Keresés

Részletes keresés

stiglinc Creative Commons License 2005.02.22 0 0 373

Kedves Tozatu, hála neked és a guglinak, szinte mindent tudok a Baselláról (338, 339)! Kiderült, hogy a világ melegebb tájain kutyaközönséges zöldségnövény: ő a malabári v. ceyloni spenót. Képes 30 m-t is nőni egy vegetációs időszak alatt, sőt fagy hiányában el se pusztul ősszel, vagyis évelő. A levelét spenótszerűen, vagy nyersen, salátában fogyasztják, a termésével meg nők rúzsozzák a szájukat. Gazdag ásványianyag- és vitaminforrás. Cserepes dísznövényként is tartják (mint pl. én). A képeken szereplő a B. rubra változat. Mérgező része nincs. Kertben támaszték mellett nevelhető magról vagy hajtásdugványról. Leveleit és fiatal hajtásait a hűvösebb órákban kell szedni és elkészítésig hűvös, sötét helyen kell tárolni, mert könnyen fonnyad.

(Ezeket a spenótimádóknak írtam le, én speciel ki nem állhatom...)

Előzmény: Tozatu (344)
-guess.who- Creative Commons License 2005.02.22 0 0 372

A fenébe, tényleg elbaltázta a fórum a linket, elnézést! :)

Szóval helyesen: Sauromatum venosum

 

Annyiban rokonok, hogy mindkettő a kontyvirágfélék családjába tartozik, de a nemzetségük más. Hogy a családnál közelebbi rokonságban vannak-e, azt nem tudom, utána kellene nézni. :)

De amúgy a nevet illetően jófelé keresgéltél... :DDD

Előzmény: stiglinc (371)
stiglinc Creative Commons License 2005.02.22 0 0 371

A legyek ugyan lemaradtak, de a negyedik képen jól látszik, hogy méltán sorolták az Amorphophallusok közé. Vagy nem is rokonuk?

A növényvilág (is) fantasztikus, meg egyáltalán az ÉLET minden megnyilvánulási formája!

Előzmény: -guess.who- (370)
-guess.who- Creative Commons License 2005.02.21 0 0 370

Ja, ez meg kimaradt: nekünk is van egy hasonló növényünk, nyaranta szintén kint van a kertben, télire be kell hozni, csodagumó (Sauromatum venosum) a neve, szintén kontyvirágféle.

Sauromatum venosum A képen a foltos a buroklevél, középen a torzsa látható (jóval hosszabb, csak nem fért rá a képre), a sárgás bigyók a porzós virágok, alatta steril a torzsa, és lejjebb, a föld alatt van a termős virágok öve, ezek nem láthatóak. Első évben ez is hasonló leveleket növesztett (és CSAK leveleket), mint az téma indító képein van; második évben virágzott.

Itt van kép a leveleiről, virágzatról (felbontva), meg némi német szöveg is róla:

Sauromatum venosum

Itt meg éppen a legyek porozzák: Sauromatum venosum

 

Hát nem cuki? :D

-guess.who- Creative Commons License 2005.02.21 0 0 369

Tényleg sok virág felépítése hasonlít, de ezeknél is látszott valami különbség

Természetesen nem egyformák a virágok (az evolúció csodás dolog!), a lényegük (torzsavirágzat, alul termős, fölötte porzós virágok, kisebb-nagyobb és jobban vagy kevésbé csőszerű buroklevél, stb.) azonban azonos. Szerintem a legmeglepőbb, hogy a kerti tavas topicban megtárgyalt kagylótutaj is kontyvirágféle, és ha sikerül virágzásra bírni, egy kézinagyítóval remekül meg is lehet figyelni a virágzatát, hogy tényleg ilyen: fehér spáta, benne az aprócska torzsa. Ördögi, nem? :)

 

Várjuk a porzás sztoriját!

Ja, tényleg, ki is ment a fejemből! :DD De ne gondoljatok valami hűdeizgi horrorra, ez inkább csak érdekesség annak, akit érdekelnek az ilyesmik. :) Elnézést azoktól, akiket untatnék! :)

Szóval:

Cryptocoryne spatha Ez itt egy vízikehely (Cryptocoryne) virágzata (de Wit bácsi Aquarienpflanzen c. könyvéből való). A lényege: az egész virágzatot a buroklevél (spatha) burkolja be, ami alul hordószerűen kiszélesedik (a képen ez "robbantott" rész), itt található maga a torzsavirágzat: az alján a termők (pistils), fölötte egy steril torzsarész, afölött pedig a porzók (stamens). A fedő (valve) fölött egy többé-kevésbé megnyúlt, csőszerű rész van, fent pedig a spáta torka, gallérja -de ezek most nem lényegesek, csak a faj pontos azonosításában van szerepük.

 

Szóval a megtermékenyítés: amikor a virágzat kifejlődik, először a porzók érnek be, a termők ilyenkor még éretlenek, nem tudnak megtermékenyülni. Apró legyecskék végzik a megporzást, akik a különböző illatmirigyek szagát megérezve szépen berepülnek a spáta csövén át a hordóba. Ekkor a fedő bezárul, és 24 óráig zárva is marad, tehát onnan megszökni nem lehet... A legyecskék össze-vissza vergődnek, szépen rájuk ragad a rengeteg virágpor, majd másnap, a fedő megnyílása után kiszabadulnak. Ekkorra érnek be a termős virágok (tehát önbeporzás nem lehetséges), és a máshonnan ide csalogatott legyecskék által hozott virágporral megtermékenyülnek. Ezután a spáta elszárad, összefonnyad.

 

A vízikelyheket az akvaristák igen kedvelik; sokszor emers, azaz víz feletti állapotban virágzásra bírhatóak "házi" körülmények között is. A fenti megtermékenyítés miatt azonban egyszerre kell lennie legalább egy friss, és egy 2-3 napos virágnak is... Ez még csak-csak megoldható, de ahhoz már kell némi türelem, hogy a mesterséges beporzás eredménye kiderüljön: 9 hónapot kell várni rá; ekkora érnek ugyanis be a magvak. :D

 

Remélem, kedvet csináltam pár embernek, hogy vízikelyhezzen. :P

Előzmény: hasand (367)
hasand Creative Commons License 2005.02.21 0 0 368
8-O

Ki kell venni teleltetni?
Előzmény: stiglinc (358)
hasand Creative Commons License 2005.02.21 0 0 367

Kösz a fáradozást!

Amikor megláttam azokat a képeket azt hittem már továbbléptünk a témán.

 

Quessss!

Kösz a linket. Tényleg sok virág felépítése hasonlít, de ezeknél is látszott valami különbség.

Várjuk a porzás sztoriját! 

Előzmény: Kiskertész (356)
stiglinc Creative Commons License 2005.02.21 0 0 366

Az a link fantasztikus!

 

A fene gondolta, hogy ennyien vannak. Impozáns gyülekezet!

Előzmény: -guess.who- (357)
ARic Creative Commons License 2005.02.21 0 0 365

émmeg megin láthatatlan voltam:(

vagy:)?

Kiskertész Creative Commons License 2005.02.21 0 0 364
Igen, valami ilyesmi volt. Pontosan már nem emlékszem, mert ez  már több mint 20 éve volt
Előzmény: stiglinc (363)
stiglinc Creative Commons License 2005.02.21 0 0 363

Ha ez az, amire gondolsz, ilyenem is van. Ez legalább tapintatosan csak nyáron virágzik, amikor már kint tartózkodik a kertben és "illatának" erőssége meg sem közelíti az Amorphophallusét!

 

 

Előzmény: Kiskertész (359)
ARic Creative Commons License 2005.02.21 0 0 362

na én erre gondoltam: stapelia - sok fajtája létezik persze, pl.:

 

 

Előzmény: ARic (361)
ARic Creative Commons License 2005.02.21 0 0 361
ez alighanem az lehetett, amit én dögvirág néven ismerek; találó, nem?:)))
Előzmény: Kiskertész (359)
Kiskertész Creative Commons License 2005.02.21 0 0 360

quess!

Megnéztem! Te jó ég! Ennyi féle! Ebből egy is elég lenne:)))

Jöhetnek az igért infók!

Kiskertész Creative Commons License 2005.02.21 0 0 359
Én a NET-en kerestem rá, és ott találtam a leírásokat,meg a képeket is. Nekem is volt egy olyan mint hasandé, de .....virágozni, hát nem bajlódtam vele. Elajándékoztam. Volt viszont egy másik növényem, ami szintén büdös volt, de olyan mérhetetlenül, hogy amikor kinyílott, az anyukám azt mondta, ha nem tüntetem el, bedobja a kukába. Pedig szegénykém imádott minden virágot. A levele, ha jól emlékszem pozsgás volt. A virágjai, merthogy több volt a szerencsétlennek, kb. 4 cm átmérőjűek voltak. 4, maga alá visszahajló barna foltokkal díszített szirmokból álltak. Olyan volt, mintha valaki felhasogatott volna egy ping-pong labdát, és kihajtotta volna. Na és a szaga! Mint a háromnapos telerottyantott pelenkáé. És az a röhejes az egészben, hogy egy kollégám vitte el, a feleségének, nőnapra!
Előzmény: -guess.who- (357)
stiglinc Creative Commons License 2005.02.21 0 0 358

Bocs, de a 345-346-os képeken szereplő növény nálunk egyszer virágzott és a szaga meglehetősen falrengető volt. Lehet, hogy van ennél erősebb illatú is, de ezzel sem volt kellemes megosztani a légteret, amíg pompázott.

 

Most is van ilyenem, de bajlódom vele, mert ősszel nem találom az anyagumót, mindig a kis fiakat kell átteleltetnem és tavaszal kezdhetem előlről. Amikor virágzott, kb 2 ökölnyi méretű volt a gumó, föld nélkül átteleltetve tél végén hozta kb 1 m magas száron a virágzatát. Az akkori korát nem tudom, mert már abban a méretben kaptuk. 

Előzmény: -guess.who- (357)
-guess.who- Creative Commons License 2005.02.21 0 0 357

Na jó, de ez az Amorphophallus titanum virágzata, a szobanövényként tartott fajok nem nőnek ekkorára, és a szaguk sem annyira szörnyű... :)

 

Itt van egy fajlista: http://www.aroid.org/genera/amorphophallus/amlist.html

Érdemes megnézegetni, mert mindegyik fajhoz sok-sok kép is van. :)

Egyébként a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozik sok szoba-, akváriumi- és tavi növény is, pl. kálmos (Acorus), vízilándzsa (Anubias), kálla (Calla), vízikehely (Cryptocoryne, Lagenandra), buzogányvirág (Dieffenbachia), aranybuzogány (Orontium), kagylótutaj (Pistia), vitorlavirág (Spathiphyllum), nyíllevél (Syngonium), és a szobakalla (Zantedeschia) is. Szinte mindegyikük közös jellemzője a nagy méretű buroklevél (spatha -a fenti Amorphophallusnál az a vörös lebernyeg; a vitorlavirágnál ez fehér színű, félig vagy egyáltalán nem zárt), és a hengeres, megnyúlt virágzati torzsa. (Egyszer majd mesélek -ha érdekel valakit- a vízikelyhek megporzásáról; nagyon érdekes, kifejezetten trükkös növények. :D)

Előzmény: Kiskertész (356)
Kiskertész Creative Commons License 2005.02.21 0 0 356
De! Fel is tettem a 353-on  Ekkora virág és nem látod? Ennyire álmos azért nem lehetsz :)))))
Előzmény: hasand (355)
hasand Creative Commons License 2005.02.21 0 0 355

"virágot gondozó kertészek csak gázálarcban tudtak dolgozni, és munkájuk végeztével át kellett öltözniük."

Jól nézünk ki....

 

Erről a gumipálmáráról, ill. a virágjáról nincs képed?

 

Quesss!

Ezt tőled is kérdezem!

Előzmény: Kiskertész (352)
Kiskertész Creative Commons License 2005.02.20 0 0 354

Én is kérdeznék. Ki tudja, hogy milyen növény termése lehet ez? Virágüzletben vettem. Dísztököket,meg egyéb terméseket árultak. Az eladó nem tudta megmondani a nevét, csak annyit tudott róla, hogy állítólag ehető is. Én azért nem kockáztattam meg:))

Kb 7-8 cm hosszú és 4 cm átmérőjű. A kép sajnos nem lett a leg jobb.

 

Kiskertész Creative Commons License 2005.02.20 0 0 353

Pont a kép maradt le. Na mégegyszer...

 

 

Előzmény: Kiskertész (352)
Kiskertész Creative Commons License 2005.02.20 0 0 352

Itt többet megtudhatsz róla, ha még érdekel

 

http://www.origo.hu/tudomany/fold/20040316rekordott.html

http://www.origo.hu/tudomany/elet/20010606nyilik.html

 

A legnagyobb virág:
A legnagyobb virágot egy, a rafléziafélék (óriásvirágfélék) családjába tartozó növény, a titánbuzogány (Amorphophallus titanum) hozza. A virág átmérője a 91 centiméteres nagyságot is elérheti, súlya pedig meghaladhatja a 7 kilogrammot. Ez a növény arról is nevezetes, hogy elviselhetetlen bűzt áraszt magából, amely akár fél kilométeres távolságból is megérezhető. Azért árasztja magából ezt a borzalmas, rothadó tetemre emlékeztető szagot, hogy odavonzza a legyeket, akik beporozzák. Ezt a növényt elsőként Oroardo Beccari, a híres botanikus és felfedező fedezte fel 1878-ban Közép-Szumátrában.

 

 

A legérdekesebb, legkülönlegesebb virágzattal a TITÁNBUZOGÁNY (Amorphophallus titanium) rendelkezik. 1878 ban egy olasz botanikus és kutató Dr. Odoardo Beccari fedezte fel. A szumátriai őserdők tanulmányozása közben bukkant rá erre az óriási virágra, amely magassabb volt egy embernél és nagyon kellemetlen szagot árasztott. Később, alaposabb tanulmányozás után állapították meg, hogy nem egy önálló virágról, hanem virágzatról van szó. Mesterséges körülmények között 1937-ben a New York-i botanikus kertben hozott először virágot. Magassága elérte a 2,4 métert és olyan átható bűzt árasztott, hogy a virágot gondozó kertészek csak gázálarcban tudtak dolgozni, és munkájuk végeztével át kellett öltözniük. A Titánbuzogányt az Amorphophallus nemzetségbe sorolják, amely a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozik. Érdekesség, hogy az ebbe a családba tartozó növények egyedei a Titánbuzogány kivételével, 30-45 cm-nél nagyobbra nem nőnek meg. A növény föld alatti gumójának átmérője akár 1.5 méter is lehet, súlya pedig akár az 50 kg-ot is elérheti. A gumóból fejlődik ki egy vastag, zöld szár, ami óriási virágzatban végződik. Buroklevelei amelyek kívül zöldek, belül pedig sötétvörösek gallérként ölelik körül a húsos, dorongszerű virágzatot. A torzsavirágzat alján helyezkednek el az egyes virágok, amelyeket rovarok poroznak be. A virágzat felső része meddő és ez a rész árasztja azt a kellemetlen, és elviselhetetlen bűzt.

Előzmény: hasand (350)
Kiskertész Creative Commons License 2005.02.20 0 0 351

-quess.who-!

Tudtam, hogy lehet Rád számítani :))) Igyekszem lementegetni a növényneveket, meg amiket írsz róluk. Honnan ez a tudás?

Előzmény: -guess.who- (348)
hasand Creative Commons License 2005.02.20 0 0 350
Akkor tulajdonképpen örüljek, hogy még nem virágzott?

Hát ti tényleg mindent tudtok!
Előzmény: -guess.who- (348)
hasand Creative Commons License 2005.02.20 0 0 349
Köszönöm a gyors választ!
Akitől kaptam azé 1,8 m, de tudtommal még nem virágzott. Az enyém kb 50-60 cm.
3 éve amikor kaptam 15-20 cm volt.
Az illető mesélte, hogy amikor elsorvadt, a cserepeket félretette.
Az anyóskája pedig az egyik cserépbe ültetett valamit.
Állítólag nem találtak se gumót se semmit a földjében.
Ha valamit tudsz a gondozásáról, megköszönöm. (Az eddigieket túlélte)
Előzmény: Kiskertész (347)
-guess.who- Creative Commons License 2005.02.20 0 0 348
Amorphophallus :) A kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozik, a virágzat erős dögszagot áraszt, így csalogatja magához a megporzó legyeket. Több faja is ismert, főleg növényházakban fordul elő. :)
Előzmény: Kiskertész (347)
Kiskertész Creative Commons License 2005.02.20 0 0 347
Nem tudom, hogy jól írom-e le a nevét de ez az amorphafallus. Más néven gumipálmaként ismerem. Lehet, ezért megint kikapok:))) Gumója van, nálunk nem télálló. Sok - sok év után nyílik csak. Akkor először csak egy virágot hoz ki. Elég érdekes a virágja.
Előzmény: hasand (346)
hasand Creative Commons License 2005.02.20 0 0 346


Augusztusban tönkrement és valamiért már decemberben kihajtott. A szára pozsgás jeelegű.
Mi lehet ez?
hasand Creative Commons License 2005.02.20 0 0 345

Ezt a növényt ismeri valaki?

Nyár végén elpusztul, látszólag a cserepében a növényre utalóan semmi mem marad és tavasszal, mint egy pálcika nő addig, amíg el nem éri a közel teljes magasságot.

Akkor kezd levelet bontani. Addig mint egy nagy ceruza.

 

 

 

 

Tozatu Creative Commons License 2005.02.18 0 0 344
A levelét parajként eszik, a bogyóját nem tudom, de nézd meg a gugliban, hátha megleled.
Előzmény: stiglinc (343)
stiglinc Creative Commons License 2005.02.17 0 0 343
Köszi! Tudsz valami egyebet is róla? Pl. fontos lenne, hogy mérgező-e valamelyik része, gyerekre, háziállatra, madarakra?
Előzmény: Tozatu (342)
Tozatu Creative Commons License 2005.02.16 0 0 342
Basella, azt hiszem így írják.Talált,futónövény egy évig kb.A kissé száradt magja jól kel magától lehullva is.
Előzmény: stiglinc (339)
Huntsman Creative Commons License 2005.02.16 0 0 341

Sziasztok.

Tud-e vaaki, valamit a srirpus cernuus-ról

 

Köszönettel

 

zebrina Creative Commons License 2005.02.16 0 0 340

És biztos, hogy növény kel ki belőle??

Jó lesz vigyázni vele... :))

Előzmény: stiglinc (339)
stiglinc Creative Commons License 2005.02.16 0 0 339
Az előbbi növény termése. Az ebben lévő magokból évente újra kell hajtatni, ősszel magától elpusztul.
stiglinc Creative Commons License 2005.02.16 0 0 338
Segítség! Ezt ismeri valaki?Még növésben vannakKözelebbrőlBimbó és virág(!)
taramiram Creative Commons License 2005.01.05 0 0 336

Fenyő és még fenyők.

Ugye nem darabra kell megmondani?

Nagyon szép, hol van ez?

Előzmény: Törölt nick (335)
Tozatu Creative Commons License 2004.11.29 0 0 334
Mondtam,hogy köpi.:)
Előzmény: ZsuR (332)
FRODO Creative Commons License 2004.11.29 0 0 333
A Tanács kerestetik-ben válaszoltam.
Előzmény: ZsuR (332)
ZsuR Creative Commons License 2004.11.28 0 0 332
Frodoooooooo!!!! Hol vagy??? Segits!!! Sexalni kell!!! Kerlek segits!!!!!!!!!!
Előzmény: Tozatu (331)
Tozatu Creative Commons License 2004.11.28 0 0 331

Sexálni akkor tudod,ha virágzanak,az egyikben porzó,a másikban bibe van,vagy ha rendes kislány voltál és tudod a nevüket,némelyikből vissza lehet keresni,de ahhoz Frodo kell,mert Ő köpi a neveket latinul is.A távot nem tudom,biztos,hogy megtörténjen a porzás,nem tudom,ezt ecseteléssel el tudod-e végezni helyettük.:)

Előzmény: ZsuR (330)
ZsuR Creative Commons License 2004.11.28 0 0 330
Ertem - koszonom. Nekem ketto holly-m van, de ezek szerint egynemuek. . .honan tudom, melyik a fiu, melyik a lany? Mekkor tavolsag kell a ketto kozott? Milyen idos kortol kell termesuknek lennie?
Előzmény: Tozatu (329)
Tozatu Creative Commons License 2004.11.28 0 0 329
Ahhoz,hogy bogyóid lehessenek kell egy fiú és egy lány magyal sajna.A fagyal -magyal csak magyar szóvicc,mert a fagyal- Ligustrum és annyi helyre használják sövénynek,hogy unalmas néhol.
Előzmény: ZsuR (317)
ZsuR Creative Commons License 2004.11.28 0 0 328
Meg nincs - de en nem lakok a hegyen. Ha utaznek - akkor latnam. . .de most nem utazok. Szokott lenni itt is csodalatos hoeses! Az en kedvencem az, amikor az eros havazas utan csend van - es nem is nagyon hideg. . .es minden csodalatos havas. Akkor szoktam menni setalni egy nagyot. . .
Előzmény: Törölt nick (327)
ZsuR Creative Commons License 2004.11.28 0 0 326
Jajj de irigyellek ezert az elmenyert! Meg jajj de koszonom, hogy megosztod. . .fennseges lehetett. . .
Előzmény: Törölt nick (325)
ZsuR Creative Commons License 2004.11.28 0 0 324
Szep? Az nem eleg szo. . .

Idei ho? Hol csinaltad?
Előzmény: Törölt nick (322)
ZsuR Creative Commons License 2004.11.28 0 0 323
Koszonom, hology megnyugtattal magyal-fagyal ugyben :))
Előzmény: Kosztasz Fenerossz (321)
Kosztasz Fenerossz Creative Commons License 2004.11.28 0 0 321

Aha, jó nyomon járunk a kép alapján, hasonlít a Tiédre, valami unokatestvére lehet annak.

 

Ezt megerősítendő (hátha ezeken jobban látható a lényeg):

 

1

Szúrós ám

Ez meg a fonáka!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A magyalt és a fagyalt eddig én is simán összekevertem volna. És lehet, hogy egyes fajtáikat még most is....

 

 

Köszi a segítséget, a nyomozásom így gyors és eredményes volt!

Előzmény: ZsuR (319)
ZsuR Creative Commons License 2004.11.28 0 0 320
Es a kepet lehagytam. . .:))
Előzmény: ZsuR (319)
ZsuR Creative Commons License 2004.11.28 0 0 319
Itt egy kozeli kep.

Mi a kulonbseg a magyal es a fagyal kozott, tudod? En keverem oket. . .
Előzmény: Kosztasz Fenerossz (318)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!