használt motorkerékpár vásárlása előtt vagyok. jelenleg nincs rajta műszaki tulaj elmondása alapján minden ok vele, mármint átnézés/javítás/gumicsere után meg fogja kapni a műszakit
az normális, hogy lejár a műszaki és 2évre rá vonja ki a hivatal? mivel ideiglenes, gondolom vissza lehet helyezni, vagy ez olyan, hogy átlag embernek esélytelen mert kell mindenféle papír a gyártótól?
Szia! Először is nagyon szépen köszönöm a segítséget! Igen, szerintem is az ellenállás kipurcanása okozta a hibát!
Kicseréltük az ellenállást is és a feszszabályzót is! Most működik rendesen viszont meglepett h leszabájozott váltófeszültséget kap az izzó! Ez így van jól?
A gond ott van most szerintem, hogy mivel a + és a - pólus föl volt cserélve a feszszabályozón, ezzel a feszszabályozó kifeküdt.
Szerintem, a CPI-hez AC-s CDI-kell. Tehát váltóáramú. Ebből következik, hogy fekete feszszabályozó kell bele. Írtad, hogy a teljesítmény ellenállás is rossz. Szerintem, innen indul ki az egész meghibásodás, ez nyírja ki a fesszabályozót, ami meg kivágja az izzót.
Az elenállás lekapcsolt lámpánál működik, vagyis a generátor felesleges áramát hő formájában használja el. Ha ez meghibásodik, akkor ha nincs felkapcsolva a világítás és úgy működik a motor, akkor a túláram kinyírja a fesszabályozót. Ha ezután a világítást felkapcsolod, akkor meg a rossz feszszabályozó kinyírja az izzót.
Az ellenállást mindenképpen ki kell cserélni, majd ezzel együtt a feszszbályozót is. Csak utána indítani el a gépet.
Nem találok rendesen olvasható kapcsolási rajzot a popcornhoz, emiatt nehezen olvasható, hogy ott miről milyen színek jönnek le. Azt neked kell kideríteni.
De a rajz szerint :
bal felül piros/fehér van
jobb felül zöld/piros
bal alul fehér
jobb alul fekete ezek jók!
Csak ilyen kapcsolási rajzot találtam: ezen olyan színek vannak a csatlakozókon, amit írsz.
Köszönöm szépen az infókat! az lehetséges h zöld csatlakozós fesszabájzó volt rajta és kicserélték fehérre és ezért nem működött rendesen? Ha most fehér van rajta ész a vezetékeket átlóban megcserélte a szaki akkor működnie kellene? amúgy a teljesítmény ellenállás is szakadt! Úgy hogy az is kell egy!
Nem mindegy milyen színű a feszültségszabályozód csatlakozója. A zöld színű csatlakozósnak a + és - bekötési pontjai és a másik 2 pólusa is fel van cserélve.
A fekete, vagy fehér csatlakozós feszszabályozóra vonatkozik az általam korábban küldött képen a lábkiosztás.
itt van egy videó a különböző színű feszszabályozók eltérő lábkiosztásáról.
A videón kapcsold be a feliratokat. Utána a beállítás gombbal kiválasztod az automatikus fordítás opciót. Ott pedig a legördülő menüben kiválasztod a magyar nyelvet. Így minden szöveget magyar feliratozással látsz.
A lábkiosztás csak a Suzuki Sepia 1 típuson volt teljesen eltérő ettől.
Köszönöm a tanácsokat mind kettőtöknek! Látom nagyon otthon vagytok ebben a dologban akkor kérnék még egy fesszabályzó láb illetve vezetékszín párosítást ha megoldható mert ugye a szaki akihez elvittem összecserélgette a csatlakozóban a vezetékeket ill. egy kapcsolási rajz is jó volna az egész mociról!
Még az is lehet, hogy az ellenállás ment tönkre, ami akkor lép működésbe, amikor nincs felkapcsolva a világítás, hogy elhasználja a megtermelt, de fölösleges áramot. Ha ez elromlik, akkor a feszültségszabályozó is tönkremehet, és amikor a világítást ráadod, már nem tudja szabályozni a feszültséget. Ezt az ellenállást is le kellene ellenőrizni, illetve cserélni.
A világítási rendszer soros ellenállása, vagy más néven fény ellenállás (előtét ellenállás, vagy terhelő ellenállás), elengedhetetlen alkatrész a CPI, Generic, Keeway és ATU 2 ütemű robogókhoz. Ez az alkatrész gondoskodik arról, hogy a világítási rendszer megfelelően működjön, és a megfelelő ellenállási értéket és elektromos teljesítményt biztosítsa.
Az ellenállás értéke 5,9 ohm, és a maximális elektromos teljesítménye 30 watt. Ez a kombináció garantálja a hatékony és megbízható működést, valamint megfelel a robogók világítási rendszerének követelményeinek.
Feszültségszabályozót kell cserélni. Az természetes, hogy a gyújtás ráadásakor a világítás nem működik. Az akkuról csak az irányjelző, a féklámpa és a duda működik.A világítás csak akkor működik, ha a motor jár, a generátor tekercse gerjeszt a világításhoz kb 80 V váltóáramú feszültséget, amit a feszültségszabályozó szabályoz le 12-14 voltra. Ez a szabályozás nem történik meg hibás feszültségszabályozó esetén, így a fordulatszámmal egyenes arányban nő a feszültség és felmegy 80V-ig is, ezért fényesedik az izzó és egy idő után már meg is adja magát. ezt már az izzók nem bírják. Ez a jelenség szokott még előfordulni akkor is, ha a feszültségszabályozó nincs rendesen letestelve, ugyanis a fölös feszültséget a testen keresztül hő formájában adja le (disszipálja el). Illetve a világítótekercs ha nincs letestelve, akkor is hasonló jelenség van (túlfut a generátorfeszültség még 80V fölé is és ezt a fesszabályozó nem tudja már kezelni). A feszültségszabályozó általában akkor szokott tönkre menni, amikor valaki akkumulátor nélkül használja a robogót. Ha lemerül az akku, nem fontos újat venni, mert a motort be lehet rúgni, de akkumulátornak (ha lemerült akkor is) mindenképpen kell lenni a motorban,mert van puffer szerepe is a feszültségszabályozó védelme érdekében. Akksi nélkül előbb utóbb tönkremegy a feszültségszabáyozó.
12V 35/35W-os izzók valók bele elől elméletileg.
A feszültségszabályzó az alternátorból érkező feszültséget váltja át egyenárammá (DC), 12V-os feszültséggé, és tartja azt egy bizonyos tartományon belül. Ez biztosítja az akkumulátor töltöttségét, valamint meggátolja az izzók kiégését. Ez az alkatrész extrém hőterhelésnek van kitéve, és gyakran megsérülhet. Ha a feszültségszabályzó hibás, az akkumulátor folyamatosan lemerülhet, bizonyos gyújtási rendszereken pedig a gyújtás nem működik, az izzók kiégnek vagy vibrálnak.
1800- 2000 Ft egy fesszabályozó, nem tétel, és jó ha van tartalékban a motorban.
Ha a világításod váltóáramú generátorról működik, akkor nincs fesszabályzó. A generátor teljesítményének megfelelő izzót kell betenni hogy jól működjön. Ahhoz tudni kell hogy mekkora a világító tekercs teljesítménye. Pl: ha 60W-os, akkor előre 55W-os izzó kell, hátulra 5W-os. Ha ennél kisebb teljesítményű izzót raksz bele, persze hogy kiégeti az izzót.
Üdv mindenkinek! Nem tudom h jó helyre írok e de megpróbálok itt segítséget kérni!
Vettem egy CPI Popcorn 2 ütemü robogó és ez a robogó folyton kicsapja az első lámpát! Persze vételkor nem ellenőriztem h világítanak e a lámpái! A lényeg, izzócsere megvolt szuper világít huzom a gázt növekszik a fényerő majd ismét kicsapja! Na itt kezdett hyanus lenni a dolog! Kiderítettem h váltó feszültség érkezik a lámpára és szabályzatlanúl! Elvittem egy szakihoz lehúzta a fesszabályozóról a csatlakozót majd kiszedegette belőlle a vezetékeket és más sorrendbe visszarakta őket! Müködött egy napig! Tehát nem jó most sem! Annyit még hozzátennék h ha a gyújtást ráadom nem világít sem az első sem a hátsó lampa ha felkapcsolom! Az összes többi világít irányjelző féklámpa! Valaki tud nekem segíteni! Lehetséges h valamikor fesszabályzó lett cserélve és nem belevalót tettek bele vagy ez hülyeség máshol keressem a hibát? Segítséget előre is köszönöm!
Azok 30 éve léteznek, de kismotoroknál egyáltalán nem jellemzőek. De a nagyoknál sem általánosak. A számtalan módszer létezik a tömítésre, meg hát... Közúton is megbízható nem nagyon létezik.