A lotust csak a saját porzója termékenyíti meg . Nálam volt mind a kettő, akkor a termés tele volt maggal. Kivágtam a porzóst, a termős termett tovább, de mag nem volt bennük.
Virginiaiból is termős példányom van, abban sincs mag.
A datolyaszilvánál viszont van egy érdekesség. Nem minden fajta porzós termékenyít bizonyos fajtákat.
Nekem az első fajtám egy ismeretlen porzós volt ez a Costátát nem termékenyítette,soha nem volt benne mag,pedig egymás mellett voltak.
A következő porzós fajtám is egy ismeretlen ,de szép nagy gyümölcsű fajta, ez sem termékenyítette a Costatat.
Pár éve virágzik a Kavkaz, azóta minden fajtában , a Costátában is van mag, viszont a magok alakja a különböző fajtákban igen eltérőek.
A Kavkaz jellegzetessége, hogy szinte csak porzós virágot hoz, kevés termős virágot láttam még rajta, azokból sem fejlődött ki a gyümölcs.
Ismerek még egy másik porzós fajtát (nem nekem van) , az hoz sok, de nagyon apró gyümölcsöt.
Kedves Ali-bá! Én valahol olvastam, hogy a Lótusz szilvát, csak a saját lótusz porzója porozza be és csak akkor lesz benne mag. Az előző hozzászólásban írtam, hogy nekem lesz valószínűleg jövőre Kavkaz, de lehet hogy Mercatelli is lesz. A leírások szerint a Cioccolatino és a Sputnyik (hibrid) is hoz porzó virágokat. Állítólag ezek csak a káki, ill. hibrid fajtákban okoznak magvasodást.
Pár hozzászólással lejjebb írtam, hogy vannak lótuszszilva magoncaim, közötte tavasszal olthatók is. Olcsón eladnám, vagy cserélném más növényre, oltóvesszőre. Ha érdekli írjon privátban, e-mail címem nyilvános.
Kedves fórumozók! Szeretném megkérdezni, hogy természetesen térítés ellenében, tudna-e valaki datolyaszilva oltóvesszőt/vesszőket küldeni részemre. Főként ukrán/orosz hibridek érdekelnének, mint például a Gora Roman-Kosh, Gora Goverla, Sosnovskaya, Bozhiy Dar, Chuchupaka, Szputnyik.
Nikita, Rosseyanka ill. Kavkaz (ebből oltóvessző) van, de még nem termettek. Előre is köszönöm, az e-mail címem nyilvános.
Olvasgattam tegnap a termesztési módjáról, miközben a beszerzési forrást kutattam eredménytelenül.
Találtam olyat is aki télire felvette vödörbe, de tönkrement tavaszra. Gyökér gumók az idősebb növényeken fejlődnek ki, ezek krumpliként fogyaszthatók. Ehető minden része a gyökerétől a hajtás legvégéig. Már évekkel ez előtt is olvastam erről a növényről, talán először itt a fórumon, nem tudom miért csak most kapott el a hév hogy én is szeretnék bíbelődni vele. Talán mert a termésed látványa rabul ejtett. 😀
Természetesen nem magról hanem a gyümölccsel együtt ültettem el.Szlovéniából kapta az egyik nagyon kedves ismerősöm és így lett nekem is:)Igen nagy felületet tud befutni de nem csavarodva hanem kacsokkal kapaszkodva.Az enyém kevés volt ehhez,hogy sokat teremjen.Új technológiát és területet kell kialakítanom.Nem 1 hónapig tárolható.Én október közepén kaptam és március végén kezdett el csírázni anélkül,hogy földbe raktam volna. Fűtetlen helységben tartottam semmi gond nem volt vele. Ma kiástam az egyiket ami a földbe volt ujjnyi vastag húsos gyökerei voltak.Nagy cserépbe ültettem, tavaszig meglátjuk mi lesz vele.
Megvolt a Chayote szüret.A gyümölcsök 50-70 dkg-k.9 db.Egyenlőre nem sok .Ezért jövőre megpróbálkozok egy másik termesztési technológiával.Lebontottam a termesztő állványt .Megpróbálom a konténeres és a szabadföldi kiásott növényt átteleltetni .Sokféle receptet ki fogok próbálni az eddig a legjobban rántva ízlett.