Keresés

Részletes keresés

lépcs Creative Commons License 2023.03.13 0 0 170

Sziasztok!
Tudom sokan használtátok az oldalamon a lépcsőszámítást.
Sajnos a tárhelykezelőm megszűnésével az oldalam is megszűnt. Nem tudok átirányítást sem beállítani a volt oldalamra.
De már működik az új.
https://lepcsok.eu/?page_id=3216

Akinek szüksége van rá használja egészséggel.

Üdvözlettel

F.T.

dollerakos Creative Commons License 2023.03.11 0 0 169

Ettől majdnem dobtam egy seggest. - Szó szerint.. 

 

Kékestető - Gyógyintézet, a mai napon:

 

 

dollerakos Creative Commons License 2023.01.12 0 0 168

A lépcsős szaki rajza alább. 

 

Szerinte nem kellenek és nem jók a kanyarok, úgyhogy természetesen hallgatok rá. Tudás = hatalom :-)) Ez 16 lépcsőfokos megoldás, tehát mélyebbre lehet lépni, de nagyobbat kell fellépni. A megvalósítás előtt még rákérdezek a 17 fokos variánsra, hátha...

 

Előzmény: dollerakos (167)
dollerakos Creative Commons License 2023.01.03 0 0 167

Még annyit a 16 vagy 17 lépcsőfok variánsokhoz, hogy úgy gondolom, vannak, akiknek ez, másoknak az lenne a jobb. Mivel én egy nagy marha ember vagyok 190 centivel és 46-os lábbal, nekem talán a 16 fokos lenne jó, de mivel nem én vagyok a többség, kisebbeknek a 17 fokos lenne ideális :-)

Előzmény: epitkezunk (165)
dollerakos Creative Commons License 2023.01.03 0 0 166

Üdv! Az utolsó mondatra reagálva: a lépcsősnek pont ez volt a legelső kérdése, mi van a fal túloldalán, megmutattam, hogy ott a konyha :-) Néztük, hogy hát igen... Pont belógna a képzeletbeli lépcsőforduló a konyhaszekrénybe.

 

A szélesség többek közt azért is ilyen kevés, hogy mindenképp szlalomozni kényszerüljünk, ezáltal a járóvonalon tartható legyen a 230 (illetve a 245) mm. Még gondolkodunk mindenen, ebből tavasz előtt nem lesz még semmi és addig még van idő nézegetni hasonló kivitelű lépcsőket..

Előzmény: epitkezunk (165)
epitkezunk Creative Commons License 2023.01.03 0 1 165

Szerintem jó lenne a gyakorlatban megnézned egy ilyen jellegű lépcsőt, nehogy hatalmas kapufa legyen belőle.

Azt értem, hogy a szlalom belerakásával a 2m+sz=60~64 képletnek már megfelelsz, de ez csak matematika, a gyakorlatban majd úgyis próbálod egyenesen megtenni a szlalompályát, így folyamatosan a jobb és a bal válladdal súrolni fogod a korlátot, pláne 75cm-es lépcsőszélességnél. Én nem merném egyik verziót sem meglépni, míg valahol ki nem próbálok egy ilyen lépcsőt, illetve akinél ilyen van, a gyakorlatban vajon tartják-e mindig a lépcső járóvonalát? Mert ha nem tartják a járóvonalat és nem szlalomoznak, akkor még rosszabb is, mint egy egyenes, de meredekebb lépcső.

 

Még 1 extrém ötlet, ha mindenképpen jó lépcsőt akarsz: mi van a fal túloldalán? Nem tudsz egy kvázi "lépcsőházat" beletoldani az épületbe?

Előzmény: dollerakos (164)
dollerakos Creative Commons License 2023.01.02 0 0 164

Járt nálam a lépcsős cég. Megmutattam a rajzot, amit kitaláltam. Illetve most már két verzió is van. Megállapítottuk, hogy ide kényelmes lépcsőt nem lehet csinálni, ennek több oka is van: a födémáttörés bővíthetetlensége, a lépcső alatti WC ablakba való bele nem lógás kritériuma (a rajzokon bejelölve fent, jobbra) és maga a WC használat is ellehetetlenülne fej-beverés okán, ha ide másmilyen, kényelmesebb, azaz kevésbé meredek lépcső lenne a cél. Így is csak úgy lehet a viszonylag kényelmessé tenni a lépcsőt, egész pontosan a belépést növelni, hogy kicsit megtekergetem az utat és ehhez a szélességet kevesebbre választom: a rajzon 750 mm, ami elég, ha valaki nem iszonyat túlsúlyos.

 

A program szerint erre a helyre kétféle megoldás lenne; a Blondel-szabálynak mindkettő megfelel (a rajzon be van írva), csak a 16 fok számosnál a fellépési magasság sok:

 

197 mm, a belépés 245,

 

de ha megváltoztatom a fokszámot 17-re, úgy a fellépés kényelmesebbé válik:

 

185 mm, csak a belépés lesz kevés: 230.

 

- Ez a melyik ujjamat harapjam meg kérdése... Igazából még az alámetszést nem is hozom ide, mert mint kiderült, a gipszbeton lépcsőnél nem lehet megvalósítani, illetve csak fa burkolattal láttam megoldásokat. Azzal ugye, felfelé menet kvázi nagyobb belépést lehet elérni, de lefele nem sokat számít. 

 

Ti melyiket választanátok az alábbiak közül?

 

dollerakos Creative Commons License 2022.11.28 0 0 163

A lépcső nagyon fontos. Ha nem jó, agyonvágja az egész házat. Sok szép, nagy házat láttam már rossz, kényelmetlen lépcsővel. Ugyanannyira számít, mint egy konyha vagy egy szoba, sőt, talán jobban is, ha nap mint nap közlekednek rajta. Nálam, amit az előző tulaj kialakított, nem gondolta át és amiatt szívok... 

Előzmény: SolnesMM (161)
dollerakos Creative Commons License 2022.11.28 0 0 162

Közben már a hétvégén el is vetettem, hasonló okok miatt, valamint hiába lenne szép, nem praktikus. A rajzon nem látszik, hogy a lépcső alsó fokainál a fal máshogy megy, oda tudnék tenni beépített szekrényt, csak ehhez kicsit el kell tolni az alsó fokokat jobbra. Úgyhogy a járóvonalat úgy növesztem és nem kacskaringós formában..

Előzmény: bautest (160)
SolnesMM Creative Commons License 2022.11.28 0 0 161

  Ez a lépcső kialakítás örök probléma az építkezők számára. Drága, kevesen értenek hozzá és általában az építkezés vége felé konkretizálódik.

 

 Két példa erről. Vagy  7 -8  éve egy tetőtér beépítése történt.A vége felé szólt a tulaj, hogy  most jön a lépcső. Verné szét a meglévő  jó  70  - 80 éves padláslépcsőt.Mondtam várj egy kicsit. Felmentél legalább  50- 100 x az építkezés során...csak ismered.

 Nézzük meg: száraz a hely ,nincs korhadás, szuvasodás sincs.  Igaz rettentően poros. Mi lenne ha tovább fejlesztenénk ,

 

 A meglévő járólapokra rétegelt lemez, ami  váltóra van kiszabva ,a pofák csiszolva,  fertőtlenítve, majd felület kezelve. A z említett járólapok szintén hasonlóan kezelve. némi szegély takarások ,korát beépítés stb.

 Lett egy  újnak tűnő,de a valóságban régi bevált lépcső.A legtöbb művelet nem is asztalos jellegű.  azóta  az elmúlt időben napi  5 -6 le feljárással is több tízezer a használati szám.

 

 A másik.

Az egyik rokon a tőlem vett lakás  tetőteret építené be. Lent 50 nm meglévő, fent hasonló méret...gipszkarton és hasonlótechnológia.

Beszélgetünk,kéri a tanácsokat. Majd megjegyzem,hogy ha a tető eleve kinyitva a nagyobb dolgokat ott célszerű feljuttatni.

Amennyire lehet vigyázzatok a meglévő lépcsőre. Jó lesz az még valahol.

 

pl. a leendő új feljáróhoz viszonylag könnyen beilleszthető. Jelenleg 1m x 2. 1 a nyílás hasonló lesz az új helyen is.  A szint különbség eleve azonos....  3. 1+  0,3.

Elég sokat használtam. Fel kényelmes lefelé oldalazva fér e la láb.

 

 Némi megrökönyödés,de a végén csak jól jön egy kb milliós tétel kiváltása. Az mire odaérnek lehet másfél milla is simán.

 A faanyag ha  száraz , nem szuvas és nincs mechanikai sérülés hanem is örök,de emberöltőkön át tart.

 

 Anno József A . korában.... 110- 120 éve az asszonyok tízezrei mentek fel a padlásokra...a jól kialakított lépcsőkön...nagy ruháskosarakkal. 

Ma nem mert ellopják a szárítandó  ruhákat !

bautest Creative Commons License 2022.11.28 0 1 160

Szerintem ez a verzió csak önámítás, mert attól, hogy "papíron" meghosszabbítottad a járóvonalat és a tervezőprogram szerint így jobbak a lépcső paraméterei és a belépési a mélység, a gyakorlatban úgysem fogtok szambázva közlekedni a lépcsőn, hanem levágjátok egyenesre és akkor meg pont nem csináltál semmit, mert a gyakorlati járóvonalad ugyanaz, mint egyenes lépcsőnél.

 

Másrészről ennek a verziónak a rengeteg ív miatt annyi pluszköltsége lenne, hogy annyiból a födémedet tuti meg tudnád bővíteni. Ha tényleg szeretnéd jól megcsinálni a lépcsőt én a helyedben vennék egy nagy levegőt és bővítenék a födémátvágáson. Tudom, hogy baromi macera, de mindent meg lehet oldani megfelelő alátámasztással/megerősítéssel.

Előzmény: dollerakos (158)
trebront Creative Commons License 2022.11.26 0 0 159

mielőtt beleszerelmesedsz, kérdezd meg a gipzsbetonosokat, h ennek mi lesz az ára :)

Előzmény: dollerakos (158)
dollerakos Creative Commons License 2022.11.26 0 0 158

Illetve a javított verzió:

 

 

Még mindig piros a belépési mélység, de már majdnem jó, majdnem eléri a 240-et. Ha a fokszámot csökkentem, az jó lesz, de a Blondel-szabályból kiesek (és nem szívesen lépkednék 20 centiket, ha nem muszáj).

Előzmény: dollerakos (157)
dollerakos Creative Commons License 2022.11.26 0 0 157

Ezt találtam ki, íme a csikóhal alakú lépcső:

 

 

Sorry, demo verzió, ezért nem tűri a printscreen gombot. Azzal, hogy kicsit megtekergetem, hosszabb lett a járóvonal, jobban alakul a belépési mélység és a födém áttörés alatti hely is. Igaz, a hosszú oldali szélesség 1 m-ről 80 centire csökken, de azért el lehet férni. Ha majd jön a lépcsős, megmutatom neki, közben figyelem a fejét..

dollerakos Creative Commons License 2022.11.23 0 0 156

Köszi, abszolút igaz, remélem, úgy lesz :-)

Előzmény: bautest (154)
szenyor Lopez Creative Commons License 2022.11.23 0 0 155

köszi

Előzmény: bautest (153)
bautest Creative Commons License 2022.11.23 0 0 154

Ha már eldőlt, hogy gipszbeton lépcsőt akarsz és van a szomszédban megbízható cég, akkor szerintem is velük próbálkozz. Egy átlag építész nem szakosodott a lépcsőkre, hanem mindennel foglalkozik, nyilván ért a lépcsőkhöz is, de azt, hogy mi a legjobb, amit ott egy gipszbeton lépcsőből ki lehet hozni, azt inkább egy gipszbetonos cég szakembere tudja megmondani, aki nap-mint-nap lépcsőket készít.

Előzmény: dollerakos (152)
bautest Creative Commons License 2022.11.23 0 0 153

"Meg tudnád mondani, hogy melyik program ez, amit használsz?"

 

Archline XP-t használok, tudomásom szerint van belőle ingyenesen letölthető 30 napos trial.

Előzmény: szenyor Lopez (148)
dollerakos Creative Commons License 2022.11.22 0 0 152

Természetesen alap, hogy kihívok nemsokára egy lépcsős céget, akik megszakértik és remélhetőleg megcsinálják, én nem állok neki barkácsolni. Egy szomszédos faluban lévő gipszbetonos lépcsős cégre gondolok, akiknek jó hírük van, itt sok mindenki ismer sok mindenkit. (A ház Piliscsabán van és én még itt új vagyok.) Csak rá szeretnék készülni, azért agyalok ennyit. Mindent végig szeretnék játszani, amiben látok valami reményt. Tény az is, hogy ide kényelmes lépcső nem készíthető, a program ezt-azt kipirosít. (Vagy a belépés kevés vagy a fellépés túl sok.) Úgy érzem, majd a szakik részéről is a nagy eget verő ötlet elmarad... De azért nem hagy nyugodni a dolog, lehet, hülyeségeken jár az eszem, csak olyanokra gondolok, mi lenne, ha a járóvonalat középről eltolnám kicsit jobbra és a húzott fokok okán így nagyobb belépési mélységet érnék el. Ehhez a fenti szakaszban ott van baloldalt a terelősziget, ami szükséges, mert a szellőzőcső burkolata, tehát ott a járóvonal már tolódik, ami jó, mert jobbra nagyobb belépést hoz. Mivel be lehet állítani úgy a rajzot, hogy még az alsó szakaszon is legyen húzás, ezért talán az lenne jó, ha ezen a szakaszon is lenne valami, ami arra kényszerítené az embert, hogy a lépcső jobboldalán menjen. Ehhez két dolgot találtam ki (és most nem fogom lerajzolni, de talán érthető lesz), egyrészt a terelősziget pengefal formájában baloldalt lent is folytatódna, mondjuk ugyanúgy 17 cm szélességben, másrészt az áttörés előtti szakaszon az első 5 fok ki lenne húzva fokozatosan jobboldalra, mondjuk úgy, hogy a legelső fok plusz 25 centivel hosszabb (jobbra), aztán a következő 20, aztán 15, stb., egészen az ötödikig - ez még nem zavarná a WC-bejáratot. Tehát a korlát alul ferdén futna és jó szabálytalan lenne az egész, de engem nem zavar, a lényeg a kényelem... Hmmm... 

Előzmény: -carcass- (151)
-carcass- Creative Commons License 2022.11.22 0 0 151

Húúú, jól látom? Enyhe cinizmus árad...? :-)

Nem az egész terv készült.

Erre nem nehéz rájönni. be is b@szna, ha így lenne...

---

Az 1:2 és az 1:5 rajzi szempontból kb ugyanaz, nem lesz rajta több infó.

A gép egyébként nem csinálja meg a lépcsőt, annak sem, aki ért hozzá. Az archicad lépcső-szerkesztője kimondottan sz@r, kérdezd meg bármelyik felhasználót.

A lépcsőszerkesztést bizony épszerk keretében tanítják szakirányú intézményben és van pár könyv, amiből a laikusok is "megtanulhatják", bár ez még kevés a korrekt lépcsőhöz. Azokból az is kiderül, hogy a húzott lépcső fokait hogyan kell szerkeszteni, hogy lehessen normálisan járni rajta (mert hogy a húzott lépcsőt is a helyszűke hívta életre, de nem ad megoldást mindenre).

---

Dollerákos akkor járna a legjobban, ha találna egy építészt, aki hajlandó kimenni és megnézni élőben, illetve némi tervezési díj ellenében megtervezni. Már ha az adottságok olyanok (erről pár gyors méréssel meg lehet győződni).

Ellenkező esetben vagy innen kap rossz tanácsot (mondván én is így csináltam, bár azt senki nem teszi hozzá, hogy mások voltak az adottságok) vagy önmaga fog építeni egy ugyanilyen rossz lépcsőt, ami azért vélhetően túl drága lesz ahhoz, hogy ne működjön.

A képek alapján ide nem lehet kényelmes lépcsőt beépíteni, most is kb olyan, mint egy enyhén megtámasztott létra.

Előzmény: Égető1 (149)
dollerakos Creative Commons License 2022.11.22 0 0 150

Totál igaz, köszi az ötletet! Le is töltöttem egy StairDesigner nevezetű program demóját. Nem gondoltam, hogy ezeket a szabálytalanságokat is (ha nem is mindet) bele lehetett venni, illetve át kellett vernem, mert azt a bizonyos utolsó fokot szerintem nem lehet belevenni, ezért mivel 17 fok van eredetileg, ezért az érkező 3150 mm helyett 2953-at írtam be. Valamint azt a terelő szigetet se tudom berakni, ami a szellőzőcső miatt kell legyen, ami a járóvonalat kicsit eltereli de így ezt a szigetet elhanyagoltam. Amit bevett és nagyon jó: az induló és az érkező szélesség nem ugyanaz. A lényeg, hogy elégedett vagyok vele és majdnem ugyanaz jött ki a programmal is, mint a ceruzás rajzaimon.

 

Sajnos alul már nem tudom kanyarintgatni, egyrészt a WC-bejáratnak útjában lenne és ugye, az áttörés mérete nagyon meghatároz mindent. Az áttörés egyébként alulról el van teljesen vékonyítva, kevesebb mint 45 fokban. Tehát a 3070 mm magasságméret tovább nem növelhető.

Előzmény: bautest (147)
Égető1 Creative Commons License 2022.11.22 0 0 149

  Nem az egész terv készült   M1:2 méretben csak bizonyos kinagyított részletek.

 

 De ahogy látom a számítógép már mindent megoldott....már annak aki ért hozzá.

Előzmény: -carcass- (130)
szenyor Lopez Creative Commons License 2022.11.22 0 0 148

Szia! Kívülállóként figyelem a beszélgetést, de érdekel a téma. Meg tudnád mondani, hogy melyik program ez, amit használsz?

Előzmény: bautest (147)
bautest Creative Commons License 2022.11.22 0 0 147

Nem egyszerű probléma, de esetleg U alakú húzottban nem gondolkoztál? Feltéve, ha a lépcső indulásánál lehetőség van más irányból kezdeni a fellépést.

Egyébként a födémáttörés élénél egy pár centis 45 fokos letörést ki kell bírnia a födémnek és annyi is baromi sokat segít, mert egyrészt olyan szögben nyered azt a pár centit, amilyen szögben haladsz is fel/le, másrészről ha netalán bevered a fejed, nem egy élbe sikerül azt megtenni...

 

A papírmunkás rajzoláson viszont elképedtem, a mai világban annyi ingyenesen elérhető program van, lépcsőszerkesztésre is. Pl ezt a mórickarajzot két perc alatt csináltam meg:

Ez nem pontosan a Te méreteid, csak úgy nagyjából, de ha ilyen aprólékosan foglalkozol a témával, akkor vidd be egy programba és másodpercek alatt tudod állítani a fokmagasságot, lépcsőformát, hanyadik lépcsőfoktól induljon a húzás, stb-stb.

 

Ha pedig gipszbeton lépcső lesz és tudod már ki fogja csinálni, akkor ott díjmentesen segítenek, megtervezik és méretekkel ellátott látványtervet kapsz. Persze a födém bonthatóságát magadnak kell kitalálnod és ilyenkor jön jól a saját tervezőprogram, bár túlragozni nem akarom a témát, de egyébként a födémet is be lehet pakolni és 3D-ben bejárni állítható szemmagassággal, hogy látható legyen mi lesz a végeredmény.

 

Előzmény: dollerakos (136)
dollerakos Creative Commons License 2022.11.21 0 0 146

Annyi itt sose lesz. Kiszerkesztettem, 190 centinél kicsivel több. Majd a colosok lehúzzák a fejüket.

 

Ja és azt nem is mondtam, hogy a folyosóra érkezéskor jelenleg szintén beverem a fejemet a ferde tetőbe. Ezért is jutott eszembe a módosított rajzon, hogy belevések egy utolsó fokot a födémbe, így ott is nyerek majdnem 20 centit. 

 

Végül a rémsztori, ami miatt belekezdtem egyáltalán a gondolkodásba, hogy ez így nem maradhat. Egy magas, nagy darab ismerősöm járt nálam. Felfelé menet mindkétszer beverte a fejét: a födémbe és a ferde tetőbe. Lefelé meg esett több fokot is, de a korlát megfogta. Mondtam is neki: ez volt az első és utolsó utad az emeletre... 

Előzmény: trebront (143)
dollerakos Creative Commons License 2022.11.21 0 0 145

Köszi az ötletet! Bár a majdnem 20 centi fellépés talán túl magas lenne, de tényleg jobban megfelel a Blondel-szabálynak. Még jól átgondolom.

Előzmény: trebront (142)
dollerakos Creative Commons License 2022.11.21 0 0 144

Hát ez az.. Még az előző tulaj csinálta. Dehhhogy fér el a fejem az áttörésnél. Na ezért is akarom kidobni

Előzmény: dollerakos (140)
trebront Creative Commons License 2022.11.21 -1 0 143

lépcső fölött meg kell lennie a 220-nak. nagyon rég óta. e nélkül életveszélyes

Előzmény: trebront (142)
trebront Creative Commons License 2022.11.21 0 1 142

ha egyel kevesebb a fellépőd, akkor  3,15/16=19,69 cm a fellépés, de a belépőd kényelmesebb lehetne ugyanazon a hosszon: 22 helyett 17x22/16=23,38 cm. igy a 2m+sz összeg 62,7 ami sokkal jobb, mint a 17 fellépős 59,1.

Előzmény: dollerakos (140)
-carcass- Creative Commons License 2022.11.20 0 0 141

Ez nagyon gáz. Talán a legrosszabb lépcső, amit valaha láttam (pedig láttam már párat).

Ma tuti nem kapna engedélyt a terv.

Lefelé menetben mindenkinek elfér a homloka?

Előzmény: dollerakos (137)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!