Keresés

Részletes keresés

Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.12 0 0 15003
Ez egy UFO, nem növény... ez most már egészen biztos... mondjuk van egy kedves ufó topiktagunk is, valszeg ő ismeri, de sajnos ő csak ritkán jelentkezik általunk is látható formában... :(((
Előzmény: Loushenka (15000)
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.12 0 0 15002
Előzmény: Loushenka (14999)
comad Creative Commons License 2009.01.12 0 0 15001
Beszúrt is nyomj.
Előzmény: Servadac (14998)
Loushenka Creative Commons License 2009.01.12 0 0 15000
Persze most meg kétszer tettem fel ugyanazt... Jaj de béna vagyok ma...

Szóval:
Loushenka Creative Commons License 2009.01.12 0 0 14999
Tudom, de úgy vagyok a zsályával meg a zsázsával, mint a diszlexiások a d-vel meg a b-vel :-)

Nos, szörnyű kínok árán létrehoztam vagy hatmillió pocsék fotót. A technikai részletekbe most nem mennék bele. Holnapig feladom, addig itt a két leginkább "használható" kép, ha valakinek esetleg hatalmas fantáziája lenne, amivel ennyiből felismeri... Aztán majd holnap rendes géppel próbálok rendes képet...gombócka1gombócka1
Előzmény: Lila Pereszke (14993)
Servadac Creative Commons License 2009.01.12 0 0 14998
valaki tud segíteni, hogy miért nem teszi be a képet, ha egyszer feltöltöm?!
Servadac Creative Commons License 2009.01.12 0 0 14997
bocsi, a kép lemaradt...
Servadac Creative Commons License 2009.01.12 0 0 14996
Kedves szagértők!

Íme egy kosbor, és szerintem a vitéz kosborra hasonlít a legjobban, de valahogy mégse az... szerintetek?
szaguaro Creative Commons License 2009.01.12 0 0 14995
A párnafű nálam is oké, de bubit is hallottam már. Igaz én még a Helxinénél tartottam, én kérek elnézést, hogy nem követem az átnevezéseket.( kaktuszoknál már mindnek 5 neve van, miért is találták ki annak idején a latinnevet?!)
Előzmény: Lila Pereszke (14993)
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.12 0 0 14994
Persze, nekem simán rendben van... méér?
Előzmény: kloroform (14992)
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.12 0 0 14993
Hogymi? Bubifejecskee?! Tejóég... :))) Sohaéletemben nem hallottam, de a Google mesternek hála megtudtam hogy tényleg hívják úgy is a Soleirolia-t! :) Hát igen, mindig lehet tanulni valami újat...
"Párnafű" néven már hallottam, de ezt a "bubifejecskét" sztem beválasztjuk a leghülyébb magyar nevek csapatába közvetlenül a "tetemoldófű" és az "érnyútogatófű" mellé!!! :)

(Ja, a zsálya és a zsázsa két nagyon más növény ám, más családban is vannak...)
Előzmény: Loushenka (14991)
kloroform Creative Commons License 2009.01.12 0 0 14992
Hááát, ha ez szerinted rendben van ;-)
"Az emulzióban szuszpendált részek... pl. olaj" Na ez kívánna még némi magyarázatot...
Előzmény: Lila Pereszke (14987)
Loushenka Creative Commons License 2009.01.12 0 0 14991
Igen, a bubifejecskét már írtam, azt ismerem, annál sokkal kisebbek a levelek.

Zsálya sem lehet, mert azt is birtokoltam már, azaz felismerem.

És nem korallbogyó, de most már olyat is akarok :-)

Ha minden pöpec, nemsokára megy a fotó.

Addig is kösz.
Előzmény: Lila Pereszke (14989)
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.12 0 0 14990
Linkajánló: Téli növényhatározó :)
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.12 0 0 14989
Hát a "zöld gömböc"-ről eszembe jut még pl. a Soleirolia soleirolii, amit gyakran árulnak, a Nertera granadensis-t is lehet néha bogyó nélkül is kapni és úgy elég "mohaszerű" kinézete van, stb. ...
"Előcsíráztatott magként" meg pl. a kerti zsázsát (Lepidum sativum) szokták néha árulni.

Szal inkább várjuk a képeket! :)
Előzmény: Loushenka (14988)
Loushenka Creative Commons License 2009.01.12 0 0 14988
Köszi a választ, sajnos nem :-) De tényleg hasonlít kicsit a csipkeharasztra, csak kisebb, "jelentéktelenebb". Igazából olyan, mintha zsályát csíráztatnál pl. Vagy mint a miniatűr petrezselyem. És a sok kicsi zöldségből egy maroknyi kis gömböc áll össze. Valami talajtakaró növény lehet.

A fotó azért maradt le, mert még nem tudom feltölteni a gépre, technikai malőr folytán. De gondoltam, addig is megkérdem, hátha valaki ráismer...

Természetesen igazad van az ilyen helyeken vásárolt növényekkel kapcsolatban úgy általában. De azért van egy halom más szempont is.
Én például szeretek ebben az auchanos "turkálóban" virágot venni, mert
- 2, 3 ill. 400 Ft-okért dobálnak sokszor hihetetlen szép és különleges darabokat, amiket máshol akár 10x-es áron kapnék meg.
- ez az árukészlet hetente cserélődik, és alighanem jó helyről jönnek a páciensek, mert nagyon kevéssel volt még bajom, egy hét alatt meg nincs ideje az áruháznak leamortizálni őket. (Bár az igaz, hogy erősn próbálják. Pl. hiába érdeklődöm ott, egyetlen olyan alkalmazott sincs, akinek bármi fogalma lenne róla, mik is azok a növények, amiket "zöld növény mix" kódnév alatt árusítanak. Ez azért is vicces, mert így nem csak gondozni nem tudják őket, de pl. simán árulhatnak erősen mérgező darabokat figylmeztetés nélkül.)
- összesen max. 500 Ft-ot kockázatok velük. Minden növénybarát tudja, hogy a legjobb helyről, legdrágábban vásárolt növény is meghalhat - és elég bosszantó, ha nem "csak" a szépségét veszíted, hanem a sok ráfordított forintodat is.
- ritkán megyek "direkt" növényt venni, ezek a kis gazok viszont szem előtt vannak, ha vásárolok, és kiabálnak, hogy vigyem őket haza.
- 8 és 12 centis cserepekben laknak. És mivel panelban élek, és már minden egyes négyzetcentin imádott gizgazaim tanyáznak, meg kell gondolnom, mekkora méretű új lakóval merek még hazaállítani.
- nem csak a kóbor kutya hálás, ha hazaviszed, de az ilyen szerencsétlenebb sorsú növény is. Ez a kis UFO-t leszámítva minden Auchanban vett növénykém - pedig ez nem két darabot jelent - gyönyörű, egészséges és boldog.

Persze részben az is igaz, hogy az általad említett mentős kategória illik rám. Nem csak ezeket a töpszliket veszem ugyanis az Auchanban, de a már tönkrevágott, gyakorlatilag 0 Ft-ra leárazott roncsokat is, amiket egy félreeső kis tárolóba dobálnak össze. Az elsőt azért hoztam el, mert nem bírtam nézni a haldoklását. Ő egy jázmin volt, ami - tapasztalatból tudom - nem egy egyszerűen kezelhető darab. Gyakorlatilag már kimúlt három másik társával együtt, mert eredetileg olyan k.... drága volt, hogy senki nem vitte el. Ekkor a párforintos részlegről legalább egyet elhoztam. Hát, nagyon boldog volt! És az óta sem adta fel, szépen nő, míg korábbi kertészeti jázminjaim mind max. két hónapot éltek. Az óta vettem még tetszhalott borostyánokat és bubifejecskét is. Utóbbi szintén mindig elhalálozott nálam, ez a kis menekült meg szépen dolgozik az életben maradásért.

Na, ez jó hosszú lett.

Szóval várom továbbra is a tippeket, amint tudok, töltök fel képet is - remélem, Izéke akkor még életben lesz. Az előző kistesóját egy ideig életben tudtam tartani durva mennyiségű vízzel, merthogy kétnaponta totál lekókadt, és csak a sok vízre szedte össze magát. De asszem', végül túlöntöztem.
Előzmény: Lila Pereszke (14986)
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.12 0 0 14987
Hát a botanikai könyveknek sztem is általában a sejttani része a legunalmasabb... :( Na de ha azon túljut az ember, akkor már tökizgi lesz ám!!!! :) Mondjuk sztem egyébként ennek a könyvnek a sejttani kötete is elég olvasmányos (és rövid), főleg az olyan rettegetten unalmas régi botanikai könyvekhez képest mint a Botanikai kompendium... :)))
A tejnedv definiciója sztem rendben van és nem szorul különösebb kiegészítésre sem.
Előzmény: novalusz (14984)
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.12 0 0 14986
Szia! A FOTÓÓÓÓ lemaradt... :((( Anélkül meg én így hirtelen a leírás alapján valami UFO-ra gondolnék, de ha egészbiztos hogy növény, akkor pl. esetleg egy csipkeharaszt (Selaginella)???

Amúgy az ilyen bevásárlóizékben nem igazán érdemes növényt venni, csak a nagyon elhivatott növénymegmentőknek, akik értenek annyira hozzájuk, hogy bármilyen lestrapált szerencsétlen növénykét újjá tudnak éleszteni... mert amúgy ezeknek a legyengült, fényhiányos, kiszáradt/berothadt, stb. növényeknek sajnos nincs túl sok esélyük. :( Szal inkább kertészetben ajánlatos vásárolni, mert akkor ők egyből ápolási tanácsokat is tudnak adni...
Előzmény: Loushenka (14985)
Loushenka Creative Commons License 2009.01.12 0 0 14985
Sziasztok!

Előre is köszönöm, ha valaki segít, sürgős infóra lenne szükségem, de hiába guglizom szét az agyamat. Vettem az Auchan 300Ft-os részlegén egy tündéri kis növényt, és képtelen vagyok kideríteni, mi is ő. Márpedig egyszer már vettem ugyanilyet, és kb. 2 hét alatt kimúlt, szóval nagyon kéne tudnom, mi vele a teendő.
Személyleírása: kis zöld gombóc. Leginkább egy feltűnően ambíciózus mohára emlékeztet. Harsogóan világoszöld a színe, és igazából rengeteg kis növényke összessége az egész. Föld alatt szinte nem is létezik, ici-pici gyökere van, csak egy kis fehér szösz, majd a felett cérnavékony kis zöld szár, ami úgy fél-egy centi "magasságban" két-háromfelé ágazik. Az ágacskák végén, két-négy centinél kicsi, legyező alakú levélkék nőnek, nem nagyobbak, mint egy negyed kisujjköröm. A végük cakkos. Mindegyiken van egy-két pici, enyhén sötétebb bumszli, mintha spróratokok lennének.
Összességében olyan, mint valami frissen kicsírázott növénykezdemény, de elvileg ez egy kifejlett példány.
Ha valaki felismerné, lécci' hamar mondja meg, mi a neve, hogy végre megnézhessem, mi vele a teendő! De felismerés nélkül is szívesen vennék pár tanácsot, hogy a leírás alapján milyen bánásmódot tartanátok ajánlottnak. Általában mit igényelhet egy ilyen típusú zöldség?

Köszönöm a segítséget!
novalusz Creative Commons License 2009.01.11 0 0 14984
Megvettem a Botanika I-II-III.-t, a sejtannal gyorsan haladok, mivel nem sokat értek belőle! Szerintem nem is embernek való, akkor már inkább mondjuk kalapos gombáknak, azt hiszem. De azért az pl. érdekelne, hogy a tejnedvek (tejcsövek, tejedények - laticiferek) mire jók? Ezt pont nem írja, pedig a mézgáról és a gyantáról kiderül hogy sebtapaszok, illetve jók az állatok ellen. A neten a Révai-lexikonból találtam idézetet, ez vajon ma is megállja a helyét?

tejnedv - (növ. ), rendesen fehér, ritkán sárgás (pl. vérehúlló fecskefű) folyadék, amely tulajdonképen a sejtnedv emulziója. Az emulzióban szuszpendált részek nagyon különböző vegyületek, pl. kaucsuk, gyanta, keményítő, olaj. A T. tulajdonképen tartalékanyag, de az állatok ellen való védőeszköz is. A T. -et külön alakult tejsejtek, tejcsövek, tejedények vakulái tartalmazzák.
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.10 0 0 14983
Nemnem, ez még mindig egy remek gombás topik, nem könyves!!! Apropó: láttátok EZT a zseniális képet? Ilyen elképesztő színű gomba szerintem biztos nincs is... merhogylennemár... :)
sgJános Creative Commons License 2009.01.09 0 0 14982

.

 

Hirtelen az hittem, hogy a milyen könyvet olvasol éppen fórumra tévedtem :))

Tök jó volt visszaolvasni az elmaradásom

2008 utolsó előtti képe(m)  :)

Cherrug Creative Commons License 2009.01.09 0 0 14981
Úgy van, valóban. Őrá mindkét részben többször is utalt az író.
Előzmény: szaguaro (14980)
szaguaro Creative Commons License 2009.01.08 0 0 14980
Bocsi, visszavonom! Lovassi volt!
Előzmény: Cherrug (14974)
Cherrug Creative Commons License 2009.01.08 0 0 14979

Izéééé..... Ha a megadott e-mail-címemre akartál esetleg írni, akkor azt nem kaptam meg. Ahogy te a citromosokat, úgy én a freemailt cseréltem fel a gmail-re. No de mindjárt írok is!

Előzmény: Lila Pereszke (14978)
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.08 0 0 14978
Nemtom mért, de tök olyan érzésem van, hogy kaptál egy e-mailt mostanában... :)
Előzmény: Cherrug (14975)
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14977
pereszke.lila&gmail.com, mert a citromos címemre sajnos nem mindig érkeznek meg az üzenetek... :((( Majd átírom a profilomban is a régi címet... 
Ki tudja ez a szegény Hanspeter is már hány segélykérő e-mailt küldött, mióta elrabolták és én meg meg sem kaptam! :(((
Előzmény: Cherrug (14975)
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14976
Hát inkább csak pofátlan... :)
Előzmény: szaguaro (14971)
Cherrug Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14975
Pereszke, akkor mailben megkörnyékezlek ez ügyben, ha nem bánod :-)
Előzmény: Lila Pereszke (14969)
Cherrug Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14974

Chernelre én nem emlékszem, de ettől még lehetett benne. Én is nagy rajongója vagyok, szintén olvastam minden megjelent könyvét, és nagyon dühít, amikor sokan megpróbálják ifjúsági írónak beskatulyázni. Pedig a magyar prózában senki nem írt nála szebben és szívhezszólóbban a természetről és a magyar vidékről. Nagy kedvencem önéletrajzi regénye, a Ballagó idő, de a novelláit is nagyon szeretem. A személyes találkozásért meg őszintén irigyellek, nekem sajnos ez fizikai képtelenség lett volna, mivel magam is "pofátlanul fiatal" vagyok, harmincon még éppen innen :-)

 

A többiektől meg elnézést az OFFért :-)

Előzmény: szaguaro (14972)
szaguaro Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14973
Nem kell hagy ni, h. a határőrök elkapjanak, és akkor O:K: De komolyan, nincs belőle nemzetk. bonyodalom. Szagim nekem is van, ha vársz még 1-200 évet, mutatok virágot is.
Előzmény: gérbics (14960)
szaguaro Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14972
Volt Brehm, Jávorka meg Chernel. Én is vagy 20-x, de az összes többi Feketét is. Sőt egyszer az öreggel is találkoztam.
Előzmény: Cherrug (14963)
szaguaro Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14971

Pofátlanul fiatal lehetsz! Nekem már új korában megvolt! Meg az 5 kötetes Állatvilág is. Amugy a paeonia oké.

Előzmény: Lila Pereszke (14957)
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14970

(Nekem szerencsére még nem volt velük gondom... mondjuk az hozzátartozik, hogy csak nagyjábóli szövegmegértésre/magyarra fordításra használom (és természetesen nem nehéz szakmai szöveghez... :) ! 

Magyarról bármilyen nyelvre való fordításra csak nagyon nagyon óvatosan és végszükség esetén használom és akkor is úgy, hogy mondatonként, és előbb leellenőrzöm, hogy külön a szavak nagyjából mit jelenthetnek, esetleg megnézem tényleg létezik-e olyan szóösszetétel/mondat a neten egy adott nyelvű oldalon, stb. És főleg: mindenképp el kell kezdeni legalább néhány szót/mondatot megtanulni/olvasgatni az adott nyelven, hogy az ember egy kicsit ráérezzen... :)

Előzmény: nbanna (14958)
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14969

Hát az a helyzet, hogy ha már kaptam egy vadiújat, akkor inkább a kicsit lestrapált régin szeretnék túladni... :) De ha még mindig nem sikerült lebeszélnem az új megvételéről, akkor esetleg megpróbálhatok neked szerezni egyet itt a szmogközpontban, aztán majd elküldöm valahogy...

 

Liliaceae úgy rémlik természetesen maradt... mért van vele valami változás?! :)))) (Na, ennyit a könyv korszerűsítéséről...) 

Előzmény: Cherrug (14965)
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14968
Hát sztem kérd meg, hogy majd szóljon ha épp virágzási szándéka lesz és akkor legalább egy virágzó példányt megnézhetsz... :)))
Előzmény: gérbics (14960)
Cherrug Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14967
Oké, ezen nem veszünk össze :-)))
Előzmény: gérbics (14966)
gérbics Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14966
Lehet, hogy én emlékszem rosszul... :))
Előzmény: Cherrug (14963)
Cherrug Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14965

Ha esetleg neked nem kell az az ötödik kiadás, szívesen megveszem tőled :-) Mert itt felénk változatlanul beszerezhetetlen... Csak emiatt meg azért mégsem szeretnék felutazni "nemzetünk fővárosába".

A rendszertan változatlan maradt benne? Pl. Liliaceae család még most sem lett szétrobbantva?

Előzmény: Lila Pereszke (14934)
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14964
Hát azé pl. a "kicsit" frissebb, 1995-ös Borhidi Attila: A zárvatermők fejlődéstörténei rendszertana könyv sem rossz... vagy a 2007-es Podani János: A szárazföldi növények evolúciója és rendszertana, stb. sem...
Előzmény: kloroform (14961)
Cherrug Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14963
Én olvastam Tüskevárat (vagy ötvenszer, túlzás nélkül állíthatom), de Tutajosék Urániából biztosan nem művelődtek. Brehm-re nem mernék megesküdni, az mintha tényleg lett volna benne. De arra is emlékszem, hogy a Téli berekben István bácsi Jávorkát ajánlgatja Bütyöknek, amikor az botanikával akar foglalkozni.
Előzmény: gérbics (14959)
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14962
Hja, hát izé, de, asszem félig elolvastam... de mondjuk hogy általánosban inkább a gyakorlati ismeretekre helyeztem a hangsúlyt!
Mert volt egy marhajó hordozható minimikroszkópom és inkább azzal nézelődtem a kertben olvasás helyett, nameg az akkoriban meglévő 500 fölötti pozsgásállományomat is naponta le kellett ellenőrizni (pl. megnézni melyik mennyit nőtt, kinyílt-e a virága, stb.), szal kinek lett volna ideje olvasni ilyen fontos feladatok mellett... :)
Tudom, má' akkor is hülye voltam... lehet ez mosmá' így is marad... :(((
Előzmény: gérbics (14959)
kloroform Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14961
Uránia a mai napig legkomplettebb rendszertani összefoglaló.
Az állatvilág is nagyon jó, a fajok maradtak, a kategóriák meg természetesen megváltoztak.
Előzmény: Lila Pereszke (14957)
gérbics Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14960

Kedves Szaguaro,

jártam Dél-Zalában, nagyon ígéretes helyek vannak arra! Szegény Lendváért fájt a szivem, mert hát azt finoman sz.rrá szabályozták. A Mura viszont egy csoda! Sajnos, csak utólag néztem meg a gugliörsön, egyébként lehetett volna még bóklászni. Van tapasztalatod azzal kapcsolatban, hogy lesz-e abból bajod, ha a Mura bal partján maradva bebóklászol a horvát részre? (Szlovénia, ugye, most  már Schengen, ott lehet, gondolom.)

 

Egyéb: Én eddig egyeszer jártam Amerikában, meló ügyben 3 teljes napra, pont Arizónában, Phoenixben. Május volt, a városban virágoztak a szaguárók, én meg nem jutottam ki a sivatagba!!!! :((((( (sh.t, sh.t, sh.t)

Előzmény: szaguaro (14952)
gérbics Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14959

Nade Pereszke, nem olvastál Tüskevárt? Bütyök és Tutajos is az Urániából (meg esetleg a Brehm-ből) művelődik. :)))

 

Előzmény: Lila Pereszke (14957)
nbanna Creative Commons License 2009.01.06 0 0 14958
Off: Kedves Pereszke, ne haragudj, hogy vitába szállok veled a fordítóprogramokat illetően, lehet, hogy botanikai-szakmai szövegből lehet velük kihámozni valamit, de saját tapasztalat, hogy egy ismerős küldött fordítóprogrammal "értelmezett" szöveget átnézésre, és a lényeges információnak épp az ellenkezője állt a fordításban.
Előzmény: Lila Pereszke (14956)
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.05 0 0 14957

Na még egy könyvajánló a végére: betévedtem ma (is) egy antikváriumba és szembejött egy 3 kötetes "Uránia-Növényvilág" című könyv a hetvenes évekből... :) Hát persze hogy muszáj volt beszereznem, mert olyan megdöbbentő (és korszerű) információkat tartalmaz, hogy őrület, idézem a képaláírást:

"A páternoszterborsó magjából régen olvasót fűztek, MA az amerikai hippik díszítik magukat az ilyen láncokkal."  :)))

De amúgy tényleg egész jó a könyv és bevallom én eddig még nem is hallottam róla... :(

Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.05 0 0 14956
Hát ja, jópofa dolgokat tudnak összeírni ezek a csomagküldősök... csak miközben én röhögcsélve olvasgatom az újságjukat, mások meg hülyének néznek, hogy min röhögcsél ez a szerencsétlen, amikor ez nem is egy vicclap... :( Pedig dehogynem... :)

A netes fordítóprogramok egyébként nagyon hasznosak!!! Ha valakinek van némi fantáziája és a különös szövegfoszlányokól ki tudja találni, hogy vajon miről is lehetett szó, akkor teljesen jól el lehet velük boldogulni, zömmel ezeket szoktam használni:

Fordprogi 1
Fordprogi2

Na, jóccakát! 好的晚上 ! :)
Előzmény: CBNora (14946)
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.05 0 0 14955
Sebaj, hát legalább jó kedve van! :) (Uh, télleg van Rubint Réka fórum??? Tejóég... :(((

Amúgy meg biztos egy h.sz. vadász... asszem valahogy úgy van, hogy 30 h.sz. után lehet topikot nyitni, nem? Lehet fog nyitni egy szmájlizós topikot...
Előzmény: Bifidus essensis (14950)
Lila Pereszke Creative Commons License 2009.01.05 0 0 14954
Hát most ezért lehet megint le fognak vonni a fizetésemből, de sztem pl. a P. delavayi fajtáknak szokott ilyen sárgás-narancsos-citromos-barackos.... színű, szerencsétlenül lógó orrú virága lenni...
Előzmény: szaguaro (14945)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!