Ma megjött a Skandix-tól a turbó olajvisszafolyócsö, ami így nézett ki húsz éve és rendesen mostanra minden autóban elrepedt (az enyémben is fémpasztával van javítva):
És így néz ki a most érkezett:
De hiába tünik olcsóbbnak a konstrukció, így is elkértek érte 115 eurót, és miután megrendeltem, felemelték 204-re. Szerencsére utólag nem módosították a rendelési árat. A schwedenteile.de-n is 206 euró egyébként. Szóval még jó, hogy lehet kapni. De tényleg. :-)
Egy olyan szépen és jól kiépített, lanovkával megközelíthető hegycsúcs, mint az osztrákoknál. Van lombkoronasétány, jóféle kilátó, kajálda, nagyon(!) jó játszótér... Meg sípálya is, persze. Bár nem tudom télen mi működik ezekből. Azt láttuk, hogy a kicsiknek van ilyen mozgójárda féle "felvonójuk" a síoktatáshoz. Szóval jó hely. Amit viszont sajnálni fogsz télen: a Dunajec "szorosa" mellett végig jól kiépített kerékpárút van, ami elég jól néz ki. Azt nem tudom, hogy télen takarítják-e. Mondjuk bicikli (pedelec is) kölcsönzők vannak, szóval még akár lehet is.
A tutaj sztem kimarad, hideg van, meg kicsik a kölkök. A Nedec-i várat mindenképpen megnézzük, vicces, h magyar végvár volt (az is). Zlotyit nem akarok váltani, remélem euro is yo nekik, ha belépő kell.
Északra megyünk, nem kell annyira sokat autózni, Pieninek a tájegység neve. A panzió a Dunajec folyó partján van, a szlovák oldalon, az ablak Lengyelországra néz (ahova gyaloghídon is át lehet menni). Ha nem lesz elég nagy hó, megyünk felfelé a Tátrába. :-)
Múlt szombaton még ilyen volt az A2-es autópálya, de nálunk alig esett hó, ahhoz képest, ami tőlünk északabbra és nyugatabbra esett. Arrafelé most érdemes a hegyekbe utazni.
Amúgy a hétvégén lehullott hó nagyobb része már nálunk is elolvadt (ez egy mai kép). Én amúgy Bridgestone Blizzak LM005-tel járok (a kép bal szélén), vagy azzal, amit a főnököm vesz (a képen jobbra). :o)
A szánkózódomb jó dolog. Idén még nem voltunk kint a szokásos helyünkön a gyerekekkel, de tavaly volt rá bőven lehetőség. Egy hónapig ki sem láttunk a hóból. De az év végén a hegyekben is jó. Merre utaztok?
Jut eszembe, 4 éve lakunk itt, s most tudták a kölkök először kipróbálni a szánkózó dombot. Tegnap, mert mára már elolvadt.. De megyünk évvégén a hegyekbe, ott csak több hó lesz.
A General Grabber AT3 se occsós gumi, amit a dömperre rakok (265/70R17). Cserébe fasza. :-) Egy ideig elmegy hátsó kerékben, persze ha csószik, akkor kövér gáz, h lezárjon a diffi.. Utána persze 4wd. :-)
Először bejelentettem a rendelésen belül hogy nem jó a termék. Aztán 2 napig semmi, utána ügyfélszolgálattal kapcsolatfelvétel, ismét elmondtam hogy a mi a probléma, bekértek pár infót, ma jönnek az új gyertyák. Kíváncsi leszek hogy vajon azokat elfogadja-e az autó. :D
A szombaton rámértem a gumikra, mert a jobb hátsó kicsit levegöhiányosnak tünt. Mindegyik 2,3-on állt, kivéve a jobb hátsót, amiben 0,7 bar volt. Mindegyiket felfújtam egy bentinkúton 2,4-re, majd rámértem a kézi nyomásmérömmel, ami így mindegyiken 2,35-öt mutatott. Tegnap megint rámértem a jobb hátsóra és még mindig 2,35 volt benne. Azt hiszem kénytelen leszek leszedetni, átnézni a gumit, lepucolni a felni peremét, majd szelepcsere után újra visszaszerelni. Nem szeretem az ilyen esetleges hibákat. :-(
Nem rég nálam is járt. A csomagban volt 4db izzítógyertya is (denso). 4-ből mind a 4 szar. Autodocról rendelve, most lehet küzdeni a garanciáztatással.
Amúgy a 900 Turbo 16 S-emet végül Rijswand, a topikalapító vette meg és csinálta meg majdnem tökéletesre. Aztán Lengyelországban talált új gazdára. :-)
A kisnyomású turbó, automataváltó kombo tényleg kellemes. A kabriómban is az van. De a Saab 99 Turbo egy másik világ másik kávéháza volt, a technika is még fémböl volt. A közvetlen utódja a Saab 900 Turbo 16 S volt (olyanom is volt) és csak ezek után jöttek az Aerók.
Nekem, ha sportos autóról beszélünk, akkor a pörgős szívómotor jön be inkább. Volt anno turbós Micu Eclipse-m, 3000-ig semmi, majd onnan rakéta, de az is csak 6000-ig, akkor inkább pörögjön az égbe, s húzzon egyre jobban. :-) Kényelmes, elegáns autónál, mint a Saab, pont a kisnyomású turbo, auotmata váltó kombi volt a nyerő, ahol már alul is nagyon jól tol, nem kell kapcsolgatni, felül meg mindegy, mert úgyse forgattam ki, mert nem a stílusa.
Ebben a fordulat nem számított annyira, csak annyiban, hogy ha lepörögte magát és el kellett váltani, akkor a váltás stílusán múlt, hogy mennyi fordulat maradt a turbón. Nekem a megkerülöszelep is fixen zárva volt, ezért gyorsításkor csak a turbónyomásméröt kellett figyelni és fülelni, mikor kezd kopogni. Mivel nagy volt a turbó, így a tehetelensége is nagy volt. Legjobbat emelkedön lökött, mivel nem pörögte le magát túl gyorsan a motor, de a turbónyomás szépen felépült. Így aztán egyszer sikerült is elégetnem egy szelep oldalát az érdi emelkedön. Szerencse, hogy onnan egyszerü volt begurulni Laci bácsihoz.
Ma remek idő volt egy szezonzáró körre a Wörthersee körül. A túra értékéből semmit nem vont le a lökhárító karcossága. :-) Még egy olajcsere, aztán tavaszig csak a mélygarázsban fog körözni.
Am´gy nem a rövid télben bízom. Söt határozottan azt képzelem, hogy megint sok havunk lesz itt Klagenfurtban. Tavaly is sok volt. De hát ilyenkor lehet olcsóbban megvenni egy kabriót.
Ma kijelenti a srác, holnap elhozom. Bécsböl Klagenfurtba átsurranok a rajta lévö nyárigumikon, amíg még Pack-nál nem havazik. Aztán megy le a mélygarázsba tavaszig. A télen elmolyolok vele, aztán majd Érden befejezzük, amit a télen elkezdtem (tönkretettem). :-)
Minden osztrák szabálymagyarázat netes forrása, az osterreich.gv.at szó szerint ezt írja:
Ein Reifen gilt nur dann als Winterreifen, wenn er die Aufschrift "M+S", "M.S." oder "M&S" trägt oder mit einem zusätzlichen Schneeflockenzeichen oder ausschließlich mit einem Schneeflockenzeichen gekennzeichnet ist. Ganzjahresreifen dürfen daher nur dann als Winterreifen verwendet werden, wenn sie eine solche Kennzeichnung haben. Ein Spezialreifen gilt nur dann als Winterreifen, wenn er die Aufschrift "ET", "ML" oder "MPT" trägt.
Tehát M+S, M.S. vagy M&S jelölés és/vagy hópihe kell. Hármas hegycsúcs nincs előírva. A négyévszakos gumikat külön megemlíti, hogy azokra is ugyanez az előírás érvényes. A kőlénleges abroncsoknóal pedig az ET, ML, MPT jelélóeseket fogadjóak el.
A labancok elfogadják a négyévszakost, mert rajta van az M+S, amit kér náluk a jogszabály náluk. De többnyire a "3 havas hegycsúcs" is megvan rajtuk, amit néha jogtalanul követelne meg a kötekedős rendőr.
Nekem a GoodYear Vector 4Seasons volt a gyári, és pont az volt a meglepő számomra, hogy milyen jól viselkedett nyáron. A reggeli lefagyásokat és sónyálkát kezelte érezhetően rosszabbul mint egy jó téli, de bőven biztonságosan használható volt.
4-5 teles kiképzést kaptam ebből anno: futózott diagonál gumik hátsókerék hajtású könnyű seggű Ladákon, Főtaxi u. 11. És nyomni kellett a gázt, ha zsetont is akartál...:-(
Lehet hogy így van. Csak sajnos nem tudtam kipróbálni, mert amikor megvettem a 4évszakos Bridgestone-okat a Fiestára, akkor 2 télen kersztül, amíg megvolt, nem volt hó! Semennyi! Nyáron, meg hidegben amúgy tökéletes volt, sodrósan kanyarodva is.
Mondok jobbat, idén lesz a pickup ötödik tele nálam, s azt se tudom, h milyen hóban, mert nem volt, mióta megvan. Pedig hóláncom is van.. A zasszonnyal vetettem tavaly hólapátot, s egész télen egyszer SE kellett. Sz'al az itthoni taknyos, hol melegebb, hol hidegebb időjárásra zömmel jobb a 4 évszakos.
amiről beszéltünk. Német 4évszakos gumik tesztje a vezess.hu-n.
Nedves aszfalton még elmegy, ha nyári helyett téli gumi van fenn, 15% a féktáv eltérés.
Az igazi dráma igazi télen van, ha van hó.
Hóban bolond a világ. Mindegyik 4évszakos rosszabb valamivel, mint a téli.
A nyári gumi féktávolsága viszont éppen háromszorosa a télinek.
Ezért van az osztrák sógorok szigora: novembertől minimum 4 mm profilú téligumi kötelező, ha nincs, akkor hatalmas bünti... (nem tudom, lehet, hogy a 4évszakos is elfogadott)
Nekem nem volt bajom a négyévszakossal (a Zasszony autóján az is marad), sőt igazából kellemes csalódás volt, de azt számolgattam, hogy a két komplett garnitúrával jobban jövök ki, mert sokat megyek.
Jah, élesben tesztelve derül ki a lényeg. Nekem pl pont a Continental-al volt eddig bajom, egyik kocsin repedezett, esett szét, egy motoromon (a drágább verzió) meg esőben 6-ban elforgott.. dobtam is le gyorsan. A 4 évszakos viszont bevált, csak abból felső polcosat kell venni.
4évszakos... tényleg jó kompromisszumnak tűnnek, de van ennek ellentmondó vélemény is.
De hiába szerepel egy gumi jól teszteken, nem biztos hogy tényleg jó.
Hankook Ventus s1 evo 3, nyári 18". Nem is olcsó, egészen jó teszt eredmények. Ezzel vettem az autót, de alig vártam, hogy ledobhassam. Csúszik szárazon, csúszkál nedvesen. Nekem a "soha többet" kategória. Megy a kukába, vettem helyette Conti Sport Contact5-öt. Nekem ez pl. bevált.
most kukáztam ki a gyári szerelésű GY négyévszakosokat olyan 3-4mm-es állapotban 65ekm után. Ehhez jött a négy LR alufelni 160ezer (+ a szinterezés, de az egyéni hülyeség)
nyári gumi Dunlop Sport Maxx RT2 235/55R18 - 205ezer
téli gumi Dunlop Winter Sport 4D 225/55R18 - 244ezer
Azokon az autókon van olyan gumi, amelyek műszaki állapota is olyan.. Én továbbra is 4évszakos párti vagyok, anyámat is átállítottam, nem kell többet gumit cserélgetnie. Ráadásul nincs is igazi tél, hanem ilyen hol hidegebb, hol melegebb, csapadékos, ködös idő, arra ez a jobb. S nyáron is növeli a terepképességet :-) (Mud and Snow).
Jön a tél, az előző kocsival vele adtam a kpl. télikerék garnitúrát.
Gyors számolás újban elmesélve: egy "jobb" 17" téli gumi 60...70 e Ft. Egy TPS szenzor, gyári kb. 20e Ft. Egy gyári (vagy:tényleg minőségi) alufelni 80e, de lehet 120 is.
Annyi mint annyi: 6-700e Ft, de lehet több is. És ez nem vicc... :-((
Hosszú ideig tartott, mire levadásztam egy vidéki gumis által hirdetett gyakorlatilag 0 kilométeres Ford Puma garnitúrát, GoodYear Performance+ gumikkal szerelve.
Azér' elgondolkoztató: Willy megveszi Dortmundban szalonból a bringát, még frissiben lecserélteti a gurigákat egy neki jobban tetszőre, a levetett motyót apró(bb) pénzért megveszi a magyar házaló gumis, behozza, eladja, átlag magyar bódog, mert fele-harmada áron hozzájutott.
(Csak zárójelben: miért csodálkozunk, ha az autók jó részén olyan hulladék gumi van, amit kihajítani már két éve is késő lett volna?...)
Jah, a fekete alufelni nekem is a halálom.. A téli lemezfelninek is olyan design-t csináltam a Hondán, h a pereme ezüst, h ne legyen az egész kocsi feka.
A saját felnijei nem tetszenek, sőt a manapság divatos fekete vagy fekete polírozott fronttal sem. Ez előbbi olyan mintha gumicsizma lenne a kocsin, az utóbbi meg mintha dísztárcsa, én meg szeretem ha van mélysége és "látszik". Emiatt elérhető áron nem találtam rávalót az újak között. Így maradt valami régebbi vágású használt, ami 18" 5x108 ET40-48 mérettel megint csak nem gyakori. Ami van, az meg 63,3mm-es Ford-os agy, a Pug meg 65,1. (bár mondjuk ez is fordos _volt_ :-)
A fehér meg fiatalkori vágyam volt - szóval ez ilyen most vagy soha eset -, bár erre kicsit "erős" lett, üti a sok króm :-D