Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2022.12.14 0 0 150

Aztán győzni ám ma a fradi ellen! :)

deluigi Creative Commons License 2022.11.09 -1 0 149

gogogo

Vándor777 Creative Commons License 2022.03.14 -2 2 146

Köszönöm, de feltételezhetően ez nem indokolná Bartha Cs távozását.

Előzmény: Buena Viszta (145)
Buena Viszta Creative Commons License 2022.03.14 0 0 145

Muszáj volt változtatni, mert a következő idényben csak gazdasági társaságok nevezhetnek az NBI-be, sportegyesületek nem. 

Előzmény: Vándor777 (144)
Vándor777 Creative Commons License 2022.03.13 -4 3 144

Eredményesen működő klubmodellen biztos, hogy változtatni kellett? Bartha Csaba kitűnő, profi szemléletű sportvezető, neki bizonyára lesznek megkeresései. Ezen a váltáson a klub veszíthet, nem is keveset. Bár, lehet, hogy közelről nézve más a dolgok fénytörése.

Előzmény: studyfy (142)
a rjazanyi pópa Creative Commons License 2022.03.13 -7 1 143

:( beh szomorú az ember (ja, nem). a szarzsák retyó saját magát falja fel.

Előzmény: studyfy (142)
studyfy Creative Commons License 2022.03.13 -1 1 142
Smackdown Creative Commons License 2020.05.07 0 0 141
Előzmény: KE80 (140)
KE80 Creative Commons License 2020.05.07 -1 1 140

GYőri ETO Kézilabda SZurkolók Egyesülete

Történelem

1. Az első aranykor
Bár az ETO női kézilabda csapata csak 1948-ban alakult meg, a sportág győri premierje lényegesen korábbi. 1927-ben egy városi futball-rangadó, az ETO-MÁVDAC derbi előtt két csehszlovák női alakult csapott össze, bemutatót tartva a nagypályás kézilabdából. A játék olyannyira elnyerte a közönség tetszését, hogy a MÁVDAC-nál meg is kísérletek létrehozni egy női kézilabdacsapatot, azonban az edzéseknél és néhány bemutató mérkőzésnél tovább nem jutottak, a Magyarországra is begyűrűző gazdasági világválság miatt ugyanis a gyár nem tudta biztosítani az anyagi feltételeket a szakosztály működéséhez.  

Sebők Tibor nevéhez fűződik az ETO női csapatának megszervezése, akit az intézői poszton később Burányi Ferenc váltott, a gárda első edzői pedig Dudás Lajos és Kellner Pál voltak. Az első hivatalos női bajnokságot 1951-ben rendezték. Talán kevesen tudják, hogy 1950-ben az utolsó "nem hivatalos" kispályás bajnokságban az ETO lett az aranyérmes. Az ötvenes évek közepén Joósz Vilmos került a szakosztályvezetői pozícióba, aki Lang János klubelnök támogatásával megkezdte az első "aranycsapat" építését. Az ETO-hoz igazolt Mosonmagyaróvárról Matulay Magdolna, a Grábból Dittrich Ilona, a Richardsból Novák Magdolna, valamint a szintén győri Hellasból Szalai Ilona és Boudny Éva. A csapat edzője ekkor Kellner Pál volt, ő azonban az '56-os forradalom után Svédországba távozott. Új trénerre volt szükség. 1957. január 2-től június 28-ig Varga Károly edzette a csapatot. A nyári szünet után a Révai Miklós Gimnázium fiatal testnevelő tanára, Stéger László lett az edző. A csapat 1957 tavaszán a területi bajnokság győzteseként sikeres osztályozót vívott az NB I-be kerülésért. Az akkor még tavaszi-őszi lebonyolítási rendszerű pontvadászat tavaszi szakaszában 12 pontot szerzett az ETO, és csak a táblázat 6. helyén állt. Ősszel aztán megtáltosodott csapat, zsinórban nyert mérkőzések után jutott el az utolsó előtti fordulóig, amikor hazai pályán fogadta az egyik legnagyobb rivális TF-et. Ekkor már kézzel fogható közelségben volt a bajnoki cím, és a győri lányok csordultig telt lelátók előtt, elképesztő izgalmak közepette végül 5:4-re nyertek a kor talán legfélelmetesebb hírű és atmoszférájú helyszínén, a vörös salakos, villanyfényes mérkőzések megrendezésére is alkalmas börtön melletti pályán. A zárófordulóban az ETO Budapesten legyőzte a Goldbergert, és így megszerezte története első bajnoki aranyát, egy ponttal megelőzve a TF-et, kettővel pedig a Csepeli Vasast.

1958-ban a csapat több játékosa "szülési szabadságra" vonult, így az ETO csak nyolcadikként zárta a küzdelmeket. Mégis történt említésre méltó esemény ebben az évben is: egy budapesti mérkőzés után Stéger Lászlót felkereste a Lőrinci Fonó játékosa, Jóna Magda, a kor talán legjobb kézilabdázója, és kérte, igazolja le őt az ETO.

Az 1959-es bajnokságnak a félelmetes Novák, Jóna átlövő párossal vágott neki a csapat, és hatalmas küzdelmet vívott az elsőség megszerzéséért a Goldbergerrel. Tavasszal egy hatalmas zápor tarkította mérkőzésen 2:1-re az ETO nyert Győrben, ám a tabellát hosszú ideig mégis a Goli vezette. Három fordulóval a vége előtt aztán váratlan vereséget szenvedtek az óbudaiak, a zöld-fehérek pedig a tabella élére ugrottak, és már nem is hibáztak. Hatalmas csata után ismét az ETO lett a bajnok! A gólkirálynői címet Jóna Magda érdemelte ki, aki a csapat 225 góljából 102-t szerzett.
1960 még a sikerek jegyében telt. A csapat a Bp. Spartacus mögött második lett a bajnokságban, igaz tetemes, nyolc pontos hátránnyal. Év végén Jóna Magda a klubváltás mellett döntött, a Bp. Spartacushoz igazolt.

2. A megszűnés felé
Jóna Magda távozása után a sikerek is hosszú időre elkerülték az ETO-t. 1961-ben 4., 1962-ben 7., 1963-ban a 10. helyen végzett a csapat. A szezon végeztével Stéger László felállt a kispadról. A következő esztendőben aztán a 9., majd 1965-ben a 11. hely jutott osztályrészül. A gyászos bajnoki szereplést a Magyar Népköztársasági Kupában (MNK) igyekeztek feledtetni a lányok: Kheim Jenő edző irányításával a legjobb négy közé jutottak. 1966-ban megtörtént a legrosszabb: az ETO 13. helyen végzett, és kiesett az első osztályból.
Az 1967-es esztendőben a csapat megnyerte a másodosztály küzdelmeit, és visszakerült a legjobbak közé. Sajnos csak átszállójegyet váltott az ETO, 1969 ismét az NB I/B-ben köszöntötte a zöld-fehéreket. Kheim Jenő lemondása után Tompa Zoltán vette át a szakmai irányítást. Ekkoriban már Matulay Lajosné, Szalai, Novák, Lengyelné, Csaplár, Kék Lászlóné, Horváth Margit voltak a csapat meghatározó játékosai.
Három év következett az NB I/B-ben, sorrendben 6., 3. majd 2. helyen végzett a csapat. Az 1972-es ezüstérem azt jelentette, hogy az ETO visszakerült a legmagasabb osztályba. Cser, Gillium, Fábián és az Újhelyi testvérek voltak a csapat húzóemberei. A bentmaradás azonban nem sikerült, az esztendő végén a lányok ismét búcsút intettek az élvonalnak.
A mélyrepülés aztán tovább folytatódott: edzőváltásokkal tarkított négy esztendő következett (az állandóságot Jámbor Vilmos 1975 és 1977 közötti edzősködése jelentette), mígnem a csapat 1977-ben kiesett az NB I/B-ből is. 
A folyamat megállíthatatlannak bizonyult, 1979-ben az ETO az NB II 11. helyén végzett, s ettől az osztálytól is búcsúzni kényszerült. Az utolsó évben Takács Miklós edző sokszor általános iskolás lányokat volt kénytelen a csapatba állítani. 1975 és 1979 között negyven, az első csapathoz tartozó kézilabdázó távozott az ETO-tól, köztük ifjúsági válogatottak egész sora (Csehi, Hédli, Nyári, Sulyok, Fehéregyházi, Orbán), akik aztán új csapataikban meghatározó NB I-es játékosokká erősödtek. Utolsó mohikánként Tóth Edit kapus szerepelt az együttesben, akinek teljesítményére a kiesés ellenére sem lehetett panasz. 

3. Több, mint egy évtized ETO nélkül
Az NB II-től való búcsút követően az egyesület vezetése úgy döntött, hogy megszünteti a szakosztályt. A felnőtt csapat játékosai a Győri Textileshez kerültek, az utánpótlást pedig a Győri Richards vette át. A fiatalok sikeresen épültek be az akkor újonc NB II-es Richardsba, és 1980-ban kiharcolták a bentmaradást. Jámbor Vilmos csapatában kezdte bontogatni szárnyait Szabó Hedvig, Csapó Erika és Kocsis Erzsébet. 1982-ben bajnoki címet szerezve léptek felsőbb osztályba, az NB I/B-ben pedig első nekifutásra a 6. helyen végeztek. 1984-ben újabb bravúr következett: a Szegedi Textil mögött megszerzett ezüstérem az első ligába jutást jelentette. A Győri Richardsot a '80-as évek közepén, második felében az NB I biztos középcsapataként tartották számon a sportág barátai.
1989 tavaszán a Richards Finomposztógyár bejelentette, hogy a jövőben nem tudja vállalni a csapat működtetését. A gárda végül a 10. helyen végzett a bajnokságban, és névváltozás után továbbra is az első osztályban szerepelt, immáron Győri Sportközpont SE-ként. Az újonnan érkező játékosok (Ádám Zsuzsa, Pajor Jolán, Kiss Csilla, Németh Jolán) mellett Laczó, Bodrogi, Horváth Zs. és Horváth K. személyében egy sor saját nevelésű, serdülő korú kézilabdázó kapott lehetőséget hétről hétre. A gárda megőrizte középcsapat státuszát, az időközben őszi-tavaszi rendszerűvé átalakított bajnokságban az 1991/92-es szezonban a 6. helyen végezett.
Időközben komoly változások történtek a Rába ETO háza táján, a korábbi ügyvezető elnököt, Szániel Jánost Kovács Jenő váltotta. Kovács az első pillanattól nyíltan hangoztatta, hogy a labdarúgáson kívül nem tart igényt a többi szakosztályra. Emiatt 1992 őszén a Rába ETO férfi kézilabda csapata beleolvadt a Győri Sportközpont SE-be, majd novemberben a Győri Sportközpont SE-ből megalakult a Győri ETO Kézilabda Club, melynek "gazdája" Győr város önkormányzata volt. Az 1979-ben megszűnt női szakosztály "hazatért", újra ETO néven szerepelt a sportág élvonalában.

4. Újra ETO
Az 1992/93-as bajnoki szezont még Győri Sportközpont SE-ként kezdő csapat tavasszal már Győri ETO KC-ként zárta 12. helyen a pontvadászatot. 1993 nyarán névadó szponzor állt az együttes mögé, négy idényen át Győri Keksz ETO-ként szerepeltek a lányok. Komoly erősítések történtek ezen a nyáron: Debrecenből költözött Győrbe Mátéfi Eszter és Szántó Anna, akik hamar beilleszkedtek a Horváth Mariann, Hoffmann Beáta, Nagy Anikó, Szabados Gabriella fémjelezte csapatba. Az 1993/94-es szezont végül 5. helyen zárta a Horváth Lajos irányította ETO, Mátéfi Eszter pedig az NB I gólkirálynője lett. A következő esztendőben nem sikerült az előrelépés, az 1994/95-ös idényben ugyancsak ötödik lett a csapat, kispadján az akkor NB I-ben újonc edzővel, Róth Kálmánnal. Ebben az évben azonban az ötödik hely is nemzetközi kupaszereplést ért, így az ETO női csapata története során először mutatkozhatott be Európának. A svájci Amicita Zürich elleni City Kupa nyitány után azonban a Silcotub Zalau már megálljt parancsolt a Hoffmann Beáta, Szántó Anna, Nagy Anikó, Mátéfi Eszter, Horváth Mariann ötös vezérelte csapatnak, mely ekkor már soraiban tudta az elkövetkező évtized meghatározó magyar kézilabdázói közül Pálinger Katalint, Pigniczki Krisztinát és Kulcsár Anitát is. A csapat végül a 4. helyen zárta az 1995/96-os bajnokságot.
Az új idény kezdetén aztán már a nyáron külföldről hazatérő Hikádé István ült az ETO kispadján. A következő hónapok azonban nem igazolták az edőváltás helyességét: rövidesen Vura József lett a tréner. A csapat három fordulót ért meg a City kupában, a bajnokságban azonban csak az ötödik helyen végzett. (Ez volt egyébként mindmáig az utolsó esztendő, amikor az ETO nem a dobogón fejezte be a szezont.)
Az 1997/98-as évadban a csapat immár Graboplast ETO néven a második helyen végzett, ugyanannyi pontot szerzve, mint a harmadik helyezett Ferencváros. Ebben a szezonban az előző idénybeli gyengébb bajnoki teljesítmény miatt az ETO nem vett részt a nemzetközi küzdelmekben, ám a következő évi EHF-kupa szereplés kárpotólta a szurkolókat! 1999 tavaszán az együttes magabiztosan menetelt a döntőig, itt azonban a hazai három gólos győzelem ellenére fejet kellett hajtania a jobb erőkből álló Viborg előtt. A bajnokságban újra a bronzérem jutott a lányoknak, és a Magyar Kupában is harmadik helyet szerezte meg a csapat.
Az 1999/2000-es idény nem várt izgalmakat hozott. Az évad előtt a bajnoki cím megszerzésére is esélyesnek tartott Graboplast végül a második helyre futott be, érdekes körülmények között. Az utolsó fordulóban Orosházán elvesztett meccsét megóvta az ETO, a Magyar Kézilabda Szövetség pedig a találkozó újrajátszását rendelte el. Ezt a döntést azonban a Dunaferr óvta meg. Végül a dunaújvárosi beadványt elutasították, a megismételt mérkőzésen pedig az ETO legyőzte a békésieket, és története során először szerzett jogot a Bajnokok Ligája indulásra. Az év krónikájához tartozik még, hogy a Dunaferr máig fájó emlékű revánsot vett a győri csapaton: 29:17 arányban diadalmaskodtak a Magyar Kupa fináléjában.
A 2000/2001-es szezon a Bajnokok Ligája szereplés miatt marad emlékezetes. A selejtezőben nagy csatában, összesítésben egy gólos különbséggel múlta felül az ETO a Montex Lublin együttesét, és a csoportküzdelmek során a Valencia, a Szpartak Kijev és a Krim Neutro Roberts Ljubljana csapataival mérkőzött. Bár a lányok kétszer is döntetlent értek el a korszak sztárcsapata, a Ljubljana ellen, elsősorban a Valencia elleni hazai vereség miatt nem sikerült a továbbjutás. Szezon közben igazolt a Dunaferrhez az ETO saját nevelésű kézilabdázója, a mára a világ legjobb kapusai között számon tartott Pálinger Katalin, akinek pótlására Sirina Irina érkezett. A bajnokságban a némileg csalódást keltő harmadik helyen végzett az ETO.
Az átigazolási időszakban nagy veszteségek érték az együttest: Pigniczki Krisztina Dunaújvárosba, Kulcsár Anita a Cornexibe, Nagy Anikó Frederikshavnba, Horváth Mariann a Wiener Neustadtba, Kereki Edina Debrecenbe igazolt, Hoffmann Beáta pedig visszavonult. Túlzás nélkül kijelenthető: teljesen új csapatot kellett építeni. Ekkor érkezett Győrbe Nitescu Carmen, idény közben pedig Prok Beatrixért cserébe a Vasasból Vérten Orsolya. Kényszerűségből ugyan, de ekkor léptek elő főszereplővé a győri utánpótlás kiválóságai: Görbicz Anita, Mehlmann Ibolya, Jókai Nóra, Petróczi Viktória, valamint az egy évvel korában a Cornexitől igazolt, egyre jobb formát mutató Lovász Zsuzsanna és az addig jobbára csak epizodista Kindl Gabriella.  A 2001/2002-es szezonnak nekivágó "csikócsapat" nagy menetelésbe kezdett, melynek végeredménye az EHF-kupa döntője lett. A Baekkelagets Oslo elleni nagyszerű hangulatú elődöntő után az Ikasttal vívott döntő első mérkőzését is megnyerte az ETO Győrben, azonban a dániai visszavágón érvényesült a nagyobb rutin, és az Ikast nemzetközi alakulata otthon tartotta a trófeát. Az új, rájátszásos rendszerben lebonyolított bajnokság végén újra a bronzérem jutott a győri lányoknak.
A bajnokság befejezése után játszották le a Magyar Kupa négyes döntőjét a Népligetben. A Hódmezővásárhely elleni, nehezen megnyert elődöntő után az ETO a Dunaferr-rel találta magát szemben a döntőben, és 24:24-es döntetetlen után hétméteresekkel veszítette el a finálét.
A 2002/2003-as bajnoki év még Vura Józseffel a kispadon kezdődött, azonban néhány nem várt idegenbeli vereség után a klub vezetése a váltás mellett döntött. Januárban az addig az utánpótlás csapatokat irányító Róth Kálmánt nevezték ki vezetőedzőnek, aki mindjárt egy népligeti, Ferencváros elleni győzelemmel debütált a kispadon. A KEK-ben az elődöntőig jutott az ETO, itt azonban egy nagy arányú besanconi vereség megpecsételte a csapat sorsát. A bajnoki küzdelmeket a harmadik helyen zárta a gárda, magabiztosan megelőzve a szakemberek által esélyesebbnek tartott, alaposan megerősített Cornexit. Ebben a szezonban szerepelt először zöld-fehér szerelésben a nyáron igazolt Ana Dokic, robbant be az élvonalba Mörtel Renáta, kapott mind több lehetőséget a 17 éves Bódi Bernadett, és dörömbölt egyre hangosabban a felnőttcsapat kapuján Herr Orsolya. Első NB I-es labdaérintéséből Temes Bernadett gólt lőtt a Ferencváros ellen. 2002 decemberében Kindl Gabriella Dunaújvárosba távozott..
2003 nyarán újabb tehetséges fiatalok érkeztek az ETO-hoz: Juhász Gabriella Debrecenből, Monika Kovacicova Békéscsabáról, Borbás Rita Esztergomból költözött Győrbe. Lovász Zsuzsanna viszont követte Kindl Gabriellát, és a Dunaferrbe igazolt.
Fantasztikusan indult az új idény, a sérült Mehlmann Ibolyát, Carmen Nitescut és Borbás Ritát nélkülöző, Sirina Irinát leszámítva csak ifjúsági és junior korú játékosokkal felálló ETO 28:27-re győzött a legjobb csapatával felálló Dunaferr ellen Dunaújvárosban. Az újvárosiak óvással próbálkoztak, mindhiába. Az EHF-kupa szereplés az elmúlt években megszokott forgatókönyv szerint alakult: nagyszerű menetelés májusig, majd öszezuhanás a fináléban. Ezúttal ismét a dán Viborg lett a kupagyőztes.

Áprilisban Győrben rendezték a Magyar Kupa négyes döntőjét. Nagy volt a készülődés városszerte: vezetők, játékosok, szurkolók egyaránt a női csapat újkori történetének első aranyérmét remélték. A Fradi elleni, hetesekkel megnyert elődöntő után azonban a Dunaferr elleni finálé fájó vereséget hozott.
Az EHF-kupa mérkőzéseitől fáradt csapat végül hatalmas hajrával futott be a bajnokság második helyére: rájátszásbeli utolsó négy meccsét megnyerte az ETO, Vácon például időn túli szabaddobással. Az ezüstérem alapján a lányok a Bajnokok Ligája selejtezőjére készülhettek. Ebben az évben lépett pályára először a felnőttek között Bognár Barbara.
A 2004/2005-ös idénynek komoly erősítésekkel vágott neki az ETO. Két sokszoros román válogatott húzott zöld-fehér mezt: a Rapid Bucurestiből Aurelia Bradeanu, az Itxako Estellaból pedig Simona Gogirla érkezett Győrbe. A felkészülést hátráltatta, hogy az együttes három meghatározó játékosa az olimpia miatt a felnőtt-, fiataljai pedig – megszokott módon – a juniorválogatottban töltötték a nyarat, így őszre nem állt össze a csapatjáték. Talán ennek tudható be, hogy a Motor Zaporizzsja elleni BL-selejtezőt, ha csak egy góllal is, de elbukta az ETO.
A bajnokságban sokáig a Dunaferr vezetett (elsősorban szeptemberi győri győzelmének köszönhetően), azonban januárban két mérkőzésen is olyan játékos lépett pályára a piros-fehéreknél, aki arra nem lett volna jogosult, ezért a Szövetség pontokat vont le a dunaújvárosiaktól. Az alapszakaszt az ETO nyerte. Közben azonban megszületett az oly régen várt első "újkori" arany. Április első hétvégéjén ismét a Magvassy sportcsarnok adott otthon a Magyar Kupa fináléjának, és az ETO a döntőben 26:24 arányban diadalmaskodott az országos média túlzott szimpátiáját élvező Dunaferr-rel szemben. Megkezdődött a bajnoki rájátszás, melybe a Cornexi elleni, már-már szokásosnak mondható EHF-kupa döntő ékelődött be. Az első mérkőzésen Győrben úgy nyert az ETO 27:21-re, hogy alig több, mint negyedórányi játék után már 8 góllal vezetett. A kupagyőzelemben biztos mintegy ezer győri drukker aztán egy héttel később csalódottan látta, hogy a szétesett ETO semmilyen ellenállást nem tanúsítva bukta el a döntő visszavágóját.
Három nappal később újabb, sorsdöntő meccs következett a bajnokságban, melyet hatalmas győzniakarással nyert meg az ETO Budapesten a Ferencváros ellen. A Cornexi csak kirándulni jött Győrbe, így következett a Dunaferr elleni bajnoki döntő. A mérkőzésen szlovén játékvezetők fújták a sípot, és az ETO nagyszerű játékkal, elsősorban Herr Orsolya parádés teljesítményének köszönhetően 25:15-ra győzött, 46 év után ismét elhódítva ezzel a bajnoki címet.
A 2005/2006-os szezon előtt a Dunaferrbe távozott a Borbás Rita, Mehlmann Ibolya és Sirina Irina, a Fradiba igazolt a saját nevelésű Szamoránsky Piroska. A dán GOG Gudméből tért haza Nagy Krisztina, a Silcotub Zalauból pedig Ana-Maria Lazer lett az ETO kézilabdázója. Nagyszerű ősz után (száz százalékos teljesítmény a bajnokságban) a Bajnokok Ligájában januárban több pofon is érte az ETO-t a Kometal Szkopje és az Aalborg ellen, így hiába volt a Dinamo Volgográd elleni barvúros kettős győzelem, a csapat végül csak a harmadik helyen végzett a csoportban, és a KEK-ben folytathatta. Itt azonban ismét a döntőig meneteltek Görbiczék, ahol a Buducnost Podgorica volt az ellenfél. A legendás Moraca csarnokban jó második félidei játékának köszönhetően döntetlent ért el a csapat, így kézzelfogható közelségbe került egy európai trófea begyűjtése. Sajnos ismét nem sikerült a bravúr, a Podgorica győri győzelmével hódította el a kupát.
A hazai kupasorozatban azonban ismét diadalmaskodott az ETO. A gödöllői finálé elődöntőjén a Fradi adta meg magát, a döntőben pedig a Cornexi volt kénytelen fejet hajtani.
A bajnokság az őszi hibátlan menetelés után a vártnál szorosabban alakult. Ennek részben oka lehetett a csapatot sújtó páratlan sérüléshullám, szinte nem volt olyan kézilabdázó, aki hosszabb-rövidebb ideig ne hiányzott volna. A több meghatározó játékosát nélkülöző, az alapszakaszt megnyerő ETO a rájátszás első szakaszában két vereséget is elszenvedett, így győzelmi kényszerrel lépett pályára Dunaújvárosban, ahol a mérkőzés során csak egyszer, az utolsó percben vezetett, ám ez is elég volt az egygólos diadalhoz. A Debrecen elleni hazai győzelmet követően a Fradi érkezett ki-ki meccset játszani a Magvassy sportcsarnokba, és nagy csatában végül az ETO győzött egy góllal, megvédve ezzel bajnoki címét.   A szezon során épült be az ETO-ba a győri utánpótlás két újabb tehetséges tagja, Herr Anita és Oross Nilla. 
Az esztendő krónikájához tartozik még, hogy a World Handball Magazine szavazásán Görbicz Anitát meggyőző fölénnyel választották a világ legjobb női kézilabdázójává.

BL: az első négy közé jutás 

A 2006/2007-es szezonra távozott a csapatból Farkas Andrea, Herr Anita, Kisfaludy Anett, Mörtel Renáta, Nagy Krisztina, Oross Nilla, Mayer Szabina és Zomborszki Edit, viszont érkezett Drávai Gyöngyi az utánpótlásból, Stancuta Guiu, Hornyák Ágnes, Radulovics Bojana és Simona Spiridon.
A Bajnokok Ligájában a négy közé jutásért a Larvikon kettős győzelemmel lépett túl a csapatunk, de az elődöntőben a világválogatott Slagelse DT Dániában hat, Győrött nyolc góllal bizonyult jobbnak.
A Magyar Bajnokságban ezüstérmes lett az ETO: az utolsó, felfokozott hangulatú mérkőzésen a Ferencváros győzött és lett magyar bajnok.
A Magyar Kupában viszont a döntőn az FTC ellen már parádézott a csapat, magabiztos játékkal 35-28 arányú győzelemmel nyerte meg a kupát.

A 2007/2008-as szezon elején távozó játékosok: Bódi Bernadett, Bognár Barbara, Simona Gogirla, Stancuta Guiu, Juhász Gabriella, Kovacsicz Mónika, Petróczi Viktória, Radulovics Bojana és Ana-Maria Somoi. Érkeztek viszont Karnik Szabina, Katarina Marvikova, Pálinger Katalin, Tomori Zsuzsanna és az utánpótlásból Deáki Dóra, Horváth Bernadett, Hosszu Boglárka, Kisfaludy Anett, Kovacsics Anikó, Oguntoye Viktória, Szölösi Patrícia. Ezt az évadot új edzővel: Konkoly Csabával kezdte már meg a csapat.

A BL-ben az elődöntőig jutottunk, ott pedig Oroszországban két góllal, míg Győrött hat találattal volt jobb a Zvezda Zvenigorod, megint nem sikerült a döntőbe jutás.
Kettős aranyérem született viszont az itthoni megmérettetéseken: az NB I-ben az olimpia miatt ebben a szezonban nem rendeztek rájátszást, így a bajnoki cím sorsa az alapszakaszban dőlt el. A Győri Audi ETO KC pontveszteség nélkül szerezte meg a bajnoki címet a Dunaferr és az FTC előtt. A Magyar Kupában a Dunaferr csapatát 30-20 arányban lépte le az Audi ETO KC.

A 2008/2009-es szezon elején távozott Ana Dokic, Drávai Gyöngyi és Temes Bernadett, valamint érkezett Eduarda Amorim, Herr Anita, Mayer Szabina és Rotis-Nagy Gabriella. Az utánpótlásból a felnőtt csapatba került Kokas Viktória és Szalai Babett.
A BL-ben először sikerült döntőbe jutni a Hypo ellen, és bár az első mérkőzésen két góllal bizonyult jobbnak ellenfelénél a csapatunk, de a veszprémi visszavágón három góllal győzött a Viborg, ezzel megnyerte a trófeát.
A Magyar Bajnokságban bár az alapszakaszban két vereség becsúszott a DVSC és az FTC ellen, a rájátszásban már nem volt ellenfél, egy népligeti döntetlen mellett minden mérkőzését megnyert a csapat, így ismét bajnok lett.
Sikerült megnyerni a Magyar Kupát is: a DVSC elleni ötgólos győzelemmel (32-27) ismét kupagyőztes lett a Győri Audi ETO KC. 

2009/2010: távozott a csapatból Herr Anita, Herr Orsolya, Karnik Szabina, Kokas Viktória, Rotis-Nagy Gabriella és Szalai Babett. Erősítésnek érkezett Orbán Adrienn, és a fiatalok közül Pelczéder Orsolya, Palkó Fruzsina, Planéta Szimonetta, Tarjányi Szilvia, Tóth Eszter, Víg Vivien és Virág Noémi kapott játéklehetőséget a szezonban.

A Bajnokok Ligájában ismét elődöntős lett az ETO, de hazai pályán a Valcea ellen nem sikerült a győzelem (25-25), ráadásul Romániában az ellenfél győzött négy góllal, így nem jutott döntőbe a Győri Audi ETO KC.
Megnyerte viszont az itthoni trófeákat: a DVSC legyőzésével ismét magyar bajnok lett, a Magyar Kupa döntőjében pedig az FTC ellen tizenhárom gólos (33-20) győzelmet ért el.

A 2010/2011-es szezonra távozott Deáki Dóra, Hosszu Boglárka, Kisfaludy Anett, Oguntoye Viktória, Tarjányi Szilvia, Tomori Zsuzsanna és Víg Vivien. Ekkor érkezett viszont a világ legjobb kapusaként számon tartott Katrine Lunde Haraldsen, valamint Ana Gros, a fiatalok közül pedig Bárány Krisztina, Burghardt Rozália, Csóka Imola, Horváth Dóra, Kurucz Ivett, Pásztor Bettina, Schatzl Nadine és Szemerey Zsófi kapott bizonyítási lehetőséget.
A BL-ben elődöntőig menetelt a csapat, ahol az Itxako Navarra Spanyolországban ötgólos győzelmet aratott (26-21), majd Győrött sem szenvedett vereséget (24-24), ezzel a Győri Audi ETO KC nem jutott a döntőbe.
A Magyar bajnokságban a döntőben ebben a szezonban is a DVSC volt az ellenfél, hazai pályán nyolc góllal győzött az ETO, a visszavágón pedig három góllal bizonyult jobbnak ellenfelénél. Újabb bajnoki cím került a tarsolyba. 
Sikerült megnyerni a Magyar Kupát is: a döntőben a DVSC ellen bizonyult nyolc góllal (29-21) jobbnak az ismét kupagyőzelmet szerző Győri Audi ETO KC.

Nagy volt a változás a 2011/2012-es évad előtt. Távozott Aurelia Bradeanu, Mayer Szabina, Katarina Mravikova, Simona Spiridon, Szegedi Orsolya és Szölösi Patrícia. Jelentős erősítés érkezett azonban Heidi Löke, Andrea Lekic és Jovanka Radicevic személyében, valamint az utánpótlásból Korsós Dorina, Sirián Alexa Szederke és Tóth Gabriella mutatkozhatott be a felnőttek között. Az ősz folyamán Konkoly Csabát Karl-Erik Böhn váltotta a kispadon.

A Bajnokok Ligájában az elődöntőben a Valcea ellen Romániában nyolcgólos hátrányból állt fel a gárda, a végén négy gólra csökkentve a különbséget. Veszprémben óriási mérkőzésen nyolcgólos hazai győzelem született, ezzel ismét döntőbe kerül a csapat. A Veszprém Aréna volt a helyszín, ahol az utolsó öt percben tudta csak megfogni a Podgorica a mérkőzést, így csak kétgólos előnnyel kezdődhetett a visszavágó. Ott is kétgólos hazai siker született, de idegenben lőtt több góllal a Buducnost nyerte a döntőt.
Itthon az NB I-ben a döntőben az FTC ellen egy négygólos hazai siker után Pálinger időntúli büntetőt hárított, amivel győzött és bajnok lett a Győri Audi ETO KC.
A Magyar Kupában a négyes döntőn a Siófok elleni huszonöt gólos siker (48-23) a döntőre is kellő lendületet adott a csapatnak. A Győri Audi ETO KC újabb kupagyőzelmét a Békéscsaba sem tudta meggátolni (42-22).

A csúcson

A várva várt sikert végül a 2012/2013-as szezon hozta meg a csapatnak: az ETO minden tornát megnyert, amelyen elindult! A szezont megelőzően Ana Gros, Vérten Orsolya és Virág Noémi távozott, míg a tehetséges junior korú játékosok többsége a Veszprém Barabás Duna Takarék KC csapatában folytatta pályafutását. Az érkező játékosok: Rédei-Soós Viktória, Hornyák Dóra, Herr Orsolya, Szepesi Ivett, Raphaelle Tervel, és ekkor érkezett Spanyolországból a csapatot BL-győzelemre vezető edző, Ambros Martín. 

A Bajnokok Ligája csoportkör hibátlanul sikerült, majd csúcsot döntve a középdöntőt is pontveszteség nélkül zárta a csapat. A Valcea az elődöntő mérkőzést Bukarestben rendezte, de ez nem zavarta meg a győrieket, kétgólos előnyt gyűjtöttek össze a visszavágóra. Veszprémben sokáig elúszni látszott a döntő, a Valcea magabiztos játékkal vezetett, de az utolsó – felejthetetlen – tíz percben minden győri játékosnak helyén volt a szíve, és bár egy góllal kikapott a csapat, ismét a döntő következett. Az első mérkőzésen Larvikban a szurkolók támogatásával három góllal bizonyult jobbnak ellenfelénél az ETO, majd a veszprémi visszavágón szinte végig vezetve első Bajnokok Ligája kupagyőzelmét érte el a Győri Audi ETO KC.
A Magyar Bajnokság alapszakaszában egy döntetlen csúszott be a Ferencváros ellen a fővárosban. Az elődöntőben kettős győzelem a Vác ellen, majd a döntőben két sima mérkőzésen lett bajnok a Győri Audi ETO KC az FTC csapatával szemben.
A BL-győzelem birtokában behúztuk a Magyar Kupát is: a Veszprémben megrendezett négyes döntőben előbb a Veszprém Barabás Duna Takarék KC ellen biztosította a döntőbeli szereplést az ETO, majd a fináléban az FTC sem jelentett komolyabb akadályt (36-28). Ismét kupagyőztes a csapat.

És a duplázás

2013/2014. Az első BL címet követően távozott a délszláv légió, Andrea Lekic és Jovanka Radicevic a Vardar csapatát választotta, míg a tehetséges kapus, Szemerey Zsófi a Veszprémhez került. A kapuba Balog Judit érkezett, míg a mezőnyben Katarina Bulatovic és Bognár-Bódi Bernadett erősítette a győrieket. A bajnokság első fordulójában háromgólos vereséget szenvedett az ETO a Népligetben, de ezt követően már nem akadt legyőzője, az alapszakasz és a rájátszás mérkőzéseit is biztosan nyerték Ambros Martín tanítványai. 
A Magyar Kupa ismét Győrbe került. Előbb a Vác (26-16), majd a Fehérvár (27-22) kapitulált a győriek előtt, aztán az elődöntőben a Siófok elleni tizenegy gólos siker adta meg az alaphangot az FTC elleni mérkőzésre. Az ETO könnyed játékkal győzte le fővárosi ellenfelét.
A Bajnokok Ligája csoportmérkőzései során nem akadt legyőzője a győrieknek, az osztrák Hypo, a román Baie Mare, valamint a német Thüringer HC ellen is kétszer győztek. A középdöntőt a Podgorica győri vendégjátéka nyitotta, az ETO hatalmas küzdelemben tudta az egyik pontot Győrött tartani. Larvikban – Karl Erik Böhn emlékmérkőzésén – az ETO magabiztosan győzött, ahogy a Krim elleni találkozókon is. A csoport rangadóját az ötödik fordulóban Podgoricában rendezték. A győriek taktikus játékkal, a helyi közönséggel és körülményekkel nem törődve szereztek egy pontot, ezzel bebiztosították a csoportelsőséget. Az utolsó fordulóban a Larvik vérzett el a Magvassy csarnokban. Az új lebonyolítási rend szerint négyes döntőn dőlt el a BL cím sorsa. Az elődöntőben az ETO három góllal győzte le az FC Midtjylland csapatát, majd a másnapi döntőben megsemmisítette a Buducnost Podgorica együttesét. Összejött a címvédés, a szezonban pedig minden serleg Győrbe került.

2014-15: Hiányzások évada

A sikercsapatból Balog Judit és Hornyák Dóra Vácra, Sirián Szederke Debrecenbe, Soós Viktória a Ferencvároshoz, Katarina Bulatovic a Podgorica csapatához távozott, Raphael Tervel pedig befejezte pályafutását. A szezon kezdetén Katrine Lunde bejelentette, hogy babát vár, az utolsó pillanatba érkezett a helyére Jelena Grubisic. Aztán Görbicz Anita is kiesett, Ő is belevágott a babaprojektbe. A pótlására Macarena Aguilar Diaz érkezett. Jobbátlövő posztra Susann Müller és Planéta Szimonetta érkezett, balátlövőbe Anna Sen. míg beállóba Vesna Milanovic Litre került. Két fiatal kapus, Csapó Kyra és Wéninger Alexa csatlakozott a kerethez. Aztán jöttek a sérülések és az újabb játékosok; Orbán Adrienn helyére Baracskai Patrícia és Jana Knedlíková, Jelena Grubisic helyére Kari Aalvik Grimsbö érkezett. A brazil válogatott téli felkészülésén Eduarda Amorim is megsérült, újabb fájó pont volt a szezonban. Hármas védő posztra érkezett a brazil Tamires Morena Lima de Araújo (sajnos nagyon kevés játéklehetőséget kapott), míg néhány mérkőzésre felkerült a felnőtt keretbe az irányító Lakatos Rita. Az ősz a sok változás ellenére jól alakult, a Szuperkupa megnyerése után hibátlanul teljesített a csapat a bajnokságban, a Magyar Kupában és a Bajnokok Ligájában is. Ráadásul új otthonuk költözhettek a lányok, átadták a régóta várt Audi Aréna Győr létesítményt. A tavasz a sok hiányzó ellenére viszonylag jól folytatódott, bár a BL-ben egygólos vereséget szenvedett az ETO hazai pályán a Larviktól, majd a norvégiai visszavágón sem sikerült a pontszerzés. Ezzel együtt a középdöntőt a csoport második helyén zárta a csapat, így a Vardar Skopje ellen kellett megvívni a párharcot a Final4-ba jutásért. A Macedóniában összeszedett hatgólos vereséget követően Győrött csak döntetlen sikerült elérni, így elszállt az álom. A Magyar Kupa mérkőzéseken a Debrecen nem jelentett komoly akadályt a négybe kerülésért, majd az elődöntőben az Érd sem okozott problémát. A döntőben a Ferencváros sikerült legyőzni, így ismét kupagyőzelemnek örülhettek a szurkolók. A bajnokság utolsó fordulójában a Népligetbe utazott a csapat, ahol a tét nélküli mérkőzésen vereséget szenvedtek. Az elődöntőből az Érd ellen kettős győzelemmel léptek tovább. A döntő első mérkőzését hatalmas küzdelemben büntetőkkel nyerte a Ferencváros és sajnos Győrött is sikerült győzniük, ezzel megszerezték a bajnoki címet.

2015-16: Csak egy kicsi hiányzott

A 2014-15-ös szezon végén nagy volt a játékos mozgás. Macarena Aguilar, Csapó Kyra, Jelena Grubisic, Herr Orsolya, Hornyák Ágnes, Vesna Milanovic Litre, Tamires Morena Lima de Araújo, Susann Müller, Anna Sen, Szepesi Ivett, Baracskai Patrícia és Katrine Lunde is távozott a Rába partjáról. Helyettük Yvette Broch, Nycke Groot, Kiss Éva, Tomori Zsuzsanna, Tóth Gabriella érkezett, az utánpótlásból pedig Hársfalvi Júlia, Lakatos Rita, Hudák Emma és Moharos Vivien is lehetőséget kapott a felnőttek között. A VB után Ida Alstad csatlakozott még a győri kerethez. A bajnokságban ősszel megint nem sikerült a Népligetben győzni, de a nagy ellenfél Dunaújvárosban hagyott egy pontot, így egy fordulóval a vége előtt az FTC elleni győri győzelmet követően szinte már eldőlt az alapszakasz. Az utolsó meccsen aztán csak egy nehezen kiszenvedett dunaújvárosi pont biztosította az elsőséget. A negyeddöntőben a Fehérvár KC, az elődöntőben az Érd, a döntőben pedig az FTC sem okozott gondot a csapatnak, ezzel visszaszerezték a bajnoki címet. Az MK negyedik fordulójában a Dunaújváros ellen tizenöt gól volt a különbség, majd a váciak távoztak Győrből nyolcgólos vereséggel. Az elődöntőben az FTC jól tartotta magát, de a győri győzelmet nem fenyegette veszély. A döntőben az Érd elleni hatgólos győzelem újabb kupasikert eredményezett. A Bajnokok Ligájában selejtezőn kellett kivívni a főtáblát. A Norvégiában megrendezett tornán a szerb Radnicki Kragujevac és a házigazda Glassverket sem jelentett akadályt. A csoportmeccseken megint jött a mumus, az FC Midtjylland Győrből két pontot vitt el és a dániai visszavágón is csak egy pontot sikerült szerezni. A Vardar és a Hypo elleni kettős győzelem azonban csoportelsőséget ért. A középdöntőben a Sävehof és a Bucuresti ellen kétszer sikerült győzni, a Podgorica ellen pedig egy győzelem és egy vereség volt a mérleg. A Final Four-ba jutásért jött az FTC. A Dabason megrendezett mérkőzésen 31-18, a győri visszavágón 40-23 volt az eredmény, így jöhetett a nagy visszatérés. Az elődöntőben a Podgorica volt az ellenfél, nagy küzdelemben egygólos győri siker született. A döntőben a CSM Bucuresti ellen kellett volna feltenni a koronát, de sajnos ez nem sikerült, apró hibák miatt előbb hosszabbítás jött, majd pedig hétméteresek. Itt jobbak voltak a románok, nem sikerült a győzelem.

2016-17: Majdnem minden összejött

A szezont egy nagy fogással nyitotta a győri csapat, Nora Mörk érkezett a Rába partjára. A rövid felkészülés miatt az FTC úgy alakította a bajnoki sorsolást, hogy még a szezon elején megmérkőzhessen a győriekkel. Ez nem jött össze, kilenc góllal győzött az ETO és ez megalapozta az egész szezont. A bajnokságban mindössze egy pontot hullajtott el a csapat, ezt ismét a Népligetben. Mivel a fővárosiaknak más csapatokkal is meggyűlt a baja, a bajnokságot hat pontos előnnyel zárták a győriek.
A Magyar Kupa négyes döntője megint új helyszínt kapott, most éppen Kecskemétet. Az elődöntő a DVSC ellen sima volt (34-14), de a döntőben megint jött az FTC, és végig jobban játszott a győrieknél. Elmaradt a címvédés.
A Bajnokok Ligája csoportkörben sikerült visszavágni a Bukarestnek, de a mumus, FC Midtjylland ismét megtréfálta a csapatot. A középdöntőben hazai pályán a Larvik HK ellen a sírból hozták vissza a lányok a meccset, aztán a többi már sima volt. A négy közé jutásért következett a Metz gárdája. Franciaországban Ana Gros vezérletével egy góllal jobbnak bizonyultak a hazaiak, de Győrött hattal győzött az ETO és jöhetett a FinalFour. A sorsolás szeszélye a Buducnost csapatát küldte az elődöntőben, ahol nagyon simán győzött a zöld-fehér csapat (26-20), majd a fináléban a HC Vardar ellen meg kellett küzdeni minden egyes gólért. Az első játékrész végén az ETO vezetett három góllal (15-12), de ez az előny elfogyott a második félidőben. A hosszabbítást a győriek kezdték jobban, három góllal elhúztak, de a Vardar szívós munkával csökkentette a különbséget. Szerencsére mindig volt olyan játékos, aki továbblendítette a magyar csapatot, így a végén egygólos siker született. Ez volt a harmadik BL cím.

2017-18: Újabb triplázás!
Az új szezonra ismét sikerült egy nagy nevet igazolni, Stine Bredal Oftedal Párizsból költözött Győrbe. Sikerült megszerezni Anne Mette Hansent és az előző szezon végén a visszavonulását bejelentő Anja Althaust is. Rajtuk kívül Fodor Csenge érkezett a NEKA-tól. A bajnokságban ismét a Népligetben maradt két pont, aminek nagy jelentősége volt a végső hajrában. Mivel az FTC minden mérkőzésén győzött, így május 2-án Győrött mindenképpen le kellett győzni a riválist. Sajnos csak két góllal sikerült, és mivel a Versenykiírásban az idegenben lőtt több gól nem számít, így az utolsó két forduló nagy rohanás volt. Ebből a győriek jöttek ki jobban, összesítésben egy góllal előzték meg ellenfelüket és megszerezték tizennegyedik bajnoki címüket.
A Magyar Kupa négyes döntő idén is új helyszínen került megrendezésre, most a Papp László Budapest Sportarénában. Teljesen véletlenül az elődöntőben az FTC volt az ellenfél és egy rendkívül kiélezett mérkőzésen büntető dobások után jutott a döntőbe a győri csapat, ahol az Érd ellen sikerült visszahódítani a címet.

A Bajnokok Ligáját címvédőként kezdte meg az együttes. Ősszel mindössze a Rostov-Don bizonyult jobbnak a győrieknél, de így is csoportelsőként sikerült a továbbjutás a halálcsoportból. A középdöntőben is becsúszott egy vereség Bukarestben, de talán ez az eredmény pörgette fel a játékosokat és ezt követően minden mérkőzését megnyerve lett csoportelső. Az elődöntőben az egykor szebb napokat megélt Podgorica elleni kettős győzelem Final Four-t ért. Budapesten ismét a CSM Bucuresti következett, de ezen a mérkőzésen a győriek minden erejüket beleadva legyőzték ellenfelüket, így megismétlődött az előző évi döntő, ahol a HC Vardar komplett kerete ellen egy rendkívül fáradt, de borzasztóan lelkes Győri Audi ETO KC vette fel a küzdelmet, és ismét hosszabbításban győzött, megvédve címét, megszerezve negyedik trófeáját.
Ezek az eredmények azért is jelentősek, mert ebben a szezonban sem kerülte el a csapatot a sérüléshullám, Ambros Martín – aki a szezon végével távozott – alig-alig tudta legjobb összeállításában pályára küldeni csapatát.

2018-19: És megint tripla!

Hat sikeres idény után távozott Ambros Martín, ráadásul a szezon kezdete előtt Yvette Broch bejelentette, hogy felfüggeszti pályafutását. Anja Althaus visszavonult, Mireya Gonzalez kölcsönszerződése lejárt, Binó Boglárka pedig Békéscsabán kezdte meg a szezont. Kapuba Amandine Suzanne Monique Leynaud, beálló posztra Kari Brattset, irányító helyre Veronica Kristiansen érkezett, az utánpótlásból Farkas Johanna, Kellermann Dóra, Kürthi Laura és Ács Bianka került fel a felnőtt keretbe. Ősszel tizenöt meccset játszott a csapat, mindegyiken győzött. A Bajnokok Ligájában végre szerencsés sorsolást kapott az ETO, az RK Krim Mercator, a HC Podravka Vegeta és a Thüringer HC került a győriek csoportjába. Az év végén Crina Pintea csatlakozott a csapathoz, aki első mérkőzésén az FTC elleni nyolc góljával mutatkozott be Győrött, majd január végén a CSM Bucuresti hálóját terhelte meg kilenc találattal. Az év eleji menetelés legnehezebb mérkőzését Kisvárdán játszotta az ETO, ahol mindössze két góllal tudott nyerni. A bajnoki és nemzetközi kupameccsek közé becsúszott egy MK találkozó is, a Mosonmagyaróvár 10 góllal maradt alul az Audi Arénában. A Bajnokok Ligájában két meglepő döntetlen született az FTC ellen, de ezekkel együtt is biztosan nyert a középdöntős csoportot az ETO. A Magyar Kupa négyes döntőjét Debrecenben rendezték, ahol az elődöntőben az Érd elleni tizenhárom gólos sikert követően a döntőben az FTC elleni három gólos győzelem a tizennegyedik kupagyőzelmet jelentette. Az Odense HC ellen a BL negyeddöntő mindkét mérkőzését nyerte a csapat. A bajnokságban az FTC elleni idegenbeli sikerrel nagyon közel karült a címvédéshez az ETO, ehhez csak az Eger és a Mosonmagyaróvár ellen kellett győzni, ami sikerült is. Tizenötödik bajnoki címét ünnepelte a csapat. A Bajnokok Ligája elődöntőjében a norvég Vipers Kristiansand nem okozott problémát. A döntőben Ambros Martín új csapata, a Rostov-Don volt az ellenfél. A második félidő közepéig négy-öt gól volt a győriek előnye, de ezt követően nagyobb sebességre kapcsoltak az oroszok, fokozatosan dolgozták le hátrányukat. Az utolsó másodpercben még Grimsbö végett egy lövést, megmaradt egy gól az előnyből. A Győri Audi ETO KC ötödször nyerte meg a legrangosabb sorozatot.

http://www.gyorietoksze.hu/?page_id=1489

Előzmény: KE80 (139)
KE80 Creative Commons License 2020.05.04 -2 3 139

GYőri csapat tőrténete:

Az 1904-ben alapított ETO 1948-ban felkérte Sebők Tibort a női kézilabda-szakosztály megszervezésére. 1950-ben első helyen zárták a még nem hivatalos amatőr bajnokságot. 1951-től induló hivatalos magyar bajnokság területi csoportjába kerültek, amit 1957-ben sikerült megnyerniük, és ezzel feljutottak az NBI-be. Az első NBI-es évadjuk tavaszi fordulóját a 6. helyen zárták (akkoriban tavaszi-őszi fordulók voltak), majd az őszi fordulóban egy bravúros hajrával sikerült megnyerniük a bajnokságot.

1962-től kezdve elkerülte a csapatot a szerencse, és 1966-ra a 13. helyig csúsztak vissza, ami a csapat kiesését jelentette. 1968-ban egy szezon elejéig újra feljutott az NBI-be. A mélyrepülés folytatódott tovább, 1977-ben kiestek az NBI/B-ből, majd 1979-ben az NBII-ből is. Az NBII-től való búcsúzás a női szakosztály megszüntetéséhez vezetett.

Időközben komoly változások történtek a különböző győri csapatok szponzorainál, 1989-ben a Richards Finomposztógyár bejelentette, hogy nem tudja támogatni női kézilabdacsapatát, majd 1992-ben a Rába Rt. jelezte a férfi kézilabda csapat leadását. Győr városa vette át a két csapatot és megalakította a Győri ETO Kézilabda Clubot, ahol újra ETO néven szerepelhettek a férfiak mellett a lányok is. 1997-től új szponzor állt a csapat mellé és az idényt Graboplast ETO néven kezdték meg.

A klub több névváltoztatáson átesett már története során, korábban Győri Vasas, Győri Vasas ETO, Győri Keksz ETO, Győri Graboplast ETO néven volt ismert a csapat, s 2005-től az Audi támogatja a klubcsapatot.

A klub az elmúlt 19 évben mindig a női bajnokság dobogóján végzett, 2005, 2006 után 2008-tól zsinórban kilencszer nyert magyar bajnokságot, összesen 13-szor. 2017-ig hússzor bejutott a Magyar Kupa négyes döntőjébe, 12-szer meg is nyerte. Tizenhatszor játszott minimum elődöntőt valamelyik nemzetközi kupában, ebből tizenegyszer döntőt, melyből a 2013-as és 2014-es Bajnokok Ligája döntőt meg is nyerte. 2017-ben pedig megszerezte harmadik Bajnokok Ligája címét a Vardar Szkopje ellen.[4]

A következő idényben a hazai sorozatokban a Magyar Kupát az Érd NK ellen nyerték meg 27–23-ra, új rekordot jelentő tizenharmadik alkalommal.[5] A bajnokok Ligája-sorozatban újra döntőbe jutott a csapat, ahol újra a macedón Vardar Szkopje volt az ellenfél. Ezúttal is nagy küzdelmet, 20–20-as döntetlent és hosszabbítást követően 27–26-os győzelemmel sikerült megszerezni a negyedik BL-sikert. A torna történetében, amióta a Final Four-rendszert bevezették, első csapatként védte meg a címet.[6]

A 2018-2019-es szezonban immár Danyi Gábor vezetésével triplázott a csapat, a magyar bajnoki cím és kupagyőzelem mellé újra megnyerték a Bajnokok Ligáját, sorozatban harmadik, összességében ötödik alkalommal.[7]

 

1948-79,1992-20

https://hu.wikipedia.org/wiki/Győri_Audi_ETO_KC  

Magyar vikpédia

 

1. Az első aranykor

A Klub megalakulása
Az ETO női kézilabda csapata 1948-ban alakult meg, megszervezése Sebők Tibor nevéhez fűződik, a gárda első edzői pedig Dudás Lajos és Kellner Pál voltak. Az első hivatalos női bajnokságot 1951-ben rendezték.

Az ötvenes évek közepén Lang János klubelnök és Joósz Vilmos szakosztályvezető együtt kezdték meg az első "aranycsapat" építését. Az első sikercsapat tagjai voltak többek között Matulay Magdolna, Dittrich Ilona, Novák Magdolna,  Szalai Ilona és Boudny Éva. A csapat edzője Kellner Pál az '56-os forradalom után Svédországba távozott, új trénerre volt szükség. Az 1957-es év első felében Varga Károly edzette a csapatot, majd a nyári szünetet követően Stéger László lett a tréner. 

Sikeres évek, az első bajnoki aranyérem

A csapat 1957-ben kezdte meg NB I-es szereplését. Az akkor még tavaszi-őszi lebonyolítási rendszerű pontvadászat tavaszi szakaszában még csak a táblázat 6. helyén álltak a győriek, az őszi győzelmeknek köszönhetően azonban kézzel fogható közelségbe került a bajnoki cím. Végül a záró fordulóban az ETO a Goldberg legyőzésével megszerezte története első bajnoki aranyát.

1958-ban a csapat több játékosa "szülési szabadságra" vonult, így az ETO csak nyolcadikként zárta a küzdelmeket. A következő év viszont újra sikereket hozott, köszönhetően a kor talán legjobb kézilabdázójának, Jóna Magdának a leigazolásával. Az 1959-es bajnokságot a félelmetes Novák-Jóna átlövő párossal, hatalmas csaták után ismét sikerült megnyerni! A gólkirálynői címet Jóna Magda érdemelte ki, aki a csapat 225 góljából 102-t szerzett. A sikeres szereplés 1960-ban még folytatódott, a csapat a Bp. Spartacus mögött második lett a bajnokságban.

2. A megszűnés felé

Miután az 1960-as szezon végén Jóna Magda távozott a csapatból, sajnos a sikerek is hosszú időre elkerülték az ETO-t. 1961 és 1965 között a 4. és a 11. hely jutott csak a csapatnak, és közben Stéger László is felállt a kispadról, utódja Kheim Jenő lett. 1966-ban megtörtént a legrosszabb: az ETO 13. helyen végzett, és kiesett az első osztályból. A következő években egy szezonra még sikerült ugyan visszakapaszkodni az NBI-be, de a mélyrepülés hosszúnak bizonyult, és 1979-ben, az NB II-ből való kiesést követően az egyesület vezetése megszüntette a szakosztályt.

3. Több, mint egy évtized ETO nélkül

Az 1980-1992 közötti időszakban a győri női kézilabda viharos időket élt meg: vagy a nemzeti bajnokság alsóbb osztályaiban szerepelt, vagy az első osztályban középcsapatként tartották számon. Ezen időszakban a szakosztály több tulajdonos- és névváltozáson is átesett. Végül 1992-ben megalakult a Győri ETO Kézilabda Club, melynek gazdája Győr város önkormányzata lett, így 13 év után újra ETO néven szerepelt a hazai bajnokságban. A Klub elnöke Vanyus Attila lett, aki innentől húsz éven át tartó, kitartó munkával építette fel a mai sikerklubot.

4. Újra ETO

1993 nyarán névadó szponzor állt az együttes mögé, négy idényen át Győri Keksz ETO-ként szerepeltek a lányok. A Horváth Lajos által irányított, Horváth Mariann, Hoffmann Beáta, Nagy Anikó, Szabados Gabriella fémjelezte csapathoz komoly erősítések érkeztek: Mátéfi Eszter és Szántó Anna. Az 1993/94-es szezont végül 5. helyen zárták a lányok, Mátéfi Eszter pedig az NB I gólkirálynője lett.

Első nemzetközi szereplés: City Kupa

Az 1994/95-ös idényben új edző érkezett a csapat kispadjára: az NB I-ben újonc edző, Róth Kálmán, akivel szintén az ötödik helyet szerezte meg az ETO. Ebben az évben azonban az ötödik hely is nemzetközi kupaszereplést ért, így az ETO női csapata története során először mutatkozhatott be Európának. A City Kupában a Silcotub Zalau a második mérkőzésen megálljt parancsolt a csapatnak, amely ekkor már soraiban tudta az elkövetkező évtized meghatározó magyar kézilabdázói közül Pálinger Katalint, Pigniczki Krisztinát és Kulcsár Anitát is. A csapat az 1995/96-os magyar bajnokságot a 4. helyen zárta.

A következő idény trénere már Vura József, a lányok az ötödik helyen zártak az NB I-ben, és három fordulóig jutottak a City Kupában. Az 1996/97-es idény mindmáig az utolsó esztendő, amikor az ETO nem a dobogón fejezte be a bajnokságot.

Az ETO először az EHF Kupában

Az 1997/98-as évadban a csapat immár Graboplast ETO néven itthon a második helyen végzett, a rákövetkező év pedig meghozta az első igazi nemzetközi sikert: 1999 tavaszán az együttes magabiztosan menetelt az EHF Kupa döntőig, ahol azonban fejet kellett hajtania a jobb erőkből álló Viborg előtt. A bajnokságban újra a bronzérem jutott a lányoknak, és a Magyar Kupában is a harmadik helyet szerezte meg a csapat.

5. Az első BL-évad, újabb nemzetközi kupasikerek

Az 1999/2000-es idényben a zöld-fehérek történetük során először szereztek jogot a Bajnokok Ligája indulásra. A 2000/2001-es szezonban sikeres selejtezőt követően a csoportküzdelmekben a Valencia, a Szpartak Kijev és a Krim Neutro Roberts Ljubljana csapataival mérkőztek, de ezúttal még nem sikerült a továbbjutás. Meghatározó volt mindebben, hogy az ETO saját nevelésű kézilabdázója, Pálinger Katalin év közben a Dunaferrhez igazolt, pótlására Sirina Irina érkezett. A bajnokságban a némileg csalódást keltő harmadik helyen végzett az ETO.

Év végén nagy veszteségek érték az együttest: Pigniczki Krisztina, Kulcsár Anita, Nagy Anikó, Horváth Mariann és Kereki Edina eligazoltak a csapatból, Hoffmann Beáta pedig visszavonult. Túlzás nélkül kijelenthető: teljesen új csapatot kellett építeni. Ekkor érkezett Győrbe Nitescu Carmen és Lovász Zsuzsa, idény közben pedig Vérten Orsolya. Kényszerűségből ugyan, de ekkor léptek elő főszereplővé a győri utánpótlás kiválóságai: Görbicz Anita, Mehlmann Ibolya, Jókai Nóra, Petróczi Viktória és Kindl Gabriella.

A 2001/2002-es szezonnak nekivágó "csikócsapat" nagy menetelésbe kezdett, melynek végeredménye az EHF-kupa döntője lett. Bár az Ikasttal vívott döntő első mérkőzését is megnyerte az ETO Győrben, azonban a dániai visszavágón érvényesült a nagyobb rutin, és az Ikast nemzetközi alakulata otthon tartotta a trófeát. Az új, rájátszásos rendszerben lebonyolított hazai bajnokság végén újra a bronzérem jutott a győri lányoknak.
A Magyar Kupa négyes döntőjében az ETO a Dunaferr-rel találta magát szemben, és 24:24-es döntetlen után hétméteresekkel veszítette el a finálét.

A 2002/2003-as bajnoki év még Vura Józseffel a kispadon kezdődött, azonban januárban az addig az utánpótlás csapatokat irányító Róth Kálmánt nevezték ki vezetőedzőnek. A KEK-ben az elődöntőig jutott az ETO, itt azonban egy nagyarányú besanconi vereség megpecsételte a csapat sorsát. A bajnoki küzdelmeket a harmadik helyen zárta a gárda. Ebben a szezonban szerepelt először zöld-fehér szerelésben a nyáron igazolt Ana Dokic, robbant be az élvonalba Mörtel Renáta, kapott mind több lehetőséget a 17 éves Bódi Bernadett, és dörömbölt egyre hangosabban a felnőtt csapat kapuján Herr Orsolya és Temes Bernadett.

2003 nyarán több játékos távozása mellett újabb tehetséges fiatalok érkeztek az ETO-hoz:Juhász Gabriella, Monika Kovacicova és Borbás Rita, illetve ebben az évben lépett pályára először a felnőttek között Bognár Barbara. Az EHF-kupa szereplés az elmúlt években megszokott forgatókönyv szerint alakult: nagyszerű menetelés májusig, majd összezuhanás a fináléban. Ezúttal ismét a dán Viborg lett a kupagyőztes. Ebben a szezonban a Magyar Kupában és a Magyar Bajnokságban is a második helyet szerezte meg az ETO, így a 2003/2004-es szezon ezüst évnek számít.

2005: újra magyar bajnok az ETO

A 2004/2005-ös idénynek komoly erősítésekkel vágott neki az ETO. Két sokszoros román válogatott húzott zöld-fehér mezt: Aureilia Bradeanu és Simona Gogirla érkezett Győrbe.

A bajnokságban az alapszakaszt az ETO nyerte, és a Dunaferr ellen, hatalmas csatában első sorban Herr Orsolya parádés teljesítménye mellett 46 év után ismét megszerezte a bajnoki aranyat. A Magyar Kupa fináléban szintén a Dunaferrel kerültek össze a lányok, ahol szintén diadalmaskodtak.

A két siker közé sajnos egy csalódással teli EHF-Kupa döntő is beékelődött: az ETO elbukta a visszavágót, így ismét ezüstéremmel zárta a nemzetközi szereplést.

A 2005/2006-os szezon előtt távozott Borbás Rita, Mehlmann Ibolya, Sirina Irina és eligazolt a saját nevelésű Szamoránsky Piroska is. Hazatért viszont Nagy Krisztina és érkezett Ana-Maria Lazer. Az Audi Hungaria 2005-ben kezdte meg együttműködését a csapattal névadó szponzori címmel (Győri Audi ETO KC), amely azóta is töretlenül tart.

Nemzetközi szinten a KEK-ben ismét a döntőig meneteltek Görbiczék, ahol a Buducnost Podgorica volt az ellenfél. Bár a legendás Moracsa csarnokban döntetlent ért el a csapat, a Podgorica győri győzelmével végül elhódította a kupát. A hazai kupasorozatban azonban ismét diadalmaskodott az ETO, a döntőben a Cornexi volt kénytelen fejet hajtani. A bajnokság az őszi hibátlan menetelés után a vártnál szorosabban alakult. Végül a döntőben a Fradi érkezett a Magvassy sportcsarnokba, és nagy csatában végül az ETO győzött, megvédve ezzel bajnoki címét. A szezon során épült be az ETO-ba a győri utánpótlás két újabb tehetséges tagja: Herr Anita és Oross Nilla. Az esztendő krónikájához tartozik még, hogy a World Handball Magazine szavazásán Görbicz Anitát meggyőző fölénnyel választották a világ legjobb női kézilabdázójává.

BL: az első négy közé jutás

A 2006/2007-es szezonra távozott a csapatból Farkas Andrea, Herr Anita, Kisfaludy Anett, Mörtel Renáta, Nagy Krisztina, Oross Nilla, Mayer Szabina és Zomborszki Edit, viszont érkezett Drávai Gyöngyi az utánpótlásból, Stancuta Guiu, Hornyák Ágnes, Radulovics Bojana és Simona Spiridon.

A Bajnokok Ligájában a négy közé jutásért a Larvikon kettős győzelemmel lépett túl a csapatunk, de az elődöntőben a világválogatott Slagelse DT Dániában hat, Győrött nyolc góllal bizonyult jobbnak.

A Magyar Bajnokságban ezüstérmes lett az ETO: az utolsó, felfokozott hangulatú mérkőzésen a Ferencváros győzött és lett magyar bajnok.

A Magyar Kupában viszont a döntőn az FTC ellen már parádézott a csapat, magabiztos játékkal 35-28 arányú győzelemmel nyerte meg a kupát.

A 2007/2008-as szezon elején távozó játékosok: Bódi Bernadett, Bognár Barbara, Simona Gogirla, Stancuta Guiu, Juhász Gabriella, Kovacsicz Mónika, Petróczi Viktória, Radulovics Bojana és Ana-Maria Somoi. Érkeztek viszont Karnik Szabina, Katarina Mravikova, Pálinger Katalin, Tomori Zsuzsanna és az utánpótlásból Deáki Dóra, Horváth Bernadett, Hosszu Boglárka, Kisfaludy Anett, Kovacsics Anikó, Oguntoye Viktória, Szölösi Patrícia. Ezt az évadot új edzővel: Konkoly Csabával kezdte már meg a csapat.

A BL-ben az elődöntőig jutottunk, ott pedig Oroszországban két góllal győztünk, míg Győrött hat találattal volt jobb a Zvezda Zvenigorod, így sajnos nem sikerült a döntőbe jutás.

Kettős aranyérem született viszont az itthoni megmérettetéseken: az NB I-ben az olimpia miatt ebben a szezonban nem rendeztek rájátszást, így a bajnoki cím sorsa az alapszakaszban dőlt el. A Győri Audi ETO KC pontveszteség nélkül szerezte meg a bajnoki címet a Dunaferr és az FTC előtt. A Magyar Kupában a Dunaferr csapatát 30-20 arányban léptette le az Audi ETO KC.

2008/2009 elején távozott Ana Dokic, Drávai Gyöngyi és Temes Bernadett, valamint érkezett Eduarda Amorim, Herr Anita, Mayer Szabina és Rotis-Nagy Gabriella. Az utánpótlásból a felnőtt csapatba került Kokas Viktória és Szalai Babett.

A BL-ben először sikerült döntőbe jutni a Hypo ellen, és bár az első mérkőzésen két góllal bizonyult jobbnak ellenfelénél a csapatunk, de a veszprémi visszavágón három góllal győzött a Viborg, ezzel megnyerte a trófeát.

A Magyar Bajnokságban bár az alapszakaszban két vereség becsúszott a DVSC és az FTC ellen, a rájátszásban már nem volt ellenfél, egy népligeti döntetlen mellett minden mérkőzését megnyert a csapat, így ismét bajnok lett.

Sikerült megnyerni a Magyar Kupát is: a DVSC elleni ötgólos győzelemmel (32-27) ismét kupagyőztes lett a Győri Audi ETO KC.

2009/2010: távozott a csapatból Herr Anita, Herr Orsolya, Karnik Szabina, Kokas Viktória, Rotis-Nagy Gabriella és Szalai Babett. Erősítésnek érkezett Orbán Adrienn, és a fiatalok közül Pelczéder Orsolya, Palkó Fruzsina, Planéta Szimonetta, Tarjányi Szilvia, Tóth Eszter, Víg Vivien és Virág Noémi kapott játéklehetőséget a szezonban.

A Bajnokok Ligájában ismét elődöntős lett az ETO, de hazai pályán a Valcea ellen nem sikerült a győzelem (25-25), ráadásul Romániában az ellenfél győzött négy góllal, így nem jutott döntőbe a Győri Audi ETO KC.

Megnyerte viszont az itthoni trófeákat: a DVSC legyőzésével ismét magyar bajnok lett, a Magyar Kupa döntőjében pedig az FTC ellen tizenhárom gólos (33-20) győzelmet ért el.

A 2010/2011-es szezonra távozott Deáki Dóra, Hosszu Boglárka, Kisfaludy Anett, Oguntoye Viktória, Tarjányi Szilvia, Tomori Zsuzsanna és Víg Vivien. Ekkor érkezett viszont a világ legjobb kapusaként számon tartott Katrine Lunde Haraldsen, valamint Ana Gros, a fiatalok közül pedig Bárány Krisztina, Burghardt Rozália, Csóka Imola, Horváth Dóra, Kurucz Ivett, Pásztor Bettina, Schatzl Nadine és Szemerey Zsófi kapott bizonyítási lehetőséget.

A BL-ben elődöntőig menetelt a csapat, ahol az Itxako Navarra Spanyolországban ötgólos győzelmet aratott (26-21), majd Győrött sem szenvedett vereséget (24-24), ezzel a Győri Audi ETO KC nem jutott a döntőbe.

A Magyar bajnokságban a döntőben ebben a szezonban is a DVSC volt az ellenfél, hazai pályán nyolc góllal győzött az ETO, a visszavágón pedig három góllal bizonyult jobbnak ellenfelénél. Újabb bajnoki cím.

Sikerült megnyerni a Magyar Kupát is: a döntőben a DVSC ellen bizonyult nyolc góllal (29-21) jobbnak az ismét kupagyőzelmet szerző Győri Audi ETO KC.

2011/2012-re távozott Aurelia Bradeanu, Mayer Szabina, Katarina Mravikova, Simona Spiridon, Szegedi Orsolya és Szölösi Patrícia. Jelentős erősítés érkezett azonban Heidi Löke, Andrea Lekic és Jovanka Radicevic személyében, valamint az utánpótlásból Korsós Dorina, Sirián Alexa Szederke és Tóth Gabriella mutatkozhatott be a felnőttek között. Az ősz folyamán Konkoly Csabát Karl-Erik Böhn váltotta a kispadon.

A Bajnokok Ligájában az elődöntőben a Valcea ellen Romániában nyolcgólos hátrányból állt fel a gárda, a végén négy gólra csökkentve a különbséget. Veszprémben óriási mérkőzésen nyolcgólos hazai győzelem született, ezzel ismét döntőbe került a csapat. A Veszprém Aréna volt a helyszín, ahol az utolsó öt percben tudta csak megfogni a Podgorica a mérkőzést, így csak kétgólos előnnyel kezdődhetett a visszavágó. Ott is kétgólos hazai siker született, de idegenben lőtt több góllal a Buducnost nyerte a döntőt.

Itthon az NB I-ben a döntőben az FTC ellen egy négygólos hazai siker után Pálinger időntúli büntetőt hárított, amivel győzött és bajnok lett a Győri Audi ETO KC.

A Magyar Kupában a négyes döntőn a Siófok elleni huszonöt gólos siker (48-23) a döntőre is kellő lendületet adott a csapatnak. A Győri Audi ETO KC újabb kupagyőzelmét a Békéscsaba sem tudta meggátolni (42-22).

A várva várt sikert végül a 2012/2013-as szezon hozta meg a csapatnak: az ETO minden tornát megnyert, amelyen elindult! A szezont megelőzően Ana Gros, Vérten Orsolya és Virág Noémi távozott, míg a tehetséges junior korú játékosok többsége a Veszprém Barabás Duna Takarék KC csapatában folytatta pályafutását. Az érkező játékosok: Rédei-Soós Viktória, Hornyák Dóra, Herr Orsolya, Szepesi Ivett, Raphaelle Tervel, és ekkor érkezett Spanyolországból a csapatot BL-győzelemre vezető edző, Ambros Martín.

A Bajnokok Ligája csoportkör hibátlanul sikerült, majd csúcsot döntve a középdöntőt is pontveszteség nélkül zárta a csapat. A Valcea az elődöntő mérkőzést Bukarestben rendezte, de ez nem zavarta meg a győrieket, kétgólos előnyt gyűjtöttek össze a visszavágóra. Veszprémben sokáig elúszni látszott a döntő, a Valcea magabiztos játékkal vezetett, de az utolsó – felejthetetlen – tíz percben minden győri játékosnak helyén volt a szíve, és bár egy góllal kikapott a csapat, ismét a döntő következett. Az első mérkőzésen Larvikban a szurkolók támogatásával három góllal bizonyult jobbnak ellenfelénél az ETO, majd a veszprémi visszavágón szinte végig vezetve első Bajnokok Ligája kupagyőzelmét érte el a Győri Audi ETO KC.

A Magyar Bajnokság alapszakaszában egy döntetlen csúszott be a Ferencváros ellen a fővárosban. Az elődöntőben kettős győzelem a Vác ellen, majd a döntőben két sima mérkőzésen lett bajnok a Győri Audi ETO KC az FTC csapatával szemben. A BL-győzelem birtokában behúztuk a Magyar Kupát is: a Veszprémben megrendezett négyes döntőben előbb a Veszprém Barabás Duna Takarék KC ellen biztosította a döntőbeli szereplést az ETO, majd a fináléban az FTC sem jelentett komolyabb akadályt (36-28). Ismét kupagyőztes a csapat.

Bombaerős csapattal indult neki az ETO a 2013/2014-es szezonnak. Bár a játékosok és a szurkolók nagy bánatára Andrea Lekic és Jovanka Radicevic távoztak a csapatból, érkezett a szélre Bognár-Bódi Bernadett, és balkezes átlövőként a montenegrói Katarina Bulatovic. A szezon egyetlen szépséghibája az első bajnoki mérkőzésen a Fradi ellen begyűjtött vereség volt, ezt követően azonban veretlenül vonult végig a csapat az országon és a kontinensen! A Bajnokok Ligáját ősszel hatalmas lendülettel kezdték a lányok, aztán némileg csökkentek a gólkülönbségek, de a győzelmeket semmi nem veszélyeztette. A tavaszi középdöntők során a legnagyobb falatnak az örök rivális Podgorica bizonyult: a csapatok egyik meccsen sem bírtak egymással, mindkettő döntetlennel végződött.

A Bajnokok Ligája sorozat ebben a szezonban új végjátékkal zárult: első alkalommal került megrendezésre az MVM EHF FINAL4, méghozzá Budapesten. A Vardar Skopje a Buducnost Podgoricával, az ETO pedig a dán Midtyillanddal mérkőzött meg az elődöntőben, amely végül ETO-Podgorica döntőt hozott. Ezen a meccsen a lányaink kétséget sem hagytak, hogy továbbra is ők Európa legjobbjai, ezúttal sima győzelmet arattak a montenegróiak fölött. A Budapest Sportarénában közel tízezer magyar szurkoló ünnepelte a második BL-győzelmet, amely Görbicz Anitának a második BL-gólkirálynői címet is jelentette. A magyar bajnokságban és a Magyar Kupában továbbra is a Ferencváros volt a Győr legnagyobb riválisa, mindkét döntőt velük játszotta a csapatunk, és szezon végi csúcsformában, gőzhenger módjára szereztük meg tizenegyedik bajnoki, és tizedik Magyar Kupa győzelmünket.

A 2014/2015-ös szezonba több új játékossal vágott bele a csapat, mivel Katarina Bulatovic hazatért Montenegróba, Hornyák Dóra, Sirián Szederke pedig szintén távozott. Őszre két kismamája is lett a csapatnak: először Katrine Lunde, majd Görbicz Anita került áldott állapotba, őket a spanyol irányító Macarena Aguilar, és a horvát kapus, Jelena Grubisic helyettesítették. Jobbátlövőbe érkezett a német VB-gólkirálynő Susann Müller, és az utánpótlásból az ifjú Planéta Szimonetta. Balátlövő posztra az orosz Ana Sent, beállóba pedig a horvát Vesna Milanovic Litrét szerződtette a Klub. Bár őszre máris két fontos poszton változás történt, mégis nagy elszántsággal vágtak bele a lányok az új szezonba.

Az ősz hibátlanra sikerült, minden fronton veretlenül zártuk a szezon első felvonását. A végére azonban máris két további veszteség akadt: a jobbszélső Orbán Adrienn egy BL-mérkőzésen szenvedett térdszalag szakadást, ezt sajnos megfejelte az új csapatkapitány: Eduarda Amorim súlyos térdsérülése is. A szezon mindkettőjük számára véget ért, a Klub pedig nehéz helyzetbe került. Balszélen sikerült megoldást találni: Jana Knedlikova kölcsönbe érkezett Mosonmagyaróvárról, azonban Dudát nem sikerül pótolni.

A tragédiák sorozata pedig nem ért véget: januárban Jelena Grubisic szintén kiesett egy újabb térdsérülés miatt, tehát kapus után is néznie kellett a Klubnak. Az olimpiai bajnok norvég Kari Aalvik Grimsbövel és klubjával szerencsére sikerült megállapodni, így merőben átalakulva vágtunk neki a tavaszi szezonnak. Az átalakított BL-lebonyolítás miatt a középdöntős második helyezés nem jelentett FINAL4-ba jutást, a lányoknak a Vardar Skopjét kellett volna legyűrniük a legjobb négy közé kerülésért. Sajnos ezt az akadályt a fizikailag és lelkileg megfogyatkozott csapatnak (a két meccs között pszichés okok miatt Susann Müller is elhagyta a csapatot) nem sikerült átugrania, így nyolc év után először nem jutottunk be Európa négy legjobb csapata közé. Bár a Magyar Kupa-győzelem nem forgott veszélyben, de a bajnoki döntőre kiütközött a csapaton az egész szezonon áthúzódó, rengeteg fizikai és lelki megpróbáltatás, és a Ferencváros elleni, kiélezett bajnoki döntőkön nem sikerült győzelmet aratni. Ezt a nehéz szezont tehát egy aranyéremmel és egy ezüstéremmel zárta az ETO.

A 2015/16-os szezon előtt a távozók között szerepelt Macarena Aguilar, Csapó Kyra, Jelena Grubisic, Herr Orsolya, Hornyák Ágnes, Vesna Milanovic Litre, Tamires Morena Lima de Araújo, Susann Müller, Anna Sen, Szepesi Ivett, Baracskai Patrícia és Katrine Lunde is. Helyettük Yvette Broch, Nycke Groot, Kiss Éva, Tomori Zsuzsanna, Tóth Gabriella érkezett, az utánpótlásból pedig Hársfalvi Júlia, Lakatos Rita, Hudák Emma és Moharos Vivien kapott lehetőséget a felnőttek között. A világbajnokságot követően Ida Alstad csatlakozott a győri kerethez. Az új szezont a Szuperkupa megnyerésével kezdtük az FTC ellen, majd selejtezőtornán biztosította helyét a csapat a Bajnokok Ligájában. Együttesünknek sikerült revansot venni legnagyobb ellenfelén a hazai pontvadászatban, és visszahódította a bajnoki címet a Ferencvárostól. A lányok megvédték elsőségüket a Magyar Kupában, ehhez az Érdet kellett legyőzni. A nemzetközi mezőnyt tekintve döntőt játszottunk a Bajnokok Ligája FINAL4-ban, ahol a román CSM Bucuresti ellen egy végletekig kiélezett meccsen, kétszeri hosszabbítást követően végül hétméteresek döntöttek – a büntetőpárbajt a románok bírták jobban idegekkel, így az ezüstérem került a győri lányok nyakába. Még szezon közben, 2016 márciusában távozott Kelecsényi Ernő az elnöki székből.

 A 2016/17-os idény kezdetén dr. Bartha Csaba vette át a klub irányítását és foglalta el a Győri Audi ETO KC elnöki székét. Új érkezőként debütált a norvég jobbátlövő Nora Mörk, valamint a fiatal magyar tehetség, Puhalák Szidónia. Szezon közben Heidi Löke anyai örömök miatt kivált, a posztján megüresedett űrt próbálta betölteni a Siófok csapatából érkező Asma el-Ghaoui. A csapat a magyar bajnokságot könnyedén behúzta, míg a Magyar Kupában zsinórban 12 elsőséget követően a 13. döntőjét hétméteresekkel elvesztette a Ferencvárossal szemben. Ugyanakkor, ismét felültek Ambros Martín lányai Európa trónjára, és megszerezték a klub történetének harmadik Bajnokok Ligája elsőségét a macedón Vardar Szkopje ellen egy kiélezett, izgalmas döntőben a budapesti FINAL4 -ban.

A 2017/2018-as évadra Anne Mette Hansen, Stine Oftedal, Anja Althaus és Fodor Csenge érkezett a keretbe, majd szezon közben kellett átigazolni Mireya Gonzalez Alvarezt Érdről, mivel Nora Mörk súlyos térdsérülést szenvedett. A Magyar Kupát sikerült visszahódítani Győrbe, ehhez az elődöntőben az FTC, a döntőben pedig az Érd csapatát kellett legyőznie zöld-fehér mezes kedvenceinknek, ezzel pedig tizenharmadik alkalommal ünnepelhettünk kupagyőzelmet. A BL-ben újra döntőbe jutott a csapat, ahol ismét a macedón Vardar Szkopje volt az ellenfél. Ezúttal is nagy küzdelemben, 20–20-as döntetlen után, hosszabbítást követően, Kiss Éva a találkozó utolsó másodperceiben bemutatott parádés védésének köszönhetően 27–26-os győzelemmel sikerült megszerezni a klub negyedik Bajnokok Ligája elsőségét. A torna történetében a Final Four lebonyolítási rendszer bevezetése óta először sikerült egy csapatnak megvédenie címét. A szezon végén mérleget vonva összejött a triplázás, a magyar bajnokságban hihetetlen izgalmas végjátékban végül eggyel jobb gólkülönbségének köszönhetően csapatunk lett ismét a bajnok. Az idény végén hat év után távozott Ambros Martin a csapat éléről.

A 2018-2019-es szezont immár Danyi Gábor vezetésével és egy teljesen új szakmai stábbal kezdte meg a csapat, a vezetőedző segítője Zdravko Zovko lett. Távozott a klubtól Anja Althaus és Mireya González, Yvette Broch pedig szüneteltette pályafutását a szezon elejétől kezdve. Érkezett viszont Kari Brattset és Veronica Kristiansen, valamint a világbajnok francia hálóőr, Amandine Leynaud. Szezon közben sikerült beállót találni Crina Pintea személyében, 2018 decemberében csatlakozott a kerethez. A csapat rekordévet zárt, veretlenül, csupán két döntetlen mellett minden más meccset megnyerve diadalmaskodott mindjárom fronton. A magyar bajnokságot hiba nélkül hozta la a csapat, a Bajnokok Ligájában az Ambros Martín vezette orosz Rosztov-Dont sikerült legyőzni a fináléban, míg a Magyar Kupa döntőjében a Ferencváros hajtott fejet Görbicz Aniták előtt.

 https://www.gyorietokc.hu/hu/klubtortenet

 

Előzmény: KE80 (117)
Törölt nick Creative Commons License 2020.02.03 -4 2 138

A Győr még nem ébredt fel a világbajnokság után, nincs meg az a ritmusa, mint volt az ősszel. Ezen felül pedig az ellenfelek is jobbak lettek. 

Előzmény: übüpapa1 (137)
übüpapa1 Creative Commons License 2020.02.01 -4 0 137

A 2 pontot behúzta az ETO, de valami továbbra sem kerek.  

Bamberg58 Creative Commons License 2019.03.22 -10 2 133

Én is neked, bár egy győri zombinak is jobb a helyesírása. Az FCT az a volt dán bajnok?

Előzmény: zombie67bp (132)
Taliga007 Creative Commons License 2019.03.03 -3 0 131

Ja, milyen sok eszed van, és milyen jó füled :), azt azért tudod, hogy az előző szezonban a kupadöntőbe jutásért meccs x lett, az oda-vissza bajnoki összesítve szintén döntetlen, de nyilván akkor is "tipmixű'tek".  

Előzmény: rhénai (129)
jamaica2 Creative Commons License 2019.03.03 -3 0 130

I István német lovagok (mint Pazmánd) mellett varjég (viking) kontingenst is használt uralma biztosítására. Persze besenyő rokonsága besenyő kontingenst is adott  (nagyanyja rokonsága).

Előzmény: Bamberg58 (125)
rhénai Creative Commons License 2019.03.03 -5 0 129

Azt mondja az edző NEM BUNDA ha kétszer is gyors egymás utánban döntetlen a fradival :))))

Nos ezt nem tudhatja.....a fociban is a KLUBELNÖKI szinteken állapodnak meg....az edző nem is tud róla.Igy hallottam :)))

taszi6975 Creative Commons License 2018.12.19 -1 1 128

Az ETO és a Bukarest esélyes a Final four megnyerésére. A Vardar megszünt, a Rosztov don nem tudom erősödött e tavaly óta

Bamberg58 Creative Commons License 2018.08.10 -7 3 125

Irigykedni, ugyan mitől és mire ? Miután sem Fradi, sem más csapat szurkolója nem vagyok.

Ez aztán a K.O. Csak ennyi az érv? Miért nem vállaljátok fel nyíltan a Skandináv imádatot?

Pl Győri Viking KC? Szurkolhatnátok pl viking kétszarvú tökfedőben vagy tarthatnátok évente Viking Büszkeség napját. Sok turistát vonzana. Lehetne Ascot mintájára viking lovakat futtatni és meghívhatnátok rá 5. Harald királyt is. Ehelyett álcáztok. Úgy szép egy város ha multikultúrális. Ti lennétek, illetve vagytok is , Közép-Európa legnagyobb viking faluja. A tiszteletreméltó elnökötök vezetésével évente felvonulnátok a győri főtéren és meghívnátok a testvércsapataitokat a szlávokkal felálló Siófokot és a Kisvárdát is, és kihirdetnétek magatokat Világ  és Skandináv  bajnoknak.A BL is valójában 3 csapatos, akkor meg miért ne?

 

Előzmény: sasaMCML (124)
sasaMCML Creative Commons License 2018.08.09 -1 4 124

Sárgulj csak sárgulj, reméljük egyszer meg is pukkadsz az irigységtől.

Előzmény: Bamberg58 (123)
Bamberg58 Creative Commons License 2018.08.09 -7 3 123

Melyik város? Talán Bergen ? Győrben leginkább a pénz ragadta el a szívüket, meg az , hogy együtt játszhatnak és BL címet szerezhetnek. Ha viszont ki akarnak kapcsolódni ott van Bécs vagy Budapest. Ott látnak szépet is. Győr leginkább csak a fejőstehén szerepét játsza, valamint rájuk ragaszt egy ETO címert ! Havi 20000 ejróért miért ne? Mondjuk ki már az igazságot és ne kerteljünk.

Előzmény: Törölt nick (122)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.01 -1 1 122

A Győr új igazolásainak már elrabolta a szívét a város > https://youtu.be/m0gWbxZravk

Törölt nick Creative Commons License 2018.07.03 0 0 121
Don_Luiz81 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 120

26szors Magyarországon bajnok : MagyarBajnokság és a Kupa Vasas még jobb 1el.

Előzmény: KE80 (117)
solozo Creative Commons License 2018.05.14 0 1 119
Előzmény: KE80 (118)
KE80 Creative Commons License 2018.05.13 0 0 118

Ha Vardar, akkor hosszabbítás és ETO-serleg: Martín BL-címvédéssel búcsúzik!

 

A Győri Audi ETO női kézilabdacsapata története során negyedszer is megnyerte a Bajnokok Ligáját, miután a Papp László Budapest Sportarénában hosszabbítás után 27–26-ra legyőzte a macedón Vardar Szkopjét. A Győr 2013, 2014 és 2017 után ülhet fel ismét Európa kézilabdatrónjára, és elsőként védi meg címét, mióta a BL-trófea sorsáról négyes finálé dönt.

 

A 17. MAGYAR KUPASIKER

Magyar női csapatok ezzel együtt már összesen 17-szer diadalmaskodtak az európai porondon.
A BL-ben, illetve a jogelőd BEK-ben 1982-ben a Vasas, 1999-ben a Dunaferr, 2013-ban, 2014-ben, 2017-ben és most 2018-ban a Győr. A KEK-ben 1978-ban az FTC, 1981-ben a Bp. Spartacus, 1995-ben a Dunaferr, 2011-ben és 2012-ben az FTC. Az EHF-kupában 1995-ben és 1996-ban a DVSC, 1998-ban a Dunaferr, 2005-ben a székesfehérvári Cornexi, 2006-ban az FTC, míg 2016-ban a Dunaújváros ült fel a trónra.

 

NÉGYES DÖNTŐ, PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA
DÖNTŐ

GYŐRI AUDI ETO KC–VARDAR SKOPJE (makedón) 27–26 (9–9, 20–20, 24–23)
Budapest,
Papp László Budapest Sportaréna. Vezette: Charlotte Bonaventura, Julie Bonaventura (franciák)
GYŐR:
GRIMSBÖ – BÓDI 4, GROOT 8 (3), Oftedal 2, Broch 1, AMORIM 6, Görbicz 3 (2). Csere: KISS É. (kapus), HANSEN 3, Althaus, Puhalák, M. González. Edző: Ambros Martín
VARDAR: LEYNAUD – RADICSEVICS 4 (1), Lazovic 3, LEKICS 6, Cvijics 1, Penezic 3, Kuznyecova 2. Csere: Szuszlina (kapus), A. Klikovac, Lacrabere 3 (1), Hmirova, Canadija 2, Risztovszka 2. Edző: Roberto García Parrondo
Az eredmény alakulása. 4. perc: 2–0. 12. p.: 5–3. 17. p.: 7–4. 26. p.: 7–8. 34. p.: 9–11., 43. p.: 13–13. 53. p.: 17–16. 57. p.: 18–18. 63. p.: 22–21. 67. p.: 26–23. 68. p.: 27–25
Kiállítások: 12, ill. 6 perc
Hétméteresek: 6/5, ill. 5/2

 

ÖSSZEFOGLALÓ

Győri ETO–Vardar Szkopje, finálé – egy év után újratöltve. A tavalyi két döntős idén ismét egymásnak feszült, és az volt a kérdés, hogy a macedón bajnok négy sikertelen final four-próbálkozás után felér-e a Bajnokok Ligája csúcsára, vagy ehelyett címvédés következik, a négyes döntők története során először. Mindenesetre az már a meccs előtt biztos volt, hogy érzelmekben nem lesz hiány, hiszen Ambros Martínnak ugyanúgy ez volt az utolsó BL-meccse az ETO kispadján, ahogy a túloldalon gyakorlatilag az összes jegyzett játékosnak a Vardar mezében – köztük Amandine Leynaud-nak, aki a következő szezontól győri mezben folytatja.

„Egészen elképesztő meccs vár ránk. (…) Olyan lesz, mint a háború, igazi fizikai csata vár ránk” – vezette fel a meccset a korábbi győri, a Vardar-vezér Andrea Lekics, aki természetesen a kezdőcsapatban kapott helyett, és ismét a szkopjeiek egyik húzóembere volt.

Elképesztő hangulatban kezdődött az összecsapás, a lelátón gyakorlatilag semmit sem lehetett hallani a játékvezetői sípszóból, a román szurkolótábor persze a Vardar mellé állt, de esélye sem volt a túlerővel szemben. A Győri ETO ugyanolyan elszántsággal és kőkemény védekezéssel kezdte az összecsapást, akár az elődöntőben, és a kezdőcsapat is ott folytatta, ahol a CSM ellen abbahagyta, de az eksztázis kihatott a padra is, ahol egy emberként ugrott fel mindenki már egy-egy jó védekezésnél is. Már az elején meglépett két góllal a győri csapat, sőt tíz perc után már a háromhoz is közel járt, ám előbb Görbicz Anita, majd Anja Althaus – a szezon végén visszavonuló német beálló egy évvel ezelőtt még a Vardar sikeréért harcolt a hasonló leosztású fináléban… – is a kapufát találta telibe, Yvette Broch ejtését pedig lehúzta Leynaud. 6–4

Többet hibázott az ETO támadásban, mint az elődöntőben, ám a védekezés működött, és Nycke Groot második lerohanásos góljával sikerült meglépni hárommal, nem csoda, hogy a szkopjei szakmai stáb időt kért. A hetesre beérkező Kiss Éva kivédte Alexandra Lacrabere lövését, a balszélső Puhalák Szidónia pedig jobbszélsőben szerzett labdát, amíg Bódi Bernadettet tehermentesítette – és jó volt látni, hogy a Vardar 22 perc elteltével is csupán öt gólon áll. Ám a győri támadójáték is megrekedt a félidő második felére (csupán háromszor zördült meg Leynaud hálója), Lekics vezérletével a szünet előtt a fehér mezesek utolérték az ETO-t, sőt Martín időkérése ellenére is átvették a vezetést. Emberhátrányban is tartotta minimális előnyét a „kihívó”, ám Görbicz Anita hetesből egyenlített, és Kari Aalvik Grimsbö dupla védése után 9–9-es állásnál vonultak félidőre a csapatok.

Az addig sem rosszul védő Leynaud szuperhős formában kezdte a második játékrészt, és a kétgólos hátrány mellett tetézte a bajt, hogy Eduarda Amorim már a második kétpercesét gyűjtötte be, így a legjobbkor jött Lacrabere mellébombázott büntetője. Paprikássá vált a mérkőzés, amit az is jelzett, hogy Martín is sárga lapos figyelmeztetést kapott. Ennél persze fontosabb volt, hogy az ETO nem engedte leszakítani magát. Lacrabere két átlövésgóllal is igyekezett javítani kihagyott hetesét, azonban Lekics sem volt sikeres büntetőből – Grimsbö védett látványosan –, így amikor Anne Mette Hansen egyenlített a félidő közepén, inkább a szkopjeiek lehettek bosszúsabbak, Parrondo és Gyibirova magához is intette megnyugtatni lányait. 13–13

Mindkét csapat küszködött felállt fal ellen, hiányzott a frissesség, és szavakkal leírhatatlan volt a feszültség. Szkopjei oldalon ekkor az addig „szótlan” Jovanka Radicsevicset találták meg kétszer is, míg a győrieknél az akkor már hat gólnál járó Nycke Groot villant többször is: hét perccel a vége előtt ismét a zöldeknél volt az előny, igaz, csak egy támadásig. Emberfórt kapott a Vardar, a közönség felállva buzdította a Győrt, amely 17–17-nél hátrányból is betalált. Már az utolsó két percben Althaus is kiállt, így másfél perccel a vége előtt Barbara Lazovic révén újra lépéselőnybe került a macedón csapat. Groot egyenlített, amire Lekics válaszolt. Az ETO-nak 21 másodperce maradt ismét egyenlíteni. Amorimnak 12 másodperc alatt sikerült is a bravúr, igen ám, de ez azt jelentette, hogy a szkopjeieknek – az időkérés következtében – maradt idejük még egy támadásra. Azonban hiába, a Vardar elhibázta a nagy lehetőséget: 20–20, hosszabbítás újratöltve – ismét ráadás következett a két csapat BL-fináléjában!

A hosszabbítás a Vardar eladott labdájával és Amorim góljával kezdődött. A brazil a hátán vitte támadásban a csapatot, három találatot (!!) szerzett a hosszabbítás első felében, így még két eladott labda is belefért, az egyperces szünetben az ETO nemcsak gól-, de emberelőnyben is volt Cvijics kiállítása miatt: 24–23! Elképesztő, honnan hívott elő tartalékokat ismét a győri csapat – oké, a közönség hangorkánja nagy segítség volt ebben –, Bódi góljával háromra hízott az előny, ám aztán az előny fél perc alatt ismét egyre olvadt. Ekkor azonban ismét a főnixként szárnyaló Amorim gyötört be egy gólt, viszont Broch kiállításával kapott egy utolsó utáni esélyt a Vardar. Ötven másodperc maradt, egy az előny, támadott az ETO, ám a macedónok labdát szereztek – Andrea Canadija lövése után azonban az utolsó két percre beszálló Kiss Éva kiütötte a kapu felé tartó labdát! ISMÉT HOSSZABBÍTÁS UTÁN, 27–26-RA NYERT A GYŐRI ETO, ÉS ÚJRA BL-GYŐZTES!!

A zöld-fehér csapat megvédte Bajnokok Ligája-címét, és története során negyedszer, 2013, 2014 és 2017 után újra elhódította a BL-serleget.

NEAGU A GÓLKIRÁLY, LEYNAUD AZ MVP

Először a könnyeikkel küzdő Vardar-játékosok vették át az ezüstérmüket, bizony könnyen lehet, hogy többüknek már nem lesz hasonló esélye a BL-győzelemre. Aztán jöttek az egyéni elismerések, a sorozat gólkirálya 110 találattal a román Cristina Neagu lett, míg a négyes döntő legértékesebb játékosának (MVP) a nyártól a Győrt erősítő francia Amandine Leynaud-t választották meg.

Utána futottak be a módfelett boldog győriek, a győztes csapat játékosainak nevét egyenként skandálták a szurkolók. A ceremónia végén a 35. születésnapját éppen ma ünneplő Görbicz Anita emelte magasba a trófeát, majd igazi fieszta kezdődött az arénában, amely holnap este 19 órától Győrben a hivatalos köszöntéssel folytatódik.

 

PERCRŐL PERCRE

HOSSZABBÍTÁS

A magyar női kézilabda BEK- és BL-győztesei: Vasas (1982), Dunaferr (1999), Győr (2013, 2014, 2017, 2018)! A Vardar nem tud trófeával búcsúzni, Ambros Martín viszont igen! Fantasztikus döntő, döbbenetesen izgalmas végjáték, a Győr a rendes játékidő végén a sírból hozta vissza a meccset, majd a hosszabbítást jobban bírta. Káprázatos kézilabda-fieszta volt!

70. perc. Oftedal eladja a labdát, lerohan a Vardar, de hiába kerül ziccerbe Canadija, KISS ÉVA MEGFOGJA A LÖVÉST! BAJNOKOK LIGÁJA-GYŐZTES A GYŐRI AUDI ETO KC!!! GYŐR–VARDAR 27–26 HOSSZABBÍTÁS UTÁN, A MAGYAR CSAPAT MEGVÉDI CÍMÉT, NEGYEDSZER NYER BAJNOKOK LIGÁJÁT!!!

70. perc. Fent a kéz, passzív. Grootot meglökik. Szabaddobás, 15 másodperc.

70. perc. Végigtámadni nem fogjuk, annyi biztos. Grootot megállítják. Szabaddobás, 26 másodperc van hátra.

69. perc. Lekics, 27–26.

69. perc. A Vardar labdához jut, ráadásul Broch ellen fújnak, 2 perc. 1:02 van hátra.

68. perc. KISS ÉVA VÉD EGYET, a labda a Győré! Őrjöng a tömeg!

68. perc. AMORIM, 27–25!!!

68. perc. Nem dőlt el! Labdavesztés, Canadija végigmegy, 26–25.

67. perc. Lazovic, 26–24.

67. perc. Groot leteszi a szélre, BÓDI BELÖVI, 26–23!!! Eldőlt vajon?

66. perc. Labdát szerez a Győr, nem rohan, még van 45 másodperce emberelőnyben!

66. perc. Győri hetes. GROOT BEBOMBÁZZA, 25–23!

66. perc. Emberelőnyben a Győr, mely kapust is cserél, Grimsbö helyére Kiss Éva áll be.

A rövid szünetben elgondolkozom azon, hogy az MTA névjegyzékbe veszi-e azt a lánygyermeket, akit esetleg Amorim néven szeretnének anyakönyveztetni… Amorim elképesztően nagyot játszik, a hátán cipeli most a Győrt.

65. perc. Canadija egalizál, Bódi válaszol, 23–23, 24–23! Pont belefért a hosszabbítás első félidejébe!

65. perc. Cvijicset még ki is állítják.

65. perc. AMORIM MEGÁLLÍTHATATLAN, 23–22!

65. perc. Lekics egyenlít, még 5 perc. 22–22.

64. perc. Lacrabere eladja a labdát, indul a Győr, indulna, de rontás, a labda megint a Vardaré! Jézusom, mi van itt.

63. perc. Rossz Vardar-akció, rossz győri akció, jöhetnek a macedónok.

62. perc. Amorim és Lekics csattan össze, a vardarosok szeretnének egy támadó hibát, nem kapják meg. AZTÁN MEGINT AMORIM, MIT MŰVEL, 22–21!!!

62. perc. Radicsevics kiharcol egy hétméterest, Oftedal ellen az ítélet, belül védekezésért. Radicsevics lövi a büntetőt, a kapuba, 21–21.

61. perc. GÓÓÓÓÓÓÓL!!! AMORIM BOMBÁZ A KAPUBA! 21–20.

61. perc. A Vardar 13 másodperc alatt eladja a labdát, a Győr jöhet!

61. perc. Még egy kis izgalom, mi az már nekünk? Eddig a tavalyi döntőt másolja a forgatókönyv. Pályán a csapatok, zúg az Aréna.

2. FÉLIDŐ

60. perc. HOSSZABBÍTÁS LESZ EBBŐL.

60. perc. Lépéshibáért elveszik, a labda a Győrnél, lejárt-e az idő, és odaadta-e a Vardar a labdát?

60. perc. MOST A VARDAR KÉR IDŐT.  9 másodperce van.

60. perc. Nos. 59:39-ről indul az óra. Emberhátrányban van a Győr, gólt kell lőni. Oftedal, AMORIM, GÓÓÓÓÓÓÓL! 20–20!

60. perc. IDŐKÉRÉS. Áll az egész aréna, és nem is tűnik már leülni. Elképesztő lesz a vége.

60. perc. Mint tavaly, a Vardar most is támadhat a BL-győzelemért. Lekics betör, bepörgeti a labdát, 19–20! 21 másodperce van az ETO-nak.

60. perc. Groot lövi, Szuszlina jön be. Groot BELÖVI!!! Pedig Szuszlina hozzáért. 19–19. 

60. perc. Az utolsó perc kezdődik meg, támad a Győr, és kiharcol egy hétméterest 29:04-nél.

59. perc. Lazovic büntet, 18–19. Gólt kell dobni.

59. perc. HÚHA! Penezic megindul és kiharcol egy 2 perces kiállítást. Anja Althaus ül le. Az ETO emberhátrányban fejezi be a meccset, ha nem lesz kiállítás a Vardarnál.

59. perc. 2 perc van hátra.

58. perc. Ez most nem megy be! Groot kísérleténél Leynaud „nyer.”

57. perc. Lazovic első góljával 18–18, Oftedalt hagyta faképnél.

57. perc. Oftedal bemegy, 18–17! REMEK GÓL!!! Emberhátrányból, ugyebár.

56. perc. Mindenesetre Lacrabere belemenéssel segít a Győrnek. Labda az ETO-nál.

56. perc. Lekics erőszakosan rámegy az emberre, gólt lő, visszafújják. Aztán egy szabad labdára négyen vetődnek, a Vardaré! Lacrabrere menne kapu felé, Broch megállítja, kiállítás! Na, ez totál nem hiányzott, és még finoman fogalmaztunk. Ááááá…

54. perc. Radicsevics felel Grootnak, 17–17. Nagy gólpárbaj.

53. perc. GROOOOOOOOT! 17–16!

52. perc. Groot belövi, 16–16.

52. perc. Amorim sodródik be, belövi, nem adják meg! Van viszont hetes és 2 perces kiállítás is, Lazovic megy ki.

51. perc. Radicsevics elkapta a ritmust, pont nem hiányzott. 15–16.

51. perc. Ó, IGEN! Groot keze villan, villámgyors lövés, 15–15!

49. perc. Radicsevics talál be a szélről, 14–15.

48. perc. Hansen lövése megrezgeti a hálót. A kapu mögöttit. Nem volt jól előkészített lövés.

48. perc. Penezic meg lő egy kapufát.

47. perc. Görbicz hetese kimarad, Leynaud ünnepel. 

46. perc. Nem sokáig, Penezic, 14–14.

46. perc. Nem segít, mert nem szereznek gólt. GÖRBICZ VISZONT IGEN, GÖRBICZ IGEN, 14–13!!! 7–6 UTÁN ISMÉT GYŐRI ELŐNY!

45. perc. IDŐT KÉR A VARDAR.

44. perc. HANSEN!!! Leynaud elmegy balra, a lövés jobbra jön, 13–13, egál!

43. perc. Bódi lövését védi Leynaud, a labda marad a Győrnél. Oftedal váratlan lövését szintén kitolja Leynaud. Nem megy, nem megy, 56 százalékkal véd Leynaud, aki ha így folytatja, a final four MVP-je lehet.

42. perc. EZ IS KIMARAD! Grimsbö ünnepel, a harmadik elrontott Vardar-hetes, Lekics rontott!

42. perc. Bódi kulcsfontosságú pillanatban lő gólt megint egy labdaszerzés után, másodszor ránt nagyot a kátyúban levő szekéren, 12–13.

41. perc. Cvijics reklamál, kiszórják 2 percre. Eladott győri labda. Nem hiányzott.

40. perc. Ehhhh… Lacrabere, 11–13. Ragaszkodik a kétgólos előnyhöz a Vardar. Grimsbö az égre néz.

40. perc. Hansen kiharcol egy hétméterest, majd ordítva ünnepel. Be kellene lőni. Szuszlina néz farkasszemet Görbiczcel. Görbicz túljár az eszén, 11–12!

39. perc. Lacrabere javítja góllal a kihagyott hetest, 10–12.

38. perc. Hansen viszont egyéni akcióból végre megtöri a Leynaud-varázst, 10–11.

38. perc. Lacrabere kihagy egy hetest, erőből kapu mellé-fölé lő! Köszönjük!

37. perc. Leynaud meg sorozatban mutatja be a védéseket, az elődöntőhöz hasonlóan. Baj van.

36. perc. Szerencsére Penezic lövése rossz. Jöhet a Győr, kapust lehívva.

36. perc. Ha ez nem lenne elég, még Amorimot ki is küldik.

34. perc. Kettő oda, Cvijics, 9–11!

32. perc. Amorim lövése nem megy be, pedig Leynaud keresgéli a labdát. A kiállítás lassan lejár, de Kuznyecovának még van ideje egy szélsőgólra. 9–10.

31. perc. Szerencsére az első szkopjei akció rossz, jöhet az ETO, peregnek a kiállításból a másodpercek.

31. perc. Az emberelőnyben levő Vardar kezdi a második játékrészt, Görbicz kiállításából még 1:54 van hátra.

Vért, verítéket és könnyeket ígérhetünk a 2. félidőre, felhőtlen, laza örömkézilabdát és izgalommentességet biztosan nem. Jönnek a csapatok!

1. FÉLIDŐ

30. perc. Penezic lő, Grimsbö véd, ezzel vége a félidőnek! A Győr sokkal jobban kezdett, de a félidő második fele egyértelműen a Vardaré volt. A két csapat kőkeményen védekezik, jó a két kapusteljesítmény, a 9–9-es állás tükrözi a pályán látottakat. SZÜNET!

30. perc. Aztán hat másodperccel a vége előtt Görbiczet is kiküldik 2 percre, meglökte a lövőt.

30. perc. Amorim hetest harcol ki, Görbicz belövi, 9–9!

29. perc. Penezic az utolsó szó jogán bebombázza, 8–9.

29. perc. Kapusát lehívva akciózik a Vardar. Fent a kéz, lassan passzív lesz.

28. perc. Szép bejátszás középre, Broch ziccerét védi Leynaud! Aztán Bódi végre, végre, végre betalál, megtörik a győri gólcsend több mint 10 perc után, 8–8!

28. perc. Lekics lecsapja Oftedalt, kiáll 2 percre, majd reklamál. Aztán megöleli Oftedalt. Béke van, emberelőnyben az ETO.

27. perc. Nem most törik meg, Groot sem jár sikerrel. 10 perc fölött a gólcsend. Szerencsére Cvijics ziccerből kapufát lő, nagyon nem kellett volna, hogy ebből gól legyen.

27. perc. Kuznyecova ejt, 7–8, először vezet a döntőben a Vardar. Több mint 9 perces győri gólcsend.

26. perc. Sajnos Mireya González kísérlete nem jó, a labda a Vardaré.

26. perc. AMBROS MARTÍN IDŐT KÉR. Logikus fejleménye a pályán történteknek.

25. perc. Újabb győri akció akad el támadó szabálytalanságon. Szépen, egy ütem előnnyel végighúzzák a labdát a fal előtt, Risztovszka a szélen üres, egyenlít. Az időkérés óta 3–0-s szériában a Vardar, 7–7.

24. perc. Rossz győri bejátszás, Lazovic labdát csen. Lekics keresgéli a lövőhelyzetet hosszasan, megtalálja, 7–6.

23. perc. Hansen ölelő karjaiba fogja Lazovicot. Aztán szabálytalan zárás, a labda a Győré!

22. perc. Groot előkészítés nélkül lő, Leynaud-t ezzel nem lehet megetetni.

22. perc. Lacrabere pattintott bejátszása Althausról megy ki. Aztán eladják a labdát a vendégek, kettőből már sikerül…

21. perc. Mireya González sem jár sikerrel lövésével, jöhet a Vardar. Rámásznak a falra, csak egy szabálytalanság a jutalmuk.

20. perc. Rossz győri akció után Risztovszka robog, 7–5.

19. perc. LACRABERE KIHAGYJA A HETEST! KISS ÉVA HOZZÁÉRT! A teljes pad felállt ünnepelni, ahogy Kiss jött le a hetes után.

19. perc. Eddig kitűnően védekezik a Győr, a Vardar szenved. Erre most teljesen kijátszanak a szkopjeiek egy akciót, Grimsbö védi Lekics ziccerét, a kipattanónál viszont szabálytalanság, hetes.

18. perc. Újabb győri labdaszerzés a rossz bejátszás után, Görbicz a szélről kilövi az alsót, de már leért a lába, nem adják meg a gólt.

17. perc. IDŐT KÉR A VARDAR. A Győr 47, a Vardar 40 százalékkal lő, ráadásul a szkopjeiek kevés lövésig jutnak el eddig (7/15, ill. 4/10).

17. perc. Nincs igazán ritmusa a Vardar akcióinak. Penezic rossz bejátszása után három az egyben elmegy a Győr, Groot nem adja le senkinek, belövi a 3. gólját is. 7–4!

16. perc. Passzívig játszik a Győr, Oftedal talpról lő, fölé. Jócskán fölé.

15. perc. Bejön a Győrbe Puhalák. Mindkét edző forgatni kezdi a csapatot. Grimsbö simán védi Lacrabere lövését, leül, de tenyérrel oldalra paskolja a kísérletet.

15. perc. Lekics lövését védi Grimsbö, jön a lerohanás, Broch átejtené Leynaud-ot, aki nem kér ebből, és leszedi a labdát. Fordul a Vardar, a lövéssel sikerül Grimsbö arcát telibe kapni. Ápolás.

14. perc. Groot veszi észre a rést a falon, át is lövi, 6–4.

13. perc. Óriási játék, de Althaus hiába marad üresen, ő is a kapufát döngeti meg. Az ellentámadásból Lekics gólt szerez, 5–4.

13. perc. Radicsevics viszi be a labdát Görbicz mellett a szélen, de kapu mellé durrant.

12. perc. Újabb macedón labdavesztés, gyors akciót vezet az ETO, Görbicz a szélről telibe kapja a bal kapufát.

11. perc. Eladott labda után Groot rohan végig a pályán, és bevágja kegyetlenül a ziccert, 5–3!

10. perc. Oftedallal is kitol Leynaud, Penezic a másik oldalon lövést hibázik, nem tud egyenlíteni a Vardar. Lesz még esélye, mert a következő győri akció támadó hibán akad el.

9. perc. Andrea Lekics lő nagy gólt, 4–3.

9. perc. Bódi lő a szélről, Leynaud behúzza az első strigulát a védések rubrikájába.

8. perc. Hansen lövést ront, a labda a Vardaré. Lazovic erőszakosan betör, olyannyira, hogy támadó hibát fújnak ellene, belemenés!

7. perc. Az első Vardar-akciógól 6:38-nál, Penezic, 4–2.

7. perc. Hansen keze villan, 4–1! Leynaud a tegnapival ellentétben ma még nem kapta el a fonalat. Nem is hiányzik ez.

6. perc. Cvijics ront, jöhet megint a Győr! Az első hat perc lassan leketyeg, a Vardar akciógól nélkül áll. Az emberhátrány letelik, 1–1-re hozta az ETO.

6. perc. A kapust lehívva támad a Győr, Oftedal „surranós” lövése befér Leynaud mellett! Szép! 3–1.

5. perc. Lacrabere belövi a büntetőt a hetesre beálló Kiss Évának, 2–1.

5. perc. Lekics kiharcol egy hétméterest.

4. perc. Penezicet csapja le Amorim, 2 perc. Jogos.

4. perc. Broch büntet egy góllal, és máris 2–0.

3. perc. Rossz szkopjei bejátszás, jöhet a Győr. Amorimot lehentelik, Cvijics kap egy sárga lapot. Elképesztő hangulatban kezdődött az összecsapás. Az emeleten semmit sem hallani a játékvezetői sípszóból.

2. perc. Elrontott Vardar-akciót elrontott győri lerohanás követ.

1. perc. Amorim góljával meg is szerzi a vezetést, szép átlövés talpról, test mellett. 1–0.

1. perc. A GYŐR KEZDI A BL-DÖNTŐT!

„A cél előtted, a tábor mögötted” – ezzel a molinóval készültek a győri szurkolók. Mintegy 100-150 macedón drukker van. Hangosak, de ha nem lesz baj, simán lenyomja őket a hazai had. A bukaresti CSM drukkerei a döntőre tiszteletbeli Vardar-drukkerré avanzsálnak.

A Vardar az egyetlen csapat, melynek csak elvesztett BL- vagy BEK-döntője van (egyből semmi).

EHF BL-himnusz, zöldben a Győr, fehér-feketében a Vardar. Telt ház a Papp László Budapest Sportarénában.

 

Elsötétedik az aréna, kezdődik a finálé előtti show, illetve a csapatok bemutatása!

A bronzmeccsen a CSM Bucuresti 31–30-ra legyőzte a Rosztov-Dont, 2017-hez hasonlóan ismét a bukaresti csapat a harmadik a BL-ben.

Ez Ambros Martín utolsó BL-meccse a Győr kispadján, hiszen az ETO edzője a Rosztov-Donhoz szerződik az idény végén. Görbicz Anita ma ünnepli születésnapját, a közönség bemelegítés közben énekelt is neki.

Magyar csapat eddig ötször nyerte meg az első számú európai kupát (1982-ben a Vasas, 1999-ben a Dunaferr, 2013-ban, 2014-ben és 2017-ben a Győr). Macedón klub eddig egyszer diadalmaskodott (2002-ben a Kometal).

A mérkőzés hátteréről itt olvashatnak bővebben!

Ez lesz a két együttes hatodik összecsapása a BL-ben, az eddigi öt közül három végződött győri sikerrel, egyszer a Vardar nyert, egy találkozó döntetlen lett. 2015-ben éppen a Szkopje ütötte el a final fourtól az ETO-t a negyeddöntőben. A Vardar Szkopje a második fináléjára készül a legrangosabb európai kupasorozatban: tavaly 26–26 után hosszabbításban 31–30-ra kapott ki a Győrtől.

Mindkét csapat simán, végig irányítva nyerte meg az elődöntőjét. A Győr 26–20-ra győzte le a román CSM Bucuresti-et, a Vardar 25–19-re az orosz Rosztov-Dont. Egyik mérkőzés kimenetele sem volt kérdéses.

A Vardar Szkopje egymás után ötödször játszik négyes döntőt. Három bronzérem után tavaly a döntőben az ezüst jutott, és ez az utolsó esélye a macedón sztárklubnak, hisz az idény végén a Vardar kerete szétszéled egy radikális fiatalítás (és költségcsökkentés) miatt.

JÓ ESTÉT, JÓ SZÓRAKOZÁST KÍVÁNUNK! A női kézilabda Bajnokok Ligája 2018-as döntőjében megismétlődik a 2017-es finálé: a Győri Audi ETO KC a macedón Vardar Szkopjével csap össze. Tavaly hosszabbításban nyert  31–30-ra a magyar sztárcsapat, mely elsőként védheti meg a címét a final four bevezetése óta. A Győr negyedik BL-győzelmét szerezheti meg.

KORÁBBAN
A 3. HELYÉRT
CSM Bucuresti (román)–Rosztov-Don (orosz) 31–30 (19–14)

http://www.nemzetisport.hu/kezilabda/noi-kezi-bl-gyori-audi-eto-vardar-szkopje-a-donto-2635263

Előzmény: kobold0666 (110)
KE80 Creative Commons License 2018.04.02 0 0 117

A NŐI KÉZILABDA NB I BAJNOKCSAPATAI: 

 

1951 Csepeli VSK

1952 VM Fűszért

1953 Debreceni Petőfi SK

1954 Csepeli VSK

1955 Debreceni Törekvés

1956 Csepeli VSK

1957 Győri Vasas ETO

1958 Miskolci VSC

1959 Győri Vasas ETO

1960 Bp. Spartacus

1961 Bp. Spartacus

1962 Bp. Spartacus

1963 Bp. Spartacus

1964 Bp. Spartacus

1965 Bp. Spartacus

1966 FTC

1967 Bp. Spartacus

1968 FTC

1969 FTC

1970 Bakony Vegyész

1971 FTC

1972 Vasas

1973 Vasas

1974 Vasas

1975 Vasas

1976 Vasas

1977 Vasas

1978 Vasas

1979 Vasas

1980 Vasas

1981 Vasas

1982 Vasas

1983 Bp. Spartacus

1984 Vasas

1985 Vasas

1986 Bp. Spartacus

1987 Debreceni MVSC

1988–89 Építők SC

1989–90 Építők SC

1990–91 Hargita KC

1991–92 Vasas CNC

1992–93 Vasas-Dreher

1993–94 Spectrum-FTC

1994–95 FTC-Spectrum

1995–96 FTC-Polgári Bank

1996–97 Herz-FTC

1997–98 Dunaferr SE

1998–99 Dunaferr SE

1999–00 Herz-FTC

2000–01 Dunaferr SE

2001–02 Herz-FTC

2002-03 Dunaferr SE

2003-04 Dunaferr SE

2004-05 Győri Graboplast ETO KC

2005-06 Győri Graboplast ETO KC

2006-07 Budapest Bank-FTC

2007-08 Győri Audi ETO KC

2008-09 Győri Audi ETO KC

2009-10 Győri Audi ETO KC

2010-11 Győri Audi ETO KC

2011-12 Győri Audi ETO KC

2012-13 Győri Audi ETO KC

2013-14 Győri Audi ETO KC

2014-15 FTC-Rail Cargo Hungaria

2015-16  Győri Audi ETO KC

2016-17 Győri Audi ETO KC

2017-18

2018-19

2019-20

 

AZ EDDIGI BAJNOKOK

1. 15x Vasas

2. 13x  Győr

3. 12x  FTC
4.   9x Bp. Spartacus

5.   5x Dunaferr

6.   3x Csepel

      3x Debrecen

      3x Építők/Hargita

9.   1x VM Fűszért,

      1x Miskolc

      1y Bakony Vegyész

 

...................................................................................................

A MAGYAR KUPA GYŐZTESEI

 

A NAGYPÁLYÁS KUPAGYŐZTESEK

1954 Bp. Vörös Meteor

1955 Bp. Kinizsi

 

HAGYOMÁGYOS

1951 Vörös Lobogó Magyar Posztó

1952 Vörös Lobogó Magyar Posztó

1953 Bp. Vörös Meteor

1956 Bp. Szikra

1963 Bp. Spartacus SC

1964 Goldberger SE

1965 TFSE

1966 TFSE

1967 Ferencvárosi TC

1968 Bp. Spartacus SC

1969 Vasas SC

1970 Ferencvárosi TC

1971 Vasas SC

1972 Ferencvárosi TC

1973 Bakony Vegyész

1974 Vasas SC

1976 Vasas SC

1977 Ferencvárosi TC

1978 Vasas SC

1979 Vasas SC

1980 Vasas SC

1981 Vasas SC

1982 Vasas SC

1983 Vasas SC

1984 Vasas SC

1985 Debreceni MVSC

1986 Vasas

1987 Debreceni MVSC

1988 Bp. Spartacus SC

1988–1989 Debreceni VSC

1989–1990 Debreceni VSC

1990–1991 Debreceni VSC

1991–1992 Építők KC (Hargita KC)

1992–1993 Ferencvárosi TC

1993–1994 Ferencvárosi TC

1994–1995 Ferencvárosi TC

1995–1996 Ferencvárosi TC

1996–1997 Ferencvárosi TC

1997–1998 Dunaferr SE

1998–1999 Dunaferr SE

1999–2000 Dunaferr SE

2000–2001 Ferencvárosi TC

2001–2002 Dunaferr SE

2002-2003 Herz-FTC

2003-2004 Dunaferr SE

2004-2005 Győri ETO KC

2005-2006 Győri ETO KC

2006-2007 Győri ETO KC

2007-2008 Győri ETO KC

2008-2009 Győri ETO KC

2009-2010 Győri ETO KC

2010-2011 Győri ETO KC

2011-2012 Győri ETO KC

2012-2013 Győri ETO KC

2013-2014 Győri ETO KC

2014-2015 Győri ETO KC

2015-2016 Győri ETO KC

2016-2017 Ferencvárosi TC

2017-2018 Győri ETO KC

2018-2019

2019-2020

 

A GYŐZTESEK ÖSSZESÍTÉSE

   1. 13X: Győri ETO

   2. 12X: Vasas

       12-X: FTC

   4.   5X: Debrecen (DMVSC, DVSC)

         5X: Dunaferr

   6.   3X: Bp. Spartacus SC

   7.   2X: Vörös Lobogó Magyar Posztó,

         2X: TFSE

         2X: Bakony Vegyész

10.    1X: Bp. Vörös Meteor

         1X: Bp. Szikra

         1X: Goldberger SE

         1X: Építők KC (Hargita KC)

Előzmény: KE80 (116)
KE80 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 116

A MAGYAR KUPA GYŐZTESEI

 

A NAGYPÁLYÁS KUPAGYŐZTESEK

1954 Bp. Vörös Meteor

1955 Bp. Kinizsi

 

HAGYOMÁGYOS

1951 Vörös Lobogó Magyar Posztó

1952 Vörös Lobogó Magyar Posztó

1953 Bp. Vörös Meteor

1956 Bp. Szikra

1963 Bp. Spartacus SC

1964 Goldberger SE

1965 TFSE

1966 TFSE

1967 Ferencvárosi TC

1968 Bp. Spartacus SC

1969 Vasas SC

1970 Ferencvárosi TC

1971 Vasas SC

1972 Ferencvárosi TC

1973 Bakony Vegyész

1974 Vasas SC

1976 Vasas SC

1977 Ferencvárosi TC

1978 Vasas SC

1979 Vasas SC

1980 Vasas SC

1981 Vasas SC

1982 Vasas SC

1983 Vasas SC

1984 Vasas SC

1985 Debreceni MVSC

1986 Vasas

1987 Debreceni MVSC

1988 Bp. Spartacus SC

1988–1989 Debreceni VSC

1989–1990 Debreceni VSC

1990–1991 Debreceni VSC

1991–1992 Építők KC (Hargita KC)

1992–1993 Ferencvárosi TC

1993–1994 Ferencvárosi TC

1994–1995 Ferencvárosi TC

1995–1996 Ferencvárosi TC

1996–1997 Ferencvárosi TC

1997–1998 Dunaferr SE

1998–1999 Dunaferr SE

1999–2000 Dunaferr SE

2000–2001 Ferencvárosi TC

2001–2002 Dunaferr SE

2002-2003 Herz-FTC

2003-2004 Dunaferr SE

2004-2005 Győri ETO KC

2005-2006 Győri ETO KC

2006-2007 Győri ETO KC

2007-2008 Győri ETO KC

2008-2009 Győri ETO KC

2009-2010 Győri ETO KC

2010-2011 Győri ETO KC

2011-2012 Győri ETO KC

2012-2013 Győri ETO KC

2013-2014 Győri ETO KC

2014-2015 Győri ETO KC

2015-2016 Győri ETO KC

2016-2017 Ferencvárosi TC

2017-2018 Győri ETO KC

2018-2019

2019-2020

 

A GYŐZTESEK ÖSSZESÍTÉSE

   1. 13X: Győri ETO

   2. 12X: Vasas

       12-X: FTC

   4.   5X: Debrecen (DMVSC, DVSC)

         5X: Dunaferr

   6.   3X: Bp. Spartacus SC

   7.   2X: Vörös Lobogó Magyar Posztó,

         2X: TFSE

         2X: Bakony Vegyész

10.    1X: Bp. Vörös Meteor

         1X: Bp. Szikra

         1X: Goldberger SE

         1X: Építők KC (Hargita KC)

Előzmény: KE80 (115)
KE80 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 115

A NŐI KÉZILABDA NB I BAJNOKCSAPATAI: 

 

1951 Csepeli VSK

1952 VM Fűszért

1953 Debreceni Petőfi SK

1954 Csepeli VSK

1955 Debreceni Törekvés

1956 Csepeli VSK

1957 Győri Vasas ETO

1958 Miskolci VSC

1959 Győri Vasas ETO

1960 Bp. Spartacus

1961 Bp. Spartacus

1962 Bp. Spartacus

1963 Bp. Spartacus

1964 Bp. Spartacus

1965 Bp. Spartacus

1966 FTC

1967 Bp. Spartacus

1968 FTC

1969 FTC

1970 Bakony Vegyész

1971 FTC

1972 Vasas

1973 Vasas

1974 Vasas

1975 Vasas

1976 Vasas

1977 Vasas

1978 Vasas

1979 Vasas

1980 Vasas

1981 Vasas

1982 Vasas

1983 Bp. Spartacus

1984 Vasas

1985 Vasas

1986 Bp. Spartacus

1987 Debreceni MVSC

1988–89 Építők SC

1989–90 Építők SC

1990–91 Hargita KC

1991–92 Vasas CNC

1992–93 Vasas-Dreher

1993–94 Spectrum-FTC

1994–95 FTC-Spectrum

1995–96 FTC-Polgári Bank

1996–97 Herz-FTC

1997–98 Dunaferr SE

1998–99 Dunaferr SE

1999–00 Herz-FTC

2000–01 Dunaferr SE

2001–02 Herz-FTC

2002-03 Dunaferr SE

2003-04 Dunaferr SE

2004-05 Győri Graboplast ETO KC

2005-06 Győri Graboplast ETO KC

2006-07 Budapest Bank-FTC

2007-08 Győri Audi ETO KC

2008-09 Győri Audi ETO KC

2009-10 Győri Audi ETO KC

2010-11 Győri Audi ETO KC

2011-12 Győri Audi ETO KC

2012-13 Győri Audi ETO KC

2013-14 Győri Audi ETO KC

2014-15 FTC-Rail Cargo Hungaria

2015-16  Győri Audi ETO KC

2016-17 Győri Audi ETO KC

2017-18

2018-19

2019-20

 

AZ EDDIGI BAJNOKOK

1. 15x Vasas

2. 13x  Győr

3. 12x  FTC
4.   9x Bp. Spartacus

5.   5x Dunaferr

6.   3x Csepel

      3x Debrecen

      3x Építők/Hargita

9.   1x VM Fűszért,

      1x Miskolc

      1y Bakony Vegyész

Előzmény: KE80 (101)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.09 0 0 114

Bemutatjuk új játékosunkat Mireya Gonzalezt

 

https://youtu.be/lOlwPoCfxtc

Törölt nick Creative Commons License 2017.10.08 0 0 112

Stine Oftedal: Néha még meg kell csípnem magam, hogy nem álmodom...

 

https://youtu.be/KMKEYr8pwb0

 

Ambros Martín: Sosem jön jókor a sérülés, a sikert csapatként érhetjük el

 

https://youtu.be/0QbWLmE-o9Y

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!