Keresés

Részletes keresés

kormi07 Creative Commons License 2 órája 0 0 133717

41239Mjx2,256x1,27=118154ft

alapdíj 766x1,27x12=11673ft

összesen 129827ft.

(2 résszámla 10955ft volt)

Előzmény: kormi07 (133716)
kormi07 Creative Commons License 2 órája 0 0 133716

az benne van.

most olvasták le az évest, 1165m3, korrigálva 1189.

fizettem 11x10941ft-ot, meg egy 9449ft-os elszámolót.

az 129800ft akárhogy számolom.

nekem így is jó:-D

Előzmény: nagykunsági (133715)
nagykunsági Creative Commons License 3 órája 0 0 133715

És az alapdíj?????

Előzmény: kormi07 (133713)
kormi07 Creative Commons License 3 órája 0 0 133714

itt már mindent is elhiszünk, meg az ellenkezőjét is.

én konkrétan a 20%-át fogyasztom a 80-as évekbeli mennyiségnek.

mindenen változtattam már de a padlón nem.

3-4cm szigetelés van alatta, 75% területen pince/garázs.

az hogy a rendszerhatásfokod duplájára javuljon a radiátor beépítéstől, főleg hogy a padlót még most is használod, tehát az esetleges hőhidak benne maradtak, az érdekes.

de legyen úgy, nekem mindegy.

Előzmény: kapusz (133712)
kormi07 Creative Commons License 3 órája 0 0 133713

annyi m3 csak 129 ezer ft.

máris tolódott a megtérülés.

:-)

Előzmény: nagykunsági (133708)
kapusz Creative Commons License 4 órája 0 0 133712

"Annyi sületlenség, ostobaság elhangzik mostanában itt, hogy hihetetlen."

Ebben igazad van! Aki a tények ismerete nélkül dobálódzoik a jelzőkkel, arra tényleg érvényes ez a kijelentés!

"Nem a radiátortól lett kevesebb a gázszámlája."

Akkor mitől??? Mivel a radiátor felszerelésével nem egy időben történtek a szigetelések. Még két telet szigetelés nélkül fűtöttünk!

Úgy látszik nem jutott eszedbe, hogy esetleg 87-ben nem szakszerűen csinálták meg a padlófűtést?

"Padlófűtés melegének fele ment a vakondoknak. Úgy, hogy kikapcsolta és radiátorozik, most fáznak a vakondok"

Pince van a ház alatt, tehát, ha neked panaszkodtak a vakondok, mond meg nekik nem én miattam van!

A padlófűtés nincs kikapcsolva, együtt fűt a radiátorral, télen papucs nélkül járok a lakásban. (a párom tisztaságot tart, mielőtt ez miatt is beszolnál!)

"Ilyen házat nem szabad megvenni/használni. Vagy fel kell szedni a padlót fél méter mélyen és rendesen megcsinálni a rétegrendet."

Örülök, hogy te csak passzívházat tudsz venni/használni!

Tisztában vagy azzal, hogy 100 m2 hidegburkolatot feltörni, födémig felszedni a szerkezetet, majd létrehozni az új réteget padlófűtéssel, mennyibe kerül???

Arról nem szólva, talán gyorsan kell költözni!

Másoktól bocsánat az offért, de nem bírtam elmenni a személyeskedés mellett!

Előzmény: Capt.IQ229 (133709)
Capt.IQ229 Creative Commons License 6 órája 0 0 133711

Annál rosszabb. Akkor még hihetetlenebb a történet. :)))

Előzmény: nagykunsági (133710)
nagykunsági Creative Commons License 6 órája 0 2 133710

Azon csodálkoznék, már a 80-as években tettek alá 5 cm hungarocellt. 

Előzmény: Capt.IQ229 (133709)
Capt.IQ229 Creative Commons License 8 órája -2 1 133709

Annyi sületlenség, ostobaság elhangzik mostanában itt, hogy hihetetlen.

Nem a radiátortól lett kevesebb a gázszámlája.

A ház hőigénye csakis a hőveszteségtől függ.

Valószínűleg ahogy a falak szigetelése is pocsék, úgy a padló alatt sincs semmi.

Padlófűtés melegének fele ment a vakondoknak. Úgy, hogy kikapcsolta és radiátorozik, most fáznak a vakondok.

Ilyen házat nem szabad megvenni/használni. Vagy fel kell szedni a padlót fél méter mélyen és rendesen megcsinálni a rétegrendet.

Előzmény: nagykunsági (133708)
nagykunsági Creative Commons License 8 órája 0 0 133708

140 ezres gázszámlád megfelezed, majd csak megtérül a milliós beruházás :)

Előzmény: kormi07 (133706)
kormi07 Creative Commons License 11 órája 0 0 133707

bocs elírtam 1170m3 fogyott.

akkor 585 lesz.

Előzmény: kormi07 (133706)
kormi07 Creative Commons License 11 órája 0 0 133706

"Megcsináltam a radiátort, fele gázszámla!"

holnap nekiállok esküszöm.

270 légm3-re fogy 1050m3 gáz egy szezonban, csak padlófűtéssel.

jövőre 525m3 fog fogyni.

:-)))

Előzmény: kapusz (133703)
peterch Creative Commons License 15 órája 0 0 133705

Én a hőszivattyút direktben kötöttem volna a fűtésrendszerre egy motoros váltószeleppel . Az rendben van , hogy egy szintben van a két pont , hőszivattyú és fűtés előremenő , de a visszatérő a puffer alján ? Ha igen , akkor a hőszivattyúd nem fog optimálisan dolgozni . Nagyon sokára fogja észlelni , hogy emelkedik a visszatérő hőmérséklete . 

Előzmény: kapusz (133704)
kapusz Creative Commons License 16 órája 0 0 133704

A rajz egy kicsit csalóka, mert a puffertartály 90 fokos bekötésű.

Felül van mindkettő, így a hőszivattyú melegvize egyből megy tovább a radiátorokba.

Már így marad, nem szedem szét, örülök, hogy a hideg előtt kész lettem!

Előzmény: joevagyok68 (133702)
kapusz Creative Commons License 17 órája 0 0 133703

"Ha csak padlófűtés volt, minek a radiátor?"

7,5 éve vettem a házat, 30-as tégla, csak vakolva.

Az első télen volt olyan hónap, hogy 80 eFt fölé ment a gázszámla és nem fűtötte fel a lakást!!! igaz még nem volt szigetelés.

Megcsináltam a radiátort, fele gázszámla! 4 éve szigeteltettem (15 cm), még kevesebb gázszámla.

"Csőtermosztát mire szabályoz?"

A padlófűtés keringető állandóan ment. Ha a radiátor visszatérő ami bemegy a hőcserélőbe, eléri a kb 23 fokot, akkor kapcsol be a keringető.

"Miért megy állandóan a lakás szivattyúja?"

Mert még nem volt időm megcsinálni. Ugyan az lesz mint a padlónál.

"Pont a  szobatermosztátnak kellene indítani a lakás keringtetőjét."

A szobatermosztát a gázkazánt kapcsolja.

Nota bene!  A fűtés témában én nem vagyok szakember. Itt a fórumban a Ti hozzászólásaitokból össszeszedem az infókat és megcsinálom.

De! anyagi korlátokon belül, tehát a legocsóbb, működő verziót összehozva!

Előzmény: nagykunsági (133701)
joevagyok68 Creative Commons License 17 órája 0 0 133702

elég magas az a puffer...
Miért nem lehet úgy "elválasztani" a gázkazánt-hőszivattyút, hogy külön magasságokban lenne elhelyezve egy-egy érzékelő...
Gázkazán fűtené a puffer felső 1/3-át, annak érzékelője ott lenne
A hőszivattyú meg lejjebb...És akkor már csak azt kéne mással "vezérelni", hogy napelem vagy áram....

Előzmény: kapusz (133678)
nagykunsági Creative Commons License 25 órája 0 0 133701

Ha csak padlófűtés volt, minek a radiátor?

Miért megy állandóan a lakás szivattyúja?

Csőtermosztát mire szabályoz?

Pont a  szobatermosztátnak kellene indítani a lakás keringtetőjét. 

Peterech fórumtárs nagyon jó kérdést tett fel ". Első esetben ugye a hőszivattyú folyamatosan azonos hőmérsékleten igyekszik tartani a puffert , ha kell , ha nem kell fűteni akkor is , ha be van kapcsolva . Második esetben elég sokára fog melegedni a radiátor és a hőszivattyú sokáig magas teljesítményen fog üzemelni ."

Előzmény: kapusz (133700)
kapusz Creative Commons License 25 órája 0 0 133700

Nem tudom mi alapján fog működni a hőszivattyú, még nincs beüzemelve. Jövő héten jönnek, akkor többet fogok tudni, remélem. Adtak hozzá egy kis kijelzős kütyüt, amit majd összekötnek a hőszivattyúval.

A gázt most télen, ha kell én kapcsolom. A radiátor kör szivattyúja most még állandóan megy, de majd egy csőtermosztáttal megoldom az indulását.

A padló körben is így van megoldva, mert állandóan ment a szivattyú. 5  éve a radiátor fűtést is én csináltam, mert csak padlófűtés volt mikor megvettem a házat.

Előzmény: peterch (133698)
kapusz Creative Commons License 26 órája 0 0 133699

Napelem pályázatos 5 kW. Tudom egy min. 500 l-es puffer jobb lett volna.

A vezérlésről, hogy ilyesmit hallottam. Ha szükséges lesz, jövőre jelentkezem egy rajzért. Köszönöm!

Előzmény: nagykunsági (133694)
peterch Creative Commons License 27 órája -1 0 133698

Még lenne egy kérdésem !

Mi alapján fog működni a rendszered a hőszivattyúval ? A pufferban elhelyezett termisztor fogja indítani a hőszivattyút és a szobatermosztát pedig a fűtés keringetőszivattyúját , vagy a szobatermosztát fogja indítani mindkettőt . Első esetben ugye a hőszivattyú folyamatosan azonos hőmérsékleten igyekszik tartani a puffert , ha kell , ha nem kell fűteni akkor is , ha be van kapcsolva . Második esetben elég sokára fog melegedni a radiátor és a hőszivattyú sokáig magas teljesítményen fog üzemelni . Viszont mikorra és hogyan melegedik fel a pufferban a víz , ha a szobatermosztát vezérli mindkettőt ?

Előzmény: kapusz (133689)
peterch Creative Commons License 1 napja -1 0 133697

Megkérhetlek pár adat leírására ?

Milyen gázzal lesz a hőszivattyú R32 , vagy R290 ?  Milyen előremenő és visszatérő hőmérsékletre vannak a radiátorok megválasztva ? Mekkora a puffer hővesztesége 24 órára és milyen vízhőmérsékletnél a gyártó szerint ? A hőszivattyúnak vannak választható fűtésgörbéi mint a gázkazánoknak , vagy csak direkt megadott hőmérsékletet fog előállítani ? Miért nem 2T bekötéssel illesztetted a hőszivattyút a puffertárolóhoz és a radiátorokhoz ? 

Ha jól emlékszem , azt írtad , hogy nem szemben vannak a csonkok a hőszivattyútól és a fűtéstől , hanem azonos oldalon .  

Capt.IQ229 Creative Commons License 1 napja -2 0 133696

Meg kell tudni, mennyi az a külső hőmérséklet ahol a hőszivattyú nem bírja. 

Minek annyi 99%, hogy sosem lesz. Hacsak nem Zabar ultrán lakik.

Egyetlen értelme van a gázt használni az a sapkás ár.

Amíg az el nem fogy érdemes. Azt meg az elszámolás módjából tudja kiszámolni. Átalany/diktálós.

Előzmény: nagykunsági (133694)
Capt.IQ229 Creative Commons License 1 napja -1 1 133695

Amíg a házban 2fok (nál több) hőmérséklet esés van addig NE a gépekkel macerálj.

Az extra pénzeket tedd szigetelésbe és utána ki is dobhatod a gázkazánt/rendszert. Minek az.

Előzmény: kapusz (133680)
nagykunsági Creative Commons License 1 napja 0 0 133694

Meg kell tudni, mennyi az a külső hőmérséklet ahol a hőszivattyú nem bírja. 

Elég egy PID vagy bármilyen hőmérséklet érzékelő ami tud minuszt mérni, és van benne egy váltórelé. 

Ez a váltórelé kapcsol egy finder relét, ami oda irányítja a szobatermosztátot, mit indítson? Hőszivattyú vagy gázkazán. Max 10 ezerből ki lehet hozni. 

Napelemmel az a gond, hogy pont ilyenkor nagyon keveset termel. De az egy külön szabályzás, és azt az inverterben be lehet állítani, hogy ha  van termelés, és tele az akksi és nem kér a lakás, akkor a hőszivattyú menjen. Igaz ehhez nem ártott volna egy nagyobb puffer. 

Mekkora a napelem rendszer? Pályázatos 5kW inverter  10kWh akksi ?

"a napelem vagy a H tarifa lesz a gazdaságosabb."

Egyértelműen a napelem,  ha lesz annyi termelés, mivel az már ki van fizetve, tehát tovább nem kell fizetni. A "H" tarifát meg fizetni kell. Kérdés meddig lesz "H" tarifa. 

"Azt sem tudom, ha be kell kapcsolni a gázt, a hsz üzemel e tovább, vagy teljesen ki kell kapcsolni"

Mivel pufferra van kötve  így nem befolyásolja a működését, ha a gázkazán is megy párhuzamosan. Csak rohadt hamar fel lesz fűtve az a pici puffer. 

kapusz Creative Commons License 1 napja 0 0 133693

Mindenkinek KÖSZÖNÖM! Úgy is jelentkezem tanácsért, ha lesz problémám!

kapusz Creative Commons License 1 napja 0 0 133692

"Nem kell előre parázni, tesztelj, mérj, ráérsz kitapasztalni."

Igazad van, ez lesz a télen!

Előzmény: kiggyo (133684)
kapusz Creative Commons License 1 napja 0 1 133691

Értem, de mindenképp le kell tesztelnem a télen, mert nekem is van napelemem, csak még nem kapcsolhatom be, mert nem volt kint az EON mérőt cserélni. H tarifa és a Hmke most van intézés alatt. Azt is ki kell tapasztalnom ezen a télen, hogy a napelem vagy a H tarifa lesz a gazdaságosabb.

Jövőre biztosan fogok jelentkezni, tele tapasztalattal :).

Előzmény: smith (133690)
smith Creative Commons License 1 napja 0 0 133690

Rokonnál van ilyen kapcsolás. Neki napelemmel is van kombinálva. HA jól értettem, akkor nála egy PLC matekozza ki, hogy ha van napfényből elég és a külső hőmérséklet egy bizonyos pont felett van, akkor megy arról hőszivattyú. Ha nincs napfény, de a külső hőmérséklet adott, akkor megy ugyanez hálózatról. Ha se napfény, se kinti jóidő, akkor lép be a gázkazán.
Szerintem nem atomfizika egy ilyet felprogramoztatni valakivel.

kapusz Creative Commons License 1 napja 0 2 133689

Azt szeretném, ha nagyon hideg van és a hőszivattyú nem bírja, kapcsoljon be a gázkazán. Ha enyhül az idő, kapcsoljon vissza a hőszivattyú.

Ehez azonban meg kell ismernem a hőszivattyúmat. Azt sem tudom, ha be kell kapcsolni a gázt, a hsz üzemel e tovább, vagy teljesen ki kell kapcsolni.

Sajnos nincs ismerősöm akitől tapasztalati infókat tudnák szerezni.

Azt hiszem hagyom az egészet, itthon vagyok, tudom átváltani ha esetleg szükség lesz rá. Nem jellemző az utóbbi években, hogy repkedjenek a nagy minuszok.

Előzmény: nagykunsági (133688)
nagykunsági Creative Commons License 1 napja 0 0 133688

Én biztos nem tettem volna a gázkazánt pufferra. 

Így a pufferfigyelés kiesett, lehetséges kapcsolásnak.

Marad a külső érzékelő. 

Vagy neked mi az elképzelésed? Mit szeretnél? Mikor menjen a hőszivattyú és mikor menjen a gázkazán?

A REX csak egy PID vezérlő, simán ki lehet váltani egy csőtermosztáttal is, csak a REX sokkal pontosabb. 

Előzmény: kapusz (133683)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!