Amikor 5 ló volt a határ, akkor 15-el jártam, a vizsgadíj is normális volt. Aztán lett 10 ló, meg jöttak ezek a retkek, és csúnyán megemelték a vizsgadíjat.
15-öt cseréltem 25-re, aztán már a szemlén is b@szakodni kezdtek -pedig mindenem volt!-, na ebből lett elegem. Az idősebb vizsgabiztosokkal nem is volt gond, de jött a véresszájú fiatalság. :-( Anyáddal kekeckedj otthon.......
Felénk sok a 20-as, nem véletlen. Én is buktam így rajta, ha úgy nézzük, de már nem érdekel.
még 2021-ben rendeltem én is a v-kinget a Zsoltnál, akkor még 10 ló volt a határ és a 10/20-as motorom miatt már baxogattak a vizisünök, úgyhogy vettem az új csónakra egy 30-as motort ha már úgyis vizsgázni kell erre 2022 januárban felemelték a jogsimentes határt 20 lóra:-(, igazából felesleges volt az új motor a kishajóvezetői és a vizsga is:-(
Elméletileg a zsilip hatás nálunk már csak minimálisan érezhető, ha nálad emelkedik 1 métert akkor itt 10 centit. Fentről a Lajta ami még befolyásol, főleg koszos , sárga gusztustalan vízzel!
A tavalyi nagyvízzel nem volt gondunk egyáltalán! Ha igazak az infók akkor 130 cm -t tudtak "megtámasztani" a zsilippel így a kerítés alatt kicsivel levonult szépen. Eleve mi úgy vagyunk tervezve a kéglikkel , hogy a létező legmagasabb szintet/Mecsér 520 !/ elbírjuk károk nélkül. A stégeket kellett utólag kicsit igazítani , de ezen is változtattunk azóta.
Kimlén jártam, lent voltam a vízparton és nézegettem. A nyomokból olybá tűnt, mintha magasabb lenne a szokásos vízszint. Úgy spekuláltam, hogy a győri duzzasztás oda már nem érhet fel, fentről meg (emlékeim szerint) mindig állandó mennyiséget engednek. Akkor meg hogyan lenne máskor magasabb? Ezek szerint mégis variálnak a csappal Rajkánál...
Tényleg. A tavalyi nagyvíz felért hozzátokig?
Személyesen nekem még egy kicsit sok is lett a víz. Partfalamat 20cm-el kisebb vízre alakítottam ki...
Nyári átlag vízállás évek óta 130-140 cm körül , szeptembertől beáll a kb 100 körülire! Extrém esetben előfordul a 70-80 cm is. Nagyrészt ez a jellemző , bíztunk benne , hogy majd a zsilip hatással lesz ránk kicsit jobban de igazából eddig nem ér a hatása. Itt azon múlik felülről mi jön vagy mi nem . Hajózási szempontból ez a nyári vízállás / 130-140 / olyan vagy -vagy.....átlag helyeken semmi gond, necces helyeken vigyázós! Kell a helyismeret mert nyáron is bele lehet futni sziget csúcsoknál vagy gázlóknál esetleg Kunsziget szennyvíztisztító befolyás 30 cm körüli "magasságba"
Azt látom, hogy nálatok jól működik a zsilip hatása és kellemes vízszintet tud produkálni Győrnek! Pont mindíg annyi amennyi kell!
Sok évnyi Tisza-vízrendszeren történő motorcsónakos túrázgatás után jövőre a Duna van tervbe véve, amihez az itteni túráimmal ellentétben sólyázó helyre is szükség lesz. A vége az egyszerűbb, Bajára, Mohácsra is van infóm/ismerek sólyázási lehetőséget, viszont a Szigetközben nem annyira.
A cél olyasmi lenne, hogy a határbelépési ponthoz (Dunakiliti) minél közelebb tegyem vízre a főágon. Alternatívaként a Mosoni-Duna is szóba jöhet, ott a duzzasztó miatt Mosonmagyaróvár alvíz, ha nem tévedek. Ezekre ha van valakinek ötlete, szívesen venném.
Illetve azt jól tudom, hogy mindkét folyó(ág) hajózható, nincs rajtuk fenékküszöb, meg van nyáron is kb. 1 méteres víz?