Keresés

Részletes keresés

szilencium Creative Commons License 2005.06.15 0 0 735

Tudom kicsim! Légyszíves áruld már el miért írsz ilyen "hülegyerekesen" egy időben, azt vettem észre sikk lett minden topic-ban.

Hiszen Te olyan értelmes dolgokat írsz nekünk, akkor meg mi végre ez a bugyuta írásmód?

 

Most aztán meg ne sértődj nekem!

Nem bántani akarlak!

 

Persze van amikor elkerülhetetlen, mert csak így lehet a másik tudomására hozni az esetleges figyelmeztetéseket válaszként.

 

szer.üdv:

Előzmény: Törölt nick (732)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.15 0 0 733

Jól van, na! Higgadás van!!! :-)))

 

Nem gondoltam, hogy ennyire felbosszantalak azzal a kis szerencsétlennel, aki nem tehet semmiről! :-)

 

Ez különben sem a Természetpusztítós topic!

 

(Amúgy igazad van, de ez nem ok arra, hogy agyvérzést kapj itt nekünk...)

 

 

Előzmény: Törölt nick (732)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.15 0 0 731
Remélem, nem az én pirosbogyósomat nyamvadtoztad le! :-) Mert az nem kiszaladt, hanem 2 éve váratlanul és hívatlanul megjelent. De tényleg agresszív. Ő egyébként honos vadnövény nálunk?
Előzmény: Törölt nick (729)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.15 0 0 728

Még nem volt időm lefényképezni... mármint a fűz leveleit, mert te arra vársz, ha jól értettem :-)))

 

Abból a piros bigyóból ettem pár szemet, de mivel a többedik is vízízű volt, felhagytam vele. Az, hogy a tyúkok meg a madarak sem szeretik, intő jel, ők mindig jobban tudják az ilyesmit...(Nem lett bajom tőle...eddig...úgyhogy maradok még egy ideig.)

 

OFF

A madarásztól megérkezett a levélke tegnap!!! Az utolsó mondat: "Az adott természeti értékek védelméért kérem, hogy a "gyomirtást" a vegetációs időszakra tervezze." Szerintem kimaradt egy  "ne". Kelekótya egy fiúcska ez, tegnap nem tudtam elérni telefonon, de majd még próbálkozom.

Előzmény: Törölt nick (721)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.15 0 0 727

Szerintem mad árka pont ezt mondta. Vagy valami hasonlót. Hogy (szerintem is) úgy van jól, ahogy van és csak figyelni kell, gyönyörködni. Még arra is rövid az élet, hogy mindent kellőképpen megcsodáljunk, ami a természetben szembejön velünk, és a puszta lét(faj)fenntartásunk annyi időnket elveszi...:-)))

 

(Közben meg eléggé röstellem magam, hogy mióta kertünk van, alig olvasok, moziban nem voltam, stb., mert minden szabad percemben a pókokat, varangyokat, madarakat meg a könyezetüket lesem...) 

Előzmény: Törölt nick (724)
alsotekeres Creative Commons License 2005.06.14 0 0 726
Szia! Azért csak részben értek veled egyet. Nagyon fontos, hogy meglássuk a szépet abban is ami a körülöttünk lévő természetben található, de az még önmagában nem baj, hogy mindég többet és újjabbat akarunk. Hiszen ez a vágy, kiváncsiság - a növényeknél maradva - hozta létre a botanikus kerteket, arborétumokat is. A mértéktelen nemesítésnek én sem vagyok híve, de azért valahol van haszna is ennek. Hiszen ezek a nemesített növények ugyan pillanatok alatt elpusztulnának a vadonban, de sokkal jobban bírják a városi környezetet, mint a vad társaik. És ezáltal is hozzásegítik az embereket a természet, a virágok jobb megismeréséhez, szeretetéhez.
Előzmény: Törölt nick (724)
Mad árka Creative Commons License 2005.06.14 0 0 725

Ezzel teljesen egyetértek. Remélem, a hozzászólásomból nem azt vetted ki, hogy virágméretnövelésen és kutyadeformáláson ügyködöm.

 

Naivan fog hatni, amit írok, de a tudásban lehet hinni. Csak úgy, öncélúan nem, de átadva segíthet. Amikor növényeket nézegettünk a főiskola szervezésében három napon át, többen ledöbbentek, "mi is van odakint". Nem mondom, hogy megváltozott az életük, de többet tudnak már és látszik, hogy érdeklődőbbek, felelősségteljesebbek lettek a diákok. A kosborok híre azóta is legendaként terjed. Néhányszor már beszélgettem tanulókkal (gimi) ökoiskolákról, s lelkesek voltak. Sokkal inkább, mint én vártam volna, azt hittem, leszarják majd a fejemet.

 

Ez persze nem azt jelenti, hogy szétvet az optimizmus, mert korántsincs így. Arra szoktam gondolni, hogyha már egy embernek el tudom mondani, miért fontos, ha vigyázunk a természetre, már többet tettem, mint az, aki egyáltalán nem foglalkozik vele vagy csak otthon sopánkodik róla. Mert Amerikát szidni lehet a fotelből, de mi is ugyanazt csinálnánk/juk, ha "helyzet" adódik.

 

Hm, folytatnám még, de ölemben egy 401 oldalas könyv és a 147-nél járok.

 

 

Tudom kicsim, örültem, hogy ezt leírtad.

Előzmény: Törölt nick (724)
Mad árka Creative Commons License 2005.06.14 0 0 723
Mire? Mármint melyikre?
Előzmény: Törölt nick (722)
Kiskertész Creative Commons License 2005.06.14 0 0 720
A meszes talaj topicban már én is írtam, hogy nálunk, a kemény, agyagos, és meszes talajon azért hellyel közzel minden megmarad. Természetesen kivételt képeznek a kifejezetten savanyú talajt igénylők. Vannak fenyőink is, és mind gyönyörűek, és hatalmasak. A mogyoró is óriásira nő.
oncika Creative Commons License 2005.06.13 0 0 719
Köszönöm!:))  Azért én még messze nem vagyok olyan tapasztalt, mint Te, de igyekszem megismerni a kertet. Nálunk mindez még egy kis mésszel és rengeteg kaviccsal halmozottan jelenik meg, amit írtál. Nekem azt javasolták, hogy az egynyári növények után megmaradt virágfölddel lazítsam. Arra én is nagyon " háklis" vagyok, hogy mindenféle egzotikus, bár nem tagadom van közte, ami nagyon tetszik, növénnyel vannak tele a kertek a környezetemben és semmi őshonos növényt nem látok, mert az nem divatos.
Előzmény: Mad árka (718)
Mad árka Creative Commons License 2005.06.13 0 0 718

Szia Oncika!

 

Én személy szerint nagyon örülök az ilyen belekontárkodásnak, bár nyilván csak a magam nevében nyilatkozhatok :-). Néha nézelődöm a Kertészet fórumcsoport témái között, de főképp egzotikus témák vannak a csúcson, amik engem kevésbé izgatnak. Pedig szerintem nagyon érdekes lenne az a téma is, hogy adott talajviszonynak megfelelően hogyan lehet nem behurcolt növényekkel kiszipolyozni a vidéket.

 

Felteszem itt a kérdésemet, de annak is örülök, ha átirányítotok valahová: agyagos talajra mit érdemes ültetni? Tizenhat éve hagyjuk az avart békésen bomlani, így az agyagos fazekasipar még nem indult be, bár nem kéne sokáig vitézkedni az ásóval, ha cserépedényeket akarnék elővarázsolni.

 

 

Előzmény: oncika (716)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.13 0 0 717
Ahhh! Akkor lehet, hogy neked van igazad! Ti. a kert szárazabb részei kevesebb és kisebb rajta a termés.
Előzmény: alsotekeres (713)
oncika Creative Commons License 2005.06.13 0 0 716

Szia!

 

Bocs, hogy csak így bekontárkodok ide. Nálunk ugyanilyen talajviszonyok vannak, amit Te leírtál. Ebben a talajban nagyon szépek a rózsák, a weigela /rózsalonc/. A borókák nagyon nem szerettek nálunk. A fenyőkből biztos van, ami szereti, de nálunk csak szenved a fekete fenyő. Korábban írta valaki, már nem emlékszem sajnos, hogy a mogyoró nagyon szép ezen a talajon.  A szomszédnál nagyon szép a tiszafa és a hamisciprus. Ha nem kimondottan bokrokat akarsz, akkor a clematis is nagyon szép lehet, ez egy futó habitusu virág, ez is nagyon szereti ezt a talajt.

Előzmény: zebrina (693)
Mad árka Creative Commons License 2005.06.13 0 0 715

Uh, köszi, ez hasznos volt! Nem szeretném a topikot telenyomni egyre duzzadó növényes mappám termékeivel, de így elosztva nem lesz olyan feltűnő ;-).

 

 

Konkoly: kiemelt helyen szerepelt a vizsgámban :-). Igazság szerint a növényeket valahogy nem a szépségük, hanem a bennük rejlő "élet" miatt szeretem (ahogy az állatokat is), s szeretem őket úgy nézni, "amilyenek". Például magára hagyni egy kutyát és megnézni, úgy mit csinál, hogyan viselkedik stb. A növényekkel is így vagyok, bár azok kevesebbet mászkálnak a magukra hagyás után ;-), viszont a konkoly mégis megfogott a szépségével.

No, ezt már senki sem kérdezte, csak ma sem szedtem be a fogalmazásgátlómat és íme, itt az eredmény. :-)

Előzmény: stiglinc (714)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.13 0 0 714
Növényfelismerési gyakorlatot a Taxon c. topicban is lehet művelni, ha valakit érdekel. A szám a végén: =9123424
alsotekeres Creative Commons License 2005.06.13 0 0 713
Ez a Potentilla fragiformis, mint ahogy a neve is mutatja, pont úgy néz ki, mint a szamóca, sőt a termése is piros és indával terjed. Nekem is volt a kertben, de én rövid úton megszabadultam tőle, mert a kert méretéhez képest túlságosan eréjesen növekedett. A termésére viszont nem emlékszem, talán mintha kisebb lett volna.  Ezért nem mondom határozottan, hogy ez az a faj.
Előzmény: stiglinc (712)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.13 0 0 712
Igen a virág eléggé pimpós, a növény viszont kiköpött szamóca. Ugyanolyan kis növénykéket növeszt az indáin, mint a földieper, meg a termésben a magok is úgy helyezkednek el. Az erdei szamócára is emlékeztet, de az ízletes és fehér virágú, ha jól tudom.
Előzmény: alsotekeres (711)
alsotekeres Creative Commons License 2005.06.13 0 0 711
A virág alapján számomra ez egy pimpónak (Potentilla, esetleg Potentilla fragiformis) tűnik, de ilyen terméssel még nem találkoztam. Így nem mernék semmi biztosat állítani.
Előzmény: stiglinc (705)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.13 0 0 710

Ja, tudom, a madarász is mondta, hogy már rég feladta, csak visszament, mint a bumeráng...

 

És mi a becsületes neve annak szamócaizének?

Előzmény: Törölt nick (709)
rferi Creative Commons License 2005.06.13 0 0 707

Ez kurkuma!

Pár éve jelent meg a hazai virágosoknál, gumós növény, elfagy, tehát télen be kell vinni.

Hoz pár ilyen virágot évente, ha akar.

Mi kiültettük a kertbe, összel meg vissza cserépbe.

Napon volt, látszólag bírta.

Kábé ennyit tudok elmondani róla, nem sokra tartom ezeket, sok kényeskedés, alig valami produktum....

Előzmény: jaffa4 (694)
Áfony Creative Commons License 2005.06.13 0 0 706
Én kurkumára tippelek. Referi bővebbet tud írni róla mert van nekik.:))))
Előzmény: jaffa4 (694)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.13 0 0 705

Ez a növényke hívatlanul jelent meg nálam, de nem bánom. Indákkal szaporodik, eléggé agresszívan, jó talajtakaró. Valami szamócaféle, de a gyümölcse teljesen vízízű, még a madarak is inkább az én epremet eszik, mint ezt.

 

 

 

stiglinc Creative Commons License 2005.06.13 0 0 704
A broméliákon belül talán a Guzmaniak-hoz tartozik (?)
Előzmény: Mad árka (703)
Mad árka Creative Commons License 2005.06.13 0 0 703
Bromeliaceae, ananászfélék (növ., az egyszikűek családja, melynek mintegy 1000 faja kizárólag Amerika tropikus és szubtropikus részére szorítkozik. Különösen az Amazon folyó mellékén vannak nagy számmal. Viráguk hímnős, sugaras, hármas tagú. A virágtakaró elkülönült csésze és pártalevelekből áll. Porzó 6. A magház rendesen felső állású, 3 üregű, minden üregben sok, visszafordult magkezdeménnyel. A termés bogyó v. tok, magvai aprók. Füvek, gyakran epifiták, néha faalakúak. Leveleik többnyire tőrózsát alkotnak, gyakran bőrneműek laposak és tüskésen fogazottak. Virágzatuk füzér vagy buga, olykor szép színes fellevelek is előfordulnak rajta. Számos fajnak leveleit, a víz megtartása céljából pikkelyszőrök borítják. A Bromeliaceae 40 génusza közül legismertebb az ananász.



A kereso.hu-ról, ill. onnan a Révai Lexikonból.

Előzmény: Évi5 (702)
Évi5 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 702

Szia Jaffa4!

 

Ez a növény olyan, mintha tölcsérszerűen állnának össze a levelei?

Én is Broméliára tippelek. Szereti a világos helyet, de nem a tűző napot. Normálisan kell locsolni, tápoldatozni, mint a többi szobanövényt. Szereti a párás környezetet. Állítólag virágzás után elpusztul a tő, de ha van mellette tősarj, lehet szaporítani.

Megjegyezném, hogy nálam már legalább egy éve elvirágzott, de még nem pusztult ki, mellette vannak új tősarjak, de azok is elvirágoztak már.

 

Előzmény: jaffa4 (694)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.13 0 0 701
Bocs, elfelejtettem megnézni a kis könyvemet, anélkül meg buta vagyok. Addig is a cserszömörce mindenképpen. Majd még jövök!
Előzmény: zebrina (693)
Kiskertész Creative Commons License 2005.06.13 0 0 700
Bocsánat. Broméliára
Előzmény: Kiskertész (699)
Kiskertész Creative Commons License 2005.06.13 0 0 699
Engem egy Bbroméliára emlékeztet, mégpedig az Acanthostachys-ra. De ez csak tipp.
Előzmény: jaffa4 (694)
alsotekeres Creative Commons License 2005.06.12 0 0 698
Sajnos nekem sem ismerős (sőt még az asszonynak sem)
Előzmény: jaffa4 (694)
Mad árka Creative Commons License 2005.06.12 0 0 697

A levele milyen?

 

Majd jönnek az okosok, az én fejemben éppenhogy tökéletes a kavar, de valami Magnolia-féleségre tippelnék a szirmok alapján. De a szobanövények közül legfeljebb a Dracenát ismerem fel és a vitorlavirágot :-).

Előzmény: jaffa4 (694)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.11 0 0 696
Jó. ha az segít, írok levelet...:-)))
Előzmény: Törölt nick (692)
Mad árka Creative Commons License 2005.06.11 0 0 695

Tudom kicsim és alsotekeres!

 

Jövök Nektek egy körrel.

A Cariophyllaceae-t és alcsaládjait húztam rendszertan vizsgán és igencsak jól jött az emlékeztető a habszegfűről, mécsvirágról alább! :-)

Előzmény: Törölt nick (681)
jaffa4 Creative Commons License 2005.06.11 0 0 694

Ismeretlen virág

 

Sziasztok!

 

Még soha nem "jártam" itt. A segítségeteket szeretném kérni! Édesanyám kapta ezt a növényt. Kb. 120 cm magas, a levele a fotón egy nagyon picit látszik, de a virága elég különleges, úgyhogy ha valaki ismeri, biztos felismeri. Na ezt jól megmondtam :)))) A lényeg, hogy semmit nem tudunk róla (név, gondozása...stb.). Ha valaki felismerné, kérlek írd meg nekem.

Előre is köszi!!!!!!!

zebrina Creative Commons License 2005.06.10 0 0 693

Kötött, meszes talaj, lejtős, napos.

Semmi különösebb célra, szemnek kellemetes legyen, adjon árnyékot. Hely van, lehet nagyméretű is, jelenleg üres a telek.

Fa is jöhet.

Előzmény: stiglinc (691)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.10 0 0 691
Milyen célra? Mekkorát? Milyen talajra?
Előzmény: zebrina (690)
zebrina Creative Commons License 2005.06.10 0 0 690
Mondanátok néhány őshonos cserjét, amit érdemes telepíteni?
Előzmény: nemethrizsa (650)
ZsuR Creative Commons License 2005.06.10 0 0 689
:))
Előzmény: Kiskertész (688)
Kiskertész Creative Commons License 2005.06.10 0 0 688
Nagy kalappal! Ha nem jön be, még mindig jó lesz trágyázásra a kertben :)))
Előzmény: Mad árka (687)
Mad árka Creative Commons License 2005.06.10 0 0 687

Egészen megihlettetek ma, csak nem volt időm válaszolni :-).

 

Szombaton levizsgázom rendszertanból ("csak" kétszikűek, ha gomba kerül be, akkor azt szimpátiakérdésnek fogom venni :-)), kívánhattok herehurafüvet, tulipánfákat, egyebeket. Rövidebben: még jövök! Csak most nem leszek gépközelben.

 

Addig is jó növényezést és köszönöm a válaszokat!

Előzmény: zöld küllő (685)
Kiskertész Creative Commons License 2005.06.10 0 0 686

alsotekeres, Tudom kicsim!

Köszi! Így már rá tudtam keresni a NET-en.

zöld küllő Creative Commons License 2005.06.09 0 0 685

A rendszertan-vizsgában a legjobb, hogy mikor már-már úgy érzed, fejedben katonás rendben áll az összes növény, kihúzod a "valódi gombák rendszertana és ökonómbotanikája" című közkedvelt kis tételt, melyhez külön behívják a tanszékvezetőt, mint egyetlen kompetens személyt, vizsgáztatni. 

(Nekem is sikerült annak idején - sok-sok éve - belehúzni :)

 

 

gomba
Előzmény: Mad árka (674)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.09 0 0 684

Te mondtad, kicsit korábban, hogy fotózzak ott valamit, hátha van köztük érték. Csak ezért bátorkodtam... (De akkor éppen magadon kívül voltál, nem csoda, hogy nem emlékszel...)

 

Fel is raktam valamit a 639-ben, amivel azóta sem próbálkoztál. Vagy, ha így nem megy, mondd meg.

 

Én megértem, tudom, miről beszélsz, mert tőlem meg azt szokták kérdezni (leginkább telefonon), hogy beteg a kutya, mi baja van... szoktam szeretni én is az ilyen kérdéseket:-)

Előzmény: Törölt nick (683)
alsotekeres Creative Commons License 2005.06.09 0 0 682

Ha jól látom a képekről akkor az első három Veronika, az utolsó kettő pedig valamilyen habszegfű (talán Silene schafta, de nálam ez csak jóval később szokott virágozni)

 

 

Végzettségemet tekintve ugyan biológus vagyok, de a növényekkel csak hobbiból foglalkozom. Pontosabban csak a sziklakerti és egyes hagymás virágok amik leginkább érdekelnek. Ezeket próbálom gyűjtögetni és fotózni is. Remélem legkésőbb ősszre sikerül egy honlapot összehoznom, amelyen már a digitális képeimet tudnám bemutatni.

Előzmény: Kiskertész (678)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.09 0 0 680

Látom, Pvvár nem szerepel az idei terveid között, pedig az milyen közel van! :-(((

A 639. micsodacsoda? Ha már erdész vagy, biztos a fásszárúakhoz is értesz.

Előzmény: Törölt nick (679)
Kiskertész Creative Commons License 2005.06.09 0 0 678

Ki tudja ezek mik?

 

Ti mivel foglalkoztok?

Nekem végzettségeimet illetően nem sok közöm van a növényekhez. Első végzettségem a távközléstechnika területe, aztán sok évre rá váltottam, és gyógypedagógiát tanultam. De gyerekkorom óta szeretem a természetet, a növényeket. A kertünk mindig tele volt virágokkal, édesanyám rengeteg félét gyűjtött össze. Én pedig mindig igyekeztem ezt tovább folytatni. A növények neve azelőtt nem nagyon érdekelt, csak az, hogy tetszik-e vagy sem. Azóta kezdem begyűjtögetni a növények nevét is, amióta volt egy főnököm, akinek az egyik diplomája a növénybiológiával volt kapcsolatos, és azon kívűl, hogy a munkahelyünk egy őserdőhöz hasonlított (ami mellesleg nagyon klassz volt) rengeteget beszélt is róluk. Most, hogy digitális géppel annyi képet készíthetek, amennyit csak akarok, elkezdtem a kertemben lévő összes növényt katalogizálni legalább a kinézet és a nevek szerint. A tucatnyi növényes könyvemből, no meg innen a fórumról próbálom összeszedegetni.

 

 

Előzmény: Mad árka (677)
Mad árka Creative Commons License 2005.06.09 0 0 677

Most vettem észre, hogy csináltam olyan fotót is, amin a vacok is látszódik.

 

A konkolykép egyébként nem saját, csak bolyongtam a neten növényügyben, s akkor leltem rá.

 

Az a gond a rendszertan tanulással, hogy bár sokat voltak a kezemben határozókönyvek, rendre elmélyedtem egyben, s még vannak olyan növénycsaládok, amiknek jelenleg a neve sem dereng előttem. Az előbb is elkezdtem olvasni a teafélékről, olvastam, utánanéztem, gyűjtögettem képeket és rögvest eltelt másfél óra. Nagyon érdekel a téma, csak az a baj, hogy annyi tantárgy van, hogy az ember félévközben örül a nyílásainak, hogy még megvannak ;).

 

Nem akarok mindenféle személyes kérdést feltenni, így nyugodtan ugord/ugorjátok át, de Ti mivel foglalkoztok? Vagy hogy kerültetek kapcsolatba a növényekkel? A kérdést azoknak címzem, akik viszonylag gyakran szoktak ide írni.

Előzmény: Törölt nick (671)
Mad árka Creative Commons License 2005.06.08 0 0 674

Bár már ott tartanék...! Most fejeztem be a hüvelyesek rendjét, valahogy ezzel a csoportosulással nagyon nem boldogulok, össze-vissza keverek már mindent, hogy mi hová tartozik.

 

A nap legnagyobb sikerélménye az volt, hogy felismertem az orvosi somkórót :-). Meg a bodzaszörpöt a hűtőben.

 

 

Hol fotóztad a gímpáfrányt?

Előzmény: Törölt nick (673)
Mad árka Creative Commons License 2005.06.08 0 0 670

 

 

Az első az nehézszagú gólyaorr. Talán ez az a növény, amit a legtöbbet fotóztam, mert ahol idén jártam, minden második "sarkon" nőtt.

 

A másodiknál elnézést a homályért, de mindenki rohant, mint egy állat és szinte két futólépés között tudtam csak lekapni :-((. Gímpáfrány. (Remélem.)

 

A harmadikban nem vagyok biztos, talán erdei gyöngyköles. Ha valakinek ezzel koszorúér-porladási problémákat okoztam, sürgősen javítson! ;-)

Mad árka Creative Commons License 2005.06.08 0 0 669

Tegnap pont a fészkesekről olvastam, mielőtt elaludtam volna. Ahogy elnézem, ezt inkább úgy kellett volna írnom, hogy miután elaludtam ;-).

 

Köszönöm!

Előzmény: alsotekeres (668)
alsotekeres Creative Commons License 2005.06.08 0 0 668
Így első pillantásra bakszakáll (Tragopogon dubius)
Előzmény: Mad árka (667)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!