"Utóbbihoz jól gondolom, hogy elegendő egy 200X50-es téglalap csatorna?"
100-as átmérőjű cső keresztmetszete kisebb, mint a 200x50-es téglalap, jó lesz. Nekem is 100-as a kandalló csatlakozója, nekem a ház építésekor egy 125-ös csövet beépítettek külső levegőnek, a kályha előtt egy szűkítővel van bekötve, nincs huzatproblémám.
A kéménnyel kapcsolatban nem vagyok annyira szakértő, azt nem tudom sajnos megmondani. Attól is szok függeni a kémény hossza, hogy milyen magas a tető, az is befolyásolhatja a huzatát.
A külső levegő bevezetés előnye, hogy nem a szoba levegőjét szívja el előletek a kályha/kandalló. Ha a nyílászárók új műanyagok, akkor pláne indokolt lehet, mert azok nem engednek be a keretnél annyi friss levegőt, amennyit a kályha igényelne. Ha nincs külső levegő ellátás, akkor vmi szellőzőt érdemes csináni, vagy a falon átvezetve, vagy létezik olyan, amit az ablakkeretre tudnak rátenni.
Ha meg is csinálod a külső levegő bevezetést, akkor is fog még amúgy valamennyi levegőt a szobából szívni a kandalló (pl. az ajtótömítésnél), de lényegesen kevesebbet.
Arra is figyelj oda, hogy amikor a kandallóban ég a tűz, akkor ne használj a konyhában elszívót, mert vissza tudja szívni a CO-t a szobába. Érdemes egy CO-riasztót is beszerezni, lehetőleg ne az occó, kínai, elemes fajtából. Jobb fajta riasztók elemcsere nélkül 6-7 évet elmennek, sztem megéri azt a 15-20e Ft-ot a biztonság.
"A másik kérdés a kémény"
Mekkora a füstcső-kivezetése a kandallónak? Ha az 150-es v. kisebb, akkor sztem a kéménynek is elég kell legyen a 150-es.
"egyenlőre a bekötő idomtól mérve kb. 2.5 méter hosszal"
Ezt nem igazán értem, a kémény magassága 2,5m, vagy a szobában a füstcső lenne ennyi?
Kandalló ügyben szeretnék segítséget kérni. Egy felújított házikó 1 szobáját+1 konyháját szeretném kandallóval fűteni. A szoba kb. 40, a konyha 25 légköbméter. Új műanyag ablak és ajtó van az épületben. A kiszemeltem, egy Fireplace Perodni lenne, ez itt lenne helyben, jóárasítva. A készülék rendelkezik külső levegőbevezetéssel, erre sajnos anno a felújításkor nem gondoltam, így a csatorna nem lett beépítve. Milyen előnye van ennek a bevezetésnek? Érdemes kiépíteni utólag? A kandalló nem külső falon lenne, így csak padlóban, az aljzat utólagos megbontásával tudnám esztétikusan megoldani a bevezetést. Persze megcsinálnám, HA érdemes és indokolt.
A másik kérdés a kémény. Jelenleg egy 150-es saválló béléscsöves rendszer van kiépítve, egyenlőre a bekötő idomtól mérve kb. 2.5 méter hosszal. Ez elég lehet ehhez a készülékhez? Ha nem, mi lenne a szükséges minimum?
Köszi. Elgondolásom a következő: Van egy tartalek FEG 24-em ebből a vezérlést és a szivattyút tudom használni a kandallóhoz.. Igy a kandalló külön szivattyúját tudom vezérelni de nem merültem el benne, hogy ez mennyire életképes. Fö szempontom, hogy amikor hidegebb van és esetleg a kandalló kevésbé dolgozik rendesen a gáz is dolgozzon.
Megoldható, de arra is gondolni kell,hogy a gáz kazán nem tart örökké,így az átalakítás már csak a kondenzációs kazán előírásai szerint kell kivitelezni.
Üdvözletem! Van egy FÉG C24 gázkazánom, hagyományos vascsöves nyitott kiegyenlitőtartályos radiátoros rendszerem, kb: 170m területet kellene fűtenem. Panaqua 25KW vizteres kandallóm van és valahogy szeretném úgy a rendszerbe integrálni, hogy egyszerre is üzemeljen. A ház emeletes és nincs szigetelve. Kevés ráforditással, biztonságosan, ha lehet. Köszönöm.
Üdvözletem, ez melyik tipusu Ohra kalyha? és hogy lehet javitani a szetegett fustterelot? a hatso kis fem biletan 3.7kw szerepel de olyanrol meg nem is hallottam.
Érdekes amit írsz, nekem 23 éve egy 150-es füstcső kivezetésű kazán csatlakozik egy 130 as kéményhez gond nélkül. Szénnel, fával tüzelek. Mi lehetne a gond?
Amatőr kérdés: ha a meglevő kályhacső 150es, de az új kályha 120as vagy 130as lenne, az probléma? Vagy simán csak kell egy szűkítő időm? Vagy huzatilag-fustileg okozhat problémát?
Koszi a tippeket, alapvetoen inkabb az. Elejen erzem, utana nem tudom hogy megszokom vagy kevesbe jon ki
mindenesetre tetore felugrok visszanezek a kenenybe
nyilaszarok jo minoseguek, de a szomszed helyisegben van szagelszivo, ahonnannjohetne levego be, bar …. Iden a szagelszivo kulso fali lezaro elemet cserelt a regit ujra…. Lehet az lesz passzentosabb es kevesbe engedi be a levegot???
mindenesetee jo otleteket adtal miket ellenorizzek
Meg van még az is, amikor nincs használatban a készülék, hideg, nincs vagy minimális a kémémyhuzat, és olyan viszonyok vannak a házban (pl. másik kémény, szagelszívó,..), hogy befelé áramlik a levegő. Ilyenkor ugye füst nincs, de kátrány/koromszag lehet, kellemetlen ez is.
Tudni kell, hogy a kályhák/kandallók nem légtömörek, nem is kell nekik annak lenniük.
A füst visszaáramlást/kiáramlást a kéményhuzat akadályozza meg, tehát hogy a levegő mindig a lakótérből kifelé áramlik - ha minden OK.
Ha üzem közben történik visszaáramlás, az súlyos gond, vagy a kéménnyel, vagy a helyiség levegőellátásával.
Ha csak begyújtáskor vagy közvetlenül utána fordul elő (amikor hideg a kémény), az még normális, bár kellemetlen tud lenni. Ilyenkor érdemes trükközni egy kicsit, pl. ablakot bukóra nyitni, kéményt újságpapírral picit előmelegíteni stb, hogy minél könnyebb legyen a füstnek megtalálni a helyes irányt. :)
És van még az a szintén normálisnak tekinthető jelenség nagy ablakos kandallóknál, hogy ajtónyitáskor 'visszafüstöl' (de csak akkor).