Azt hiszem megdöntöm a legrégebben halott topikba írt friss hozzászólás Guinness-rekordját: ismer-e bárki ingyenes térképkészítő alkalmazást mint ami az OCAD volt még jó régen?
No, kilistáztam, hogy ne kelljen a KSH honlapján napestig klikkelgetni:
Budapest kerületekre lebontott népessége (2008.január 1.)
I. – 24 665 (Bp. lakosságának 1,5%-a)
II. – 88 187 (5%)
III. – 123 737 (7%)
IV. – 98 381 (6%)
V. – 27 023 (1,5%)
VI. – 41 787 (2,5%)
VII. – 62 037 (3,5%)
VIII. – 81 447 (5%)
IX. – 60 892 (3,5%)
X. – 78 484 (4,5%)
XI. – 137 426 (8%)
XII. – 56 257 (3%)
XIII. – 111 681 (6,5%)
XIV. – 118 435 (7%)
XV. – 80 533 (4,5%)
XVI. – 68 298 (4%)
XVII. – 77 775 (4,5%)
XVIII. – 93 239 (5,5%)
XIX. – 61 453 (3,5%)
XX. – 63 315 (3,5%)
XXI. – 76 320 (4,5%)
XXII. – 50 468 (3%)
XXIII. – 20 463 (1%)
Ezzel a táblázattal kicsit könnyebb a jó népességeloszlásra is figyelni. Bár, persze, látszik, hogy erre a valóságban sem mindig figyeltek: a XXIII. kerület lakossága pölö alig egy hetede-nyolcada a XI. kerületének...
Zölddel a budai, kékkel a pesti kerületek. Csepelt engedelmetekkel Pesthez csaptam - szinte mindenféle szempontból sokkal inkább oda tartozik, mint Budához. Egyrészt a Duna főága Budától választja el, nem Pesttől. Részben emiatt is van, hogy, míg Budához egyetlen híd sem köti, addig Pesthez kettő is. Csepel tradicionálisan a pesti munkásosztály munkahelye, tehát Pestről/re sokkal nagyobb az ideirányuló forgalom, mint Budáról/ra.
Arról nem is beszélve, hogy míg Budáról két nagyobb, addig Pestről három kisebb népességű kerület határolja...
No, további jó osztozkozdást :)
Gr0
Ja, persze az ember azért megtudhatja a népasségadatokat, ha van türelme a választási honlapról a választókörzetenkénti adatokat összeadogatni - illetve, haladóknak a KSH oldaláról is elérhető adat. Hogy miért haladóknak? Látogass el a KSH oldalára és megtudod :D
Amúgy egyszerűen hihetetlen, hogy a budapest honlap, és a kerületek saját honlapjai sem árulják el a kerületek népességét... Azt megtudhatod, a város mely részein élők szoktak a leggyakrabban/ritkábban moziba járni, de, hogy hopl mennyien laknak - az kit érdekel... A leghasznosabb, nekünk itt fontos adat, amit találtam, az a népsűrűségi térkép (még 2002-ből, de nem hiszem, hogy ez sokat változott volna azóta):
Asszem, abban egytért itt mindenki, hogy ha 5 kerületre kéne osztani a várost, akkor nagyjából ez a megoszlás lenne:
- Észak-Buda
- Dél-Buda
- Városmag
- Észak-Pest
- Dél-Pest
Az ezek közötti határok mozoghatnak de-oda, de ha jól látom, senki nem tér el ettől az alapfelosztástól - és persze okkal. Az én eddigi kísérleteim is mind ide lukadtak ki.
Jó változat. Azt, hogy hasonló, vagy összetartozó részeket kettévágjon az ember, nemf eltétlen lehet - vagy kell - megúszni. Magam is próbálok erre maximalizálni, de hiba nélkül sehogy sem sikerül :)
Ami az Angyalföld-poémiát illeti: én inkább csapnám az alsó kerülethez, ha más nem, a lakosságszám okán.
Összedobtam egy 0.1-es verziót, egyrészt, hogy véleményezzétek, másrészt hogy megnézzem, látszik-e valami belőle a fórumon :)
Az I. kerület az a Várhegyet, valamint (nagyjából) a Hungária körgyűrűn belüli területeket foglalja magába. A II. az a M7-estől felfele, a III. onnan délre található. A IV. és V. kerület között pedig a Kerepesi út, valamint a mostani XVI. és a XVII. határa a választóvonal. Elsősorban a közlekedést, valamint a területek hasonlóságát (pl. a József- és Erzsébetvárosok nagyjából hasonlóak, nem akartam őket kettészelni a körútnál). Kisebb dolgokkal még lehet játszani (pl. hogy a Margitsziget hova tartozzon).
És akkor rögtön egy kis probléma: ha végig a Hungária a kerülethatár (fekete vonal), akkor a msotani XIII. kerület szépen ketté lesz vágva, noha túl nagy váltás nincs. Viszont ha a váci vasútvonal mentén lehozzuk, és a Szent István körút - Margit híd lesz a határ (kék vonal), akkor pedig Lipót- és Újlipótváros lesz kettévágva, és itt szintén nincs markáns különbség a körút két odlala között.
Én a szűken vett belvároshoz hozzácsapnám azt a D betűt, az lenne egy Belváros övezet. A maradék budai részt meg inkább két nagy kerületté osztanám nem hárommá.
igen, de az egész város ilyen csalamádé, a története miatt - van egy kevés historikus szövet (vár) - 19. századi épületek kb. a nagykörút-alkotás-villányi úton belül - korai 20. századi (30-as évek) bauhausos lakóépületek (pl. lipótváros) - falusi közeg (összevonások) - korai szocreál - lakotelepi borzalom - 100 év ipari építészete / szövete
---
esetleg a két észak-budait még össze lehetne vonni, továbbá dél-budát csepellel, így a 9-ből lenne 7
Mondjuk, abba azért érdemes belegondolni, hogy ez az eészak-keleti kerület azért pár városmagot és lakótelepet magába foglal, szerintem nem kicsit aránytalanul nagyobb lenne a lakossága, mint, pölö, Csepelnek, ami külön kerület...
Az észak-keleti kerület (Újpest, Angyalfölt, Zugló, Palota, stb...) kivételével tök adom. Az azért elég csalamádé kerület lenne - de kétlem, hogy ezt 10 alatti kerületszáme setén meg lehetne úszni...