A dátum beírása helyett ezt a kis képet illesztem inkább ide.
Történések röviden: Halászlé kész, nagyon sok lett és az átpasszírozott haltól jó sűrű az alapja, aminek jó részét lefagyasztva eltettük. Sütik készen, túrós tekercs, bejglik, kandírozott gyümölcsös kakaós süti, a kolbászos pogácsa egy éjszakai pihenés után nemsokára megy a sütőbe. Jön a fenyőfa díszítése (huszonéve meglévő 2 m-es műfenyő). Búbos szűzpecsenye előkészítve. Estére jöhet a Jézuska :-)))
A lisztet sózzuk, beletesszük a cukrot, az élesztőt, összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint és a krumplipürét
Beletesszük a tojásokat és a joghurtot.
A füstölt kolbászt apró kockára vágjuk, a tésztához dolgozzuk,
Fél órát állni hagyjuk. Legjobb a sütés előtti este összegyúrni, legalább kétszer hajtogatjuk, majd kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk.
Hát itt van a vége:(((( Elérkeztünk Szent Karácsonyig és ezzel a naplóírást is befejezem:(((( Hamar eltelt ez a 23 nap, szinte hihetetlen:(((
Azok a finom, friss haldolgok, már a kinézetük is csábítóak, szvsz otthon sose lehet úgy elkészíteni, mint odaki:DDDD
Minden kész van, minden világít, minden sülni fog és csak enni kell:DDDD Maradt még 1 kevéske túróstészta, azt a rántottcsirke, filézett felsőcomb után megeszem desszertnek:DDDD Aztán jöhet Stühmer:))))
Nos, akkor Áldott, Béké, Boldog Szent Karácsonyt kívánok minden fórumozónak, találkozunk jövőre ugyanitt, ha még élünk:)))))))
A túrós tészta melegen nagyon finom, de 2 óra múlva éhes vagyok utána.
Inkább langyosan kell enni a tésztafélét, akkor laktatóbb, azt olvastam.
Ma nagyon dühös vagyok magamra. Kicsámborogtam a piacra halért, és ma olyan gyönyörű halas hűtő volt berendezve a sarki boltban, hogy leesett az állam.
Lehet hogy nem is olvasztom ki ami a fagyóban van , veszek innen, ha holnap is lesz.
Rettenetesen szeles, elég hűvös az idő, keveset sütött a nap reggel .
Október eleje enyhe lesz , de gyorsan beköszön az ősz, Luca szerint.
O, óóóó, rossz gombot nyomtam meg:((((( Szóval szeptember mostanában mindig nyárias, de emlékszem, hogy 20-30 évvel ezelőtt volt, hogy szept. 17.-én fagyott és esett a hó és fűteni kellett!!!!! Melegedik az idő!!!! Jégkorszak végén vagyunk!!!!
A krumplis, kolbászos pogácsa, frissen, melegen nagyon jó 5let:)))))
Tegnap leolvastam a vízórát, de nem tudtam fényképet csinálni, mert a Rögzítés-nél felgyulladt a telefon lámpája és 1xűen nem mentette el a képet:(((( A lakásban is megpróbáltam fényt képezni, ahol szintén kigyulladt a teló lámpája, de rögzítette a fotó és jó is lett a kép!!! Azt hittem, hogy a vaku van bekapcsolva, de nem:(((( Szóval már a Nokiában sem lehet megbízni, jobb bevétel a Jouló pukizó:DDDDD
Tegnap túrós metélt volt, saját dagasztású és olasz tésztakészítőgép használatával készült tésztából:)))
-1 tojás
-12dkg liszt
- csipetnyi szódabika, kevés só
- főzőkanállal összekever, majd kézzel előgyúr és nájlonzacisba tárolás, majd 2 óra múlva az olsszal elvégezni a további gyúrást, többszöri nyújtással és végül hosszú, 8,56cm-es metéltet készíteni, mindenféle lisztezés nélkül, mert jó kemény a tészta:)))
- Szalonnából töpörtyű, tészta kifőz, túró tejföl sóval kikever, majd az egész összekever és annak melegében fogyasztani:))) Isteni eledel!!!!!!
Sikerült diót kapni, mégpedig daráltat, az unokaöcsénk szerezte egy puszedlisütő ismerősétől. Amikor hozta, kérdezte, nem baj hogy meg van darálva. Még a kérdés is rossz, naná, hogy nem baj, annyival kevesebb a munka vele. Az már csak hab a tortán, hogy „köszönöm szépen”-ért hozta, mert úgyis tudja, hogy az idén is kapnak három rudat a bejgliből. A tizenkettőből nyolc már kisült, reméltük nem fognak kirepedni..., de kirepedtek, nem mind, nem is nagyon, szóval nem kell hozzá kanál. A 25-én a vendégváró asztalra előételnek kaviáros, lazacos blini kerül, más egyszerűbb sajtok, sonkaszeletek és különböző kenők társaságában. A főfogás pedig búbos szűzpecsenye lesz krumplipürével. A hússzeletekre a búb apróra vágott sonka, borsó és sajt lesz ráolvasztva. Sós sütinek pedig kolbászos krumplis pogácsa is lesz a vendégváró asztalon. A várt tizenegy fő helyett csak nyolcan leszünk.
Az jó, az jó szeretem a hűvösebb nyári napokat, igaz a dinnyések nem fognak örülni neki!!!!
No, szóval megsütöttem, de 1 kicsit dominál az almaíz benne:(((( 3-3 közepes nagyságú idaredet reszeltem bele, ölég lett volna 2-2 is!!!! Viszont így nem olyan száraz a töltelék és jó lett a levelestészta alul felül:))) kereken 50 percig sütöttem és 200 fokon!!!!! Nem túl édes sem és akinek kevés, az tesz rá porcukrot:DDDDD Persze a levelestészta méretével baj volt, mert a tepsimhez kicsit szűk volt és sajnos már nyújtani kellő méretre nem igen lehetett, mert akkor meg hossza tért volna el, viszont tanultam 1et:))))) Igaz, elolvastam a levelestészta használati utasítását:DDDD Abból tudtam meg, hogy a paírja, amibe be van tekerve az sütőpapír is 1ben!!!!! Tehát beljebb lettem 1 tepsinyi sütőpapírral:DDDDD
Sajnos a szar idő miatt megint nem tudtam beállítani a guminyomásokat, talán ma!!!!!
Jaaaa, finom lett a töltöttkáposzta is:)))) Kitart Újévig a mennyisége:DDDD A tejfölt saját készítésű kefirrel hígitottam és így könnyű volt ráönteni a káposztára, és a köleses húsgombócok is nagyon jók lettek:)))))))
Bezzeg nálunk egész nap ködös és fagypont közeli:(((( Ki sem dugtam az orromat, pedig gondoltam, hogy veszek 1 kis halászlének valót még, de nem lényeges, mert rántott ponty lesz:))))
Megfőtt:)))) Jó lett, ma már azt esszük és délelőtt megsütöm a laposbájglikat:)))) A mazsolát majdnem elfelejettem beáztatni!!!! Minden elő van készítve és csak napi levest kell még készíteni, ami tyúk- és marhahús leveskockából és zöldség és grízgaluska lesz benne:))))
Tegnap 1 kicsit égettük a gyertyákat is, háromat:)))))
1. Ja, de ahol a baj, közel a segítség, mert majdnem a szomszédban van a cseretelep úgy, hogy már tegnap azon melegítettem a melegíteni valót:)))) Sőt, már a gázon fő a töltött savanyakáposzta, saját savanyítású káposztából és így nem is igazán savanya:DDDD Mindenesetre nagy mázlim volt, hogy nem a tegnapelőtti palacsinta sütés közben fogyott ki!!!! Nem szeretem félbehagyni a munkát:DDDD
Annyira szép volt az idő, hogy a TV2 hatására lecseréltem a nyári gumikat:)))))
2. AUCHAN meg tele van dióval és biztosíthatom az érdeklődőket, hogy remek minőségű és magyar, csupa féldió, az embernek nincs szíve ledarálni:DDDDD Holnap fogom sütni a kvázi bájglit, mert levelestésztát használok és piteszerűen készítem el:)))) Mák, dió, alma, mazsola(hűűűű be kell áztatni rumban!!), baraclekvár, asszem ennyi, kicsit előfőzöm, óvatosan:)))))) Huhúúúúú, aki a túrós dolgok bármilyen változatát sósan is szereti, azelőtt mélyen meghajolok, mert én is így vagyok vel olyannyira, hogy, palacsinta, csusza, rétes csak és csakis sósan megy nálam, persze a családnak édeset is kell készíteni:((((((( Viszont mi csak kettesben leszünk és nagyon keveset eszünk, pedig tegnap végig menve az üzlet büfés részén végig nézve a sok finomságot, gondolatban végig ettem:DDDDD De majdnem rosszul is lettem:DDDDDD Minél idősebb az ember, annál kevesebbet kell eni, de rendszeresen és főleg módszeresen:))))
Gondban vagyunk, mert nem sikerült diót venni a bejglihez. Háromfélét tervez a feleségem: a szokásos mákos, diós mellett kakaósat is. Az idén 12 rúd készül, mert nemcsak a rokonok, hanem két kedves ismerősünk is számít a sütinkre. Holnap vesz diót, kostet was kostet. Szereti ha már meg van darálva, mert akkor azzal nem kell vacakolni. A kókuszos és az áfonyás kekszfélék már készen vannak. Zserbó nem lesz, mert az kicsit faxnis. Lesz még túrós csiga (ez persze süti és nem igazi csiga :D), meg sós változatban is lesz csiga, mégpedig tormakrémes, meg pizzához hasonló ízű is. A halászlé minden karácsonykor az asztalra kerül, a hozzávalók már megvannak a mélyhűtőben várják sorsukat. Krumplisaláta is lesz, de a többit nem tudom. 25-én jön a család, tizenegyen leszünk, annak a menűjét majd még megírom.
Amúgy meg ma volt a házassági évfordulónk, mégpedig a negyvennyolcadik!
Ajvé, akkor az áprilisi fagyok után jön az aszály?????? Az elminyó dolgozik:((((((
Mindenesetre szépen égtek a gyertyák, jókat vettünk, tényleg cseppmentesek:))))
Szóval a sav, ill. savak teljesen megkeményítik a keményítőt!!!! Nem akartam kidobni a káposztába tett katalizátor krumplit és ezért olajban sütöttem:))) Elharapni nem lehetett olyan kemény volt, most már majdnem 10órát főztem vízben:DDDD De megeszem, az anyja úr is nem is:DDDDD
Ja és tegnap reggel kifogyott a gáz:((((( Még jó, hogy nem a tegnapelőtti palacsinta sütés közben!!!!!!
Viszont a napok gyorsan telnek, de seholsem látom alexszandroszt:((((((
Áprilisban már hatjuk, legalább is a kajszit:((((( Még az öszibaracban bízhatunk, hacsak a méhéket el nem viszi a csípős szél:((((( Ja, azt hittem, hogy 7 fokban el tudom végezni a lemosópermetezést, de a szél miatt lemondtam:((((((
Túróspalacsintát csináltam és paradicsom leves volt, betűtésztával:)))) Persze én vegetával és tejföllel eszem a paradicsomlevest:)))) Sose felejtem el, első külföldi utam Lipcse volt, még az NDK-sban és 1 Júgendherderbergerirgumburgumban szállásoltak el bennünket és ebédre német paradicsomleves volt, pont olyan, amit most csináltam:DDDDD A többiek undorodva tolták el a csészéjüket én meg 3x repetáztam:DDDD Aztán volt még meglepetés, amikor tejberizst kaptunk szalámival:DDDD No ezért vesztették el a háborúikat a németek:((((((
Ma töltelék előkészületek lesznek és megyújtjuk a 3., rózsaszínű ádventit és nézzük 1 darabig a lángját:))))))
No basszus, akkor megint minden virág el fog fagyni:(((( Idén még akácmézet sem tudott gyűjteni a méhészünk:(((( A vegyes meg, mint a beton, mikrózni kell!!!!! De a méz az kell, élet, erő és vírusellenes:))))
Már megint elfelejtettem borotválkozni, de majd csak holnap!!!!!! Holnap kiveszem a fagyasztóból a gombócbavaló daráltat és 1 lábasba beteszem a napi hűtőben, ahol 2 nap alatt szépen felenged, miközben az árammal is spórol:DDDDD Hétfőn megfőzöm a kölest, kicsit szárazabbra hagyva, ami azt jelenti, hogy 100gr-hoz csak 3,25dl vizet adok, persze előtte 1 picit pár csepp olajjal megpirítok!!! Aztán kedden megcsinálom a töltöttkáposztát, füstölt húsdarabokat is belerakok:)))))