ha azt, hogy ami a "piacon" fellelheto, majdnem mind rottyon van, akkor kb igazad is lehet.
viszont a B207x motor egy alapvetoen nagyon strapabiro konstrukcio ha megkapja a megfelelo karbantartast, valoszinuleg pont ezert nem nagyon talalni a piacon egyben levo darabot, mert akinek ilyenje van es szereti / karban tartja, az nem adja el.
pl az enyem B207E egy kicsit megbabralva, 340e km-el es a motorhoz / turbohoz nem kellett meg komolyabban hozzanyulni.
most tervezek egy komplett vezerles cseret (+egyebeket), de igazabol csak megelozo jelleggel, szoval nem csorog meg a lanc es kvazi semmi baja, de ennyi km utan egeszen biztosan vannak mar kopasok vagy valamennyi lanc nyulas.
viszont mivel addig akarom tartani a gepet, amig "szet nem hullik", egy ilyen beruhazast esszerunek tartok.
A Kuga 2,5 PHEV, FHEV (nekem) tényleg bejövős. Az újak (2024-) tényleg jók, de még drágák. A korábbi szériának pont a kényelem az egyik gyenge pontja, az ülések valahogy nagyon el vannak cseszve. A Vignale AGR ülései abból a szériából is jók, de ez meg ritka madár...
Most van az nálam, amikor már a praktikus szempontok előtérbe kerülnek...
Nem vagyok a SUV öszinte híve, de egy kicsit emeltebb autókat nézegetek a sportkombi helyett. Kicsit könnyebb ki-beszállás, jobb kilátás hátra. Nyugger szempontok :-(
Ez év végén megszűnik a győri kötődésű Autotechnika... 35 küzdelmes év után. Kezdetben csak nyomtatott formátumban, később persze lett web-oldaluk is. A létrehozója, főszerkesztője, motorja végig Dr. Nagyszokolyai Iván címzetes egyetemi docens volt. Szvsz a legszínvonalasabb hazai ilyen témájú műszaki kiadvány volt, amellett a főszerkesztő törekedett a nehezen megérthető témák "emészthető" tálalására is.
Szóval: szegényebb lett a hazai autós kultúra.
Persze, ömlik ránk a neten az autós témájú cikk, videós anyag, csakhát... Mély meghajlás, tisztelet a komoly szakmai tudású, felkészült szerzőknek, de a helyzet mégiscsak az, hogy az ilyen anyagok jó része kontrollálatlan végtelenül silány bóvli.
Emlékszem amikor költöztem a szigetközbe és Győrben a hivatalos nevén körgeometriás csomópontban széthullott a 600-as váltókulisszája és csak 3-ik, valamint 4-ik sebesség maradt. Annyit mondtam csak az asszonynak hogy mire odaérek jelöljön ki egy helyet ahol nem lesz útban az autó és fel lehet gyújtani. :D
Fuhh de gyülöltem addigra már azt a szarkupacot. 🤣
Urak, nem mintha annyira fontos lenne, pár szót megér még a Rover / BMW ügylet.
OK, hogy BMW 5, OK, hogy egy fejlett hajtáslánc birtokába került a BMW.... de..
A BMW egyszerűen jó befektetésnek gondolta a Rover megvételét. 800 millió Fontjába fájt, ami felülmúlta a Honda 600 MFontos ajánlatát. "Itt van az ágytál, amire vágytál", az övéké lett. De nem mérték fel jól a Rover helyzetét, az angol gyártó nagyon mélyen volt, és irgalmatlan pénzt kellett évről évre beleölni. Ehhez még hozzájárult 1998-ban az angol Font jelentős megerősödése a Márkához képest. A BMW konszern a Rover kaland miatt nagyon kritikus helyzetbe került, kormányzati segítséget várt, fejek hullottak a legmagasabb szinteken, köztük a BMW csúcsfőnöké, (Bernd Piscehtsrieder) is.
A "jól járt a BMW, mert övé lett ilyen-olyan technológia" érvelésben lehet igazság, csakhát amit bukott, azon az áron akár hússzor megvehette volna a szóban forgó licenszeket.
A RR pl. 1998 óta tartozik a BMW AG-hoz. Amennyire tudom, működik a dolog, a BMW itt nem egy végtelenül leült gyártót tett magáévá.
A BMW a Rovert a Land Rover összkerékhajtás know-how megszerzése miatt vette meg.
Lehet, hogy veszteségnek lett elkönyvelve, de 1999-ben kijött az E53 X5, 2000-től van összkerekes E46, aztán összkerekes E60, X3... mostanra a paletta több, mint fele összkerekes.
Kis adalék a végére. A BMW egyetlen év alatti vesztesége:
"A német luxusautó-gyártó BMW 4,9 milliárd márka (4 milliárd dollár) veszteséget könyvelt el 1999-ben a Rover folyamatos veszteségei miatt, de a vállalat bízik a nyereséges jövőben, miután elvált a brit leányvállalattól."