Nem kezeltem. Mivel az első pár szem termései nem ízlettek( azóta kiderült hogy finom) úgy voltam vele, vagy megmarad, vagy nem., a franc se mászik azért föl.
A csengődin a felső harmadot visszavágtam mert jegenyének képzelte magát, a kakukkmézet a törzsén, mindenhol ezer sebből elkezdte nyomatni. Na, ennek reszeltek, gondoltam, de rendbejött.
Ha valamelyik gazdaboltban találok 50 ml-es Decist, azt kiadják?
Ja és a tegnap vett Deltam ráadásul 2020-as gyártású és 2025 dec. 31.-án lejár a szavatossága!!! Tehát nemcsak egy gyenge, hígított szar aranyáron, de még lejáratközeli is!
A házam előtt van két 6 méter körüli meggyfa, 30-35 évesek. Talán Újfehértói fürtös, nem jelentős fajta. A tetejét sosem tudjuk leszedni. Arra gondoltam, hogy 2 hét múlva, amikor érik, csonkolom, visszavágom a fákat a felére. Ezzel a szüret nehezebbik része is meg lesz oldva.
Mi az előnye és hátránya a csonkolásnak vagy fiatalításnak?
Basszus.... És akkor Decist már nem lehet kapni? Vagy bármilyen más nevűt, ami 50g/l hatóanyagot tartalmaz?
Amikor múltkor felhívtam a helyi gazdaboltot és a Decis árát kérdeztem, azt mondta, hogy van helyette egy JOBB, a Deltam. De már hogy lenne jobb, ha harmadannyi hatóanyag van benne?
Gondolom a permetszergyártó lobbistái teszik a dolgukat. Hogy lehet a lebutított, agyonhígított, felvizezett permetszert drágábban eladni, mint az eredetit.
hát de basszus, múltkor a képek alapján mondtátok, hogy inkább csonkoljam, pedig én vissza akartam kötözni, mert haveroméknál egy ugyanilyen esetnél a visszakötözött szilva összeforrt. :(((
Előveszem a legnagyobb konyhakést, és harakirit követek el:-((
Nekem semmi gondom nincs a NÉBIH honlapján található engedélyokiratok (PDF) elolvasásával.
Sőt: az általam használt növényvédőszerek legfrissebb és érvényes PDF filejait letöltöttem a PC winchesterére, mert ott hamarabb elérem. Mondjuk ez azzal a kockázattal jár, hogy a NÉBIH módosít, nekem meg a régi van a winchesteren (ezt tudom kezelni).
DE!
Amikor ott látom a legalsó (legutolsó) PDF-et, akkor hova klikkeljek, hogy kapjak egy https kezdetű linket, amit majd bemásolok az index fórum bármelyik topikjába, és tudásszomjas olvasó arra fog ráklikkelni - mire aztán megjelenik a PDF (engedélyokirat).
Ennyire nagy csonkolást az én tapasztalatom szerint nem nagyon létazik fa ami kbírja ! De még ha fel is éledne és elkezdene hajtani akkor se nagyon lenne értelme ,mert olyan kövér lenne a kihajtások hogy a legkisebb szél is kitördelné állandóan . Én már csináltam 15cm fán átoltást ,semmi sem lett belőle állandóan letört hiába vagdaltam vissza az oltásból kihajtó hajtásokat ne vastagodjon olyan erősen ,mindig letört . Ki kellett vágni hiába volt benne 4 oltás elhalt a csonkolások környékén a törzs ,kikórhadt . Ha csak újnyi lenne akkor volna esélyed a megújulásra . Ág lehajtásra csak a szilva ,alma körte esetében van lehetőség lekötéssel az alakításra . A cseresznye ,meggy csak az úgynevezett tyúkláb metszéssel alakítható lefelé de az több évig végzett és kicsikorától vezetett irányított metszéssel lehet ívelni . A lekötözéses módszerrel is csak a vékony idei erős növekedésű ágakat lehet ívelni nagyon finoman és ha vihar jön akkor el kell engedni ,vagy a téglákat olyan pozícióba tenni ne gátolja a hajladozását a fának .
bocs, hogy ide teszem ki ezt, de sajnos a vonatkozó topikokban nem nagyon van élet. van nekem ez a korai meteor meggyem, amit 2020 őszén ültettem, locsolgattam, alakítgattam, kb. az egyetlen fám volt, amit sikerült jól metszenem. aztán tavaly nyáron úgy döntöttem, hogy lekötözöm a vázágait. nem kellett volna. ősszel egy vihar belekapott, és az alsó ágemeletnél kettéhasadt a fa. azt ajánlottátok akkor, hogy csonkoljam majd, de sajnos az lett, amitől tarottam. nem akar hajtani. ezt a kis levélcsokrot bírta hozni, semmi mást. korábban egy meggyet csonkoltam már átoltás miatt, az sem szerette ezt a dolgot, annak is vége lett. szerintetek lehet belőle még valami, vagy szedjem ki, aztán hozzak helyette még most egy ugyanilyet, konténeres kiszerelésben? ősszel szabad gyökeres nem nagyon szokott lenni a környékbeli kertészetekben. annyi hibát egyébként elkövettem még, hogy a kora tavaszi csonkolás után, csak május végén kentem le a sebet. azt az új szemléletet akartam követni, amiről a múltkor írtam itt, mármint, hogy a legújabb kutatások szerint nem jó, ha le van kenve a seb, mert nem kapnak oxigént a sejtek, ami beindítja az immunválaszt, aminek következtében a fa lerekeszti a seb környékét. végül is látszik, hogy lerekesztette, csak annyira mélyen, hogy már a nagyon közel ért a hajtáshoz. amikor láttam, hogy ez nem lesz jó, akkor kentem le a sebet. egyelőre nem ment mélyebbre a beszáradás.