A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ez így klassz, sok mindent kipróbálhatsz, mielőtt eldöntöd, akarsz-e feljebb lépni. Az "egyszintes" egyszemélyest nem ismerem, az én gépemnek 58-as szűrői vannak, és azok közül az ún. La Marzocco egyadagosat használom: annak a közepébe fér bele kb 9 gramm, és külön 41 mm-es tamper kell hozzá.
Szerintem ilyet vettél, kezd el ezzel, aztán kialakul. Nagyon sokat kell próbálkozni, a tömörítés, a kávé pörkölése, az őrlemény finomsága, a hőfok, meg még egy csomó minden befolyásolja hogy jó kávé lesz-e. Gyakorolni, gyakorolni...
Próbálkozz, figyelj oda, aztán valami csak sikerül. Én is örültem az első jobb ízű kávénak.
Egy kollégámnak újságoltam az új szerzeményemet, értetlenkedett (nagy kávésok vagytok? ez nem lehetett két fillér...), aztán küldött nekem egy képet, hogy 19.900Ft-ét van Szarvasi kávéfőző a Tescoban. Szóval minden csak viszonyítás kérdése.
Ott van a DeLonghi Dedica, 59eFt az árukeresőn, 276 vélemény, 4,6-os osztályzat. Akkor az AVX Hófehérke kb ugyanez a szegmens: belépő az eszpresszó világába. Gondolom, most van aki felhördül, hogy ezek semmire sem valók - nem célom erről vitát nyitni.
Onnan próbáltam megközelíteni: mi az a szint, amivel már elfogadható kávét lehet főzni? Amint írtam, én a bolti őrlésű kávé + kotyogós illetve Senseo felől jövök, ahhoz képest egy nem tökéletes (olasz szabványnak megfelelő?) presszó is óriási előrelépés.
Hibátlan gép még 200eFt-ért sincs, de én azt sem tudom felmérni, az mivel nyújtana többet, mint ez.
Kérdés: ezen a fórumon van-e értelme ezen a szinten diskurálni, vagy aki aktív fórumozó az ennél sokkal feljebb van? Lehet, hogy nincs értelme, én elfogadom azt is, hogy bizonyos szint fölött nem megyünk egy bizonyos szint alá.
Amúgy az AVX Hófehérke és a Kingrinder K4 őrlő megérkezett, eddig nagyon pozitív a tapasztalatom vele:
- sikerült híg és sűrű kávét főzni - tehát van esély a megfelelő lefolyás és mennyiségek megtalálására
- a hőmérsékletet és a nyomást persze nem tudom hogy konkrétan mennyi, ezen segítene, ha hozzáértő tesztelné és elmondaná, képes-e a gép egyáltalán elfogadható kávét főzni. Várom a független teszteket, ha ugyan lesznek
- gyorsan melegszik, meglepően csendes a pumpa
- a főzet kellemesen kávéízű nekem, nem savanyú és nincs az az égett íze, mint a kotyogósnak. Nem vagyok sem ínyenc, sem gyakorlott kóstoló.
- a gép szép és jó minőségű benyomást kelt - a tartósságot majd az idő megmutatja, alkatrészek vannak a webáruházban.
- a gőz meglepően erősnek tűnik - 350ml-es fémedényben gőzöltem 1,5dl tejet, egész jó lett elsőre is. A referenciám a mikróban melegített tej - ahhoz képest óriási előrelépés... A gyerekek is lelkesek, ezzel csináljuk a kakaót :)
Egyelőre ennyit tudok mondani, hátha van másnak ebben a témában (ezen a szinten) tapasztalata...
Teljesen új vagyok a presszófőzés világában, eddig kotyogóst, Senseo kávépárnát használtam itthon - de már nagyon másra vágyom.
Sokat olvasgattam a különböző gépekről Delonghitól a Sage/Breville Bambinon át a különböző AVX gépeken át a Lelit Anna / Gaggia Classic / Rancillio Silvia klasszikusokig - végül elvesztettem az áttekintést, úgy döntöttem, valahol el kell kezdeni és egy kollégám javaslatára rendeltem egy AVX Hófehérke gépet Kingrinder K4 őrlővel.
Még nem jött meg.
Nem vagyok ínyenc típus, egyszerűen legyen elfogadható, se savanyú, se égett ne legyen. Azt is megtudtam, a friss őrlés az alapja az egésznek. Úgyhogy próbálkozom. A Hófehérke teljesen új gép, nagyon minimális tapasztalattal, de úgy voltam vele, annyira megbízom az AVX-ben, hogy megrendelem. Majd a tapasztalat megmutatja, helyes döntés volt-e?
Még azt sem tudom, hogy alakulnak az igényeim, de egy tisztes belépő szintnél nem fogok feljebb lépni.
Amit kérdeznék:
A kínaiak tényleg azt hiszik, 20 baron kell kávét főzni?
Az Aliexpressen fent van a Hófehérke (AVX EM3202) eredeti verziója is - de azért az AVX belenyúlt, pl. került bele OPV is, tehát nem biztos, hogy belül minden azonos.
A leírásban taglalják a 20 báros extrakció előnyeit.
A bemutatóvideón jó hosszú és híg kávét főznek.
Ez valami amerikai kávé lenne?
Nem ismerem ki magam ezen a területen, csak itt visszaolvasva látom, a 9bar OPV fontos dolog, ahhoz képest meglep, a 20 báros reklám.
nekem hasonló lépés volt - némi szerencsével - régebben egy Bezzera BB005. Ugyan kikapcsoltam belőle a mennyiség adagolást és csak karba őrlőként használom, de évek óta szépen teszi a dolgát. Nyilván van ennél feljebb-tovább, de ez legalább elfért a konyhában és annak idején nagyon baráti áron adta egy kávés kolléga.
Egy kérdésem lenne! Tudtok olyan megbízható helyet, szervízet, magánembert, aki el tudna vállalni egy Gaggia Baby (1980 körüli) szervízelést, rendbetételt, beállítást, esetleg pid-elést?
Szerintem ugyanolyan kúpos 38mm-es kést használnak, úgyhogy az őrlemény minőségében nem biztos, hogy előrébb lennél. Pár hete(hónapja?) hirdetett itt egy régi fórumtárs egy Bezzera BB005-öt, az már 48mm-es kúpos kést használ. Vagy sík késesből keresel egy használt Mazzert megbízható eladótól. Ott opció a gyári kés cseréje is. 64mm gyári helyett F64EVO kés, esetleg ha specialty kávét iszol vmilyen SSP kés. Mazzer Major esetén meg a 151C kés (ez már 83mm-es).
Nincs semmi ráírva, alumínium-szerűségnek tűnő, két részből összetekerendő részből áll, benne egy fém szűrővel, abba kell tenni a darált kávét és nem szabad letömködni, mint a kupolásnál, amelyik túlnyomással működik és külső csövön adja ki a kávét.
(És mellesleg anno a "Pirx kapitány" magyar hatalmas sikerű sci-fi tévéfilmsoroyat egyik sztárja volt a csövébe csillagszórót dugva űrhajóként eladva.)
A legnagyobb bajom az vele, hogy belül, középen jön fel a kávé, nem lehet látni.
Normális esetben a száján és a fedő csapójánál jön ki a maradék gőz jelezve, hogy kinyomott minden kávét, de gyakran egyben kiköp egy kis adag kávét mérhetetlen bosszúságot okozva, mert azonnal ráég a rezsóra.
Várni kell egy-két órát, amíg kihűl, és akkor is nehéz tisztítani. :-((
Jobb a külsős kifolyós megoldás, ott nincs esély a kávé szétfröcskölésére.