Sexálni akkor tudod,ha virágzanak,az egyikben porzó,a másikban bibe van,vagy ha rendes kislány voltál és tudod a nevüket,némelyikből vissza lehet keresni,de ahhoz Frodo kell,mert Ő köpi a neveket latinul is.A távot nem tudom,biztos,hogy megtörténjen a porzás,nem tudom,ezt ecseteléssel el tudod-e végezni helyettük.:)
Ertem - koszonom. Nekem ketto holly-m van, de ezek szerint egynemuek. . .honan tudom, melyik a fiu, melyik a lany? Mekkor tavolsag kell a ketto kozott? Milyen idos kortol kell termesuknek lennie?
Ahhoz,hogy bogyóid lehessenek kell egy fiú és egy lány magyal sajna.A fagyal -magyal csak magyar szóvicc,mert a fagyal- Ligustrum és annyi helyre használják sövénynek,hogy unalmas néhol.
Meg nincs - de en nem lakok a hegyen. Ha utaznek - akkor latnam. . .de most nem utazok. Szokott lenni itt is csodalatos hoeses! Az en kedvencem az, amikor az eros havazas utan csend van - es nem is nagyon hideg. . .es minden csodalatos havas. Akkor szoktam menni setalni egy nagyot. . .
Magyal? Köszi, lehetséges, hogy annak egy fajtája! A latin névre keresve megnéztem a Google-ben, sok hasonlót hozott fel. A Te fotódon nem látszik, hogy egy levél milyen közelről, de a növény alakja távolról nagyon hasonló. Az a levél, ami nekem van, nagyon nagy, kemény tüskéket fejlesztett, amik teljesen elállnak a levél síkjától (van, amelyik 90o-ban). Káprázatosan szép!!!
Ilex attenuata? Holly Tree a hetkoznapi neven. Nekem is van ketto a kertemben - lehet oket szepen nyirni is. Eddig meg nekem nem voltak erett bolgyok rajta, csak virag- nem lettek megtermekenyitve ;((
Ma találtam egy érdekes fát. Az egészről nem tudtam képet csinálni, de kb. 3 m. magas, kúp alakú a sziluettje. Teljesen függőleges törzsből nagyon szép szabályosan jönnek ki az ágak, és a levelei nagyon érdekesen néznek ki. Színük fényes sötétzöld, fonákjuk világoszöld. Nagyon kemények, úgy néznek ki, mintha babérlevelek lennének, csak a fogazatuk (szélük) kemény, szúrós tüskékké módosult. A tüskék állása olyan, hogy bárhogy is ejtem le, a levél síkja mindig vízszintes marad leesés után úgy, hogy mindig van le- és felfelé néző tüskéje is. Én azt gondolom -ha a fa helyébe képzelem magam- hogy a fa fél attól, hogy valami falánk állat jól lelegeli az egyébként finom leveleit. Nagyon finomnak kell lennie, ha ilyen tüskék kellenek a védelmére. :-)
Gondolom, a fa örökzöld, mert még mindig teljes lombkoronája van, meg a kemény levelek is erre utalnak.
Mi lehet ez? Nekem nagyon tetszik!
A levele így néz ki (bocs a nem túl jó minőségű képekért):
nekem fogalmam sincs róla, úgy kaptam belőle idén pár hajtást; most már őszi színekben pompázik, amúgy szép zöldek a levelei, a virága a kis rózsaszín pompon; nem télálló, de állítólag úgy lszórja a magját mindenhová, hogy biztosított a jövő évi megjelenése is (magot azért gyűjtöttem róla)
ez úgy néz ki, mint az a varjúháj féle, amit egyszer a párom vett. először nekem is így nézett ki, és nem tudtam mi lehet, aztán később más formában is megjelentek rajta a jellegzetes levélkék
Az ebédhez túl későn találtam ide, de ez sárga gévagomba álltalában tavaszi megjelenésű, vizes helyeken, vízpartokon, fűzfákon, vanamikor tömeges. Finom gomba, ehető, (nem csak 1x mint a gy.galóca) kicsit fanayar íze van, addig jó amíg egészen puha, kissé mintha zselészerű lenne. Van aki ecetes vízben kicsit megfőzi, továbbfelhasználás előtt.
Üdvözlök minden kedves "füvészt". Igen nagy örömömre szolgált e topic megtalaálása.
Rögtön ravasz kérdésein vannak: ha sikerül képet beraknom, valaki árulja már el mik ezek a 2-est a lányom egyszerűem Shrekfül-zuzmónak keresztelte, a másik is érdekes, nedvesen puha cső, gyufaszál vatagságú az élőhellyük azonos , pince tetején burjánzik minimális fökdben. lehet, hogy ugyanaz mindkettő, csak más érési stádiumban vannak?
Áfonyka, a nevét nem tudom.
Csak azt, hogy nyolc éve próbálom, és nem sikerül kiirtani a kertböl.
(Igaz, hogy én nem használok semmiféle irtószert, csak húzgálom, kapálom, gyepálom...)
Itt egy kép.
Nekem is volt a kertemben, eléggé tolakodó.
Kellemes aroma. Állítólag feldobja a hangulatod, ha szétszórod a lakásban.
Próbáltam, de a zasszony aszonta, hogy én fogom a TALPAMAT feldobni.....