A nasdaq-nak mi a rövidítése?
(Van egy MATLAB demóm, ami automatice tölti le az idősorokat, a cégek szimbólumai alapján. Csak pont épp a nasdaqét nem tudom.)
En mar nem egeszen latom at hogyan kezeled le. Valami konvolucioszerusegre emlekszem nalad ami Fourier terben egyszeru es mar ezerszer megirtak. Persze ilyen sok adatra meghivni az is idoigenyes.
Nem tudom a te progid mit csinal de ha halottal mar parhuzamos programozasrol akkor megoszthatod tobb processzorra a dolgot. Nem eppen egyszeru, viszont eredmenyes lehet.
Igazabol nem ertem mi a problemad.
Ahhoz, hogy az adatokat letöltsem, átkonvertáljam stb. egy "sablont" kellett csinálnom. Így teljesen mindegy, mennyi részvénnyel foglalkozom, csak időben hosszabb egy picit. Az, hogy melyek lesznek a tényegesen vizsgáltak, majd idővel kiderül, de látni szeretném mindet. Csak ennyi.
Ha esetleg valaki hasonló problémával küszködne, összefoglalva íme, amit a Nasdaq adatainak letöltéséről tudni kell:
A részvények adatai a
http://chart.yahoo.com/d?a
címen elérhetők, külön köszönet érte Kilátónak! Összesen 2.829 db részvényről van szó, ami a BÉT-hez képest „kissé” magas szám. A részvények letöltéséhez ismerni kell az adott részvény kódját. Ezek ábécé sorrendben a Nasdaq honlapján ezen a címen elérhetőek:
Ez azért is jó, mert a vállalatok kódja mellett nevük, az értékük és rövid angol leírásuk is megvan.
Egyenként letöltögetni elég körülményes. Én azt csináltam, hogy első lépésben elmentegettem az összes oldalt, azokat Excelbe illesztve könnyen kiloptam egy értelmezhető táblázatban a kódokat. Mivel hatalmas adatmennyiségről van szó, első körben a 100 millió dollár felettiekkel foglalkoztam, ez is 1.560 darab részvényt jelent… Nem egyenként töltögettem, hanem a táblázatban lévő kódok alapján tudtam készíteni egy import listát a GetRight-nak, ami az összes adatmennyiséget (1.560 darab részvény 95,6 MB) körülbelül 3 óra alatt szedte le. Ja, ez részvényenként 10 éves adatsor esetén igaz, már ahol van ekkora múltja a részvénynek.
A letöltött fájlok .csv kiterjesztésű szövegfájlok, amiket pl. az Excellel még konvertálni kell, de az már nyugodt körülmények között megoldható…
Egy kissé el kell gondolkoznom azon, hogy ekkora adatmennyiséget hogyan kezelek le, de mivel senki sem reagált arra, hogy ne csak én adjak itt tippeket, úgy érzem, van időm…
Már nézem is! De ostoba vagyok...!
A héten nem. De már túl vagyok az államvizsgán, úgyohgy igyekszem foglalkozni vele. Eddig rendszereztem a 2001. év adatait, és beszedtem a 2002. adatait is. Eléggé lefogja a gépet az elemzés, főleg ilyen nagy számban (pontosabban: sok nap egymás után). Sajnos ezt a progi részt csak arra készítettem, hogy tudjak végezni próbákat, nincs teljesen automatikussá téve az egész. Viszont a 2002 év elég szépet mutat. Ha bárkit érdekel az eredmény - mondjuk havonkénti bontásban - küldjön egy mailt, és elküldöm neki (direktbe nem akarom publikálni, egyéb okok miatt).
A Fornaxtól az összes részvény napi fő adatát kapom; ezek: nyitó ár, záró ár, minimum ár, maximum ár, mennyiség, kötésszám. Nekem ezek az adatok tökéletesen elegek, és ezeket keresném a külföldi tőzsdékkel kapcsolatban is.
Bár ott a részvényszám nagyobb, nekem elég a nagy részvények adatai is.
Ok, de ez csak részletkérdés, az álláspontomon nem változtat.
Legalábbis egyenlőre. Mert ha senki nem dobja fel, kénytelen leszek rá beruházni. Van esetleg ajánlatod? (Nyilván olyan program érdekel, amiből kinyerhető az adat, mondjuk becsatolt dbf állomány)
Úgy érted, hogy egy kész program előrejelzéseit, eljárásait kibővíteni?
Erre azt hiszem, nem a válaszom. Több okból is. Nem tudom, Te milyen mélyen Vagy benne a programozásban, de nincs annál rosszabb, mint egy kész programba belenyúlkálni; sokszor még a sajátomét se tudom követni… :)))
Arról nem is beszélve, hogy forráskód meg ilyesmi – szóval ez ritka esetben megoldható. Az esetleg lehetséges, hogy a „kiköpött” adatokat külön tovább elemezzük, de ez sem túl elegáns, és eléggé össze tudja zavarni az embert, ha mindent külön programban csinál. Egyébként pedig úgy vagyok ezekkel az előrejelző szoftverekkel, hogy csak komoly fenntartással fogadom el. Tapasztalataim szerint csak mérsékelten eredményesek. Vannak benne jó dolgok, de egyenlőre nem érdekelnek, inkább a saját elképzeléseimet valósítom meg.
Amiért jó lenne egy ilyen programot beszerezni, azok az adatok. Pénzt viszont egyenlőre nem akarok áldozni rá – elég az az idő, amit ráfordítok. Egyébként meg ha a topiclakók között van valakinek hasonló programja, az majd csak felajánlja ide az adatait… :)))
A kérdés háttere az volt, hogy esetleg nem olcsóbb-e 200-300 DM-ert venni egy kész programot - historiával együtt - és arról a bázisról kiindulva egy-egy összefüggést beépiteni, mint szignáladót.
Jó a kérdés. Nem gondolkoztam még rajta, hogy kiforintosítsam. Az is benne van a pakliban, hogy hónapokat, éveket beleölök, és rájövök, hogy nincs is értelme az egésznek - ez nem feltétlenül a tőzsde, mert nem csak ezzel foglalkozom.
Elsősorban azért csinálom, mert érdekel. De nem ebből élek, így csak akkor csinálom, amikor van rá időm. 1999 év vége óta foglalkozom vele, és nem tudnám megmondani, hogy mennyi munkát öltem bele.
Különben is: az, hogy megtanulok programot készíteni, az is sok idő, de nehezen határoznám meg, hogy akkor most a költségek hány %-át teszi ki..?
Van olyan nap, amikor nem megy az agyam, és órákat eltöltök olyan dolgoggal, amit máskor 5 perc alatt megcsinálok.
Más:
Ha találok egy pályázatot az Interneten, és nyerek vele több millió forintot, akkor mennyit ér a munkám, ha korábban meg csak cseszegettek, hogy a neten lógok..?
De lehet, hogy nem egészen értettem a kérdést.
Miért kérdezed?
Hi!
Azért remélem, hogy nem miattam halt ki a topic… :I
Megnéztem a címeket, köszi! Diagramokat találtam, de nekem konkrét számadatok kellenének. Biztos van itt olyan is (fizetős? Az gáz…), de nyelvi korlátaim megakadályoztak abban, hogy megtaláljam. Még igyekszem…
Bocsika, hogy nem jelentkeztem (igaz Ti se... :P ), de dolgozom az ügyön. Amíg nem vagyok kész, és nem vagyok túl a vizsgán, addig előzetesen két dolgot:
A múlt eredményeit tudom, és azok biztatóak, a jövőt meg majd meglátjuk. Remélem nem fog nagyon beégetni… :)))
Azt azért előre kell bocsátanom – bármi is lesz a végeredmény -, hogy nem igazán készültem fel erre még élesben, de mindenképpen érdekes lesz; ezért is mentem bele. Azt viszont nyilván nem kell mondanom senkinek, hogy a tippekkel azt csinál, amit akar, az ő dolga. Ha esetleg bukik, az főleg :)))
Legyetek vele tisztába, hogy a rendszer még fejlesztés alatt áll, és mint korábban már idéztem: “bármilyen szakértői rendszer bármelyik pillanatban bármekkorát tévedhet”. Ha valaki megjátssza az itt olvasott tippeket, ezt azért ne felejtse el. Még akkor se, ha netán nyerő!!!
Amint készen leszek a korábbi adatok feldolgozásával, megmutatom, hogyan alakult az eredmény a korábbi időszakban. Nem csak éves, hanem havonkénti bontásban is. Tapasztalatom szerint a rendszer hosszabb távon mindenképpen eredményes, bár volt olyan hónap, amikor veszteséget csinált. Ez természetesen a tőzsdétől is nagyban függ, de nem akarom, hogy magyarázkodás-szaga legyen a dolognak. A lényeg az, hogy akkor mutatna valamit, ha nem csak 1-2 hétig, hanem akár folyamatosan (na jó, azért nem a végtelenségig!) minden reggel feltenném, hogy mi a napi tipp.
Amit a rendszer csinál az az, hogy értékeli a megadott részvényeket, és azok közül választja ki, hogy szerinte melyik fog a legnagyobbat emelkedni. Külön kérésre persze leírhatom, hogy mit mond aznapra az OTP-re (inkább csak mailban), de számomra a lényeg nem ez, és – bár még nem néztem meg külön az egyes részvényekre adott tippeket – előfordulhat, hogy egy-egy részvényt 50%-osan tippel meg, míg a napi tipp kiválasztása 75% körül mozog...!
Tehát engem csak ez érdekel. A dolog viszont úgy lenne igazán izgalmas, ha nem csak én nyomnám fel ide, hogy mit csinálnék, ha…, hanem a lehető legtöbben. Így én is látnám, hol tartok másokhoz képest; ráadásul nyilvánvalóan akkor van valakinek joga értékelni, ha ő jobbat tud. Nem akarok itt Tőzsdecápát csinálni, de azt hiszem, ez fair lenne. Mit szóltok?
(Ha igen, akkor tényleg érdemes lenne egy új topicba átköltözni…)
Persze, adhatok tippeket. Erre egy kicsit várni kell, mert pár hónapra abbahagytam a dolgot, az általam magasnak tartott jutalék miatt. Vagyis be kell vételeznem az eddigi adatokat, és át kell néznem a dolgokat. Ha megvagyok vele, semmi akadálya (nézzétek el a késést, de 26.-án államvizsgázom is...).
Ellenben senki nem szólt még arról, hogyan lehetne hozzájutni külföldi tőzsdék adataihoz. NAGYON szeretném ott is kipróbálni, de a napi adatokat hiába lesem, mert egyrsézt macerás, másrészt pedig legalább 3 év adatai kellenének.
Szóval?
Persze, hogy többet tud. De amit leírtam, az csak az alapja az egésznek. Ennél természetesen sokkal többről van szó. Ezeket viszont egyenlőre még nem tervezem publikálni. Kb. 3 éves munkám van benne, úgyhogy remélem nem haragszol...