Keresés

Részletes keresés

Meister Creative Commons License 2 napja 0 0 186198

Hogy jelenhet meg a kahm élesztő fátyla a cefre tetején, ha a a hordó félig van, és a legtetejénél elalszik a gyufa? Azaz a cefrénél semmilyen oxigén nem lehet, elvileg...

Nyaky Z. Creative Commons License 2 napja 0 0 186197

🖤

Meister Creative Commons License 4 napja 0 0 186196

Köszönöm!

Akkor félreolvastam. Azért lepett meg, mert pár éve én is főztem, és nem hígitottam.

Előzmény: Figyelget (186190)
öreg_néne_b Creative Commons License 4 napja 0 0 186195

Igen.

 

Előzmény: obsitos3 (186194)
obsitos3 Creative Commons License 5 napja 0 0 186194

vagyis nagyjából a szilvával azonos?

Előzmény: öreg_néne_b (186193)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 0 186193

Az az aszalt füge. A frissben 15-20% van, fajtától és érettségtől függően.

Előzmény: obsitos3 (186191)
endrepp Creative Commons License 5 napja 0 1 186192

Én úgy látom az aszalvány cukor tartalma lesz az a 60-70%, az érett fügét ~ 15% cukorral lehet kalkulálni.

Előzmény: obsitos3 (186191)
obsitos3 Creative Commons License 5 napja 0 0 186191

Azt olvasom,hogy a füge cukortartalma 60-70 %. Ebből erjedés után -szerencsés esetben- 30-35 % alkohol keletkezik. Ilyen tömény cefre meg nincs. Ha nem hígítod,a maradék cukor több,mint ami hasznosul.

Előzmény: Figyelget (186190)
Figyelget Creative Commons License 5 napja 0 0 186190

Többször főztem már, egyszer sem hígítottam.

Előzmény: Meister (186189)
Meister Creative Commons License 5 napja 0 0 186189

A fügénél tényleg hígítani kell vízzel a cefrézésnél a túl magas cukortartalom miatt?

imre2018 Creative Commons License 5 napja 0 0 186188

Okés,köszönöm a segitséget.

Előzmény: zsorsz (186186)
szenyor Lopez Creative Commons License 5 napja 0 0 186187

Sziasztok! Készítettem meggybort, amihez keverőszárral lett a meggy szétcsapva. A magok nem sérültek, de benne maradtak a cefrében. A lé le lett szűrve és a bor elkészült a leszűrt anyagból. Maradt a sűrű cefre, ami azonban elég leves volt, úgyhogy ahogy volt, úgy leerjesztettem. Le is lett főzve, maggal együtt. A mag arány nyilván magasabb, mintha a lé nagy részét is benne hagytam volna.

Problémás lehet? Hogyan lehet kideríteni? Nem lett egy őrült nagy mennyiség, 10 liter, úgyhogy ha csak kétséges hogy veszélyes, akkor inkább kidobom, mintsem valakinek baja legyen belőle.

zsorsz Creative Commons License 5 napja 0 0 186186

A kannát nem kell teletölteni, akkor nem süllyed el és a bundát is le lehet vele nyomni.

 

Előzmény: imre2018 (186181)
horvotto1 Creative Commons License 5 napja 0 0 186185

Üdv. Az lenne a kérdésem hogy sárga barackot maggal cefréztem és keserű lett a pálinka, lehet-e javítani rajta valamilyen eljárással? A segítséget Köszönöm előre is.

öreg_néne_b Creative Commons License 6 napja 0 0 186184

Vannak, akik a bundát naponta lenyomkodják. A cefrét a levegőtől nem a bunda, hanem a CO2 zárja el. Meg persze, a fedő.

Előzmény: imre2018 (186181)
zsorsz Creative Commons License 6 napja 0 0 186183

Bundát nem feltörni?… eleve tévhit. Egyébként ha a flakont csak ráteszed úgy is hűt.

Előzmény: imre2018 (186181)
Gondacs Creative Commons License 6 napja 0 0 186182

Sziasztok!

Egy kis tanácsot, segítséget kérnék tőletek! Főző vásárlása előtt állok, viszont kíváncsi lennék, hogy az alábbiak közül ti melyiket ajánlanátok. Szóval 3 gép közül kellene választani: hp100, des 100, vagy esetleg a duplafalú agromex. Melyik lehet ezej közül a legjobb választás?

imre2018 Creative Commons License 6 napja 0 0 186181

Igen,csak ha kialakul a bunda akkor nem akarom feltörni nehogy levegőt kapjon.Vagy elég csak a bundára ráhelyezni a flakont?

Előzmény: zsorsz (186176)
1zsakkrumpli Creative Commons License 6 napja 0 0 186180

Ja-ja, hülyeséget írtam, azt gondoltam, hogy KP+UP is újrafinomítja, akkor lehetséges lehet, hogy magasabb lenne az alszesz alkoholtartalma. 

 

 

Előzmény: BF12 (186179)
BF12 Creative Commons License 6 napja 0 1 186179

Miből lenne több? Még később vágna? A számokból ítélve legalább 50 ig lelengedte. ( 130 kilóból majd 9 liter 63% os )  Nálam a 230 kilóból lett 11,5 liter 72% os. 

Előzmény: 1zsakkrumpli (186178)
1zsakkrumpli Creative Commons License 6 napja -2 0 186178

Szerintem mennyiségből több is lehet, természetesen ízében szerényebb lesz.

Előzmény: BF12 (186177)
BF12 Creative Commons License 6 napja 0 2 186177

Az újrafinomítással veszíteni fogsz aromát és mennyiséget is egyaránt. Viszont több mint valósziű, hogy nem lesz szúärós szaga, ha jól elválasztod. 

Előzmény: lala1961 (186175)
zsorsz Creative Commons License 2024.07.16 0 0 186176

Evidens, aztán nappal csere, éjjel meg visszahűl.

Előzmény: imre2018 (186174)
lala1961 Creative Commons License 2024.07.16 0 0 186175

Üdv ! Ha már nem nagyon kaptam egyértelmű választ ,akkor ha még 1x átfőzném mennyi javulást érhetnék el !?:-))) Nálam amúgy a nem megfelelő pH beállítás lenne a kiváltó ok(kevés foszforsavat adtam hozzá ,nem mértem csak kb adtam hozzá) ,de persze ez is csak 1 tipp !:-) 

imre2018 Creative Commons License 2024.07.16 0 0 186174

Hello.Megkérdezhetem hogyan hűtöd?Bele teszed a cefrés hordóba?

Előzmény: zsorsz (186173)
zsorsz Creative Commons License 2024.07.16 0 0 186173

A cefrét ilyen melegben ajánlott hűteni, én 2db 5l- es vizes flakont váltva hűtöm.

Előzmény: lala1961 (186172)
lala1961 Creative Commons License 2024.07.16 0 0 186172

Üdv! Csak a legelső 2 nap kevertem,utána már nem kapott oxigént csak meleget! Szúrós szaggal valamit tehetnék?Sajnos az időjárást nem tudtam befolyásolni Pécsen, éjjel is bőven 20 c fok körül!

Előzmény: beetee (186171)
beetee Creative Commons License 2024.07.16 0 1 186171

Ha jól értem, hogy a becefrézés történt rohadt meleg helyen 8 napig, és 2x jól átkeverted közben megbontva a kotyogózást, meg a lefőzés 3 napja alatt is kapott rendesen oxigént az ecetbaci, akkor tartom a tippem, hogy túlkészült. 

 

Az majdnem mindegy, mennyire izzadsz a főzés közben... persze kisebb a deltaT a kupolán, de attól nem lesz szúrós szaga, csak a hónaljadnak. 

Előzmény: lala1961 (186170)
lala1961 Creative Commons License 2024.07.16 0 0 186170

Üdv!Darálás,pektinbontás, KEVÉS SAVAZÁS!!,2 X keverés,lezárva kotyogóra,8 nap főzés! Szuterinban nagyon meleg,3 x1 nap alszesz főzés,4 nap tisztázás rohadtul meleg szuterinban! Kb 130 kg darált cefre, lett szűk 9 liter 63 fokos párlat!Út közben telefonon írva, röviden ennyi!:-)

Előzmény: beetee (186169)
beetee Creative Commons License 2024.07.16 0 1 186169

Mivel semmit nem írtál, hogy történt a cefrézés (milyen helyen, hőmérséklet, idő, segédanyag, keverés, lezárás , stb...) addig nehéz bármit is mondani.

 

Plusz ugye a szúrós szag az nehezen értelmezhető dolog, elég szubjektív fogalom tud lenni.

 

Egyébként a párlat milyen lett? 

 

EP hogy lett elvéve? Mennyi lett az egész mennyiséghez képest? 

 

Tippre félre ment a cefrézés, és elkezdhetett ecetesedni. Az aldehideknek meg tud szúrós szaguk lenni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!