Keresés

Részletes keresés

szabi278 Creative Commons License 2 órája 0 0 98055

Melléképületre lemeztetőt szeretnék tenni, olyat amin van atikondenzációs filcbevonat. Kell-e alá pára áteresztő fóliát tenni, ha hőszigetelő is szeretném a tetejét. Egyébként egy féltetőről van szó.

-carcass- Creative Commons License 7 órája 0 0 98054

Nálunk ez totál rendben volt kb 95-96-ig, amíg volt külön főiskola és egyetem. Előbbi a kivitelezésre, utóbbi a tervezésre volt kihegyezve (tapasztalat, mindkettőt elvégeztem), de aztán jöttek az összevonások, meg jött M. Bálint, akinél több kárt szerintem kevesen okoztak az oktatási rendszerben és lett bolognai módszer, meg külön bsc és msc képzés, a főiskolai karokon is nyomják a tervezést (ami nem rossz, de ha tervezési jogosultságot is kapnak, akkor nem értem mi értelme egyetemen tanulni, ha meg nem kapnak, akkor miért kell nekik emelt szinten tanulni).

Régen sokkal nehezebb volt tervezői jogosultságot kapni is, ma már ez is más. Van kollégám, aki nyelvvizsga hiányában nem kapta meg anno az oklevelét, tavaly ugye mindenkinek kiosztották, november óta pedig már teljes körű jogosultsága van, pedig egy perc tervezői gyakorlata nincs...

Szóval igen, hígul a rendszer tervezői oldalon is, ami szerintem nagyon nagy baj.

Előzmény: sr1 (98052)
sylvanus67 Creative Commons License 8 órája 0 0 98053

Szakember hiány van és valóban you tube-on tanulják meg a másnapi munkafolyamatot.

 

Nekem ezt a "nemzetiségi" kőműves mondta, amikor dolgozott nálam.

 

Őszinte volt.

Előzmény: Töck Jenő (98046)
sr1 Creative Commons License 19 órája 0 0 98052

Nemtom, Jenő és cascass is-is. 

Nálunk külön van kezelve a műépítészet és a műszaki egyetem, a műépítészek alig tanulnak valamennyi statikát, ez a francia iskola, a tiétek a német.

De a műépítész jön a koncepcióval, ő veszi fel a munkát, ő fizeti a szakágiakat. 

Csakhogy ez is felhígult, megjelent egy Y generácios  társaság, aki  a nettről veszi az ihletet, talán nem csiszolta eleget az  agyát ahhoz, hogy végigondoljon egy koncepciót és abba beágyazza a funkciókat.

Gyakran parazita elemeket tartalmaznak a terveik és ráerőltetik az elképzelésüket a szakágiakra, azok valahogy megoldják a problémákat, de néha elég nagy marhaság sűl ki belőle.

 

  

 

Előzmény: -carcass- (98047)
Csokis Creative Commons License 21 órája 0 0 98051

30 éve is láttam olyan kőműves mestert, aki a kóta vonalakat felcserélte a vasalási létrával, úgy szabta le az anyagot, és szerelte be a vasalást. Még ő volt megsértődve, amikor szóltam. (Vasbeton ellenlemez volt, kb. 1,5 méteres taljvíznyomás ellen.)

Előzmény: -carcass- (98047)
Töck Jenő Creative Commons License 21 órája 0 0 98050

A kivételen van a hangsúly.

Előzmény: -carcass- (98049)
-carcass- Creative Commons License 21 órája 0 0 98049

Azért ez nem feltétlenül igaz és most is vannak meglepő kivételek.

Előzmény: Töck Jenő (98048)
Töck Jenő Creative Commons License 21 órája 0 0 98048

"

mert a műleírásba úgysem fog senki egy betűt sem elolvasni..."

 

Már előtte se gyakran olvasták....

Előzmény: -carcass- (98047)
-carcass- Creative Commons License 22 órája 0 0 98047

Pár éve (2018 lehetett talán) egy kiviteli tervemnél azt mondták, hogy úgy csináljam, hogy pékek és szabók fogják "olvasni" és hogy mindent rakjak fel a tervlapra,mert a műleírásba úgysem fog senki egy betűt sem elolvasni...

Előzmény: Töck Jenő (98046)
Töck Jenő Creative Commons License 27 órája 0 0 98046

Most már az is lehet mögötte, hogy előző nap még cukrász vagy női szabó volt és nem is érti, hogy mit várnak tőle. Idáig süllyedt a magyar építőipar.

Előzmény: halaloszto (98045)
halaloszto Creative Commons License 28 órája 0 0 98045

volt ilyen régen is, de el tudom képzelni, hogy most gyakoribb.

 

nekem húzott karú lépcső volt, amit nem volt hajlandó terv szerint kizsaluzni. meg kellett említeni, hogy ha ő nem, akkor muszáj lesz mást keressek, meg el kellett magyarázni kőműves szaknyelven (bazdmeg, bazdmeg). Egy napot duzzogtak, de megcsinálták.

Előzmény: Töck Jenő (98044)
Töck Jenő Creative Commons License 29 órája 0 0 98044

"Úgy általában  azért mindenki a megrendelőnek van alárendelve, az adja a megbízást,   ő mondja meg a végső  szót."

 

Tegnap délután volt egy rádióműsor ebben a témában. Mindenki arról panaszkodott, hogy a kivitelezők hogy elszemtelenedtek. Az egyik betelefonáló arról panaszkodott, hogy a konyhájában diagonálban lerakva szerette volna. Kivitelező mondta, hogy neki az több munka, jó lesz az símán is és ha ragaszkodik a diagonálhoz akkor álljon a sarokba, nézze onnan. Kérdezte tőle a megbízó, hogy mi lesz ha mégis diagonálba szeretné? Akkor elmegy. Elküldték. Amíg lesz megbízó aki nem hajtja el addig nem fog javulni a helyzet. Jó esetben. Ugyan ez vonatkozik a terv nélküliségre, szerződés nélküliségre és a költségvetés nélküliségre is. A számláról ne is beszéljünk. Ha nincs számla és szerződés akkor a kivitelező azt csinál a megbízóval amit nem szégyell. Megfogni ezek nélkül nem lehet. Ezért gyűlölik a tervezőket.

Előzmény: Téli nap (98040)
Cs_ Creative Commons License 1 napja 0 0 98043

Darált betont érdemes megnézni, hátha van éppen a környéken. Ez a legolcsóbb erre a célra és tökéletesen megfelel.

Előzmény: nagy.a (98033)
halaloszto Creative Commons License 1 napja 0 0 98042

Ha szerinted a sóder is megfelel a felszivárgás ellen, akkor tényleg úgy érzem, hogy a tervező az asztal mögül az egyik szempontból legeslegszuperebb megoldást választja (kavics), és nem foglalkozik azzal, hogy feleslegesen túltolta, miközben még problémákat is okozott.

 

Nálam is sódert tömörítettek a garázs alá, senkit nem zavart. Hiszen jön rá a vízszigetelés, az a fő akadálya a víznek.

 

Vajk

Előzmény: Töck Jenő (98041)
Töck Jenő Creative Commons License 1 napja 0 0 98041

"tömör ahogy van. Rosszul látom?"

 

Egészen pontosan tömörítéstől nem lesz tömörebb. A felszivárgó víz ellen ugyan úgy megteszi a zúzottkő is és az még tömörebb lesz a kiszórt állapotnál ha tömörítik. Egyébként a sóderben se nagyon szivárog föl a víz, azért (is) alkalmazzák fagy ellen is. Valami nedvesség elleni szigetelés mindenképpen ajánlatos, akkor meg inkább sóder vagy zúzottkő mint mosott kavics.

Előzmény: halaloszto (98039)
Téli nap Creative Commons License 1 napja 0 0 98040

 

 

 " ...-.a tervező és a kivitelező ellenérdekű fél. "

 

 Már amikor. Van úgy hogy a tervező eleve  a kivitelező alkalmazottja, ha nem is az, de  a kivitelező által van megbízva. 

 

 

 Úgy általában  azért mindenki a megrendelőnek van alárendelve, az adja a megbízást,   ő mondja meg a végső  szót.

 

 Persze ezt  sokszor nehéz tudomásul venni, de hát így van.

 

 Főleg az építészek nyelik le ezt nehezen. Persze a művészi ambiciók, de hát az nem adatik meg mindenkinek.

 

 

 A másik járható út,  főleg építészek számára. Tessék tervezni, megépíttetni  és a piacon árulni a portékát.

 

 Ja hogy ehhez  sok,  nagyon sok pénz kell !

 

 A lakás azért alapvetően egy  használati portéka.  Méghozzá  tömegportéka !!

Előzmény: Töck Jenő (98038)
halaloszto Creative Commons License 1 napja 0 0 98039

Az építész védeni akar a felszivárgó víz ellen, ezért akar olyan követ, ami között luk van. 

 

Ha betonlemez jön rá, akkor a mosott kavicson nincs mit tömöríteni, tömör ahogy van. Rosszul látom?

Előzmény: Töck Jenő (98038)
Töck Jenő Creative Commons License 1 napja 0 0 98038

"építész szerint nem tartják be az előírásokat, spórolnak a munkával, "

Valószínűleg igaz.

 

Az építész és a kivitelező között már az elejétől fogva megy az adok-kapok. 

Itt jól látszik amit gyakran szoktam írni, a tervező és a kivitelező ellenérdekű fél. A többé-kevésbé normális eredményhez elengedhetetlen a kiviteli terv, rendes költségvetés (120-150 tétel) és a tervezői művezetés. A műszaki ellenőr SOHA, SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK  SEM LEHET a kivitelező által ajánlott személy. A terv nem semmire sem jó papírrongy. Az sajnálatos, ha egy tervező nem ért eléggé ahhoz amit csinál. Építészeknél gyakran előfordul, hogy az építőipar mindenféle ágába beleszólnak akkor is ha nem igazán értenek hozzá. Az építész az építész tervező és nem gépész, statikus vagy elektromos tervező. Én sem szóltam itt bele semmibe a statikán kívül, ha néha mégis, akkor mindíg jeleztem, hogy ki az aki illetékes.

 

Ezeket meg lehet szegni, de nem ajánlatos mint a jelen példa is mutatja. Ebben a kérdésben szerencséje volt a kérdezőnek és a többiben?

Előzmény: nagy.a (98037)
nagy.a Creative Commons License 1 napja 0 0 98037

Köszönöm mindenkinek, akkor ez a mosott kavics kiesett, mert selejtes munkát nem szeretnék kapni. A kertben nem tervezünk már semmit csinálni mostanában, és nincs kedvem évekig kerülgetni egy kupac követ hátha jó lesz egyszer valamire.

Az építész és a kivitelező között már az elejétől fogva megy az adok-kapok. Az építész szerint nem tartják be az előírásokat, spórolnak a munkával, a kivitelező szerint túl van minden bonyolítva, és még csak az elején tartunk.

Amit tudnának még megfelelő mennyiségben hozni az murva. Abból 12-20-as vagy 20-55-ös lenne. Ezek közül valamelyik megfelelő lenne, vagy inkább valami porosabb kellene, mert az jobban tömöríthető, vagy a talajpára miatt inkább olyan kellene, ami nem poros?

Töck Jenő Creative Commons License 1 napja 0 0 98036

A mosott kavics gyakorlatilag nem tömöríthető. Ennyit még egy építésznek is illene tudni.

Előzmény: nagy.a (98033)
JAMIE222 Creative Commons License 1 napja 0 0 98035

A mosott kavics gömbölyű, elcsúsznak a szemek egymáson, ezért nehezebb tömöríteni, a zúzottkő szögletes, egymásba kapaszkodnak a szemek.Az mondjuk jó nagy marhaság, hogy csak kamionnal hoznak ki, keresni kell másik céget a környéken.Eleve a kavics kupacban áll valahol, aztán arra pakolják, ami odaáll. Ha utánfutó, ha kamion. Lehet csak azért akarnak kamionozni, mert nekik csak az van, de mi van, ha te intézed a fuvarost?

Illetve, ha esetleg udvart is kell majd rendezni (kocsibehajtó-beálló-melléképület), oda még jó lehet a maradék kavics, már ha tudod tárolni.

Előzmény: nagy.a (98033)
sr1 Creative Commons License 1 napja 0 0 98034

nem lehet a mosott kavicsot, elcsúsznak egymáson.  

Lesz ott kézi beton öntés is, 8 köbméter zúzott bazalt homokkal vegyítve jó lesz oda, de jó az járda és térkő alapnak is.

 

Előzmény: nagy.a (98033)
nagy.a Creative Commons License 1 napja 0 0 98033

Segítséget kérnék tőletek, házfelújítás, bővítésben vagyunk nyakig benne. A kavicsfeltöltésnél tartanánk, csak vita van az építész és a kőművesek között, emiatt áll a munka. Az építész szerint 8/16-os mosott kavicsot kellene tömöríteni, amire jönne az első betonréteg. A kőművesek szerint azt nem lehet tömöríteni, és zúzott bazaltot kellene hozassak. Az utóbbi anyaggal egyrészt az a gondom, hogy majdnem dupla áron van a kavicshoz képest, a nagyobb gond viszont az, hogy a helyi tüzépen csak komplett kamionnyi mennyiséget lehet rendelni, ami 20m3. Nekünk 12m3 kellene, így vagy kifizetjük a 8m3-nyi anyagot de nem hozzák ki, vagy kihozzák, és kerülgethetjük a kertben. A környéken lévő lehetőségeket végigfutottam, de nem szállítanak ilyet, vagy ugyan úgy komplett kamion a minimális rendelés.

Tényleg nem lehet tömöríteni a 8/16-os mosott kavicsot, vagy egy kicsit munkaigényesebb lenne ezért inkább a kifogást keresi a kivitelező?

Wilbur2 Creative Commons License 2 napja 0 0 98032

(korábban én is szórakoztam alapozó + zománccal (Trinát). Most van itthon Alkyton, ezzel 2x lekentem egy zártszelvényt 2 éve minimális tisztítás után, eddig bírja.

A trinát alapozójára - vörös - barna zománncal mentem rá, 2 sor után is látom, hogy nem sikerült olyan szépre a "mű".

Idén utcafronti kerítés jön + kapu (40x40, 20x40) szerintem ahol rozsdás ott minimálisan megcsiszolom és megy rá 2 sor alkyton.

Ezt a kerítést kb 6 éve festettem valamilyen alapozó + fedőfesték kombóval, nem nagyon rozsdált át, inkább csak az UV eszi a festéket, és azért fogom csak lekenni, mert a léceket leszedem a festéshez.)

Előzmény: mx999 (98030)
sylvanus67 Creative Commons License 2 napja 0 0 98031

Dehogy szűnt meg ...

Előzmény: Vernichter (98023)
mx999 Creative Commons License 2 napja 0 0 98030

Üdv

 

Zártszelvényeket festenék, amik kültérre mennének kerítésnek, kérdésem hogy milyen korróziógátló alapozót érdemes használni?

 

Budaprimer, Supralux KORALKYD, Trinát korróziógátló stb..

 

 

Budaprimer a legdrágább ezek közül ez jobb mint a többi?

 

Töck Jenő Creative Commons License 2 napja 0 1 98029

Be kell menni a helyi építési hatósághoz és meg kell kérdezni. A helyi építési hatóságnak joga van szigorítani (csak szigorítani) az országos előírásokon. Vagy el kell menni egy helyi építészhez.

Előzmény: Cséé1 (98028)
Cséé1 Creative Commons License 2 napja 0 0 98028

Köszönöm a semmitmondó választ. 

Remélem jön majd valaki értelmes is azért. 

 

A korával kapcsolatos infó azért volt lényeges, mert tudtommal külön jogszabály van az ilyen jellegű épületek esetében. 

Előzmény: Vernichter (98023)
Töck Jenő Creative Commons License 2 napja 0 0 98027

Miért, a kérdező lehetőségeihez passzol a válasz.

Előzmény: Vernichter (98026)
Vernichter Creative Commons License 2 napja 0 0 98026

 Felettébb érdekes a 21 . században.

Előzmény: sr1 (98024)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!