Az enyémben ETA Peseux 7001 szerkezet van, ahogy olvastam ennél már tényleg csak a napóra egyszerűbb szerkezet, így bízom benne, hogy nem lesz vele semmi gond.
Mondjuk pont most volt 1 éves, mert tavaly februárban vettem, eddig nincs vele semmi gond, de igazából nem nagyon méregettem semmit, úgy "szemre" megfelel a járásidő és a pontosság is, de rá fogok alaposabban nézni.
Nekem amúgy pont tetszett, hogy nem automata, hanem egy egyszerű, hagyományos werk.
Erre már régebben szerettem volna reagálni, de voltak történések a saját Stowámmal. Remélem elfér itt, és nem zilálja szét a forgalmas svájci topikot ;-)
Szóval vettem egy Stowa Marine Classic 40 Arabic órát, kézihúzós kivitelben "top grade" szerkezettel, dátumkijelzés nélkül. Elég sokat nézelődtem-keresgéltem, mert nagyon sok óránál kényszeresen próbálnak előállni legalább egy dátummal, de én az egyszerűséget jobban kedvelem, ahol nem bomlik meg a számplap szimmetriája, nem kell semmi sallang. Szóval lett egy órám, Sellita SW210-1 szerkezettel, örömbódogság. Elég pontos volt volt sokáig, több mint egy évig. Aztán elkezdett értékelhetetlen járásáreltéréseket produkálni, ezért kapott egy szervizt. Természetesen a gari lejárta után méltóztatott neki belekezdeni a hisztibe, valószínüleg elég kevés olyan elmeroggyant van mint én, aki kézihúzós órát szeretne minden extra nélkül, ezért ez a példány valószínűleg egy kicsit sokat állt a polcon eladás előtt, majdnem egy szerviznyi időt.
Szerviz megvolt, ekkor gondoltam, hogy Mechanikus olvtárs hatására elkezdem feljegyezni a járáseltéréseket. Aki év(tized)ek óta követi a topikot, annak ismerősek ez említett topiktárs mérései, gondoltam, hogy akkor majd én is. Elkezdtem jegyezgetni a dolgokat, de a szerviz után két hónapra eltört a felhúzótengely. Esküszöm nem én vagyok a fakezű, van vagy 20-30 kézihúzós órám, tudom, hogy nem kell letépni a koronát felhúzáskor. Visszavittem, természetesen nem garis, kiesett egy hét a feljegyzésekből, segond. Az óra elég jól teljesített, egyszer lett +7 mp, addig a COSC -4/+6 tűrésen belül maradt, de még így is belefér a speckóba, mert ott a járáseltérések átlagát nézik.
Hét hónap lement eseménytelenül, erre megint felhúzótengely-törés és csere. No, itt már APT topiktárs segítségét kértem, és úgy látszik, hogy révbe ér a történet, mert felfedezett egy hangyafülnyi hibát, ami miatt nem jól állt a felhúzótengely, és hosszas behatásra megadta magát.
A hét hónap eredménye a Sellita SW210-1-re: A járáseltérések átlaga 3,899 másodperc, szórás 1,104. Részemről itt a mérést befejeztem, már simán csak örülök, hogy megint jó az óra :-)
Ez nem egy olcsó vagy vacak óra, szép-jó állapotban milliós érték.
Mechanikus óra, tehát 5-8 évente akkor is kötelező volna leszervizelni, karban tartani, ha egyébként nincs vele semmi baj - és ha használni is akarod, akkor nyilván muszáj is lenne foglalkozni vele.
Ha nem akarod se használni, sem eladni, sem költeni most rá - akkor persze elteheted a fiókba, de bármiféle probléma vele valószínűleg jóval nagyobb mértékben csökkenti az értékét - mint amibe amúgy egy szervizelés kerülne. Persze jó kérdés, mit jelent a "rosszalkodás", mert, ha az elhanyagoltság miatt súlyosabb gondok, komoly kopások, törések vannak a szerkezetben - akkor a nem, vagy csak nagyon drágán fellelhető pótalkatrészek miatt a javíttatása is igen húzós lehet végül. De, ha simán azért "rosszalkodik", mert évtizedek óta nem foglalkoztak vele, és mostanra elakad már a kosztól, kenetlenségtől a szerkezet - akkor azért talán nincs olyan nagy baj.
Nagyon köszönöm. Mivel nincs semmilyen érzelmi kötődés az órához, így semmiképp sem érné meg számomra ilyen költségekkel a javítás. Ezt nagyjából sejtettem is.
Mint a tanult kolléga már észrevételezte - ez egy ETA 562.001 vagy 101 szerkezet. Be le lehet szerezni, az új ára 50-60 euró (+ szállítás meg mindenféle), az Ebay ezt dobja fel rá:
Ezen azt látom, hogy egyben lévő, működőnek mondott szerkezeteket szállítással együtt kb: 15eFt-tól tudsz beszerezni, vedd úgy, hogy garancia nélkül (sőt, azt a gyári nagykereskedőktől újonnan vettnél is vedd úgy, mert olyan drága kis hazánkból visszaküldeni bármit..) - de nem szokott gond lenni velük. A Ronda helyettesítő olcsóbb, de én nem foglalkoznék vele - mert nem stimmelnek a mutató tengely-méretek, így új mutatókat is keresni kellene hozzá - a "felhúzó-állító" tengely sem azonos, de a menetes vége azonos átmérőjű, és ha gyárilag elég hosszút küldenek hozzá, akkor a korona átrakható, viszont, ha röviddel jön, akkor még a toldásával is foglalkozni kell...
Át kell szerelni mindent, számlapot, mutatókat - számolj úgy, hogy leges-legjobb esetben is 25-30 ezres költség lesz a végére belőle - ez alapján döntsd el az óra sorsát.
Köszi szépen a véleményt és a javaslatot. Gondolom az elemből kifolyt anyag is okozhatott jóvátehetetlen károkat. A fotón az még talán látszik hogy az elem alatt az EXC 2A felirat van. Az viszont nem látszik de nagyon nehezen el tudtam olvasni, hogy a tekercs felett a zöld műanyag részben két sorban ez áll:
562.001
562.101 és mindkét számsor előtt van egy-egy kör benne két mutató azaz mint egy óra számlap.
A hátlapon kívülről csak annyi van hogy 0,925 ami 925 finomságú ezüstöt jelenthet.
Látni kellene, milyen szerkezet van benne - szinte biztosan valami olcsó-egyszerű kvarc-szerkezet, és utána nézni, hogy az, vagy vele kompatibilis mennyiért szerezhető be, mert javítani aligha lehet/érdemes. Hátlapját levéve is kellene egy kép, amin a szerkezet típusjelzése is látszik.
J Römer kvarc óra. A mutatókat nem lehet állítani. A korona alaphelyzetben szabadon körbe forgatható és semmi nem történik. Abba a helyzetbe kihúzva a koronát ahol a mutatókat állítani lehetne nem lehet forgatni, meg se mozdul a korona és a mutatók sem. Ez a hiba javítható gazdaságosan?
Fontos ugye leszögezni, hogy a teljes naptár az nem öröknaptár, a hónapok hosszát ezek nem tudják, simán csak naponta léptetnek több gyűjtőt - ennyi.
A Seagull meg folyamatosan jön elő saját werkekkel, van innováció. Ugyanakkor nagy, de nem annyira nagy gyártó. Az ETA elvileg 5-6 millió szerkezetet gyárt egy évben, a Seagull pont fele annyit, 2.5-3 millió körül, és jóval kisebb számban, kb: 200 ezer körül hoz forgalomban órát saját neve alatt. Ezt, mint márkát kínaiként középkategóriásként próbálja felépíteni, nem kifejezetten olcsónak szánt órákat készít, de nem is drágák, bár minden évben kihoznak pár egyedi, kézműves és drága arany tourbillont és hasonlókat is.
Viszont a Seagull modellpalettája így is tarkább, mint az ETA esetében, sokféle szerkezetet készítenek, sok olyat is, amit nem árulnak közvetlenül "utcára", de sokféle órában mégis fellelhetők.
Hát, millió másra sem talál órást, aki vállalná... De ez már nem az adott óra/konstrukció hibája, a szakma ilyen irányba alakult át. Azért meg lehet oldani az ilyen problémákat - adott esetben tudomásul kell venni, hogy nem olcsón. Ez utóbbi nem szokott összejönni, és ha húsz esetből 19 azt mondja, hogy "ennyit már nekem nem ér meg" - akkor sajnos jön az az állapot, hogy arra a maradék egyre meg már nem lehet fenntartani gazdaságosan egy ügymenetet, és valóban két szék között a földre kerül az ügy.
Köszi. Az öröknaptáras irásod érdekes, azt gondoltam, ez bonyolultabb.
A tourbillonnal tisztában vagyok, anno a Robertbe szerelt kinai werk-röl szóló irásod is olvastam, jó régen.
Ezeket szereli Sokhoroff is a Poljotokba, ha jól tudom.
azért egy kérdésem lenne-bocs a kinázásért-
A Seagull nagy gyártó. Azonkivül, hogy látom a filléres dual time-okat, járástartalékkijelzöket, van innováció? Sejtésem szerint, jóval nagyobb mennyiségű termék jön onnan, mint a swatch teljes palettája.
Az ilyen típusú, sok körös teljes naptáros "komplikációk" nagyon látványosak - de technikailag valójában meglehetősen egyszerűek. Egy eleve dátumosra tervezett szerkezetben úgyis van egy dátumtovábbító kerék, ami jellemzően az órakerékről van kihajtva, kétszer akkora fogszámmal, így 24 óra alatt fordul egyet - és ezzel lehet továbbítani a szükséges dátumköröket. Persze így is módosítani-kiegészíteni kell az alap csapágylemezt, kellenek gyorskorrektor-karok, hiszen azok nélkül egy teljes dátum használhatatlan volna, de ezzel együtt ezek nem igazán nagy és összetett komplikációk - miközben "látványpékségnek" meg elsőrangúak, laikus szem számára rettentő bonyolultság látszatát tudják kelteni... :))
Amúgy például egy zsebórában így néz ki a szerkezetre egy külön modulként, egy plusz csapágylemezzel feltett "full-calendar" rész - összességében nem túl bonyolult:
Igazándiból a tourbillon sem akkora nagy mifene, kicsit túl is lőtt a kínai ipar ezekkel a célon, most már ők maguk is fogják vissza és próbálják igényesebb irányba tolni az ilyen szerkezetek gyártását - de ez a szellem szerintem már kibújt a palackból. A svájci óraipar számára itt eléggé fájdalmasan ütött vissza az, hogy meglehetősen gátlástalan parasztvakítást rendeztek ezen a területen, a 90-es évektől próbálták a tourbillonokat elképzelhetetlenül bonyolultan kivitelezhető, hihetetlen drága komplikációknak eladni, és amikor a Blancpain werkjének sima (de használható, jól működő) másolatával elkezdtek nyomulni a kínaiak, akkor az súlyos bizalmi törést jelentett, ami szerintem nem is múlt el többé.
Pláne, hogy karórán a tourbillon a látványos mivoltán túlmenően az egyik leghaszontalanabb komplikáció, minden gyakorlati tapasztalat alapján nem javítja, hanem rontja az óra pontosságát (soha nem nyert tourbillonos karóra kronométer-versenyt sem, egyszerűen nem ezek a tényleg pontos órák), megjegyzem, kicsit sem véletlen, hogy anno maga Breguet is csupán néhány ilyen zsebórát készített, és a tapasztalatok alapján nem erőltette tovább... Az ötlet zseniális volt, de a gyakorlatban a járat forgó platformra helyezése több bizonytalansági tényezőt hozott be, mint amennyit a helyzeti hiba elméleti kiküszöbölésével segíteni tudott volna.
Bicóban biztos nem. Alapban az aluváz-karbonváz, Shimano tourmey-Sram E-tap szett versenyezhet. 7m. körül vannak azok, amivel a wt.ben mennek, ennél nincs drágább. ÉS ezek nem vásárolható bicók, ugyanezt boltban 3-4m .ért kapod-azok kevésbé specik.
Az autó-és az óra azért már jobban passzol. a4-es golf, egy Tag Aquaracer- a Viper meg egy FP Journe, talán.
Az autókért nem rajongok. Az óráim jobban szeretem, mint az autómat. Nagyon ki van nyilva az olló mindkettönél.
Szóval, jobban bej9nne FP journe, mit a Viper, nem utolsósorban a fenntartás nehézségei miatt.
Én is elég aktívan bringáztam még 25 éve, azóta a nagy cégeket utolérték a kis cégek, már nem biztos, hogy megéri korlátlan pénzt belefeccölni egy drága biciklibe, mikor feleannyiért nevenincs modellek is kiszolgálnak. Engem a monti világa mozgatott meg, 01-02'-ben kezdtek el terjedni a tárcsafékek, azóta ilyennel megyek. Akkor mindenki kiröhögött, hogy nehéz, el sem bírták képzelni, mikor mondtam, hogy ez fog elterjedni az igénytelensége miatt (a 23 éves össztelós giant biciklimen magura matrta van, egyszer sem kellett javítani, csak fékpofát cseréletm rajta, meg tárcsát) Manapság ki használ V- féket? Még országúton is tárcsával mennek, így is lehet 6-7 kilós bicikliket csinálni, az mtb vonal meg szinte hihetetlen, hogy már bőven 10 kiló alatt vannak az össztelósok... - na, OFF vége
Szerintem az óragyártás is ide jutott, valószínűleg a név lesz az, ami lassan sokba fog kerülni. Itt szerintem nem lehet akkorát durrantani, mint pl. az autóiparban, nem lesz akkora (legalábbis bárhogyan mérhető) különbség, mint egy Dodge Viper, meg egy négyes golf között.