Keresés

Részletes keresés

tarejos Creative Commons License 3 órája 0 0 93366

Hát ez is lehet egy verzió, de gondolom HMV módban fix az előállított víz hőmérséklete, az én rendszerem pedig időjárásfüggően vezérelt és erről nem szeretnék lemondani.
Persze elképzelhető, hogy addig amíg nem kell indítani a kazánt ez is egy jól működő üzemmód lehet. :-)
De jobb szeretném valahogy azt, hogy "csak" ugorjon néhány lépcsővel följebb és ne HMV módba.

Előzmény: peterch (93365)
peterch Creative Commons License 3 órája 0 0 93365

Szia !

 

Esetleg a höszipkánál amikor padlófütés van , akkor direktben megy a fütés ( 35°C elöremenö ) , majd amikor a radiátor kér fütést , akkor átkapcsol a höszipka HMV készítési módba . Olyankor 55-65°C a kilépö hömérséklet , höszipkától függöen .

Előzmény: tarejos (93364)
tarejos Creative Commons License 3 órája 0 0 93364

Biztos, hogy minél alacsonyabb az előremenő annál jobb hisz annál kevesebb energia kell a melegítéshez.
Az is, hogy a túl hideg visszatérő felmelegítéséhez is többlet energia szükséges, viszont jó sok hőt lehet vele visszanyerni a füstgázból.
Nem tanultam konkrétan pl. a kondenzációs kazán dolgait, nyilván van itt aki esetleg perfekt benne, de azért a rel. alacsony előremenő hőmérséklet és a leadott hő után visszahűlt visszatérő víz azért egész jó alapot ad a nem túl rossz hatásfokhoz.
A meglévő beállítások mellett nem megy túl sokat a radiátoros kör (nagyobb hidegben persze nyilván többet), döntően a padlófűtés az ami szinte egész nap megy alacsony hőfokon és kis teljesítményen pörög a keringtető is.
Elég szépen szokott a kondenzvíz is csöpögni.

De amit írtál a középhőmérsékletről, annak kb. meg is felel a rendszerem.
A padló oldalon ezen a télen sem láttam 35 foknál nagyobb előremenőt és kb. 24-25 fok volt max. a visszatérő.
A radiátor oldalon amikor 60 fok volt az előremenő, akkor a visszatérő 25-30 fokos. Ez keveredik aztán a padló visszatérőjével. De a nap nagy részében a padló visszatérője dominál csak.
Egész szezonban a kazánon lógott egy laptop a kazán programját futtatva, így végig láttam (amikor kíváncsi voltam rá) a paramétereket.

Ami egy esetleges hőszivattyúnál elgondolkodtat, hogy azt hogy lehet (meg lehet ?) megoldani, hogy amikor csak a padlónak van hőigénye, akkor csak az annak megfelelő előremenőt nyomja, ha viszont a radiátor kör is hőt kér, akkor a hőcserélő magasabbat küldjön.
De ez is csak egy előre meghatározott hőfok fölött lényeges, mert amikor már a hőszivattyú kapcsolná a kiegészítő fűtést, azzal a jellel indítani lehet a kazánt és az meg adja azt a melegebb vizet a rendszerbe.
Amíg a jelenlegi kazán működőképes, az a két külön termosztát jeléből tudja, hogy elég csak a padlónak megfelelő vizet küldenie vagy a radiátorhoz beállítottat (is) küldje. (két külön előremenőn)
Egy új kazán esetében hasonló a probléma, mint a hőszivattyúnál.

Előzmény: klimakiraly (93363)
klimakiraly Creative Commons License 5 órája 0 0 93363

Az előremenőt szokták kiemelni a kondenzációsoknál, de maga a hővisszanyerés a visszatérő kört használja, vagyis a visszatérő hőmérséklete többet játszik a hatásfokban, mint az előremenő.

 

A középhőmérséklet legyen minél alacsonyabb ... (visszatérő+előremenő)/2 ... _szerintem_

Előzmény: tarejos (93359)
tarejos Creative Commons License 10 órája -2 0 93362

Ezen vagyok, de nincs alkatrész, ahogy írtam is.
Tavaly csak a HMV váltószelep kezdett ereszteni. Szerencsére egy BAXI szelepének a belső része pont jó volt.
A "fő" hőcserélője pl. neuralgikus pont alkatrész ügyben. Ha az elkezd egyszer ereszteni, no akkor tényleg vége, hacsak addig nem lesz valahonnan egy használt.

2-3 hónapja egy kmplettről lemaradtam néhány órával.
Falra szerelve házzal együtt vette valaki, aki full felújítást tervezett.
No az buli lett volna.
Naponta lesem a jófogást meg a Marketplace-t, hátha tesz föl valaki.
Talán most, ha lassan vége lesz a fűtési szezonnak.

Előzmény: MZ/Y (93361)
MZ/Y Creative Commons License 10 órája 0 0 93361

Akkor egy gonddal kevesebb. :)

 

Ha ennyire jó a kazán, érdemes lenne valahogy életben tartani.

Előzmény: tarejos (93359)
MZ/Y Creative Commons License 10 órája 0 0 93360

A h az "éjszakai", nem? Ha nem, akkor az "éjszakaira" gondoltam. :)

 

Amúgy szerintem a geo, amire nem mehet cop1.

 

De, lehet, hogy keverem, és 3 kedvezményes van.

Előzmény: bilek (93358)
tarejos Creative Commons License 11 órája -2 0 93359

Nincs gond a kazánnal, a mostani 18 éves is már kondenzációs.
Sőt olyat tud, amit egyik mostani sem.
Két előremenője van.
Egy közvetlen és egy kevert körös. Vagyis külön és direktben tudja a radiátor és a padlófűtést is egymástól független meredekséggel időjáráskövetően.
Azért is lenne drága a csere, mert ha ugyanezt akarom, akkor meg kell venni egy ca. 4-500ezres hidraulika egységet is, ami buszon kommunikál a kazánnal és tudja ugyanazt, mint a mostani.

Nem, a hidraulika nem lesz cserélve.
A radiátoraim jelenleg 1 vagy 1.2-es meredekséggel üzemelnek, -10 fok körül volt max. 60 fok az előremenő.
A padlófűtés meg 0.4-es meredekséggel dolgozik.
A radiátoraim eléggé túlméretezettek, bár hogy a hőszivattyú (mondjuk) 50 fokos előremenője mennyire lenne megfelelő velük, a gyakorlat mutatná meg. Igaz, most kellően le vannak szabályozva.
Úgy vannak belőve, hogy amikor a tetejük meleg, kb. 50 fokig az aljuk max. 20-25 fokos, így a kazánhoz kellően hideg visszatérő víz megy, így elég jó hatásfokkal kondenzál még.
Az előremenőt szokták kiemelni a kondenzációsoknál, de maga a hővisszanyerés a visszatérő kört használja, vagyis a visszatérő hőmérséklete többet játszik a hatásfokban, mint az előremenő.

Előzmény: MZ/Y (93355)
bilek Creative Commons License 11 órája -3 0 93358

Na az meg nem mehet cop1, cekászos géppel.

Előzmény: MZ/Y (93356)
bilek Creative Commons License 11 órája -3 0 93357

Kondenzációs is elmegy 50 feletti hőfokon. Miért ne? Max a hatásfoka picit kisebb lesz. Sőt elmegy akár 80 fokon is, akkor meg pont olyan, mint egy sima kazán.

De gondolom, most sem kívánja a rendszer a 80fokos vizet.

Előzmény: MZ/Y (93355)
MZ/Y Creative Commons License 11 órája 0 0 93356

Nem, h, szerintem.

Előzmény: bilek (93354)
MZ/Y Creative Commons License 11 órája 0 0 93355

Az a baj az új kazánnal, hogy az már kondenzációs lenne, sokkal alacsonyabb előremenővel, mint a mostani. Így rögtön radiátorokat is kellene cserélni. Akkor meg már jön az a gond, hogy ha eddig az ablak alatt közepén volt a radiátor, ugyanarról a kiállásról a nagy már hülyén néz ki, teljesen eltolódik az ablaktól. Ezen úgy segíthetsz, ha a csövet falon kívül arrébb viszed (szintén ronda, a radiátor csak felülről takarja), vagy a falban toldod - de az megint sok pénz és atombiztosnak kell lennie.

 

Ha már ilyen 2 milla körül jársz, lehet, mégis érdemes elgondolkodni a hőszivattyún. Persze az megint nemigen passzol a meglévő radiátorhoz - meg esetleg villanyászkodást is igényel, bár az mintha tőled nem állna messze.

Előzmény: tarejos (93342)
bilek Creative Commons License 11 órája -3 0 93354

Ja bocs, a napelem az "olcsóbb tarifa"

Előzmény: bilek (93353)
bilek Creative Commons License 11 órája -3 0 93353

Így van. Pár milliméter vastagságban már megoldható az elektromos padlófűtés és nem fő fűtésként lehetne talán olcsón járatni, csak az érzés miatt.

Gondolom amikor a "hidraulikus rendszert" említi mint cserélendő, ott arra gondol, hogy a mostani csövezés is megérett a cserére.

COP1 vízfűtő hogy köthető "olcsóbb" tarifára?

Előzmény: KAti (93349)
tarejos Creative Commons License 11 órája -1 0 93352

Az esetleges hőszivattyú pont ezt csinálná.
Ahhoz már csak rel. kevés napelem bővítés kellene és nemigen kellene invertert sem cserélnem, ami igencsak megnehezítené és megdrágítaná a dolgot.

A "cekászos" vízmelegítéshez végképp sok napelem szükségeltetne, akkor már csak háromfázisú napelemrendszer mehetne és az nem csak a panelek számának növelésével járna, hanem inverter csere, új szerződés az ELMŰ-vel, ráadásul most egy fázisom van (ami egyébként bőven elég), így magának a 3 fázisnak a "bevezetése" annak minden - nem kevés - költségével is hozzájönne.
Bármi is lesz a megoldás, azt sem szabad elfelejteni, hogy vegyesen radiátor, padlófűtés ill. van ahol mindkettő van a házban, a radiátoros részét sem szabad kifelejteni.

Az olcsóbb tarifát hogy gondolod?
Vagy napelemről - normál tarifával - fűtök, vagy olcsóbb (H vagy vezérelt)  tarifával, de akkor abba a keretbe nem számolhatom el a napelemek által termelt energiát.

De egy biztos, ha hőszivatyú lesz is esetleg, az is cekászos kiegészítő nélkül, inkább a gázzal kombinálva.

Megy az agyalgás, ha majd döntöttem, azt is megírom.

Egyébként jók az ilyen hozzászólások párbeszédek, mert serkentik a gondolkodást, esetleg jöhetnek olyan ötletek megoldások, amik egyébként nem.

Előzmény: KAti (93349)
bilek Creative Commons License 11 órája -3 0 93351

Be kell csukni az ablakot, ajtót vagy szigetelni kell a házat. Ennyire egyszerű.

Előzmény: amatör1 (93345)
bilek Creative Commons License 12 órája -3 0 93350

Nem nagyon van min morfondírozni, ahol bent a gáz, esetleg egy működő rendszer ott anyagilag szmolás nélkül sem éri meg a hőszivattyú.

Radiátor hűtésre lófütty. Ha nem durván szigetelt a ház akkor még annyi sem.

Ha meleg a padlód és még radiátor is kell a hőntartáshoz akkor ott nincs durva szigetelése a háznak.

Ott a padlóHŰTÉS sem fog érezhető lenni.

Fancoil miben más, mint a klíma? Mármint használati szempontból? Ugyanúgy fúj, mint a klíma, ugyanúgy hangja van. Max annyi, hogy az parapetmagasságban elhelyezhető, ez jól jön fűtéskor. De akkor már a klíma is.

Először is a hőigényt lenne jó megállapítani és esetleg szigeteléssel csökkenteni. Persze lesz ott is mit számolni, hacsak nem csupasz téglafalak vannak és mindenképp vakolni, színezni kell. Meg a padlást lesöpörni, 30-40cm szigetelést lerakni és soha többet oda fel sem menni.

Én feltennék a helyedben egy klímát (hűtésre úgy is az lesz a vége előbb utóbb) és próbálgatnám fűtésre, amíg húzza még  a kazán. Aztán majd eldöntöd.

Előzmény: tarejos (93344)
KAti Creative Commons License 12 órája -4 0 93349

Annyi napelem, hogy elegendő legyen az elektromos melegítésű vizes padlófűtéshez. Olcsóbb tartifával. Miért nem játszik?

Előzmény: tarejos (93342)
coffein2 Creative Commons License 13 órája -4 0 93348

Ez egy amatőr megállapítás!

Előzmény: amatör1 (93345)
peterch Creative Commons License 14 órája -4 0 93347

Szia !

 

" Fűtéskor még a 24 fokos szélben  meg lehet fagyni, kiszárad a szemed, orrod. "

 

Gondolom ez a tapasztalatod egy nem höszigetelt házból van .

Előzmény: amatör1 (93345)
tarejos Creative Commons License 14 órája -2 0 93346

Falfűtés nemigen jöhet szóba.
A klíma is valószínűleg kilőve. Ahol el lehetne helyezni (ill. ahol érdemes lenne), az mindenképpen tartózkodós tér és csak részben szolgálná ki a házat, vagyis több kellene.
Majd alakul (egyelőre fejben).

Előzmény: amatör1 (93345)
amatör1 Creative Commons License 16 órája -6 0 93345

Klíma fűtésre csak akkor jó ha nincs bent az ember. Fűtéskor még a 24 fokos szélben  meg lehet fagyni, kiszárad a szemed, orrod. Padlófűtésnek nincs párja. Viszont a falhűtés szuper, voltam ilyen helyen, mint a pince vagy régi vályogház. Előrelépés csak ez lehet vagy a jelenlegi állapot új kazánnal. Hűtésre meg egy klíma olyan helyre ahol nem tartózkodik ember, folyosó. 

Előzmény: tarejos (93344)
tarejos Creative Commons License 27 órája -3 0 93344

Én is agyon morfondírozom a dolgon.
A radiátorfűtés miatt a hőszivattyú magában nem játszik, vagy nagyon-nagyon drága lenne, a kiegészítő patronos fűtést a pazarlása miatt kizárom.
Így viszont a kazáncserét 1-2 éven belül mindenképp meg kell játszanom, ami maga cca.1.5 milka mindenestül ha azt akarom, hogy ugyanazt és ugyanúgy tudja, mint a mostani kazánom és ne "kókányolt" hidraulikus rendszer szolgálja ki a padlófűtést.

A klíma sokkal gazdaságosabb lenne mint a hőszivattyú, ugyanakkor azzal fűteni felborítaná a meglévő rendszert, nem lehetne igazán jól integrálni.
31 év alatt nagyon megszoktam, hogy a padló langyos amikor fűtünk, erről nem mondanék le, ezt viszont klímával nem tudom megcsinálni.
Szóval vagy marad szimplán a gáz és hűtésre mégiscsak klíma, vagy beugrik egy hőszivattyú, ami a fűtésbe is integrálható és valamelyest hűteni is tudnánk vele. Bár a hűtés milyenségét a való élet mutatná meg, mert a mostani radiátorokba csakannyira hideg vizet lehetne nyomatni, hogy ne legyen páralecsapódás, az meg lehet kevés. A padlónál megint csak kérdéses a dolog, ill. azt a lábunk miatt sem szerencsés túlhűteni, de elképzelhető, hogy lightosan is sokat segítene.
Az sem megvetendő, hogy hőszivattyúnál csak a kazánházban meg a házfalon kívül lenne munka, a lakásban semmi.
És pl. egy komolyabb (full ház) festés-tapétázáskor a radiátorokat ki lehetne cserélni fancoil-okra, akkor úgy is kosz van. Persze az megint egy csomó pénz.

Bonyolult ez, vagy nagggyon sok pénz, vagy nincs optimális megoldás, csak kompromisszum.
De a klímás fűtést a kedvező rezsiköltség ellenére is kilőttem.

Előzmény: dokeee (93343)
dokeee Creative Commons License 28 órája -2 0 93343

Én is morfondíroztam rajta, de egy komolyabb darab túl van az ingerküszöbömön. Maximum valami primitív mókolt izét bekötök a fűtésrendszerbe, okosan méretezve alapfűtésnek. Egy klíma kültéri, meg egy hőcserélő, oszt hadd szóljon.

Előzmény: tarejos (93342)
tarejos Creative Commons License 28 órája -3 0 93342

Még érik a gondolat, de:
A kazán 18 éves, tartalék alkatrész nincs hozzá gyakorlatilag bontottban sem. Ezt a szezont is szerencsésen tudtam vele végigfűteni, mert a szükséges alkatrész más típusból passzolt. Most hibamentes, de valamit kezdeni kell.
Idén lett napelem, aminek van fölös kapacitása, ill. lehet, hogy egy picit még lehet bővítem és akkor végképp lesz.
A kazánt kímélve - csak nagy hidegben használva - elképzelhető, hogy néhány szezont kihúz még.
A másik verzió, hogy szimplán a kazánt cserélem, de az  újhoz már kell plusz hidraulikai egység, új kémény, drága, bőven 1 millió fölött lenne az is. Igaz előbb-utóbb mindenképp szükség lesz cserére.


A nyári hűtés nincs megoldva. Ezért kell valami. Ha hőszivattyú lenne, akkor fűtés-hűtés is menne (bár a hűtés kérdéses, mennyire lenne jó a jelenlegi rendszerrel.).
A klíma nyilván hűt is, de fűtésre használva veszik a mostani komfort.
Majd meglátom, de a hőszivattyú is egy irány.

Előzmény: dokeee (93341)
dokeee Creative Commons License 29 órája -3 2 93341

Ha már van egy kondenzációs kazánod, akkor minek? Sose térül meg, és folyamatos költség.

Előzmény: tarejos (93340)
tarejos Creative Commons License 29 órája -2 0 93340

Ezeket olvasgatva erősödik bennem megint a dolog, hogy mégiscsak hőszivattyút vegyek és integráljam a meglévő kondenzációs kazán mellé a radiátor/padlófűtés rendszerre és ne klímát szereltessek.
Tudom, kevésbé gazdaságos, de a komfort megmarad.

Előzmény: dokeee (93339)
dokeee Creative Commons License 30 órája -2 0 93339

A mi házunk is viszonylag kicsi 50 nm, de 3 szint, a szuterénben konditerem/moziszoba az is fűtött, a többi szinten infra hőmérővel mérve 22 fokos a padló, a levegő 20-21 és tök kellemes. Anyósoméknál, ha látogatóban vagyunk, konvektoros fűtéssel 26 fok, de a padló tök hideg, állandóan fázik a lábam, ettől meg kényelmetlen az egész.

Előzmény: Kisfiatal (93337)
1 valaki Creative Commons License 1 napja -3 0 93338

Legkisebb ventilátor fokozaton nem tudja átadni a hőt, kevés a légmozgás. Auto módot kell használni, de ezek szerint rájöttél, vagy feljebb venni a ventilátor fokozatot.

Hogy hány fokra állítod, oly mindegy, ha dideregtek. Annyin menjen, amennyin jól érzitek magatokat.

A nem szigetelt padló sokat ront a hőérzeten, vagy szigetelitek, vagy padlófilmet kell lerakni, persze az pénz, és áramot is fogyaszt. Több megoldás az alulról jövő hidegre úgy sincs.

 

 

Előzmény: Kisfiatal (93331)
Kisfiatal Creative Commons License 1 napja -2 0 93337

A padló nincs szigetelés, nyilván ez is közrejátszhat. Syen-t vettem, ami ugye gree.

Előzmény: bilek (93334)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!