Egy kvarc szerkezetben is vannak kenések. Sőt, emiatt elvileg időnként ezt is illene szervizelni - de a gyakorlatban ez nem szokott megtörténni, addig szokás használni egy ilyen werket, míg ki nem pusztul. A kvarc-szerkezetekben a nagyon kis specifikus terhelés (nincsenek nyomatékok) miatt eltérő és nagyon vékony olajokat használnak - ahol használnak, ezek működő szerkezetben nem szoktak besűrűsödni, inkább kiszáradnak, de egy jól kövezett szerkezet érdemi kopás nélkül elmegy ilyenkor is évtizedeket még - ám ha mozdulatlanul áll a fiókban, bizony beállhat. A dátumszerkezetekben lévő műanyag nyomóelemek, ha peches helyen állnak meg, elfáradnak, bekakadhatnak, stb...
Semmilyen törvény-szükségszerűség sincs abban, hogy egy kapszulában teljesen tiszta környezetben eltett-tárolt kvarc-szerkezet akár 1-2 évtizeddel később is ne legyen működőképes - de bizony megesik...
Az elemet meg elvileg tényleg nem jó tapogatni - de az az igazság, hogy ennek inkább csak elvi jelentősége van. A fényképezőgépeknél is szerepelhetett ez a leírásban - de nagyjából 100%-ig biztos vagyok benne, hogy soha sehol nem történt olyan meghibásodás, ami arra lett volna visszavezethető, hogy valaki csupasz kézzel megfogta behelyezés előtt az elemet... Óránál sem találkoztam ilyen problémával. Vannak persze "nem tapogatandó" pontok, a hidakat azért nem jó megérinteni, mert egy ott maradt zsíros ujjlenyomat ugyan hibát nem fog okozni - de egy idő után eltávolíthatatlanul nyomot hagy a felületkezelésen. Egyetlen egy olyan terület van, ahol tényleg nagyon kerülendő, hogy ujjnyomot hagyjuk - a rugók. Egy hajtórugót feltekeréskor egy izzadtabb, tehát kissé savas ujjlenyomatot ott hagyva megfogni - bizony azon a ponton némi idővel később nem is elhanyagolható (azért messze nem is 100%, inkább mondjuk 10-20%) valószínűséggel rugótöréshez vezethet.
Az ilyen földről felvevős-fogdosós húzásokkal pont az a gond, amit te is végül is kifogásolsz - még ha jó eséllyel nem is fog problémát okozni ez soha, akkor is sérti az adott órát-szerkezetet becsben tartó, azért ennél finomabb elbánást váró ügyfél érzékenységét. Fel kell venni az elemet, aztán teátrálisan megtörölgetni, és utána műanyag csipesszel tenni helyre - még akkor is, ha ez technikailag valójában nem is szükséges. Egyszerűen mert így illendő. És mert jogosan feltételezhetjük azt is fel, hogy ha még az ügyfél jelenlétében sem törődnek az ilyesmivel - akkor a háta mögött még trehányabb dolgok is történhetnek...
- Csak beáll a a fiókban idővel ... ez alatt mit értsek?
Tömítések: vajon hol tudnám megismerni, hogy ebbe a modellbe milyen "karikák" kellenek?
Elem: számomra már az megdöbbentő volt, hogy az elemet megfogta kézzel. Annak idején sokat foglalkoztam fényképezőgépekkel, a japán gépek kézikönyvében mindig benne volt, hogy lehetőleg ne érjünk csupasz kézzel az elemhez, mert a bőrünkön rengeteg olyan dolog van, ami árthat a megbízhatóságnak: zsírok, savak, porszemek, részekcskék a bőrből. Én ezt mindig nagyon komolyan vettem, és nem tudom, hogy mi a sztenderd az órás világban, de ezek hasonlóan finom szerkezetek, mint a fényképezőgépek elektronikái. Az meg, hogy a földről vette fel, olyan sokkoló volt számomra, hogy még egy kiadós amnézia után is borzadok tőle.
"A mai svájci kínálatból szerintem semmi sincs, ami "megérné az árát", ennél feljebb és lejjebb sem, viszont ízlésről meg ugye vitát nem nyitunk, ha ez tetszik, hát ez tetszik..."
Ez így igaz.
De bármilyen bevallottan logikátlan lépés lenne a részemről, ha lenne 10 millióm órára rendelnék egy zöld Streamlinert MOSER-éktól.
Ahogy bosijani is mondotta volt, ezekben szabvány "karika" tömítések vannak, méretsorokban kaphatók, pótolható.
Az elemcsere esetében nyilván nem elegáns az elemet felkapni és rögtön betenni (bár valójában ha csak az ujjaival "letörölte" az illető - akkor sem valószínű, hogy bármi bekerülhetett volna a szerkezetbe) - de nem igazán tartom valószínűnek, hogy ennek köze lenne a történtekhez. A "tisztítást" is nehéz hova tenni, nem szokás ezeket a werkeket úgymond szervizelni, most sem hiszem, hogy erre sor került volna, inkább csak olyan "letörölgetéses" tisztításra mernék gondolni - legvalószínűbb egy ilyen esés után, hogy az elem felső leszorító érintkezője mozdulhatott el (főleg, ha nem húzták jól rá a csavart elemcsere után) az eséstől.
Ez egy alapvetően megbízható és tartós szerkezet, örök életre azért nem érdemes számítani - és meglehet, tartalékot sem érdemes venni (csak beáll a fiókban idővel), ha gond lesz vele, akkor kell keresni új, kapszulás, "friss" szerkezetet hozzá - ha éppen már típus-azonos nincs, akkor sincs baj, lesz majd kompatibilis másik ETA, amivel kicserélhető.
Nagyon szépen köszönöm, ez jó hír, lehet, hogy kellene egyet tartalékolnom. Szerencsére most nem volt rá szükség. Vajon tömítéseket lehet ehhez az órához venni?
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, hogy törődtél a kérdésemmel. A szerkezet ETA955.112, és szerencsére nem volt szükség cserére, elég volt egy tisztítás. Anno nagyon meglepődtem, amikor első elemcserére az Astoriához mentem, akik elvileg márkaszerviz és és a svájciak ellenőrzik őket (lehet, akkor még nem volt így), de azonnalra vállalták, és az ember leejtette az új elemet a koszos padlóra, kézzel felvette, betette az órába, anélkül, hogy megtisztította volna. Köpni-nyelni nem tudtam, nem is szóltam érte, mert féltettem az órát. Lehet, hogy akkor került bele idegen tárgy, valami nagyon apró, ami most elakasztotta az órát. Gondolom - remélem - ma már nem így mennek a dolgok az Astoriánál.
Engem nem zavar ha valaki bírálja az általam kinézett órát, vitatkoni nem de beszélgetni lehet ízlésről. Nekem a szíj ami nem 100%ban tetszik, a kék varrás konkrétan, leginkább fém szíjjal tetetszene valójában.
Lehet amugy valakinek kicsit sok ez a forgathatóság. De én most a kvarcok után pont a mechanikát keresném. Mindenképpen, nyitott hátlapos órát szeretnék, ha már a mechanika miatt tetszett meg az óravilág ezen része. A klasszik búvár dizájn nem igazán izgat sajnos.
És ebben van még egy "extra" dolog a forgathatóság. Ami valakinek talán sok, de nekem tetszik. Csak az 5 baros vízállóság zavar kicsit.
A másik kiszemeltem az Alpina Startimer Pilot volt, az egész óra tetszik, és hozza azt a pluszt, hogy a hátlapja felnyítható. Ami nekem nagyon tetszik mert ugyan kvázi felesleges, de be hoz még egy kis érdekes dolgot az órába. Valahogy összehozza a régi zsebórát, a pilota órakkal.
Ezt azért vetettem jelenleg el, mert nem korona védős, olyan sérűlékenynek néznek, ki az Alpina koronái.
Valamelyik óra tudta még ezt a nyitható hátlapot, de most nem tudom melyik.
A szerkezettel kapcsolatos észrevételeket, köszönöm. Ahhoz (sem) sajnos egyátalán nem értek. De akkor elvileg egy közepes, de szervizelhető szerkezet van benne.
Köszönöm, pontosan erről az óráról és erről a szerkezetről van szó. Újkori árán (fizetéseinkhez képest) nem volt olcsó, de nem is az anyagi értéke miatt volt fontos, hogy működjön, hanem mert nagyszerű művész testvéremtől kaptam, és fontos számomra minden, ami hozzá kapcsolódik. (Juhász Gábor jazz gitár, zenész, zeneszerző és tanár) Az óra szerencsémre már működik, nem volt szükség nagyobb javításra, vagy szerkezet cserére.
Köszönöm szépen neked és mindenki másnak, aki válaszolt. Időközben a feleségem unszolására elvittem ismerős óráshoz, aki kitisztította, és azóta az óra hibátlanul működik.
Ez valami ETA. A pontos típusszám nem látszik, az kellene - aztán rákeresni. Ha régebbi is esetleg, és már nem létező szerkezet - az sem szokott ETA vonalon gond lenni, mert mindig van utódja, ami "kompatibilis" vele, minden ugyanott van, ugyanakkora, a számlap-mutatók áttehetők.
Még lehet, hogy kis piszkálást is megérne, mert ezek tényleg aránylag robusztusak, egy leesést ki szoktak bírni.
Alapvetően korrekt óra. Sellita SW500 (ETA 7750) szerkezet, szakmai szemmel semmi izgalmas, de legalább elterjedt, gyakori, szervizelése, alkatrész-ellátása megoldható. A minőség rendben szokott lenni.
Értékről inkább nem nyilatkoznék. A mai svájci kínálatból szerintem semmi sincs, ami "megérné az árát", ennél feljebb és lejjebb sem, viszont ízlésről meg ugye vitát nem nyitunk, ha ez tetszik, hát ez tetszik...
Sajnos a Doxa ma már nincs olyan komoly márka, hogy ezen azonosító alapján tudni lehetne, mi is ez tulajdonképpen.. Mikori ez az óra, mennyi idős?
Bele kellene kukkantani, megnézni a szerkezetet. Nagyon jó eséllyel legjobb esetben valami ETA/Ronda, de lehet, hogy valami Miyota vagy még egyszerűbbecske kvarc szerkezet van benne. Lehet, hogy nincs is komoly baja (igazándiból ennyit ki kellene bírnia), az is persze, hogy mégis megpusztult - akkor szinte 100%, hogy lehet hozzá új szerkezetet venni.
Szóval elvi síkon bizonyosan menthető, a gyakorlatban az a gond, hogy elemcserés mekkmesterek már ezt sem tudják manapság sajnos megoldani, komoly órás meg nem vállal ilyen órát-szerkezetet... De járjuk kicsit körül próbáld meg lepattintani a számlapot, lefotózni a szerkezetet, aztán meglátjuk.
Sziasztok, szeretett és nagyra becsült testvéremtől kaptam anno egy Doxa 20010 analóg kvarc karórát. Sajnos az óra most kb. 20 centimétert esett fa burkolatra, és megállt. Vajon van-e esélyem javításra, és ha igen, kihez forduljak?
Sziasztok, jó ideje hobbystaként követem az órák világát.
Kb 2 éve határoztam el, hogy veszek egy "komolyabb" órát magamnak, ha lesz olyan ami valóban megtetszik és az árban elerhető lesz számomra. Szóval nem kapkodom el.
A Hamilton tipusáról mi a vélemenyetek?
Milyen minőséget képvisel?
Tisztában vagyok vele, hogy ez még nem a befektetési kategoria, de ár-érték arányban mi a véleményetek?