Keresés

Részletes keresés

lépcs Creative Commons License 2021.02.25 0 0 127

Laikusok a lépcső tartószerkezetének a megoldásával már úgy gondolják, hogy túl vannak a nehezén.

Pedig általában ez a lépcső legolcsóbb része. Majd jön a lépcsőfokok burkolása, amit ha szépen akarunk kivitelezni, sok időt igényel.

De a legdrágább részéről még mindig nem beszéltünk. A biztonságos, tartós, esztétikus korlát. És itt vérzi el általában a gipszbeton lépcső.

Ugyanis, már Sámsondi Kiss Béla (1899-1972) építész - a szövetszerkezetes építési rendszer kidolgozója -, is figyelmeztetett, hogy még a beton kiöntése előtt a későbbi elemek rögzítési pontjait ki kell alakítani, mert a vékony, már megszilárdult szerkezetbe egy komolyabb lyukat fúrni szinte lehetetlen a szerkezet meggyengítése nélkül. Vagyis, stabil korlát készítése úgy lenne lehetséges, ha a gipszbeton lépcsőt kivitelező cég már előre megtervezné a korlátot is, és annak rögzítésére szolgáló perselyeket, anyákat elhelyezné a szerkezetben. De ezt persze nem teszik. Sőt sokszor az egyszerű fordulós lépcsők fokainak szerkesztésére is képtelenek.

Részletesebben leírom és példákkal is bemutatom, a lépcső fajtákat azoknak előnyeivel és hátrányaival ebben a cikkben:

https://lepcsok.eoldal.hu/cikkek/olvasnivalo/milyen-lepcsore-van-szuksege----segitseg-a-valasztashoz.html 

Előzmény: bautest (122)
Zöldár Creative Commons License 2021.01.09 0 0 126

 

 

 Nos van egy  lakásom egy cs. házban   is .

 A lakás alapterülete   50 nm. Beépítésre javasoltam a tetőteret, ez lesz újabb 50 nm.

 

 Felvetettem, hogy a meglévő padláslépcsőt használják ideiglenesen a két szint közötti  közlekedésre.

 Át telepíthető  felújítható.   Lecsiszolás,    dekor páccal bevonandó,  esetleg a járófelület laminálttal bevonható.

 A várható költsége   20 - max 30 eft.

 

 Néz rám az új tulaj, hogy mit javaslok.

 Na gondoltam barátocskám, akkor építtessél   650 - 750 eft -ért egy újat. Ami a végén 800 is lehet.

 

 Majd ha túl leszel a várható  12 milliós beruházáson  csak meggondolod hogy alkalmazol egy régit,  ideiglenesen.

 

 Vételár  25 milla  P. lőrincen.   Telek   350 nm saját.

bautest Creative Commons License 2021.01.09 0 0 125

Ha nem magadnak akarod csinálni egyéni akcióban és van a környékeden gipszbeton lépcsős kivitelező, akkor nem érdemes bonyolítani, meg kell velük csináltatni...

 

A klasszikus generálkivitelezők egyébként saját bevallásuk szerint azért nem csinálnak gipszbeton lépcsőt, mert azt az építkezési folyamat végén érdemes odatenni és addig nincs normális átjárás a szintek között.

Nagyjából megértem az érveiket, mivel egy vasbeton lépcsőt úgy is le tudnak pakolni, hogy még a tető sincs kész és mehet az anyagmozgatás a szintek között a lépcsőn. Nyilván meg lehet oldani máshogy is a dolgokat, úgyhogy nézőpont kérdése, hogy ez csak magyarázkodás vagy valós érv részükről.

 

Lépcsőburkolat szempontjából viszont egyenértékű a gipszbeton és a vasbeton. A legjobb nyilván egy szép tölgy burkolat, viszont aranyárban van, a laminált olcsóbb megoldás lehet, viszont van olyan parkettás cég (Diego) ahol a lépcső laminált parkettázás csak annyi, hogy tegyél egy élvédőt a lépcsőfokokra... A baj csak az, hogy van 1000-féle parkettájuk és ehhez van 10 féle színű élvédő, valami hasonlót pakolj oda "osztjóvan"..

Hiányolom azt a technológiai kiforrottságot a lépcső parkettázásnál, mint ami pl az Egger-nél megvan.

Szóval a lépcső esztétikus burkolása számomra is dilemma még!

 

Előzmény: dollerakos (124)
dollerakos Creative Commons License 2021.01.09 0 0 124

Végre találtam pár sort arról is, hogy mik még a hátrányok:

 

https://hun.thehouseofchronic.com/4204313-gypsum-concrete-partitions-technical-characteristics-composition-application

 

- A mechanikai szilárdság korlátozottsága már ismerős volt, de alacsony a nedvesség állósága főleg a gipsz miatt. De azért remélem, hogy a járólappal történő burkolás nedvességét csak kibírja. Ha nem, akkor marad a laminált burkolás, de azt annyira nem szeretném.

Előzmény: dollerakos (123)
dollerakos Creative Commons License 2021.01.09 0 0 123

Ez igen! Akkor Te alaposan utánanéztél a témának. Én nem is tudtam, hogy ez magyar találmány. (Még nagyon kezdő vagyok a témában az érdeklődésre vonatkozóan is.) 

 

Ami a burkolást illeti, ha a gipszbeton mellett döntök, azt csak járólappal burkolnám, ha mondjuk 6000 Ft / m2 + járólap áron számolok, akkor jóval olcsóbb, mint a fa. - Gondolom...

Előzmény: bautest (122)
bautest Creative Commons License 2021.01.09 0 0 122

Gipszbeton lépcsőnél a youtube-os videókon már túl vagyok, sőt, szinte csak magyar megoldásokat találtam rá. Pedig lefordítottam többféleképpen is a gipszbetont, de közel nulla külföldi (akár Európa, akár Ázsia) találat volt rá youtube-on, úgyhogy ez kicsit aggasztott.. Bár tudom, hogy magyar találmány, de akkor is, mi a francért nem vette át más ország??

Ettől függetlenül továbbra is ott van még a gipszbeton lépcső a "kisagyamban", nem vetettem el, de anélkül, hogy pontos technológia leírás lenne, ami alapján jól meg lehetne keverni azt a "betonlét" és a vasalásra is lenne pontos instrukció, nem hiszem, hogy bele merek vágni. Egyedül a gipsz zsalu elkészítésére lenne jelen állás szerint "elméleti" megoldásom, de az önmagában kevés egy lépcső kivitelezéséhez.

 

Az árakra pedig annyi, hogy tuti nem olcsóbb egy gipszbeton lépcső, mint egy acélszerkezetes. Az acélszerkezetes verziód már tartalmazta a járólapot is, azért lehetett csak olcsóbb.

Vicces kicsit, de ha mondjuk 400EFt a gipszbeton lépcső, akkor még 800EFt a fával szépen leburkolása...

Előzmény: dollerakos (121)
dollerakos Creative Commons License 2021.01.09 0 0 121

Hátha ez kicsit segít:

 

https://www.youtube.com/watch?v=x-n2n0Zbl7o

 

Mondjuk ebben sincs szó a gipszbeton pontos összetételére, de talán kis kutakodással utána lehet annak is keresni, esetleg külföldi oldalakon is. Az enyémet biztosan nem magam fogom megcsinálni, rábízom a szakikra :-)

 

Közben egy nagyon kis hátrányáról megtudtam valamit, de abban sem vagyok biztos, hogy igaz-e. Mivel a lépcsők általában két szintet kötnek össze és ha a szintek közt mozgások vannak, akkor meggondolandó az olyan anyag használata, amely ezeket a mozgásokat nehezen tolerálja. Nem tudom, hogy a gipszbeton lépcső mennyi mozgást visel el. Egy hagyományos fém vázszerkezetű + fa lapos lépcsőnél ilyen gond nincs, az sok mozgást kibír.

 

Egyébként érdemes utána kérdezni az áraknak, mert pl. nekem az jött ki, ha magam szeretnék csinálni egy fémváz + fa lépcsőt, akkor több az anyagköltség, mintha valakivel gipszbeton lépcsőt csináltatnék, pl.:

 

http://www.gipszlepcso.hu/tipusok

 

Aztán hogy az mit jelent, hogy ennyi vagy annyiTÓL... És itt kezdődnének a kérdések...

Előzmény: bautest (118)
bautest Creative Commons License 2021.01.08 0 0 120

Nem a lépcsőfok vastagságán van a hangsúly, legyen akkor 10 vagy 12cm betonból egy lépcsőfok, még akkor is sokkal kisebb a betonfelhasználás ezzel a gerinc-gerendás módszerrel.

Előzmény: Égető1 (119)
Égető1 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 119

 Az elképzeléseddel csak az a baj, hogy  :

 

 

és erre csak rá vannak ültetve a lépcsőfokok, mint 6-8 cm-es betonlemezek. 2

 

 Tehát 6 -8 cm -es betonlemezeket nem fogsz előállítani úgy hogy tartós legyen és a dinamikus terheléseket is bírja.

 

 Van egy  rokon topik. Az építkezés  felújítás .

 

 ott ha valaki 15 cm nél vékonyabb betonban gondolkodik  ... eretneknek minősítik.

 

 Lehet  10 cm -es  vagy annál vékonyabb betont is készíteni... pl. sajtolással.

 Mint ahogy az is túlzás ha valaki aljazatra  . főleg szerelő betonra  10 cm ír elő... megteszi az 5 cm is. De nálad  szabadon, dinamikusan terhelve, ilyen vékonyan nem fognak menni.

 Maradj a jól bevált acél - fa kombinációnál !!

Előzmény: bautest (118)
bautest Creative Commons License 2021.01.08 0 0 118

Vasbeton lépcsőben kérném a véleményeteket. A cél az lenne, hogy egy stabil lépcső legyen (a fa lépcsőt és az acél lépcsőt emiatt inkább elvetettem a nyikorgás és a rugalmasságuk miatt), de mégis kevésbé legyen monstrum, ne terheljen sok-sok tonnát az alapra/födémre, nomeg helyigényben se legyen túl nagy. Ezekre a legkézenfekvőbb megoldás a vasbeton helyett nyilván a gipszbeton lépcső lenne, pont azok lennének az előnyei, amit én keresek, de mivel saját kivitelezés lesz és nem találtam sehol elérhető és értelmes útmutatót a technológiára, (arra a híg betonlére és arra a kis "pálcikás" vasalására..), nomeg a gipszzsaluzatot sem lehet minden sarkon beszerezni, így marad a jól bevált hagyományos vasbeton.

 

A vasbeton lépcsők túlnyomó többségénél az egész lépcsővonal vasalva és betonozva van, de láttam néhány olyan megoldást, ahol gyakorlatilag csak egy gerenda fut végig a lépcső középvonalán, ami nyilván combos és erre csak rá vannak ültetve a lépcsőfokok, mint 6-8 cm-es betonlemezek.

 

Ha jól sikerül a zsaluzás, akkor esztétikailag is jobb lenne, mint a hagyományos lépcsőkép, de a legfőbb érv, hogy számításaim szerint kb fele annyi beton kell hozzá, így a súlya is kb fele lehet majd.

Amennyiben így van, ahogy gondolom, akkor miért nincs ez a módozat jobban elterjedve?

Előzmény: dollerakos (117)
dollerakos Creative Commons License 2021.01.06 0 0 117

Üdvözletem!

 

Erről a technikáról mi a véleményetek?

 

 

https://ezermester.hu/cikk-8062/Gipszbeton_szerkezetek

 

- Csak az előnyeiről olvasok mindenütt. Lehet, hogy nincs is hátránya?? 

lépcs Creative Commons License 2020.05.29 0 0 116

Egyáltalán nem haragszom, sőt örülök, hogy használják.
Bár nem értem, hogy az utolsó lépcsőfokra a beállítás miért 24cm.

 

Előzmény: Kalari (110)
Kalari Creative Commons License 2020.04.18 0 0 113

 Köszönöm a tippet! Ismerem ezt a lépcsőtípust, de attól tartok, hogy árban sajnos nem versenyképes és kültéren az élettartama sem lenne feltétlen megfelelő. Egy házi kivitelezésű, minimál költségvetésű lépcső jöhet csak szóba. Horganyzott 600x240-es lépcsőelemeket terveztünk használni, ami számomra meglepő módon olcsóbb mint egy akác lépcsőfok lekezelve. Esetleg akácból meg tudnánk csinálni ilyesmi lépcsőfokokat:Vagy ez a forma jobb lenne? Így a belépőt úgy tudnánk növelni, hogy a lépéshossz ne legyen túl nagy.

Előzmény: Mezőföldi 2 (111)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2020.04.17 0 0 112

 Ha érdekel később leírom a mérteket is .

Előzmény: Kalari (110)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2020.04.17 0 0 111

Gondolkodjál egy helytakarékos, másnéven  pillangó vagy váltó lépcsőben.

Nekem  van ilyen  , bevált.

Előzmény: Kalari (110)
Kalari Creative Commons License 2020.04.16 0 0 110

Más képem nincs, remélem nem haragszik meg a kalkulátor készítője!

Szintkülönbség 320cm, vízszintes hely 260cm, szabadtéri lépcső lesz, nincs födém.

Előzmény: Mezőföldi 2 (109)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2020.04.16 0 0 109

 Tegyél fel egy vázlatos rajzot !

Előzmény: Kalari (108)
Kalari Creative Commons License 2020.04.16 0 0 108

 Tanácsot kérnék! Nyaraló padlásához lenne szükség egy új lépcsőre egy korhadóban lévő létra helyett. Sajnos nagyon kevés hely van és egyelőre csak egyenes lépcső jöhet szóba. Tisztában vagyok vele, hogy kényelmetlen és a szabványoknak sem felel meg, de sajnos nincs más megoldás. Az alábbi két rossz opció közül melyik lenne a kevésbé rossz:

 

A) lépéshossz 68,9; fellépő 24,6; belépő 19,7

B) lépéshossz 63,8; fellépő 22,8; belépő 18,2

 

 A lépcsőfokok mélységét csak úgy tudnánk növelni, ha a lépéshossz majdnem 75cm-re növekedne, ami már nem opció szerintem. A fellépőt pedig csak úgy tudnám tovább csökkenteni, hogy 17cm alá csökkenne a belépő ami szintén nem kívánatos.

 

Palási Creative Commons License 2020.02.24 0 0 107

 Ha nagyon körültekintő vagy  500 ezerből kihozható.

 De lehet akár 1 milla is.

 

 Előzetesen kell egy terv, anélkül ugrás az ismeretlenbe !!

Előzmény: Denisznagypapa11 (106)
Denisznagypapa11 Creative Commons License 2020.02.19 0 0 106

Kb mennyibe kerülne egy tetőtérszobára lépcső fából munkadijjal együtt? 

Varek1 Creative Commons License 2019.07.08 0 0 105

Nem árt azért megtervezni azt a lépcsőt.

 A terv alapján már lehet ajánlatot kérni.

 Egy jó terv tartalmazza az anyagok minőségét, fajtáját, azok mennyiségét  és utal még az elkészítés technológiájára is.

Előzmény: Juno React (104)
Juno React Creative Commons License 2019.07.01 0 0 104

Köszönöm! gárda alatt én magam is a szakembert és segédjét/segédjeit képzeltem.

 

Fával nem szeretnék dolgozni. Beton és acél között döntenék, ajánlat és ár alapján. 

 

Tudsz nekem ajánlani bárkit akit megkereshetek? Vagyis tud nekem bárki ajánlani szakit gárdástul vagy anélkül akit kontaktálhatnék. Mert talán a legnehezebb része napjainkban a szabad kapacitás kérdés lesz, rögtön az elején. 

Előzmény: Zöldár (103)
Zöldár Creative Commons License 2019.07.01 0 0 103

Rosszul közelíted meg. Nem szakember gárdát kell keresni, hanem  egy szakit és annak a segédjét.

 De előtte el kell dönteni, hogy milyen lesz az a lépcső, az a beltéri.

 Az lehet  teljesen fából, lehet  fémből, konkrétan acél szerkezetű vagy lehet vegyes  acél és fa kombinációja.

 A fa lépcsőt asztalos készíti általában egy segéddel nem kell oda gárda.

 Az acélszerkezetű lépcsőt viszont lakatos szintén egy segéddel.

 

 

 Aztán lehet beltéren is beton acél és fa kombinációja.

 Nos itt már a képbe lép a kőmíves és a zsalutó is.

 Tehát kell egy korrekt terv és az alapján kiválasztani a kivitelezőket.

  Kell egy tervező, kell asztalos a segéddel, kell lakatos a segéddel és összetett lépcsőnél akár mind a  3 féle szakember, sőt ha van fővállalkozó az is a képbe lép.

 Tehát 3 főtől akár  7 - 8 főig  és az már tényleg egy gárda.

 Sok mindent kell tudni,  kezdve a lépcső szabállyal.

Előzmény: Juno React (102)
Juno React Creative Commons License 2019.07.01 0 0 102

Beltéri lépcsőépítéshez szakember gárdát keresek, augusztusban induló projekthez. Sajnos nagyon rossz tapasztalatokat szereztem az előző kivitelezéseknél, így végső csalódottságomban itt érdkelődöm, hátha tudtok ajánlani kapcsolatot akinél kopogtathatok kapacitás kérdésben, illetve a tervekkel. 

köszönöm ha tudok segíteni!

roni@docmet.com-ra legyetek kedvesek

pingvin Creative Commons License 2019.03.21 0 1 101

Mi is gipszbeton lépcsőt szeretnénk a társasházunkba 2 emelet magasságáig.

A korlátra a luxart.hu-tól kaptunk ajánlatot (drágább a korlát, mint a lépcső). Azt mondták, hogy az oszlopokat kengyellel rögzítik a lépcső támfalhoz.

Van valakinek tapasztalata, hogy milyen járólappal/lépcsőlappal érdemes burkoltatni a lépcsőt, ami csúszásmentes valamennyire, de olcsó?

 

Alex Raps Creative Commons License 2018.04.06 0 0 100

Megerősítelek. :) Nálam is ezen okból ajánlotta az iparos, hogy a korlátfal is a lépcsővel egyben kerüljön kivitelezésre. Ez a lezárás adta az ötletet ahhoz, hogy a lépcsőűrt befalazva egy tárolóhelyiséget hoztunk létre.   

Előzmény: lépcs (95)
Alex Raps Creative Commons License 2018.04.06 0 0 99

Nem visz át hangot. Pontosan ugyanolyan mint egy betonlépcső.

Előzmény: Alex.E (93)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2018.01.25 0 0 98

 Van  kínálat !  Egyre vigyázz ! Azok az árak  kb. a duplájukra fognak felkúszni mire kész lesz !

   Tegyél félre min. 500 eft -ot a projektre.

Előzmény: Törölt nick (97)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.25 0 0 97

Eddig ezeket a cégeket találtam alkalmasként a leírásból, akik ezzel foglalkoznak:

 

http://www.lepcsok.eoldal.hu/

http://www.massziv.hu/index.html

http://www.lepcsokeszites.hu/

 

Ha van róluk vélemény, tapasztalat, azt megköszönöm ha megosztjátok!

Előzmény: Törölt nick (96)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.25 0 0 96

Fa lépcsőkészítéshez tud valaki ajánlani igényesen és minőségi anyagokkal dolgozó szakembert/céget? Törökbálinti házba lenne szükséges egy 2.85 belmagasságú családi házban építeni egy massszív zárt lépcsőfokos tömörfa lépcsőt.

Jöhet privátban is:

 

vizalakas@gmail.com

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!