Kedves károsult Társaim!
Akik folyamatosan figyelemmel kísértétek, kíséritek ezt a még úgy-ahogy élő oldalt, láthatjátok, olvashatjátok, hogy a Hitelezői Választmány talán érthető okból történt megszűnése ellenére a magam lehetőségei határán belül, és a tőlem elvárható módon és terjedelemben igyekszem legalább az elégséges szintű tájékoztatást elérni, majd tovább adni, azonban meglepő számomra, hogy az itt hiányosan, vagy félreérthetően, esetleg semmitmondóan megszólaló és általam részletesebb tájékoztatásra kért Társaim miért nem támogatják a törekvésemet? Már elő-elő-tört belőlem az érzés, hogy talán nem is érdemlitek meg a segítséget…
nanderzon2-nek pl. június 22-én a következőket írtam: Meg lehet próbálkozni a Fővárosi Főügyészség Közérdekvédelmi Osztályán egy betekintési vizsgálat iránti igénnyel, de szerintem nagyobb nyomatéka lenne a feljelentésnek. Azt is írtam, hogy akik ebben a dologban jogilag gondolkodnak, azokat előzetes egyeztetés után -az állapotom miatt- szívesen várom a lakásomon. (Szentendre) Én magam és különösen egyedül nem dönthetek 5720 ember nevében és különösen helyettük. Sajnálom! Senki nem jelentkezett, hogy közösen gondolkodjunk és cselekedjünk!
Ugyancsak június 22-én írta BAUmagnélküli: Ma átutaltak 5,38% előleget, a tőke követelésemből. Ezzel a számszerű eredménnyel nem sokra mentünk, hiszen nem a tőkeköveteléshez, hanem a törvényszéki Végzés “kielégítés készpénzből” rovatban feltüntetett összeghez mért kifizetés nagyságát, mértékét kellett volna megadni. De ebből a bejegyzésből legalább azt megtudhattuk, hogy a Végzés végrehajtása június 22-én már elkezdődött, és annak a Végzés értelmében 15 napon belül be is kellett volna befejeződnie! Fogalmunk sem lehetett, hogy BAUmagnélkülinek miként jött ki, hogy részére a tőkekövetelése 5.38%-át utalta át a felszámoló, és az milyen arányban, mértékben tér el a “kielégítés készpénzből” rovatban feltüntetett összegtől? És mi az, hogy előleg?!
champ1 június 23-án azt írta: “Én is kaptam valamennyi százalékot ma a számlámra!” De ugyan miért hallgatta el szemérmesen, hogy megkapta-e a “kielégítés készpénzből” rovatban feltüntetett összeget, vagy ahhoz képest milyen irányban, és mekkora mértékben tért el az utalt összeg? Tehát ezzel sem tudtunk meg többet…
Ugyanekkor jelezte tegzi235 is, hogy “Ma én is meglepődve láttam a számlámon a követelés 5,38 %-nak az utalását. Ez az összeg kb. 3-szorosa a legutóbbi levelükben szerepelt összegnek.” Ez már beszédesebb adat, de határozott megnevezés hiányában csak következtetni lehet, hogy a “követelés” azonos értékű-e az elszenvedett kár összeggel? És miután az 5.38% már másodszor lett említve, talán lehet arra következtetni, hogy az eredeti tőkevesztés 5.38%-a visszatérítésére lehet (kell) számítania mindenkinek.
Július 2-án BAUmagnélküli az itt idézertt írást tette közzé:
“Tisztelt Hitelező!
A felszámoló a 24.Fpk.253/2004/2143. számú záróvégzés alapján megkezdte a hitelezők részére a záróvégzésben, a „kielégítés készpénzből” elnevezésű oszlopban meghatározott összegek kifizetését.
A hitelezők részére kifizetendő összeg a 2023. május 31-i fordulónappal elkészített zárómérlegben meghatározott készpénzes kielégítés összegén túl tartalmazza az azóta sikeresen behajtott és az adós vagyonába befolyt követelésekből származó további összegeket is. Ennek eredményeként a hitelezők a zárómérlegben szereplő „kielégítés készpénzből” összeg 2,39-szeresére, jogosultak.
Felszámoló ezt az összeget utalja hitelezőknek, további pénzeszközben való kifizetésre nincs fedezet.
A hitelezőket megillető kielégítés összetétele
A záróvégzés alapján a hitelezői kielégítés két részből áll:
1. a felszámoló által átutalandó, a követelések behajtásának eredményeként megnövelt összegű készpénzes kifizetésből; valamint
2. a záróvégzésben a „kielégítés követelésből” elnevezésű oszlopban meghatározott követelésrész hitelezőkre történő átruházásából, illetve a hitelezői jogutódlás átvezetéséből.
A "kielégítés követelésből" nem pénz, hanem a végrehajtási eljárásban érvényesíthető követelés, melynek megtérülése bizonytalan.
A felszámoló megkeresi a folyamatban lévő végrehajtási eljárásokban eljáró Dr. Récsei-Ollári Végrehajtói Irodát, Dr. Récsei-Ollári Krisztina önálló bírósági végrehajtót
(1117 Budapest, Nádorliget utca 7/C.) Levelezési cím: 1114 Budapest, Pf.: 521. e-mail: vh.0280@mbvk.hu, a végrehajtási ügyszáma: 280.V.1633/2021.
A felszámoló a záróvégzést követően nem járhat el a követelések behajtása érdekében és kérjük a hitelezőket, hogy a követelésüknek a végrehajtónál történő átírása érdekében járjanak el.
Felszámolónak a záróvégzést követően a pénzeszköz átutalását követően minden jogosítványa megszűnt.
Tisztelettel: MÁTRAHOLDING-REORG Kft.”
Ez a felszámolói levél megerősíti, hogy volt sikeres (eredményes) közbülső eljárás a “kifizetés követelésből” rovatban megjelölt összeg tekintetében, amely a “kielégítés készpénzből” feltüntetett rovatban tételesen meghatározott összeg 2.39 szeresének utalását eredményezi.
Ugyanennek a levélnek az a része, miszerint nekünk, hitelezőknek kellene a jogutódlást intézni a Dr.Récsei-Ollári Végrehajtó Irodánál, ellentétes a jogerős Végzéssel, ugyanis annak 174. oldal VI. bekezdése a párhuzamosan folyó végrehajtási, vagy felszámolási eljárásokba szükséges jogutódlás átvezetésének kötelezettségét a felszámoló terhére írta elő. A felszámoló rendelkezik a jogutódláshoz szükséges valamennyi adattal.
Júlis 11.-én ezt írtam nanderzon2-nek: Kedves nanderzon2!
"2026.06.23.-án érkezett a számlámra a Baumag Szövetkezet "FA" -tól pénzösszeg, amiről a bank a mai napon értesített. Ez összeg a részemre járó kimutatott összegnek közel 3 %-a." Később helyesbbítettél, hogy 30%!
De minek a 30%-a? Az eredeti tőkekövetelésednek, vagy a kielégítés készpénzből, vagy a kielégítés követelésből rovatokban a /2143. számú Végzésben kimutatott összegeknek?
Ne hozzunk zavarba senkit, de ne is hagyjunk senkit kétségek között! Ha van, lenne mondanivalónk, az legyen teljes, mindenki számára közérthető! Köszönöm, ha válaszolsz!
Még egy érdekességet megjegyzek: Ha Te június 23-án kaptál átutalást, akkor a kifizetések legalább ezen a napon elkezdődtek... Ma pedig július 11-ike van, vagyis a kifizetések teljesítése nem történt meg a jogerőt követő 15 napon belül!
És mit tartalmaz a három válasz:
Az első: A készpénzből rovatban feltüntetett engem illető kártérítés ennyi %.-át fizették most átutalva a számlámra. EZZEL AZT A LÁTSZATOT KELTETTE nanderzon2, MINTHA A “KIELÉGÍTÉS KÉSZPÉNZBŐL” ROVATBAN FELTÜNTETT ÖSSZEGNEK CSUPÁN A 30 %-ÁT UTALTÁK RÉSZÉRE. Vagyis félrevezető a tájékoztatása!
A második: A bírósági végzésben a nevem alatt kimutatott összeg kb. 30 %,-a amit küldtek a számlámra. EZT ERŐSÍTETTE AZ ELSŐ VÁLASZBAN HIVATKOZOTT 30%.-NYI ÉRTÉK. Mindkét állítás ellentétes viszont a felszámolótól már kétszer is idézett levélben említett 2.39 szeres szorzóval. Nem mindegy, hogy osztok valamit kb. 30%-al, vagy szorzok közel 2.39-szeresen!
A harmadik: így szól: vagyis nem a teljes károm 30 %-a.”
Ilyen félreértelmezhető előzmények után tettem fel augusztus 10-én az itt is idézett kérdéseimet a felszámolónak:
"Tisztelt Koren Krisztina!
A legutóbbi, 2023-ban közzétett hitelezői tájékoztatójából tudom, hogy a BAUMAG felszámolási eljárásának befejező részeként megküldte a Fővárosi Törvényszéknek a zárómérleget és a jelentést.
A Törvényszék a Zárómérleget és a jelentést elfogadta, és a 2025. március 11-én kelt 24.Fpk.253/2004/2143. számú Végzésével a felszámolási eljárást befejezettnek minősítette, és kötelezte a felszámolót, hogy ezen "végzés jogerőre emelkedését követő 15 napon belül fizesse ki (utalja át) az adós pénzeszközeiből az alábbi összegeket..."
Ennyi előzetes bevezetés után -miután az elhúzódó felszámolási eljárás során megszűnt a Hitelezői Választmány- érintett hitelezőként az alábbi kérdésekkel fordulok Önhöz:
1./ Mikor emelkedett jogerőre a Fővárosi Törvényszék 23.Fpk.253/2004/2143. számú Végzése?
2./ Mikor kezdte meg a jogerős Végzésben felsorolt hitelezők részére a "kielégítés készpénzből" rovatban tételesen megállapított összegek kifizetését (átutalását)? (Tudtommal többen már megkapták!)
3./ Amennyiben nem a Végzésben megállapított összeg kifizetése (átutalása) történne, akkor mi indokolja az attól való eltérést, és ezt az eltérést a jogerős Végzés mely rendelkezése teszi lehetővé?
4./ A Végzés 176 oldal (14) pontjában hivatkozott 180.665.000. forintnyi regisztrációs díj mely törvényi rendelkezés alapján nem illeti meg teljes egészében a felszámolási eljárásba bejelentkezett hitelezőt a felszámolási eljárás jogerős befejezését követően, és mely rendelkezés teszi lehetővé, illetve kötelezővé, hogy a regisztációs díj a felosztható vagyon értékét növelje a névértéken történő visszatérítés helyett?
5./ A kifizetésekre rendelkezésére álló készpénzt mikor, és mekkora összeggel nyított, milyen tipúsú bankszámlán kezelte?
6./ A Törvényszék a Végzés 174 oldal VI. bekezdésében kötelezte a felszámolót, hogy a jogerőre emelkedés után ugyancsak "15 napon belül keresse meg az eljáró végrehajtót és felszámolókat a jogutódlás átvezetése iránt." Eleget tett-e ezen kötelezettségének?
Tisztelt Koren Krisztina!
Válaszának elmaradása esetén a hitelezőket megillető indokolt és szükséges tájékoztatás kikényszerítése érdekében az általam célravezetőnek vélt jogi lépéseket megteszem.
Szentendre 2026. augusztus 10.
Tisztelettel: Lipcsik Márton hitelező
Jelen megkeresésemet közzéteszem a világhálón a felszámolási eljárás folyamatait még figyelemmel kísérő hitelezők részére."
aug. 10., H 10:45 (1 nappal ezelőtt)
És íme az aznap megérkezett válasz:
“Tisztelt Lipcsik Márton Úr!
Tájékoztatom, hogy a BAUMAG hitelezői, akik megadták a bankszámlaszámukat, azoknak már utaltuk az alábbiak szerinti részleges kifizetést: Az Ön által küldött e-mailekben a bankszámlaszámot nem adta meg!
Kérem mielőbbi megküldését, hogy utalhassunk!
A felszámoló a 24.Fpk.253/2004/2143. számú záróvégzés alapján megkezdte a hitelezők részére a záróvégzésben, a „kielégítés készpénzből” elnevezésű oszlopban meghatározott összegek kifizetését.
A hitelezők részére kifizetendő összeg a 2023. május 31-i fordulónappal elkészített zárómérlegben meghatározott készpénzes kielégítés összegén túl tartalmazza az azóta sikeresen behajtott és az adós vagyonába befolyt követelésekből származó további összegeket is. Ennek eredményeként a hitelezők a zárómérlegben szereplő „kielégítés készpénzből” összeg 2,39-szeresére, jogosultak.
Felszámoló ezt az összeget utalja hitelezőknek, további pénzeszközben való kifizetésre nincs fedezet.
A hitelezőket megillető kielégítés összetétele
A záróvégzés alapján a hitelezői kielégítés két részből áll:
1. a felszámoló által átutalandó, a követelések behajtásának eredményeként megnövelt összegű készpénzes kifizetésből; valamint
2. a záróvégzésben a „kielégítés követelésből” elnevezésű oszlopban meghatározott követelésrész hitelezőkre történő átruházásából, illetve a hitelezői jogutódlás átvezetéséből.
A "kielégítés követelésből" nem pénz, hanem a végrehajtási eljárásban érvényesíthető követelés, melynek megtérülése bizonytalan.
A felszámoló megkeresi a folyamatban lévő végrehajtási eljárásokban eljáró Dr. Récsei-Ollári Végrehajtói Irodát, Dr. Récsei-Ollári Krisztina önálló bírósági végrehajtót
(1117 Budapest, Nádorliget utca 7/C.) Levelezési cím: 1114 Budapest, Pf.: 521. e-mail: vh.0280@mbvk.hu, a végrehajtási ügyszáma: 280.V.1633/2021.
A felszámoló a záróvégzést követően nem járhat el a követelések behajtása érdekében és kérjük a hitelezőket, hogy a követelésüknek a végrehajtónál történő átírása érdekében járjanak el.
Felszámolónak a záróvégzést követően a pénzeszköz átutalását követően minden jogosítványa megszűnt.
Köszönöm türelmét!
Üdvözlettel: Komjáti Mária
felszámoló asszisztens
Tel.: 37/311-450”
TISZTELT KÁROSULTAK!
EBBŐL A LEVÉLBŐL EGYÉRTELMŰEN KITETSZIK, HOGY VALAMENNYI KÁROSULTNAK A “KIELÉGÍTÉS KÉSZPÉNZBŐL” ROVATBAN FELTÜNTETETT ÖSSZEG 2.39-ES SZORZÓVAL MEGNÖVELT ÖSSZEG JÁR!
EZT MINDENKI ELLENŐRIZHETI!
A FELSZÁMOLÓ ENGEM IS “FELKÉRT”, HOGY ADJAM MEG A BANKSZÁMLASZÁMOT, HOGY UTALHASSON. ÉN ENNEK A KÖTELEZETTSÉGNEK AZ ELSŐ FELSZÓLÍTÁSKOR ELEGET TETTEM, VAGYIS A MEGADOTT SZÁMLASZÁM VALAHOGY “ELKALLÓDHATOTT”, EZÉRT AZT ISMÉTELTEN MEGADOM.
AJÁNLOM AZON TÁRSAIMNAK, AKIK MÉG NEM KAPTÁK MEG AZ ŐKET MEGILLETŐ, A “KIELÉGÍTÉS KÉSZPÉNZBŐL” ROVATBAN FELTÜNTETETT ÖSSZEG 2.39-OS SZORZÓVAL KISZÁMÍTOTT ÖSSZEGET, AZOK SORON KÍVÜL (ISMÉT) ADJÁK MEG A BANKSZÁMLASZÁMOT, AMIRE UTALHATNAK.
A 4., 5., ÉS 6. PONTOKBAN FOGLALT KÉRDÉSEIMRE A FELSZÁMOLÓ NEM ADOTT VÁLASZT, EZÉRT AZOKAT MEGISMÉTLEM.
REMÉLEM, HOGY ZÁRÁSKÉPPEN MÉGIS CSAK TUDTAM MINDENKINEK SEGÍTENI!
A bankszámlaszámokat, azok tulajdonosainak a nevét mindenki a matraholding@matraholding.hu elektronikus címre soron kívül küldje meg.
A Dr. Récsei-Ollári Krisztina önálló bírósági végrehajtói Irodába történő jogudlás bejelentése kérdésében a hitelezőknek nincs dolguk, azt a kötelezettséget a Törvényszék a
felszámoló kötelezettségeként szabda meg, vagyis azt még teljes jogú jogalanyként lett volna köteles elvégezni!
ÜDVÖZLETTEL: LIPCSIK MÁRTON, AKI SOHA NEM TITKOLTA SEM A NEVÉT, SEM AZ ELÉRHETŐSÉGÉT!