Hogy jelenhet meg a kahm élesztő fátyla a cefre tetején, ha a a hordó félig van, és a legtetejénél elalszik a gyufa? Azaz a cefrénél semmilyen oxigén nem lehet, elvileg...
Azt olvasom,hogy a füge cukortartalma 60-70 %. Ebből erjedés után -szerencsés esetben- 30-35 % alkohol keletkezik. Ilyen tömény cefre meg nincs. Ha nem hígítod,a maradék cukor több,mint ami hasznosul.
Sziasztok! Készítettem meggybort, amihez keverőszárral lett a meggy szétcsapva. A magok nem sérültek, de benne maradtak a cefrében. A lé le lett szűrve és a bor elkészült a leszűrt anyagból. Maradt a sűrű cefre, ami azonban elég leves volt, úgyhogy ahogy volt, úgy leerjesztettem. Le is lett főzve, maggal együtt. A mag arány nyilván magasabb, mintha a lé nagy részét is benne hagytam volna.
Problémás lehet? Hogyan lehet kideríteni? Nem lett egy őrült nagy mennyiség, 10 liter, úgyhogy ha csak kétséges hogy veszélyes, akkor inkább kidobom, mintsem valakinek baja legyen belőle.
Üdv. Az lenne a kérdésem hogy sárga barackot maggal cefréztem és keserű lett a pálinka, lehet-e javítani rajta valamilyen eljárással? A segítséget Köszönöm előre is.
Egy kis tanácsot, segítséget kérnék tőletek! Főző vásárlása előtt állok, viszont kíváncsi lennék, hogy az alábbiak közül ti melyiket ajánlanátok. Szóval 3 gép közül kellene választani: hp100, des 100, vagy esetleg a duplafalú agromex. Melyik lehet ezej közül a legjobb választás?
Miből lenne több? Még később vágna? A számokból ítélve legalább 50 ig lelengedte. ( 130 kilóból majd 9 liter 63% os ) Nálam a 230 kilóból lett 11,5 liter 72% os.
Üdv ! Ha már nem nagyon kaptam egyértelmű választ ,akkor ha még 1x átfőzném mennyi javulást érhetnék el !?:-))) Nálam amúgy a nem megfelelő pH beállítás lenne a kiváltó ok(kevés foszforsavat adtam hozzá ,nem mértem csak kb adtam hozzá) ,de persze ez is csak 1 tipp !:-)
Üdv! Csak a legelső 2 nap kevertem,utána már nem kapott oxigént csak meleget! Szúrós szaggal valamit tehetnék?Sajnos az időjárást nem tudtam befolyásolni Pécsen, éjjel is bőven 20 c fok körül!
Ha jól értem, hogy a becefrézés történt rohadt meleg helyen 8 napig, és 2x jól átkeverted közben megbontva a kotyogózást, meg a lefőzés 3 napja alatt is kapott rendesen oxigént az ecetbaci, akkor tartom a tippem, hogy túlkészült.
Az majdnem mindegy, mennyire izzadsz a főzés közben... persze kisebb a deltaT a kupolán, de attól nem lesz szúrós szaga, csak a hónaljadnak.
Üdv!Darálás,pektinbontás, KEVÉS SAVAZÁS!!,2 X keverés,lezárva kotyogóra,8 nap főzés! Szuterinban nagyon meleg,3 x1 nap alszesz főzés,4 nap tisztázás rohadtul meleg szuterinban! Kb 130 kg darált cefre, lett szűk 9 liter 63 fokos párlat!Út közben telefonon írva, röviden ennyi!:-)
Mivel semmit nem írtál, hogy történt a cefrézés (milyen helyen, hőmérséklet, idő, segédanyag, keverés, lezárás , stb...) addig nehéz bármit is mondani.
Plusz ugye a szúrós szag az nehezen értelmezhető dolog, elég szubjektív fogalom tud lenni.
Egyébként a párlat milyen lett?
EP hogy lett elvéve? Mennyi lett az egész mennyiséghez képest?
Tippre félre ment a cefrézés, és elkezdhetett ecetesedni. Az aldehideknek meg tud szúrós szaguk lenni.