjou) törzsről, amely a Lakoták vagy más néven Thitunwanok egyik törzse.

Nevük jelentése: "vízparton ültetnek".

 

https://youtu.be/2YDuOX4a1oY

Előzmény: Wanblí Iyeska (7233)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.09.10 0 0 7234

Az azt igen!...

Előzmény: Patvin (7232)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.09.10 0 0 7233

Híhani washte! - Jó reggelt!

 

Lassan mehetnénk a sarkvidéktől dél felé. :-)

 

 

Előzmény: Tűztaláló (7230)
Patvin Creative Commons License 2022.09.10 0 0 7232

Kedves olvasók.
Magyar-indián nyelvi kapcsolatok...
Ajánlom azoknak, akik nyelvi eredetünket és rokonságunkat nem a finnugor nyelvek között képzelik el, ugyanis a magyar nyelv ōsi múltja, eredete valahol egész máshol, távolabbi idōkben van és más nyelvekkel állt és áll rokoni kapcsolatokban.

Email kontakt a szerzōvel az oldalon. http://oldalunk.hu/site.php?sd=relation&page=nQoKSTWLdX

Dal a Kékmadárról Creative Commons License 2022.09.07 0 0 7231

Október elsején délután megnézem, ha nyitva lesz:

 

https://szegedtourism.hu/hu/esemeny/cowboyok-es-indianok-a-legendas-vadnyugat/

Tűztaláló Creative Commons License 2022.09.07 0 0 7230

Inuit „törzsek” listája
- szibériai inuit 
három nyelvjárás:
Sirenikski, Chaplinski, és Naukanski.


- Szent Lőrinc szigeti inuitok – a két földrész közötti szigeten élő csoport (Sivuqaq)

- délalaszkai inuitok – Alaszka déli részén élő inuitok (Csendes óceáni eszkimók)
Koniag – Kodiak sziget és a vele szemben levő Alaszkai félsziget koniagmiut
Chugach – Kenai félszigeten chugachmiut
Unegkurmiut – Kenai félsziget alsó részén


- aleutok – az inuitokkal rokon nép akik az aleut szigeteken élnek
Atka
Unalaska
- nyugatalaszkai inuitok – Alaszka nyugati részén élő inuitok

Nunivak inuit a Nunivak szigeten (nunivaarmiut)
Maarmiut – szárazföldön, Mountain Village környékén
Kuigpagmiut
Kayaligmiut
Kusquqvagmiut
Kiatagmiut 
Aglurmiut 
Aglegmiut
Tuyuryarmiut
- északalaszkai inuitok – Alaszka északi részén élő inuitok
- Bering-szoros környéki inuitok csoportjai:

Goodhope
Cap Espenberg
Kauwerak
Shishmaref
Wales
Little Diomede
Port Carence
King Island
Sledg Island
Cape Nome
Fish River
Ignituk
Atnuk
Koyuk
Inutaik
Shaktoolik
Egavik
Ualaklett
Klikitarik
St. Michae
Stebbins
Pastolik
- Kotzebue Sound környéki inuitok

Kivalihigmiut
Napaaqtugmiut
Nuataagmiut
Qikiqtagfungmiut
Kuungmiut
Akunigmiut
Kuuvaum Kangianigmiut
Siilvingmiut
Kangigmiut
Pitagmiut
Point Hope
Tikigagmiut

-          - Északalaszkai tengerpart: Tagiugmiut (Tareumiut, Tariumiut) a tenger népei

Kigirktarugmiut
Kittegaryumiut
Oturkagmiut
Kangianirmiut
Noatagmiut
Nunatagmiut
Kuvugmiut
Killirmiut
Kagmallirmiut
Nuvungmiut
Utkiavigmiut
Kugmiut
- Észak Alaska belső területei – hegyi Eszkimók (Nunatarmiut)
Killikmiut
Tulugakmiut
Utukokmiut
- mackenzie inuitok (Kopagmiut)

Avvagmiut.

Kigirktarugmiut

Kittegaryumiut

Kurugmiut

Novorugmiut

- rézeszkimók (Copper inuit) – az előző csoporttól keletre, a partivéken és a szomszédos szigeteken élők Rasmussen szerint

Ahungahungarmiut

Nuvungmiut

Qor(d)lortormiut

Nagjugtormiut

Agiarmiut

Kiluhigtormiut

Umingmaktormiut

Kegdlingujarmiut

Kungmiut

Eqalugtormiut

Nuvungmiut

Ahiarmiut

Kangerjuarmiut

Kangarjuatjiarmiut
- karibu vagy rénszarvas inuitok – az előző csoporttól délre a szárazföld belsejében élő csoport

Qairnirmiut
Hauniqtuurmiut
Harvaqtuurmiut
Paallirmiut
Ahiarmiut
- netszilik vagy fóka-eszkimók – Kanada legészakibb részein és a környező szigeteken élők

Arviligyuarmiut
Arviqtuurmiut (Arvertormiut)
Ilivilirmiut (Ilivilermiut)
the Killirmiut (Kitlermiut)
Kuungmiut (Kungmiut)
Qiqiqtarmiut (Qeqertarmiut)
Utkuhikhalingmiut (Utkuhikjalingmiut)
- iglulik inuitok – az előző csoport keleti szomszédai, a Baffin-sziget északi részén élnek

Tununirmiut
Aivilingmiut (Nauyarmiut)
Iglulingmiut
- baffinföldi inuitok – a sziget délebbi részein élő inuitok

Sikosuilarmiut
Akuliarmiut
Qaumauangmiut
Nugumiut
Akudnirmiut
Oqomiut
Aggomiut
Padlimiut
Talirpingmiut
Qinguamiut
Kingnaitmiut
Saumingmiut
- southampton szigeti inuitok – az azonos nevű szigeten élnek (sallirmiut)
- labradori inuitok – a Labrador-félsziget északi részein élnek

Tahagmiut (Tarraiut) Quebec északi részén
Itivimiut Hudson öbö keleti partvidéke
Kigiktagmiut (Qikirmiut) Belcher szigetek
Siqinirmiut Labrador félsziget északi partvidéke
Aivitumiut

Avitumiut

Chuckbuckmiut

Itivimiut

Kanithlualukshuamiut

Kigiktagmiut

KUlinunmiut

Koksoakmiut

Konithlushuamiut

Netcetumiut

Nunenumiut

Nuvugmiut

Puthlavamiut

Unavamiut
A Grönland szigetén élőkről nincs térkép csak egy lista lenne, amin inkább földrajzi nevek szerepelnek.
A lista bizonyára pontatlan és nem teljes, de azért betekintést nyújthat abba, hogy igen sok népcsoport élet ezeken a barátságtalan területeken. És az a néhány dolog, amiket mindenki tudni vél az inuitokról, ha igaz is, nem mindegyikükre, mert életmódjukban és szokásaikban néha elég nagy küönbségek voltak. Egyszer talán majd erről is írok majd bővebben, már amennyire tudom, hiszen csupán a könyvek alapján akadnak róla ismereteim.
Ha sierül, akkor a jövő héten megpróbálom összefoglalni a szubarktikus terüeteken élő népcsoportok listáját, ami talán már ismerősebben csengő neveket is fog tartalmazni.

 

Dal a Kékmadárról Creative Commons License 2022.09.07 0 0 7229

Itt inkább a lelkes olvasóból van több, ami ugye nem látszódik, hacsak nincs kérdezés.

Előzmény: Tűztaláló (7228)
Tűztaláló Creative Commons License 2022.09.06 0 0 7228

Úgy sejtem, akik itt az indián kultúrákról beszélünk, egyikünk sem igazi szakember ebben a témában, csak lelkes érdeklődők vagyunk, és jól is van ez így.
Amit a múltkor az inuitokról elkezdtem, még nem teljes, de már készül a folytatás. Utána meg a sarköv alatti területek népeit próbálom meg áttekinteni. Lassan majd a többire is sor kerül, főleg ha látom, hogy azért még akad néha aki idetéved. Talán akad majd olyan téma is, amihez több hozzászóló is kerül majd. 

Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.09.06 0 0 7227

OFF:

 

Ez a Központi Alföldek (Central Lowlands) aránylag egy új fogalom az észak-amerikai földrajzban.

Tkp. az Appalache-hegységrendszer és a Nagy Síkságok keleti pereme közötti hatalmas kiterjedésű, lényegében alföldi jellegű térséget foglalja össze, beleértve a Nagy Tavak medencéjét is.

 

Nyilván a Központi Alföldek és a Nagy Síkságok között nincs éles határvonal, nyugat felé az alföldek fokozatosan mennek át a Nagy Síkságokba, ami lényegében egy tengerszint fölött kb. 800 - 2.000 méter magasan fekvő, nyugat felé fokozatosan emelkedő, félszáraz - száraz sztyeppvidéki jellegű magasföld. Kisebb-nagyobb hegységekkel és dombságokkal szabdalva.

 

Bár sokan teljesen tévesen úgy képzelik el, mint egy hatalmas sík asztalt, mint amilyen nálunk pl. a Tiszántúl középső és déli része.

 

Szóval nem árt nagyon otthon lenni a Teknősbéka Sziget (azaz Észak-Amerika) természeti földrajzából, mielőtt az ember komolyabban belevágna ebbe a témába. :-)

Előzmény: Wanblí Iyeska (7226)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.09.06 0 0 7226

Szia!

 

Bevallom őszintén, én az eszkimó - inuit témához abszolut nem értek, nem is igazán olvastam róla, legfeljebb egészen minimális mértékben.

Amiben egy kicsivel jobban otthon vagyok, amiről egy picit többet olvasgattam annak idején, az a Nagy Síkságok, a Központi Alföldek és a Nagy Tavak vidéke, meg még talán valamennyire a Délnyugat.

 

Persze szívesen olvasom, amiket írsz, folytasd csak nyugodtan. :-)

Előzmény: Tűztaláló (7225)
Tűztaláló Creative Commons License 2022.09.04 0 0 7225

Ahogyan előzőleg ígértem, megpróbálom áttekinteni a legfontosabb ősamerikai népcsoportokat. Eddig itt legtöbbet az indiánokról volt szó, de az inuitok vagy eszkimók is itt éltek és az Egyesült Államokban használt „Native American” vagy a Kanadában használt „First Nations” csoportba ők is ugyanígy beletartoznak.

Észak-Amerika őslakói közül kétségtelenül a legkésőbben érkeztek másrészt a legbarátságtalanabb környezetben élnek az inuitok. Átalában mint eszkimókat szinte mindenki ismeri őket. Az észak-amerikai földrész tíz kultúrterüete közül az egyiket, az úgynevezett sarkköri területet (Arctic), majdem teljes egészében ők foglalták el. Hatalmas területen élnek szétszóródva, mely szigorúan véve három különböző földrészre oszlik. Ebből persze a legnagyobb rész Észak-Amerika, ami Kanada északi területeit és Alaszka partvidékeit no meg az ezekhez tartozó szigeteket jelenti. De kis részük Északkelet-Ázsiában, a Csukcs-félszigeten él, illetve elterjedtek bolygónk legnagyobb szigetén, Grönlandon is, mely földrajzilag inkább Amerikához tartozna, de közigazgatásilag egy európai ország, Dánia részét képezi. A hatlamas terület ellenére nyelvük viszonylag egységes, két fő nyelvjárásuk van, az inuit, amely a kanadai és grönlandi inuitok által beszélt nyelv és a jupik, amely az alaszkai inuitok nyelve.

Szokás őket három nagyobb csoportba sorolni, az Alaszkai, a Kanadai és a Grönlandi inuitok csoportjába. Ezen belül persze további csoportok vannak. Ahány könyvben néz utána az ember, szinte annyiféle a felosztás. Ezért megpróbáltam egy számomra leglogikusabbnak tetszőt kiválasztani. E különböző csoportba tartozó inuitok között nemcsak életmódbeli különbségek vannak de a szokásaikban is akadnak kisebb eltérések. És bár úgy tudom, hogy az egymástól távol levő csoportok nyelvjárásai már nem egészen érthetőek egymás számára, de bármely két egymással szomszédos területeken élő csoport a különbségek ellenére azért még kölcsönösen megérti egymást.

Ha sikerül feltölteni, akkor mellékelek egy térképet is, amennyiben ez nem sikerül, akkor csak az adott angol nyelvű térkép szerinti csoportosítást ismertetem:
- szibériai inuit – az Oroszországban, vagyis Ázsiában élő inuitok
- Szent Lőrinc szigeti inuitok – a két földrész közötti szigeten élő csoport
- délalaszkai inuitok – Alaszka déli részén élő inuitok
- aleutok – az inuitokkal rokon nép akik az aleut szigeteken élnek
- nyugatalaszkai inuitok – Alaszka nyugati részén élő inuitok
- északalaszkai inuitok – Alaszka északi részén élő inuitok
- mackenzie inuitok – Kanada északnyugati részén a Mackenzie folyó torkolata közelében élők
- rézeszkimók – az előző csoporttól keletre, a partivéken és a szoszédos szigeteken élők
- karibu vagy rénszarvas inuitok – az előző csoporttól délre a szárazföld belsejében élő csoport
- netszilik vagy fóka-eszkimók – Kanada legészakibb részein és a környező szigeteken élők
- iglulik inuitok – az előző csoport keleti szomszédai, a Baffin-sziget északi részén élnek
- baffinföldi inuitok – a sziget délebbi részein élő inuitok
- southampton szigeti inuitok – az azonos nevű szigeten élnek
- labradori inuitok – a Labrador-félsziget északi részein élnek
- sarki inuitok – Grönland szigetének északnyugati részén éltek
- nyugatgrönlandi inuitok - Grönland szigetének nyugati részén élnek
- keletgrönlandi inuitok - Grönland szigetének keleti részén élnek

Mindezek a csoportok még kisebb egységekre, úgynevezett törzsekre oszthatók fel, bár itt inkább területi csoportokró van szó. Elnevezéseik ugyanis a -miut végződést kapják, amiről Jean Gabus, „A karibu eszkimók” című könyvében azt írja, hogy a területi hovatartozást kifejező végződés. És adatözlői szerint is, amennyiben valaki átmegy egy másik csoporthoz, akkor már egyszerűen oda tartozónak valja magát, anélkül hogy bármiféle rokonságban lenne az ott élőkkel.
Bár ezek a törzsi vagy inkább területi elnevezések sem egyformák az egyes csoportoknál és ugyanarra a csoportra néha több különböző elnevezés is vonatkozik, legközelebb megpróbálom ezeket is megadni, már amennyire sikerült azt kiszednem a különböző forrásokból.

Kíváncsian várom az ezzel kapcsolatos hozzászóásokat, netán kiegészítéseket vagy javításokat.

Tűztaláló Creative Commons License 2022.09.04 0 0 7224

Lenne pár ötletem arról, hogy mi lenne az, amiről lehetne még ide írni.
Ahogyan átnéztem, eddig igen részletes leírások voltak egyes csatákról és úgy általában a történelmi dolgokról. Át lettek szépen tekintve a nyelvek és nyelvcsaládok. Vot ugyan szó ételekről, ruházatról, de úgy általában nem nagyon lett részletezve az egyes népcsoportok hagyományos életmódja. Ennek egyik része az anyagi kultúra, vagyis hogy milyen módon voltak képesek életben maradni az adott környezetben. Lehetne bővebben írni a vadászati, halászati, gyűjtögetési techikákról illetve ahol volt, a földművelésről. Aztán a lakástípusokról, ezek berendezéséről, a közlekedési és szállítási eszközökről, illetve hogy milyen módon állították elő fegyvereiket, szerszámaikat, hogyan tartósították, készítették el élelmiszereiket, ruházatukat. A ló, vagy a lőfegyverek már jóval hamarabb eljutottak egyes csoportokhoz mint az európai kereskedők, tehát nyilván mindig is kereskedtek is egymással. A társadalomról is sok érdekes dolgot meg lehetne említeni, a családi szerkezetet, rokonsági kapcsolatokat, a főnöki tisztségeket illetve a főnöki hatalmat. A mindennapi életet számos különböző szokás szabályozta, de ide tartoznának a gyerekszüléssel, névadással, a gyerekek nevelésével, az udvarlással, házassággal, háborúval és temetkezésse kapcsolatos szokások is, csakúgy mint a különféle ünnepek. A vallásról már volt szó, meg pár mese is szerepelt, de azért még itt is lenne még miről írni.

Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.09.03 0 0 7223

Engem érdekelne a téma, ha feldobsz valami konkrét témát, szívesen hozzászólok, ha érdemben hozzá tudok.

Előzmény: Tűztaláló (7222)
Tűztaláló Creative Commons License 2022.08.30 0 0 7222

Abban igazad van, hogy a szakkönyvek is eltérő adatokat közölnek. Amilyen könyvekben utánanéztem, általában négy és hatszáz közötti szám szerepel, bár egyszer megpróbáltam összeszámolni a klasszikus Hodge által szerkesztett kétkötetes "Handbook of American Indians North of Mexico" című könyvben, és bár igaz hogy a számos már kihalt törzzsel és néha a nagyobb törzsek alcsoportjaival együtt volt vagy 1700 címszó is. 

Egyszer megpróbálnék összeállítani egy listát erről, azért jó hogy megtaláltam ezt a fórumot, mert látom itt voltak, s talán még vannak olyanok, akik járatosak ebben a témában és szívesen venném ezzel kapcsolatos véleményeiket, hozzászólásaikat. Ehhez persze idő kell, de megpróbálkoznék vele.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!