Keresés

Részletes keresés

etomcat Creative Commons License 2 órája 0 1 151036

https://index.hu/belfold/2019/11/18/jelentosen_csokkentettek_az_inarcsi_csaladsegito_gyilkosanak_bunteteset/

 

Elképesztő, hogy hová züllött a magyar fegyveres szervek becsülete. Rendőr gyilkol szocmunkás nőt és nem hogy öngyilkosságra kényszerítenék, amint az Ferenc József császár és király uralkodása idejében a szigorú erkölcsök szerint szokásban volt, hanem még az életfogytiglanját is 15 évre enyhítik!

_Berci Creative Commons License 14 órája 0 0 151035

 

Nem lenne olcsóbb inkább egy raklapnyi sörösládát helikopterről desszantolni?

 

Valszeg olcsobb lenne. A US Army (szallito helikopterei) altalaban 8 tonnas betonkockakkal gyakorlatoznak. Abba beleferne jo sok raklapnyi.

De vedd inkabb ugy, hogy ez nem egy (sör)költsegmegtakarito akcio volt, hanem inkabb egy technologiai demonstracio.

 

Előzmény: 1v16masina (151024)
Atis57 Creative Commons License 14 órája 0 0 151034

Szia!

 

Mai ágyúkkal/aknavetővel  nem tudom elképzelni, a sörösüveges " Támogatást ?"

 

De azokkal  a régi török kori ágyúkkal igen! Bár ott is" lepkehálóval kellene elfogni" az üveget ?

 

Azért a régebbi Bakonyi gyakorlatokon  fogyott is szépen ,az A betűs árú.

Bár nem tudom a környékbeli kocsmárosok honnan tudták --mikor kell árút rendelni pluszban!

Előzmény: 1v16masina (151024)


tuzer Creative Commons License 17 órája 0 0 151033
kovacsgyula44 Creative Commons License 3 napja -1 0 151027
1v16masina Creative Commons License 3 napja -2 0 151024

Az egy korsó sör, illetve a ki nem lütyögtetett nedű ára hogyan viszonyul az állóeszköz értékéhez? 

Készült arra valamiféle megtérülési szakszámítás, hogy mikor fog visszajönni a tankok ára a megspórolt nedűből? )

Mennyi sörnek kell elfogyni egy átlagos hétköznapi gyakorlaton a Bakonyban, hogy megérje ilyen kifinomult technológiával és sebességgel szállítani az innivalót a kiszáradt torkokba?

Nem lenne olcsóbb inkább egy raklapnyi sörösládát helikopterről desszantolni? Vagy esetleg söraknavetőkkel "mélységben"  és maligán fokokban támogatni az előretörő  ( nem csak a sikertől megrészegült ) csapatokat?

 

 

Előzmény: _Berci (151016)
elk_nick Creative Commons License 3 napja 0 1 151023

Azért az hogy "aknavető" eléggé gyűjtőfogalom. Mondjuk egy 2S4 Tyulpan is az.

Előzmény: Sokat látott (151018)
Sokat látott Creative Commons License 4 napja -2 0 151018

Én ezért az izéért nem adnék húsz fillért sem. Ennél a szerkezetnél eltűntek az aknavető főbb erényei, az egyszerűség, és a könnyű mozgathatóság. Ez egy bonyolult, sérülékeny, a hordozó jármű meghibásodása esetén mozgásképtelen, a számítógép meghibásodása, vagy az áramellátás megszűnése esetén használhatatlan vasdarab. Ha a tüzérségnek van felső szögcsoporttal tüzelni képes lövege, akkor erre annyira szükség van? Az aknavető alapvetően gyalogsági fegyver. Most ezt az aknavetőt lövészek, vagy tüzérek fogják kezelni, mert így ránézésre ez inkább tüzérségi eszköz. Nem irigylem azt, akinek majd ezt a rendszert javítania kell.

Előzmény: kovacsgyula44 (151014)
trakeszv6 Creative Commons License 4 napja 0 1 151017

hát az ismerős azt mondta nem egy kollégát rugtak ki másnap már nem dolgozhatott, ittas vezetésért a protokolra rutin eljárást értettem(persze adtól a folyamat nem egynapos csak a lényegen nem változtat hogy másnap már nem dolgozhat és aki bűncselekményt követ el az igy-ugy ki lessz rugva.) szerinte már meg van a menete és egyszerű.

Előzmény: elk_nick (151009)
_Berci Creative Commons License 4 napja -6 0 151016

 

Nemsokara az MH uj tipusu sörszallitasra is kepes lesz ...

 

https://www.youtube.com/watch?v=222o2O_w3WI

 

kovacsgyula44 Creative Commons License 4 napja -1 0 151015

Az ezredforduló környékén a manőver erők közvetlen tűztámogatását is 155-ös űrmérettel rendezték. A közvetlen tűztámogatás határát az un. tűzkoordinációs vonal határozta meg. Ez általában 7-8 kilométerre volt a harcérintkezés vonalától. A közvetlen tűztámogatást általában a század, zászlóalj tűztámogató csoportok koordinálták. A tűzkoordinációs vonalon túl, az ellenség mélységébe lőtt tűz az általános tűztámogatás. Az általános tűztámogatást a dandár, hadosztály tűzkoordinációs csoportok szervezték. Általában az általános támogatás feladataiba vonták be a sorozatvetőket. Az általános tűztámogatás része az ellenséges tüzérség elleni harc, ezt általában külön szekció végzi a tűzkoordinációs csoporton belül. Egy 120 mm-es aknavető gránát viszonylag nagy becsapódási szöggel a lapos szöggel becsapódó 155-ös gránáttal azonos pusztítást képes végezni élőerőben. A 120 mm-es aknavető lőtávolságának, tűzgyorsaságának növekedésével, a precíziós aknagránátok megjelenésével megteremti a lehetőségét annak, hogy a közvetlen tűztámogatás meghatározó ereje legyen, terheket vegyen le a 155-ös lövegekről növelve azok részvételi arányát az általános tűztámogatásban. Ennek természetesen a tüzérség szervezeti elemeinek átalakításában is meg kell jelenni.

Előzmény: kovacsgyula44 (151014)
kovacsgyula44 Creative Commons License 4 napja 0 0 151014
kovacsgyula44 Creative Commons License 4 napja 0 0 151013
fekvőrendőr Creative Commons License 4 napja -1 0 151010

Én az operatív adattárakra gondoltam, mert a bü. az csak a belépő egy priorálásban.

Előzmény: elk_nick (151008)
elk_nick Creative Commons License 4 napja 0 0 151009

Nem egyszerű a protokol, alaposan szabályozott, méltatlansági eljárás a neve. ... Mint a "Tanú" c. filmben; "Elnézést, Virág elvtárs ez az ítélet..."

Előzmény: trakeszv6 (151003)
trakeszv6 Creative Commons License 4 napja 0 0 151007

Régen is ellenőrizték az embereket -de a hszt-ben ilyen megnevezéssel nem volt.

Előzmény: Sokat látott (151004)
fekvőrendőr Creative Commons License 4 napja -1 0 151006

Engem már a sima sor határőr behívásával előtt szinte teljesen átvilágítottak. Jöttek családlátogatásra, beszéltek a szüleimmel, a szomszédokkal, a munkahelyemén is ellenőriztek. És ezek csak a nyílt elenőrzések voltak, a fene se tudja, milyen adattárakban ellenőriztek. Mondjuk sejtem, de jó eséllyel már a nevük is államtitoknak minősülnek ma is.

Előzmény: elk_nick (151005)
elk_nick Creative Commons License 4 napja 0 3 151005

Ja, évtizedek óta bevetten gyakorolták más szervek is, "priorálás" volt a neve.  Aztán rájöttek hogy a technikai lehetőség - informatikai hozzáférési jog - egy rendszerhez nem feltétlenül jelenti azt hogy jogszerű is az eljárás. Ezért lett az, hogy törvénnyel jelölték ki az erre jogosult szervet és a "kifogástalan életvitel ellenőrzése" nevet adtak a gyereknek.

Előzmény: Sokat látott (151004)
Sokat látott Creative Commons License 4 napja -1 0 151004

Tehát ha valakit pl. a 41.§ 1bek. cc pontjában foglalt szándékos bűncselekmény miatt elítéltek, de  felfüggesztetett kapott, ami alól mentesítették, akkor neki nem kell várni onnantól számítva 8 évet, hanem az illetékes parancsnok a 2. bekezdés értelmében azonnal felveheti a BM állományába rendőrnek. Hát ez nagyszerű. 

A kifogástalan életvitel ellenőrzése nem tudom miért új, mert katonáéknál évtizedek óta bevett eljárás. 

Előzmény: trakeszv6 (151001)
trakeszv6 Creative Commons License 4 napja 0 1 151003

Van egy ismerős a rendőrségnél és a bv.-nél is náluk már egy egyszerű protokol van akkor mikor ittas vezetésért elkapják a "kollégát"(ami bűncselekmény 0,2alk.százalék felett)gyakorlatilag kirugják a kollégát .

Előzmény: trakeszv6 (151002)
trakeszv6 Creative Commons License 4 napja 0 0 151002

Példa: régebben 2012 előtt ha pl. egy börtönőr megvert egy rabot és kitudodott bizonyitékok,biróság stb. a fegyőrt elitélték felfüggesztett börtönbüntetést kapott és egy kis pénzbüntetést is-na ekkor még "ugyanugy" dolgozott tovább.(persze ha ujabb bűncselekményt követett volna el a felf. bb. alatt akkor letöltendőt kapott volna és persze hogy nem dolgozhatott volna tovább hivatásosként.

 kb. 2012 után aki bűncselekményt követ el szolgálata alatt azt gyakorlatilag kirugják.

Irásod alapján ezek szerint vannak kivételek-gondolom irásos kérvényt,kérelmet(kegyelmet) nyujtottak be a miniszter fele,meg azt se tudom hogy a módositott hszt mióta él vagy valamiféle átmenet volt-e közte 2012 táján.(biztos létszámhiány volt he.he.)

Előzmény: Sokat látott (151000)
trakeszv6 Creative Commons License 4 napja 0 0 151001

Ezt be kell másolnom a HSZT-ből igaz ez a szolg. viszony feltételei de ebből adódik majd a következő dolog kifogástalan életvitel ellenőrzése.(ilyen megnevezéssel régebben nem volt)

"41. § (1) Nem létesíthető szolgálati viszony azzal,

a) aki büntetett előéletű,

b) aki a betöltendő szolgálati beosztásnak megfelelő foglalkozástól eltiltás hatálya alatt áll,

c) aki büntetlen előéletű, de a bíróság bűncselekmény elkövetése miatt büntetőjogi felelősségét jogerős ítéletben megállapította,

ca) szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, ötévi vagy azt meghaladó végrehajtandó szabadságvesztés büntetés esetén a mentesítés beálltától számított tizenkét évig,

cb) szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, öt évet el nem érő végrehajtandó szabadságvesztés esetén a mentesítés beálltától számított tíz évig,

cc) szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, végrehajtásában felfüggesztett vagy részben felfüggesztett szabadságvesztés esetén a mentesítés beálltától számított nyolc évig,

cd) szándékos bűncselekmény miatt kiszabott elzárás, közérdekű munka vagy pénzbüntetés esetén a mentesítés beálltától számított öt évig,

ce) gondatlan bűncselekmény miatt kiszabott, végrehajtandó szabadságvesztés büntetés esetén a mentesítés beálltától számított nyolc évig,

cf) gondatlan bűncselekmény miatt kiszabott, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés esetén a mentesítés beálltától számított öt évig,

cg) gondatlan bűncselekmény miatt kiszabott elzárás, közérdekű munka vagy pénzbüntetés esetén a mentesítés beálltától számított három évig,

d) akivel szemben a bíróság kényszergyógykezelést alkalmazott, a kényszergyógykezelést megszüntető végzés jogerőre emelkedésétől számított három évig,

e) akivel szemben a bíróság próbára bocsátást alkalmazott, a próbaidő, annak meghosszabbítása esetén a meghosszabbított próbaidő elteltétől számított három évig,

f) *  aki büntetőeljárás - ide nem értve a magánvádas vagy pótmagánvádas eljárást - hatálya alatt áll,

g) aki korábban már állt szolgálati viszonyban és szolgálati viszonya a 80. § (1) bekezdés f) vagy g) pontja, vagy a 86. § (2) bekezdés b)-d) pontja alapján szűnt meg, a szolgálati viszony megszűnését, továbbá - ha az később telik le - a büntetőjogi jogkövetkezmények megszűnését követő öt évig.

(2) Az (1) bekezdés c) pont cc)-cg) alpontjában és az (1) bekezdés e) pontjában foglalt kizáró októl az állományilletékes parancsnok eltekinthet, ha a mentesítés már bekövetkezett."  stb.stb.

És a kifogásolható életvitellel kapcsolatosan pár:

54. § (1) Ha a hivatásos állomány nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső szolgálati beosztást betöltő tagjával szemben a nemzetbiztonsági ellenőrzés során nemzetbiztonsági kockázatot állapítottak meg, és a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső jogviszony fenntartását a nemzetbiztonsági ellenőrzés tárgykörét szabályozó törvény szerint arra feljogosított személy nem hagyta jóvá, a hivatásos állomány tagját a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső szolgálati beosztásból azonnali hatállyal fel kell menteni.

(2) A szolgálati beosztásból történő felmentéssel egyidejűleg intézkedni kell a kifogástalan életvitel soron kívüli ellenőrzésére. A szolgálati beosztásból történő felmentés időpontjától a hivatásos állomány tagjának szolgálati viszonya szünetel.

(3) Ha a kifogástalan életvitel-ellenőrzés az életvitel kifogásolhatóságát állapítja meg, a hivatásos állomány tagjának szolgálati viszonyát a 86. § (2) bekezdés b) pontja alapján felmentéssel meg kell szüntetni.

 

g) büntetőeljárás keretében szolgálati viszony megszüntetése, lefokozás, a szolgálati viszony keretében betöltött szolgálati beosztás ellátásához szükséges tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás vagy közügyektől eltiltás alkalmazásával.

 

d) a hivatásos szolgálatra méltatlanná vált, mert szolgálaton kívül olyan cselekményt követett el, amely a rendvédelmi szerv működésébe vetett közbizalmat súlyosan veszélyezteti és emiatt nem várható el, hogy a rendvédelmi szerv a szolgálati viszonyát fenntartsa,

 

b) a hivatásos szolgálatra alkalmatlanná vált, mert nem felel meg a kifogástalan életvitel követelményének

 

(2) A hivatásos állomány tagja köteles a szolgálaton kívül is a hivatásos állomány tagjához és szolgálati beosztásához méltó magatartást tanúsítani.

 

ezekből mind adódik ,hogy aki bűncselekményt követ el az nem lehet továbbiakban a fegyveres testület hivatásos "állománya",katonája.

Sokat látott Creative Commons License 4 napja 0 0 151000

Lehet hogy én emlékszem rosszul, és tényleg nem lehet rendőr, de emlékeim szerint tavaly újságcikkek jelentek meg erről a témáról. Van is egy részletem, berakom ide.

 

Ha börtönbe is küldik a rendőröket, a bíróság szeret minél enyhébb büntetéseket kiszabni. 2013-ban három rendőr rúgdosott meg két embert egy hatvani kukoricaföldön úgy, hogy az egyiknek még a bordája is eltört. Két évvel később elítélték őket: az egyikük 1 év 6 hónap letöltendőt, a másik két rendőr pedig egy év felfüggesztettet kapott. Pedig a törvény ennél súlyosabb büntetéseket ír elő, ráadásul ketten nem is voltak büntetlen előéletűek.

Ha a bíróság felfüggesztettet szab ki, a belügyminiszter még mindig engedélyezheti az erőszakoskodó rendőrnek, hogy tovább szolgáljon. Pintér Sándor szívesen ad ilyen engedélyt, 2012-ben tíz esetből háromszor, 2013-ban négyből kétszer, 2014-ben háromból kétszer, 2015-ben pedig 12-ből kilencszer fordult ez elő, derül ki az MHB egy másik, idén megjelent kötetéből. Megkérdeztük a Belügyminisztériumot, hogy milyen indokok alapján szokott a miniszter ilyen engedélyeket adni, és hogyan biztosítják, hogy ezek a rendőrök ne kövessenek el újra hasonló bűncselekményt. Ha választ kapunk, frissítjük a cikket.

Előzmény: trakeszv6 (150997)
trakeszv6 Creative Commons License 4 napja 0 0 150999

Mint korábban irtam szerintem a lényegen nem változtat ,bűncselekményt követett el (nem szabálysértést).

Aki bűncselekményt követ el az nem lehet tovább fegyveres testület tagja.A hszt akár rendőr,bv.-s, katona mindenkire vonatkozik.-ha meg nyugalmazott vagy civil akkor is felelőségre vonják.

trakeszv6 Creative Commons License 4 napja 0 0 150998

Ja valami ilyesmire gondoltam én is,elvileg kocsmába régen se járhatott be vele (a gyakorlati kivételek erősitik a szabályt-komcsi időben volt olyan hogy a katonakönyvbe bele volt irva mely vendéglátóipari egységekbe nem mehetett a katona-persze ezt persze hogy megszegtük...)

Előzmény: Sokat látott (150981)
trakeszv6 Creative Commons License 4 napja 0 0 150997

pont ezt mondom én is,viszont  utolsó mondatoddal nem értek egyet.büntetett  előéletű ember nem lehet hivatásos állományu.

Előzmény: Sokat látott (150980)
elk_nick Creative Commons License 4 napja 0 1 150996

A tényleges hivatásos szolgálat alatt elkövetett bűncselekmény esetén helye van a katonai eljárásnak, így a katonai büntetés kiszabásának, függetlenül attól hogy az érintett hivatásos szolgálati jogviszonya időközben más okból, - pl. lemondással, közös megegyezéssel  - megszűnt.

 

Előzmény: Sokat látott (150992)
fekvőrendőr Creative Commons License 4 napja 0 1 150995
Előzmény: fekvőrendőr (150994)
fekvőrendőr Creative Commons License 4 napja 0 1 150994

Kiss Ernő még állományban volt, mikor részegen balesetet okozott és elment a helyszínről, aztán valamit a beosztottaival együtt valamit kavart, hogy ne legyen balhé.

Ebben az ügyben ítélték el először és ekkor fokozták le.

Utána már nyugdíjasként volt a következő nagyobb ügye, mikor az áramszolgáltató cég egykori vezérétől vett fel hatalmas összeget, hogy elintézi az ügyét.

 

Emlékeim szerint Bácskai és Laborc is hivatásosként követett el dolgokat, de elítélni már nyugdíjasként tudták. Így volt lehetséges a lefokozás.

 

A lényeg, katonai bíróság ítélkezett, nem sima.

 

Hozzáteszem, a tévedés kockázatával írom mindezt.

Előzmény: Sokat látott (150992)
Sokat látott Creative Commons License 4 napja 0 0 150993

Az a nyugállományú katona, aki önkéntes tartalékos is, az bizonyos alkalmakkor hordhat egyenruhát. Az egyszerű civil aki önkéntes tartalékos is az nem, csak ha aktív szolgálatban van.

Az egyenruhában való laktanya elhagyás már több évtizede le van szabályozva. Köznapi, és civil ruhában bármikor el lehet hagyni a laktanyát, gyakorló ruhában csak szolgálati feladat végrehajtásakor. Tehát szolgálati időn kívül nem kóricálunk gyakorlóban a laktanyán kívül. 

Előzmény: tűzszerész-infós-rambó (150991)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!