Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Újra ránéztem két területre, ahol március 23-án nem volt semmi. A pusztais hely továbbra is üres, de a csehek megjelentek, sőt, kifejezetten újnak tűnek. Tavaly ott március 29-én nagy, öregedő kucsmák voltak, most bébik és fiatalok, tehát kb. 10-14 nappal van "elcsúszva" az idei tavasz. Összejött kb. fél kiló, tavaly kb. 3-4-szer ennyit szedtem, kissebb területen.
Mindenkinek kösz az inputot az árteres-kucsmás kérdésre. Időközben találtam egy videót is a youtubeon, ahol konkrétan ártéri, gyalogakácos, nemes nyáras ültetvényben szednek hegyes kucsmát (Tisza-ártér). Az általam kinézett ártér az Alsó-Tiszán van, elég széles sáv (1 km+), alacsonyabb és magasabb térszínek váltják egymást, vannak olyan nyárasok, amiket láthatóan nem ért a legutóbbi, viszonylag magas árhullám, mások láthatóan víz alatt voltak, és vannak mélyebb, fűzes-mocsaras területek is. Sajnos a felderítés már a jövő évi szezonra marad (vissza kellett jönni Pestre), de egy próbát megér.
(anno felhívtam Kallát, és a nevemen mutatkoztam be, nem tudott hová tenni, majd miután a nicknevemet mondtam, akkor este le neki...nekem ne azt mondd, hogy KJ, mondd azt, hogy NP...)
Molnár Storman Ákos mondta pár éve, hogy a barátnője talált ízletes kucsmákat ott. A Hajógyári szigeten mi is találtunk már, közvetlen a vízparton nőtt.
"Több hazai megfigyelés is alátámasztotta, hogy tavaszi áradások idején, a több hétig víz alatt álló területeken- miután a víz visszahúzódott – nagyszámú kucsmagomba termett. Szerzők 1994-ben a Duna egy kisebb szigetén az árhullám levonulása után 50-100 db kucsmagombát számoltak meg négyzetméterenként."
Talán a Locsmándiban volt említve ez, de sajnos nem emlékszem már abszolút hol. Viszont nekem egy új könyv sincs meg, az a gyanúm neten volt fenn valamelyik könyvből részlet és abban volt.
Gondolatban végigvettem a "kisebb Duna-szigeteket" amelyek lábon megközelíthetők, hát, a főváros környékén csak a Hajógyári sziget ilyen. (Gemencnél a Kádár-sziget, Baja alatt a Szeremlei-sziget esetleg, ha eltekintünk a fokozottan védett státusuktól)
Valamelyik gombászkönyvben említi a szerző, hogy egyszer valamelyik kisebb Duna szigeten találtak több száz kucsmagombát. Ha jól sejtem, ilyen kis sziget az egyben ártér is.