Keresés

Részletes keresés

cannonball Creative Commons License 45 perce 0 0 141844

Ó, bocsánat, benéztem a topikot...

Előzmény: cannonball (141843)
cannonball Creative Commons License 45 perce 0 0 141843

Eladó Budapesten egy Canon ef 15/2,8 Fisheye optika. Dobozában, puha tokjával, makulátlan állapotban. A napellenzőn a szigetelőszalag nem kopást takar, így masszívabban rögzül a kupak. A halszemek frontlencséje elég sérülékeny. Ez makulátlan még. Ára 120 EFt, gyári szám a képeken. Vázam már nincs a próbához, FF-en nagyon szerethető, és nyitva is borotvaéles.

 

érdeklődni mailben: carbiker42@gmail.com

 

beetee Creative Commons License 3 órája 0 0 141842

Én Pest felett is találtam egyetlen egy kis, fiatal példányt.

Szerintem a hosszú aszály betett neki, csak most kezd regenerálódni, és most indul. Ha nem lesz nagy hideg, a szokott helyeken lesz még belőle.

Előzmény: Alchemist_Anonymous (141837)
beetee Creative Commons License 3 órája 0 0 141841

Szárítva, őrölve, vagy darabolva teának szokták.

Mondjuk ad egy pofont bármilyen őrlőkészüléknek...

Előzmény: valero46 (141840)
valero46 Creative Commons License 4 órája 0 0 141840

Fogyasztja valaki a Pecsétviaszt? És milyen módon? 

Apexx Creative Commons License 5 órája 0 0 141839

Észak-Heves

Előzmény: Alchemist_Anonymous (141837)
Apexx Creative Commons License 5 órája 0 0 141838

Köszönöm!

Előzmény: Podaxis (141836)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 10 órája 0 0 141837

Megkérdezhetem a tájegységet, hol jött elő a rizike?

Előzmény: Apexx (141831)
Podaxis Creative Commons License 13 órája 0 1 141836

Inkább melaleucus, kevésbé bundás. A tönk is egyféle struktúrájúnak tűnik (nem duplex), nem látok külső bundás réteget.

Előzmény: Apexx (141833)
morc75 Creative Commons License 13 órája 0 0 141835

Sajnos, a Covid maradványaként eléggé gyenge lett a szaglásom...  :( Ha megérzem a retekszagot, akkor az valószínűleg rávezetett volna a helyes megoldásra.

Előzmény: homerx (141834)
homerx Creative Commons License 15 órája 0 0 141834

tipikus fakogomba. szaglaszd meg, szerintem eros retekszagot fogsz erezni.

 

Előzmény: morc75 (141828)
Apexx Creative Commons License 15 órája 0 1 141833

Számomra a nap csúcsa a sok egyéb gomba mellett mindenképpen ez volt. Nem tudtam eldönteni, hogy ez Phellodon niger vagy Phellodon melaleucus volna-e. Podaxis, esetleg tudsz benne segíteni?

 

Aviator01 Creative Commons License 15 órája 0 1 141832

Retekszagú fakógomba (Hebeloma sinapizans), ma én is találtam párat Vértesben.

Előzmény: morc75 (141828)
Apexx Creative Commons License 15 órája 0 0 141831

A fenyvesben van minden, még rizike is. A sárguló pereszkék és a fenyőpereszkék úgy állnak szemben egymással, mintha egy ütközetre készülnének. Nem kis csata lesz, mert mindkét oldalon igen nagy létszámú a hadsereg :-)

 

Apexx Creative Commons License 15 órája 0 1 141830

Fakógomba. Egyik fakógomba sem ehető.

Előzmény: morc75 (141828)
Apexx Creative Commons License 15 órája 0 0 141829

Hador tanácsát megfogadva, ma csiperkéztem (is).

 

morc75 Creative Commons License 16 órája 0 0 141828

Segítséget szeretnék kérni az alábbi faj meghatározásához: szégyenszemre nem ismerem, pedig tömegesen nőtt a Pilisben, boszorkánykörökben ritkás tölgyerdőben. Az üreges tönkön nagyon jellegzetes mintázat található. Előre is köszönöm!

Bencuc Creative Commons License 16 órája 0 0 141827

Elég jó minőségűek is. 

Előzmény: fornit1 (141823)
Bencuc Creative Commons License 16 órája 0 0 141826

Uhhh

Előzmény: badubadu (141824)
badubadu Creative Commons License 16 órája 0 0 141825

Sziasztok! Picit gombáztunk a hétvégén!

Előzmény: badubadu (141824)
badubadu Creative Commons License 16 órája 0 2 141824

Pi

fornit1 Creative Commons License 16 órája 0 1 141823

Megvolt az idei első gombászás. Rengeteg fenyőtinórút láttam ma, talán ennyit még sosem. Őzlábgomba is termett rendesen.

Titokban még reménykedtem egy kevés fenyőpereszkében és vöröses nyálkásgombában, de így is remek fogás volt

Bencuc Creative Commons License 19 órája 0 0 141822
Időjárás hétvége felé elég ígéretesnek mutatmozik. Csak eső nem sok lesz. Kíváncsi vagyok meddig húzza ki ez a burjánzás.
valero46 Creative Commons License 19 órája 0 1 141821

Én sem használom ragunak (mert tényleg nem jó az állaga), viszont vasárnap vendégségbe mentünk volna, de lemondták az utolsó pillanatban betegség miatt, úgyhogy kellett valami ebéd, amire nem készültem. Volt egy kis bacon, snidling a kertből, fokhagyma, és mivel, hegyekben állt az őzláb, abból tettem bele. Hagytam elpárologni egy kicsit a levét, felöntöttem tejszínnel, spagettire rá, és a 10 éves őzlábtönk porból is tettem bele. Nem volt panasz, sőt. 

Előzmény: 12Tél57z (141819)
homerx Creative Commons License 20 órája 0 0 141820

meggyozodesem, hogy nem lehet jo, de nyilvan nem szeretnem felulirni az izlesed.

Előzmény: 12Tél57z (141819)
12Tél57z Creative Commons License 20 órája 0 0 141819

Most próbáltam először...nekem nagyooooon bejött....
Persze, ahány ház annyi szokás, annyi ízlés.
Az íz telítettsége nálam minden eddigi gombaételt felülmúlt...Rozs+teljeskiőrlésű lisztből készített galuskával maga volt a tökéletesség.
Bár más kategória, de megkockáztatom nagyobb élményt adott mint a rántott őzláb...

Előzmény: homerx (141817)
homerx Creative Commons License 21 órája 0 1 141818

homerx Creative Commons License 21 órája 0 2 141817

ozlabat ragunak? akar papirzsepit is fozhetnel...

Előzmény: 12Tél57z (141808)
homerx Creative Commons License 22 órája 0 0 141816

jol porithato. es mivel igen nagy mennyisegben marad vissza a kalap utan, erdemes belole port csinalni. inkabb, mint tinorukbol.

Előzmény: 12Tél57z (141812)
Luridus Creative Commons License 25 órája 0 0 141815

Nem a kéttűs fenyők, hanem kizárólag a luc gyökérkapcsolt gombája a barna nyálkásgomba.
Ne tévesszen meg a fenyőtűk hossza, itt feketefenyők is vannak.

Előzmény: valero46 (141810)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 26 órája 0 1 141814

Ja, az érdesnyelű... az más. Arról persze nem kell lehúzni a kalapbőrt. Szintén érdemes a fiatal példányokat gyűjteni, idősek alja nagyon szivacsos és vékony a húsuk. Ha nem zavar, hogy fekete lesz a szárítmányod (meg a belőle készült étel is sötét), akkor jól szárítható. Főzéskor 20 perces limitet betartani. Elvileg ha elég gyorsan dobod forró vízbe a szeletelést követően azonnal, akkor nem sötétedik annyira meg, de nekem soha se sikerült olyan sebességgel szeletelni, hogy ne színeződjön.

Előzmény: 12Tél57z (141813)
12Tél57z Creative Commons License 26 órája 0 0 141813

Szemcsés vagy érdes nekem még nem igazán eltérő...
Jobban utána olvasva alighanem Ő lesz a nyerő...
http://www.miskolcigombasz.hu/fajlistank.php?action=showKind&langOrder=hu&caller=kindList&kindId=362

Előzmény: 12Tél57z (141807)
12Tél57z Creative Commons License 26 órája 0 0 141812

Kedvet kaptam hozzá :-)
Bár a száráról azt olvastam valahol, hogy nem igazán porítható......
Egy próbát megér.....

Előzmény: valero46 (141811)
valero46 Creative Commons License 27 órája 0 1 141811

Ínségesebb években, az őzláb tönkjét is leszárítottam, leőröltem, 10 éves gombaporra akadtam belőle itthon, hibátlan az illata, ételbe is használtam vasárnap. 

Előzmény: beetee (141804)
valero46 Creative Commons License 27 órája 0 0 141810

Mindkettő lehet, teljesen vegyes erdőben botlottam bele. Napokban megyek arrafelé, szétnézek majd azon a részen. 

Előzmény: Luridus (141801)
valero46 Creative Commons License 27 órája 0 0 141809

Köszi, könnyen lehet, Podaxis is erre tippelt.

Előzmény: Bencuc (141799)
12Tél57z Creative Commons License 27 órája 0 0 141808

Az őzlábak valóban rántva + ragunak elkészítve szerepeltek eddig az étlapon...

Előzmény: Alchemist_Anonymous (141806)
12Tél57z Creative Commons License 27 órája 0 0 141807

Köszönöm a gyors válaszokat...
A gombavizsgáló  a tönk eldobásán kívül a 20 perces határt is említette....
Szemcsés tönk, barna kalap, fehér zárt hús NEM nyálkás kalapfelület...valóban fenyő alatt

Előzmény: öreg_néne_b (141803)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 27 órája 0 0 141806

Lehet, hogy sok fenyőtinórut talált, az őzlábat meg már megette rántva :) ?  Kezdőként sok mindennel kísérletezik az ember, én is szárítottam fenyőtinórut. Egész érdekes ízt ad az ételnek, de tényleg macerás kicsit szárítani, főleg az öregebb, megpuhult példányokat. Kalapbőrt mindenképp lehúzni. Meg érdemes csak a fiatal, még kemény húsú példányokat gyűjteni.

Előzmény: beetee (141804)
12Tél57z Creative Commons License 27 órája 0 0 141805

Őzlábat szárítani, erre még nem gondoltam is gondoltam....

Előzmény: beetee (141804)
beetee Creative Commons License 27 órája 0 1 141804

Ilyenkor mindig elgondolkodom, hogy miért is...?

Van egy csomó jobb, és ilyen kérdéseket nem generáló gomba.

 

Most pl kaszálni lehet az őzlábat. 3 őzláb leszárítva, megőrölve semmivel sem rosszabb gombapor, mint egy fél kosár gyűrűs tuskó pl...

Előzmény: 12Tél57z (141802)
öreg_néne_b Creative Commons License 27 órája 0 0 141803

A szemcsésnyelű fenyőtinóru (szerintem erre gondoltál) nem 20 perces gomba, viszont nagyon vizenyős, elég rosszul szárad.

Előzmény: 12Tél57z (141802)
12Tél57z Creative Commons License 28 órája 0 0 141802

Azt kérdezném, hogy azok a gombák amelyek feltételesen fogyaszthatóak -- 20 perc főzés -- felhasználhatóak-e gombapor készítésére pl. szemcsésnyelű tinórú ???

Luridus Creative Commons License 28 órája 0 0 141801

Igen, lehetséges, ezt már Podaxis is a 141781 hozzászólásában feltette. Ezért fontos az élőhely ismerete, mert ez akkor valószínű, ha valero46 lomberdőben találta. Ha meg fenyőerdőben, lucfenyő közelében, akkor valószínűsíthető a barna nyálkásgomba.



Előzmény: Bencuc (141799)
Bencuc Creative Commons License 1 napja 0 0 141800

Ha jót akarsz és van rá lehetőséged, fenyvesben próbálkozzál először az őzlábgombászással. Én ma is szedtem, és a fenyvesben jobban átvészelték az özönvizet, mint a lomboserdőkben. Legalább is mifelénk. az újulat is határozottabb. Bát hétvégére lehet eltűnik ez a különbség. 

Előzmény: Jocoka_77 (141778)
Bencuc Creative Commons License 1 napja 0 1 141799

Nem akarom a kedélyeket borzolni, csak gondoltam ha beléjük futottam pont ma, akkor említést teszek róla: el bírnám képzelni ezeknek a rokonaként a kis gombát amit fotóztál. Persze ez csak tipp, de a sok nyálkát meg a színt tekintve ez pl. lehetett.
http://www.miskolcigombasz.hu/fajlistank.php?PPE_SID=&action=showKind&kindId=175&langOrder=hu&caller=bestmonth


Előzmény: valero46 (141726)
valero46 Creative Commons License 1 napja 0 0 141798

Lehetséges. Köszi.

Előzmény: Podaxis (141781)
Aviator01 Creative Commons License 1 napja 0 0 141797

... és igen, szedéskor jó szaga van, de ha kettévágod érezni az intenzív vegyszerszagot.

 

Előzmény: jelzo (141796)
jelzo Creative Commons License 1 napja 0 0 141796

Köszi. Levágtam a tönkjét és az enyém is sárgul. Érdekes, hogy a törésnél nem sárgul.

Előzmény: Aviator01 (141793)
burhinus1965 Creative Commons License 1 napja 0 0 141795

Szakkörös gyerekeim fotózták.Milyen gombák?  Köszönöm!

galasz01! Creative Commons License 1 napja 0 0 141794

Fókuszálni fókuszálni muszáj nekem fókuszálni

Előzmény: homerx (141792)
Aviator01 Creative Commons License 1 napja 0 0 141793

Nagyon hasonlót találtam múlt héten, szerintem Tintaszagú csiperke  (Agaricus moelleri). Csak a tönk legvége sárgul.

Előzmény: jelzo (141786)
homerx Creative Commons License 1 napja 0 0 141792

alaklulgat ez kollega. bar a lilat felismerem, etkezesre nem ajanlanam. a kovetkezok csak tavolrol remlenek, igyekezz meg a fokuszalassal :)

Előzmény: galasz01! (141788)
homerx Creative Commons License 1 napja 0 0 141791

ja, es ha nem vagy ismeroje, az izletes toket feltetlen nezesd meg.

Előzmény: never.jr (141789)
homerx Creative Commons License 1 napja 0 0 141790

inkabb ez utobbi. en viszont nem hagymaval csinalnam, mert az esetleg hajlamos lenne az avasodasra, hanem csak siman zsiradekon. utana fagyasztas, lehetoleg hermetikusan bezarva, mondjuk vakumozva. ha viszont mar ez utobbi all fent, akkor inkabb a ganyolas helyett, nyersen fagyasztanam olyan allagura elokeszitve, ahogy mar kesobb fel szeretnem hasznalni.

Előzmény: never.jr (141789)
never.jr Creative Commons License 1 napja 0 0 141789

Tisztelt Társaság!

Ízletes tőkegombát érdemes szárítani? Vagy inkább pirítsam meg kevés hagymával és fagyasszam le?

Köszi a tippeket!

galasz01! Creative Commons License 1 napja 0 2 141788

2020.10.19. Vhg.

nyúlfüligomba Creative Commons License 1 napja 0 1 141787

 

Buzogányok, dobverők

jelzo Creative Commons License 1 napja 0 0 141786

 Tiszteletem. Tegnap találtam akácos erdőben ezt a gombát. Valamilyen csiperkére gondolok, de a fajlisták közül nem tudtam beazonosítani. 

Husa szép fehér, illata gomba illatu, a kalap megkapargálás után sárgul, de tönkbe nem.

Milyen "csiperke" lehet? Köszönöm.

Aviator01 Creative Commons License 1 napja 0 0 141785

Ma délutáni egyórás bóklászás eredménye Budai hegyekben, buszmegálló 500m körzetében:

Előzmény: Jocoka_77 (141756)
amorf77 Creative Commons License 1 napja 0 1 141784

Vasarnapi kepek az Orsegbol... 

Alchemist_Anonymous Creative Commons License 1 napja 0 0 141783

Péntek és vasárnap, Gödöllői dombság: Réten szép ördögszekér laskagomba (életem első találata), mezei szegfű is van, elvileg csiperke is van de én csak tarlógombát találtam arra. Akácosokban tömegesen őzláb, fenyvesekben úgyszintén. Pénteken nagyon ázottak voltak, de vasárnap már jobb volt a helyzet. Amúgy ha kevés van, (ami őzlábnál azért ritka helyzet) és csak ázottat találsz, sütőben kissé meg lehet szikkasztani a panírozás előtt, inkább az a gond vele, hogy péppé áznak, és nehéz épen hazavinni, törik, mállik. Ha kifejezetten őzláb kell, én a Szépjuhászné helyett most inkább az Alföld északi szélén néznék körbe (M5 mentén) vagy ha ott valamiért nem jó, akkor a Gödöllői dombságban,  ilyenkor akácosban és fenyvesben (de tölgyesben is) lépni nem lehet tőlük.

 

Fenyvesekben megindult a szemcsésnyelű fenyőtinóru (épp a legszebb korban van, még kemény, fiatal), és a fenyőpereszke is.

 

Rizike nem akadt, és 2-3 másik gombász se talált, akiket kérdezgettem. Facebookon láttam szép rizike találatot olyan gombásznál, akinek elvileg a Pilis-VH a vadászterülete, szóval elvileg valahol lennie kell... A héten megpróbálom felkutatni.

Podaxis Creative Commons License 1 napja 0 0 141782

gyönyörűek, most irígykedem....

Előzmény: ZsuR (141779)
Podaxis Creative Commons License 1 napja 0 3 141781
Előzmény: valero46 (141736)
gombászok Creative Commons License 1 napja 0 0 141780

Ja-ja, régi szép idők!!!

Előzmény: valero46 (141750)
ZsuR Creative Commons License 1 napja 0 0 141779

Sok gomba... tele a kert veluk...

Jocoka_77 Creative Commons License 1 napja 0 0 141778

Rendben, tehát szivacs effektus. Okés, figyelek majd ezekre. Köszönöm mindenkinek az infókat.

Előzmény: öreg_néne_b (141777)
öreg_néne_b Creative Commons License 1 napja 0 0 141777

Gyorsabban is romlik az ázott gomba meg hőkezeléskor kiadja a magába szívott vizet. Jó is az, amikor a rántott gombából sütés közben folyik a víz...

 

Előzmény: Jocoka_77 (141776)
Jocoka_77 Creative Commons License 1 napja 0 0 141776

Egy hülye kérdés: A "megázás" miért probléma? Mint említettem vargányát és tinórut szedtem annak eső után se volt baja.

Őzlábnak a kalapja málékony lesz?vagy mint a szivacs megszívja magát azért probléma ?

 

Előzmény: beetee (141775)
beetee Creative Commons License 1 napja 0 1 141775

Végül is, azok is nyílnak még valamennyit szedés után..:)

Egyébként ezek Pest felett lettek fotózva.

Gödöllő környékén kis túlzással térdig lehet gázolni most az őzlábakban. Bár sok elázott a múltkori esőkben.

Akácos- vegyeserdős részeket és erdőszéleket érdemes vallatni.

Főleg a nyíltabb erdőrészeket.

Előzmény: Jocoka_77 (141773)
Jocoka_77 Creative Commons License 1 napja 0 0 141774

Azigen! Gondolom nem illik olyasmit kérdezni, hogy hol lett lőve ez a kép :)

Előzmény: beetee (141772)
Jocoka_77 Creative Commons License 1 napja 0 0 141773

Jahogy. Értem.

Hát ezek olyan 1.5x pingponglabda méretűek voltak csak.

Rendben, megjegyeztem ezeket.

 

Előzmény: beetee (141771)
beetee Creative Commons License 1 napja 0 1 141772

6 napja fotóztam ezeket:

https://img.index.hu/imgfrm/7/6/1/1/IMG_0016287611.jpg

ezek konyha-érettek

Előzmény: beetee (141771)
beetee Creative Commons License 1 napja 0 0 141771

Nem úgy értem.. Ha csak pingponglabdányi volt a ki nem nyílt kalap, akkor persze nem érdemes vele foglalkozni, de ha már olyan majd' 10 cm-es gömb, akkor a legjobb korban voltak.

Előzmény: Jocoka_77 (141770)
Jocoka_77 Creative Commons License 1 napja 0 0 141770

Köszi az infót. Nem gombáztam sokat életemben, leginkább 10-20 éves koromban haverokkal és akkor csak és kizárólag tinóru/vargányát :)

Most utóbbi évben jöttem lázba újból 2 vargánya/ tinóruzás után most először Őzlábgombát is szednék :) 
Úgyhogy nagyon hasznos volt ez a hozzászólásod számomra, mostmár ezt is tudom.

Nos a 4 bunkó  kb 20 cm magas lehetett szóval jó lett volna.

Tanulópénz szokták mondani.... És hát Őzláb volt, magasságából, formájából , pikkelyes szárából ítélve.

Előzmény: beetee (141768)
homerx Creative Commons License 1 napja 0 0 141769

pont azt szerettem volna irni, mnt amit beete kollega. sokan kifejezetten a meg nem kinyilt dobveronek nevezett verziot gyujtik. kivallo tolteni. a kinyiltak inkabb mar csak rantani jok.

Előzmény: Jocoka_77 (141767)
beetee Creative Commons License 1 napja 0 1 141768

Mi az, hogy nem nyílt ki?

Mekkora dobverő volt?

Egyrészt az sok szempontból jobb is.

Fiatalabb, frissebb,

valószínű nem ázott szét,

lehet tölteni is,

ha leszeded, és másnap akarod elkészíteni, akkor magától megnyílik. És kevésbé öregszik az állásban.

Előzmény: Jocoka_77 (141767)
Jocoka_77 Creative Commons License 1 napja 0 0 141767

Tegnap a 4dbot amit találtunk 1 kupacban (ami még nem nyílt ki) közvetlenül a sétálóút szélén volt. Csoda, hogy nem szedték fel, pedig ott aztán járkálnak emberek sokan (és nem hinném, hogy mindenki úgy gondolkozik mint én, hogy nem szedi le amíg nem nyílik ki). :) Fura.

Előzmény: öreg_néne_b (141766)
öreg_néne_b Creative Commons License 1 napja 0 0 141766

A déli részeken elég sok alkalmas hely van, ahol nem érnek egymásba a kirándulók, mint a Hűvösvölgyben. :)

Előzmény: Jocoka_77 (141765)
Jocoka_77 Creative Commons License 1 napja 0 0 141765

Világos, és logikus, csak ugye Budapesten eléggé korlátozottak a lehetőségek "nem látogatott" helyek tekintetében :) Viszont mivel pénteken volt egész napos eső így én ma mindenképpen sétálnék egy nagyot. Elvileg a héten nem nagyon esik az eső ahogy nézegettem, úgyhogy ma-holnap lenne jó szétnézni.

Előzmény: öreg_néne_b (141764)
öreg_néne_b Creative Commons License 1 napja 0 1 141764

Sűrűn látogatott helyekre nem érdemes hétfőn menni, hétvégén mindent felporszívóztak a kirándulók és ilyen hűvösben már nem elég egy nap, hogy újak nőjenek.

Előzmény: Jocoka_77 (141756)
Jocoka_77 Creative Commons License 1 napja 0 0 141763

Köszönöm a válaszokat!

 

Abban maradtunk párommal hogy megnézzük a délpesti részt ma (péterhalmi) de most fentebb + a mezős részeket is ha van, hétvégén meg elnézünk hűvösvölgybe ahhoz úgyis több idő kell. :)

Ha nem találunk legalább mozgunk kicsit.

 

 

Előzmény: nagypapi51 (141762)
nagypapi51 Creative Commons License 2 napja 0 0 141762

Jócskán van, cimborám pár napja volt a Szépjuhászné környékén, sok volt a nagy őzláb.

Előzmény: Jocoka_77 (141756)
valero46 Creative Commons License 2 napja 0 0 141761

Olyan helyre menj, ahol nem jár (szinte) senki! Egyébként le van tarolva minden , legalábbis az őzláb mindenképp. Vagy várj 1-2 napot!!

Előzmény: Jocoka_77 (141756)
valero46 Creative Commons License 2 napja 0 0 141760

Oké, semmi gond. 

Előzmény: homerx (141753)
Bencuc Creative Commons License 2 napja 0 0 141759

Az a baj, hogy ott, ahol az elmult pár napban esett ez a végetérni nem akaró eső, szétáztak. Jobb ha vársz 1-2 napot ha ilyen helyre mész. 

Előzmény: Jocoka_77 (141756)
Jocoka_77 Creative Commons License 2 napja 0 0 141758

Péterhalmi erdőben néztük tegnap, nem sok sikerrel(Pestszentlőrincen lakom). Találtunk 4db őzlábgombát 1 kupacban, még nem nyíltak ki, nem bántottuk. Azonfelül sok siker  nem volt sajna.

Előzmény: homerx (141757)
homerx Creative Commons License 2 napja 0 0 141757

ha messzebbrol akarsz elmenni a huvosvolgybe ozlabazni, akkor mar jobban jarsz, ha valahova del-pest kornyeken nezel szet. erdoben is lesz termeszetesen, de nem tomegesen, hanem boklaszol erte. egy mezon, alfoldi erdoben pedig belefuthatsz tomeges megjelenesbe is.

Előzmény: Jocoka_77 (141756)
Jocoka_77 Creative Commons License 2 napja 0 0 141756

Sziasztok!

 

Azt szeretném kérdezni, hogy a hűvösvölgy környéki erdőknél van esély őzlábgombázni szerintetek?

 

Köszi

BX-60-72 Creative Commons License 2 napja -1 2 141755

''Mi meg nem tudunk csodát tenni.''

 

Ezt nem is várja/várta tőled tőled senki. Viszont mindezt lehet a kérdezővel fele ennyire flegma és fellengzős stílusban is megtenni. Mindehhez pontosan ugyanannyi karaktert kellett volna leütnöd, tehát az ujjaid sem fáradtak volna el jobban. 

Előzmény: öreg_néne_b (141737)
homerx Creative Commons License 2 napja 0 0 141754

erdekes ez a rizike. idenre eltunt?

Előzmény: hal40 (141734)
homerx Creative Commons License 2 napja 0 1 141753

ok, elnezest kerek. csak annyiszor jonnek ilyen kepek, hogy borzaszto. ha meg csak mutogatja valaki, az hagyjan, de ha mar segitseget is ker az azonositasban...

Előzmény: valero46 (141738)
homerx Creative Commons License 2 napja 0 0 141752

en el is tettem a linket anno dacu, de nem hasznaltam meg a modszert, pedig szerintem tokeletes. annyi csak, hogy nekem nincs udvarom, ahol tomegesen tudnek aszalni.

Előzmény: gombászok (141747)
BX-60-72 Creative Commons License 2 napja 0 0 141751

Nekem az öszl.-ből készült savanya maximálisan hozta az élményt. Az állaga tökéletes marad. Amúgy nálam is pontosan az általad leírt fagyasztós problémakör kívánta SOS megoldás adta az ötlelet a kipróbálásra (és hogy már a családban mindenkinek a fülén jött ki addigra a különböző vargányából, rókagombából készült bármiféle élelmiszeripari termék) és hogy persze akkor esett be egy hatalmas adag öszl. egy budapesti lelőhelyről (most is rengeteg lehet ott).

Szóval szerintem bátran készíts savanyát belőle. Én a NP féle receptet használom, annyi különbséggel, hogy a gombát nem úgy blansírozom, hogy sok vízbe teszem, majd onnan kiszedem, és külön készítek felöntőlevet, hanem nagyon kevés vízzel lepárolom a feldarabolt gombát, és a saját levét is felhasználom a felöntőléhez. Az öszl. tapasztalaom szerint ilyenkor nagyon sok vizet ereszt. 

Valszeg fenyőperszkéből is jó (aki szedi ezt a gombát), lilatönkből biztosan, én abból szoktam még készíteni, szintén a fent leírt ok miatt.

Előzmény: Alchemist_Anonymous (141746)
valero46 Creative Commons License 2 napja 0 0 141750

Ja, hogy 2012-es, akkor nem szóltam. 

Előzmény: gombászok (141748)
valero46 Creative Commons License 2 napja 0 0 141749
Előzmény: gombászok (141748)
gombászok Creative Commons License 2 napja 0 1 141748
Előzmény: gombászok (141747)
gombászok Creative Commons License 2 napja 0 1 141747

Itt egy link, igaz 2012-es, de lehet, hogy van, akinek új: fonnyasztva fagyasztott tartósítás, helytakarékos és nagyon finom:

 

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=120631910&t=9019811

Alchemist_Anonymous Creative Commons License 2 napja 0 0 141746

Itt a "lefagyasztva" a probléma. Idén túlbecsültem a vargányafogyasztásunkat, meg nem bírtam már az ipari léptékű szárítással járó pempecselést, ezért túl korán megtelt a hűtőszekrény alulméretezett fagyasztója. Most itt az ősz, és már semmit nem bírok bepaszírozni, a vargánya meg nem fogy, mert mindig van valami más :) Ezért gondolkodom alternatívákon, szárítás, savanyítás, ilyesmi. Meg persze intenzív gombaosztási programot indítok a rokonságban, csak fagyasztva nem olyan egyszerű gombát ajándékozni...

Előzmény: KajaK_KaraK (141715)
Péter az aranyász Creative Commons License 2 napja 0 0 141745

Nekem nem volt bajom az ízével. Vegyes gombapörköltet fogok majd.

Előzmény: öreg_néne_b (141731)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!