Aha. Itt lehet az eb elhantolva. Mertha mindég ugyanúgy fordíjjuk, irtó nagy ellentmondásba kavarodunk👉🏻18111, 18160.
Ugyanaz nem lehet Isten áldása, miközben ne is nézzük, de azért igyuk "gyógyszerkint", sőt Jézus még örömest' le is részegejt minket vele, de azért kismamáknak, kk. onokáidnak mégsem ajánlod. Totál ellentmondás...
Ismét összemosod azt, hogy egy közösséggel kapcsolatosan fogalmazol meg egy arra szerinted egy az egyben “jellemző” sommás kijelentést, bármiféle tételes bizonyítás nélkül (mert ez így csak vád!) és megfogalmazod ennek a közösségnek az általad idézett személyes beszélgetésed alapján egy konkrét tagjával kapcsolatosan ugyanazt a vádat, de csak arra a személyre nézve.
Ez a kettő ég és föld!!!
Mert a konkrét személlyel kapcsolatban hoztál fel egy konkrét érvet, egy megtörtént, valós eseményt, amely alapján lehet megítélést alkotni!
Akár ezt, akár azt. Akár azt, hogy ez az illető “agymosott”, akár azt, hogy lám, lám, ez a hívő már eljutott arra a szintre, amiről Pál ír az Ef. 5.19-20-ban:
”19.Beszélgetvén egymás között zsoltárokban és dícséretekben és lelki énekekben, énekelvén és dícséretet mondván szívetekben az Úrnak.20.Hálákat adván mindenkor mindenekért a mi Urunk Jézus Krisztusnak nevében az Istennek és Atyának.”
De a hsz-od végén mar Te is igyexel pontosítani a sommás kijelentésedet és már “csak” annyit írsz, hogy “Úgyhogy bizony bizony mondom néked, a tagok NAGY RÉSZE agymosott, habár korántsem mind.”
Ez is még túlzott általánosítás, és emiatt is vád, és a kellő alá nem támasztott volta miatt, szerintem legalábbis, de már lightosabb verziója az előbbinek. Főleg akkor, ha az általad idézett tesssó már annyira szellemi lett, ahogyan Pál ír erről elérendő célként az előbb idézett 2 versben.
Személyes megjegyzésem az, hogy valóban sok ember szereti engedni azt, hogy mások mondják meg Nekik, hogy mit gondoljanak, ahelyett, hogy maguk kutatnák a Biblia mondanivalóját.
Mind a HGy-ban, mind más felekezetekben tömegek hagyatkoznak arra, hogy a “tanítók úgyis jobban értik és tudják az igét, minek Nekem magamnak is elmélyednem abban, és átnézni egy-egy tanítást magamban és annak a biblikus voltát ellenőrizni!?”
Ha szerencséjük van, akkor igei alapú, valóban jó tanításokra hagyatkozva élik az életüket, de akkor is tény marad az számukra, hogy átengedték fontos dolgok kapcsán a döntést a tanítóiknak.
Holott nem ezt ajánlja a Zsidó levélben Pál, hanem azt, hogy felelősen figyelmezzük a tanítóinkra, azok élete végéig.
Lehet ezt agymosott állapotnak nevezni, de lehet túlzott bizalomnak is. Én ez utóbbira szavazok, de sajnos nincs messze az agymosott állapottól a belső kontroll nélküli tanítás hallgatás.
Én sem mondom senkinek azt itt másfél hónapja, hogy erről vagy arról írtam már én, vagy más hgy-s korábban, tessék kikutatni azokat az érdemi írásokat egy-egy itt újból felvetett témában, és ne várják már el, hogy ismét leírjuk, leírjam!
Így működnek ezek a topikok, mindig is így működtek.
Te jól csinálod. De van itt egy faszi, ő ilyenféle mondatokat fabrikál:
2115
1781👈
129 😁
1414
De neki még az is mondat, ha berak egy papbácsis videót, ahol a papbácsi ostorozza az evoluciót
“Ha valaki azt mondja, hogy egy közösségre en-bloc jellemző a bigott agymosottság, akkor
1. ezt nem köteles bizonyítani, mert ez nem vád.“
Igenis az egy megalapozottság nélküli “vád”, ha valaki szimplán csak kijelent ilyet, alátámasztás nélkül.
Érdemi bizonyítás híján ez egy szimpla “vád“ marad csupán, a tevékenysége pedig csupán vádaskodás marad. Érdemi bizonyítás után már nem vád lesz, hanem bizonyított tény.
Akkor miért írsz ide, hiszen itt mindenkinek joga van újból és újból felvetni témákat és el is várják azt, hogy arra ismét és ismét érkezzenek válaszok hgy-s, és nem hgy-s válaszok.
Épp ez a lényege ezeknek a topikoknak!
Mondok erre Neked egy konkrét témát.
Anno csinált itt valaki majdnem 20 éve egy külön topikot arról, hogy “Kell-e fizetni tizedet az újszövetségben?”
Írtunk abba egy ideig, mindenki leírta a véleményét, és aztán akkor és ott egyfajta nyugvópontra jutott ez a téma. Itt nemrég ismét felvetődött ez a téma, de mégsem az játszódott le, hogy a korábbi topikból csak simán bemásoltuk ide az akkori hozzászólásainkat, mondván, “Ó skacok, hát mi ezt korábban már átbeszéltük!”
Hanem új hozzászólások születtek itt ismét, 2025-ben.
Én sem mondom senkinek azt itt másfél hónapja, hogy erről vagy arról írtam már én, vagy más hgy-s korábban, tessék kikutatni azokat az érdemi írásokat egy-egy itt újból felvetett témában, és ne várják már el, hogy ismét leírjuk, leírjam!
Így működnek ezek a topikok, mindig is így működtek.
Ha Philipsz érdemi érvekkel, igei hivatkozásokkal bizonyítaná a piros betűs állítását a HGy tagjairól, és nézeteikről, és e bizonyításai után vonná le ezt a következtetést, akkor lenne igazad.
De várj csak.
Ha valaki azt mondja, hogy egy közösségre en-bloc jellemző a bigott agymosottság, akkor
1. ezt nem köteles bizonyítani, mert ez nem vád.
2. elvileg nem sért senkit, és egyik a közösséghez tartozó se kéne hogy úgy érezze,
személyes sértés érte, kivéve, ha úgy hangzik el az állítás: minden HGy-s hülye.
Én érvelni szoktam és bevált, emiatt fogadnak itt el sokan, ne mondj le tehát az érvelésről csak amiatt, mert korábban esetleg egy-egy témáról már volt szó.
Javaslom tehát Neked is ezt a módszert, akár az Ödönkének többek között Malakiással is kapcsolatos minapi írásom érdemi érvekkel alátámasztott hozzászólás megírásával kezdve…
Ha már nem tanítasz minket pl. az itt hiánypótló demonológia témaköréből!
Pedig ez emlékezetem szerint ez itt szinte teljesen szűz téma, nem emléxem e kapcsán írt olyan hozzászólásra, amelyik a biblia alapján ezt érdemben végig nézte volna, s úgy irt volna erről itt bárki is!
Se én, se más nem írt erről itt érdemben, legfeljebb részlegesen, ahogyan én is Neked a minap.