Keresés

Részletes keresés

fuszi Creative Commons License 2005.02.21 0 0 2682

sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni! Klímát szeretnénk szereltetni faházunk tetőterébe (csak hűtésre), ahol 3 hálószoba van egymás mellett. 14nm+11nm+18nm, jó nagy ablakokkal (déli, délnyugati fekvéssel). 1 éve építkezünk, és úgy lett elvileg kialakítva a vezetékezés, hogy a padlástérben fut egy kábel a klímának..na jó, nem igazán értek hozzá..:-) Kérdésem lenne, hogy tudnátok-e ajánlani márkát, szakembert, és hogy kb milyen kiadással járna ez az egész (a legnagyobb szoba klimatizálása még ráérne, elég lenne most csak a két kisebb szobát megcsinálni...) Vagy van-e olyan megoldás, hogy az előteret hűtjük és akkor elég egy egység..vagy mittomén..:-))

 

Köszi

Kati

Dr. Klíma Creative Commons License 2005.02.21 0 0 2681

Az amiről te írsz, lehet a cégek gyengesége is. Az "üzletkötő" nem adja át rendesen a megbeszélteket a szerelőknek. Az is lehet, hogy a szerelő darabszámra dolgozik és akkor neki nem mindegy, hogy mennyi idő alatt van kész. :(((

A másik, hogy így próbálnak meg plusz bevételt kicsalni! Az üzletkötő megígér fűt-fát, hogy erre meg arra visszük a csöveket.....és ez csak ennyibe fog kerülni. ...Aztán a szerelő meg az előzetes távolságot "lecsalja" különböző indokokkal "megmagyarázza".....csak az eredeti árat nem csökkentik hozzá. Hát nem egy erkölcsös dolog....de sajnos találkoztam már hasonló esetekkel...

Sokszor a nagyobb "cégnév" nem jelent semmit...

Előzmény: scratch (2680)
scratch Creative Commons License 2005.02.20 0 0 2680

Ott kell lenni mikor szerelnek, nem szabad egyedül hagyni őket, vagy olyannak, aki nem tudja, hogy mit kell csinálni.

Én is előre elmondtam megrendeléskor, hogy mit, és hogy akarok. Természetsen telepítéskor, a szerelő néha máshogy gondolta volna (sporólósabban), ha akkor nem szólok neki, hogy ne így csinája, most azt nézhetném, hogy nem jó helyen van a klíma. :)

Előzmény: Archibald Tuttle (2670)
scratch Creative Commons License 2005.02.20 0 0 2679
Ja, akkor ok! Engem nem érint. :)
Előzmény: windy12 (2669)
klimakiraly Creative Commons License 2005.02.20 0 0 2677
Sziasztok

A belső csatornához csak annyit, vannak olyan gép amiknek a csöve ahol át kellene forditani.
Csőhajlítógéppel van meghajtva kb. 3cm sugárban.
Na azt ugye "nem lehet" egyszerű modszerrel átforditani.
És akkor ha nem fér az ablak és a fal között, tehát balra alatta kivinni a csővet.
Akkor marad a belső csatorna.

K.K.
PÍT Creative Commons License 2005.02.20 0 0 2676

Szia!

 

Mail ment!

Ki forgalmazza a LAKES-t?

 

Üdv!

Előzmény: windy12 (2675)
windy12 Creative Commons License 2005.02.20 0 0 2675

C20XE

 

Szia!

 

De igen, ez az egyetlen gép az olcsóbb kategóriából, amit forgalmazunk, csak azért vettem le a honlapról, mert érdekes a forgalamzó árpolitikája. Mivel az elmúlt szezonban a raktárában maradt ezerötszáz darab klímaberendezés, ezért most nagyon olcsón akciózza. A viszonteladóinak viszont nem vitte le az árat, ami azt jelenti, hogy a nagyker ár és a kisker ár között egy 3,5 kW-os gép viszonylatában bruttó 2.190 forint a különbség. Ezért az árrésért viszont ép értelmes ember nem veszi a nyakába a garanciális kötelezettséget. Tehát ha valaki ilyen gépet szeretne, akkor vagy bemegy a boltba, és megveszi, vagy mi megvesszük, és házhozszállítjuk, de akkor is a forgalmazó számláját kapja meg, és így a teljeskörű garancia is az ő kötelezettsége. Természetesen legjobb tudásunk szerint telepítjük, és a telepítésre vállaljukaz öt év garit.

Egyébként még mindig az a véleményem, hogy ebben az árszegmensben ez a legmegbízhatóbb készülék, egyszerű, de megbízható. Természetesen a Daikinod mellett nem fog jól mutatni, de ezzel kapcsolatban küldök egy mail-t.

 

Dr. Klima

 

Köszönöm.

Előzmény: PÍT (2674)
PÍT Creative Commons License 2005.02.20 0 0 2674

Szia Windy!

 

Már nem forgalmaztok Lakes klímákat?

 

üdv:c20xe

Dr. Klíma Creative Commons License 2005.02.20 0 0 2673

Szia!

 

Ez nagyon korrekt, örülök a képeknek és a hozzáállásodnak. Ez megint csak azt bizonyítja, hogy szinte mindent meg lehet szépen, kultúráltan oldani. Természetesen lehetnek plusz költségek a standard árhoz képest, de úgy gondolom, hogy az az ügyfélnek hosszútávon megtérül...

 

baráti üdvözlettel: Dr. Klíma

Előzmény: windy12 (2672)
windy12 Creative Commons License 2005.02.20 0 0 2672

Szia Archibald!

 

Nem értem igazából, hogy tudták ezt Veled elhitetni, hiszen eddigi hozzászólásaidban olyan nagyfokú tájékozottságról és ismeretanyagról  tettél tanubizonyságot, hogy az néhány klímás szakembernek is követendő példa lenne.

 

Biztos a mi cégünknél is előfordult már hasonló hiba, hiszen elég sok splitet szereltünk panellakásban, és sokszor kell ablak alá helyeznünk a klímát. Ha az ügyfél kifejezett kérése, hogy belül ne csatornázzunk, akkor nincs más lehetőség, csak a kinti munka, az viszont mondjuk egy kilencedik emeleti magasságban elég körülményes. Ha megfizeti az ip.alpin-munkát akkor természetesen minden további nélkül elvégezzük. Viszont van, aki erre nem hajlandó, és akkor ott a dilemma, hogy visszautasítsuk a megrendelést, vagy megcsináljuk úgy ahogy lehet alpin nélkül.

Nagy álszentség lenne azt mondani, hogy a tavalyi, viszonylag gyenge szezonban a cégek nagyrésze ilyen indok miatt visszautasított volna munkát. Az biztos, hogy a saját érdekünket is az szolgálja, hogy minél szebb legyen a munkánk végeredménye, hiszen az hoz új megrendelőket, de ingyen egyik szerelőm sem fog  igen veszélyes, nagy magasságban történő kábelcsatornázást végezni. Az ügyfelek nagy része természetesen ezt megérti, és hajlandó az állványozás vagy az alpintechnika plusz költségét vállalni, de van néha olyan, aki nem.

 

Azt viszont elfogadhatatlannak tartom, hogy egy előre megbeszélt munkát takarékossági, lustasági, stb. indok miatt máshogy, szakszerűtlenül végezzünk el. Az olykor előfordulhat, hogy munka közben változtatni kell az eredeti terven, de csak indokoltan. Van egy-két cég, ahol az üzletkötők (hölgyek) járnak ki az előzetes helyszíni felmérést is megcsinálni, és a szerelő már egészen más szempontokat vesz figyelembe a telepítésnél, mint ők. Ilyenkor lehet módosítani a szakszerűség érdekében, de ekkor is csak a megrendelő előzetes hozzájárulásával.

 

Persze kültéri egységet lehet szerelni ezekkel a módszerekkel is.

Szerintem.

Előzmény: Archibald Tuttle (2670)
Dr. Klíma Creative Commons License 2005.02.20 0 0 2671

Szia

A leírásod alapján téged jól átvertek!

Ilyen kifogást még nem hallottam, hogy "ezt a típust belül nem lehet belül csatornázni". Ez nevetséges és sajnos az ilyen szerelőkkel szemben nem tudunk mit csinálni!

Így utólag könnyű okosnak lenni és tanácsokat osztogatni. Van egy olyan érzésem, hogy azért módosították a szerelést, mert így gyorsabban kész lettek, illetve a kültéren nem felrakott csatornával anyagot (pénzt) spóroltak meg.

Ha kifizetted a munkadíjat akkor már nem nagyon tudsz mit tenni (szerintem). Én a helyedben kihívnám a főnököt és megmutatnám neki, majd kérném a kültéren a csatorna utólagos pótlását (ingyen)!

Annyit még megtehetnél, hogy lefényképezed és a képeket berakod erre az oldalra, majd beírnád a cég nevét, esetleg a szerelők nevét!!!

 

 FONTOS!!! Azért szeretnék képeket látni, mert így esetleg ki tudjuk zárni annak a lehetőségét , hogy valakit (valakiket) ok nélkül sárosítsunk!!!

 

A leendő klímatulajdonosoknak a következőt javasolnám:

   - a szerelési szerződés megkötésekor rögzítsék egy pár sorban, hogy mit végeznek el, és hogyan.

Ha a szerelés nem az "eredeti" megbeszélés alapján történik és a helyszínen a szerelő nem tudja értelmesen elmagyarázni egy laikus számára is, hogy miért kell módosítani akkor nem szabad a munkát átvenni, kifizetni.....Ha jogos az észrevétel akkor nem szabad engedni!!!

 

üdv

Előzmény: Archibald Tuttle (2670)
Archibald Tuttle Creative Commons License 2005.02.20 0 0 2670
Kedves Mesterek!

Elnézve a "trehány" kültéri szerelésről belinkelt képeket és olvasva az eszmecserét, szomorúan kell megállapítanom, hogy nekem is hasonlóan (na jó, egy picit igényesebben, némi szigetelőanyaggal burkolva) szerelték fel a klímát. :-(
A story röviden:
A cég főnöke jött ki a felmérésre (lakótelepi panel), s megmutatta, hogy hol (BELÜL), s miként fognak futni a kábelcsatornák. Két kültéri, 1-1 beltérivel a ház szemközti falain. Külön kérésem volt, hogy a homlokzat képe a lehető legkevésbé "sérüljön", mivel a ház hozzájárult a klímához, de az önkormányzattól (ismert okok miatt) nem lett kérve engedély.
A felmérés után 1-2 nappal (részben a klímás cég rábeszélésére) módosítottam egy készülék típust (Fisher helyett Daikin-t kértem).
A szerelők néhány napra rá érkeztek, az egyik kül-beltérit (majdnem) a megbeszélt módon rakták fel, míg távozásom után a másik készüléket a ház homlokzatán, a faltól erősen elütő színű, girbe-gurba csövekkel, csatorna nélkül szerelték.
Kérdésemre, hogy miért nem a megbeszélt módon (belül, műa. csatornában) történt a felhelyezés azt válaszolták, hogy ezt a típust nem lehet belül csatornázni, csak kívül. - Ezt állítólag illene tudnom. Reklámokból, web-lapjukból, bemutató termükből, felszerelésükből (és az átlagosnál magasabb munkadíjukból) ítélve, "jó nevű", ismert cég szerelői voltak, akkor nem kételkedtem igazukban.

Mivel semmilyen írásos anyagom nincs az előzetes szerelés egyeztetéséről, továbbá mindez nem most történt, értelemszerűen nem tehetek ellene semmit, de azért kíváncsi vagyok, hiszékeny voltam-e akkor vagy valóban van olyan klíma, amit nem lehet belül csatornázni?
windy12 Creative Commons License 2005.02.19 0 0 2669

scratch

 

R12-es gázról volt szó, azt már egyáltalán nem szabad felhasználni, semmilyen területen (talán csak néhány katonai felhasználás kivétel) Hogy tárolni szabad-e, és, hogyan, milyen mennyiséget, azt nem tudom pontosan. Esetleg ha valaki pontosat tud, szívesen olvasnám.

Előzmény: scratch (2668)
scratch Creative Commons License 2005.02.19 0 0 2668

Miért nem lehet már tárolni se? Nem csak forgalmazni nem lehet már ilyet?

Ha az én R22 -es klímámba valami oknál fogva elmegy a gáz, dobhatom ki, mert nem lesz sehol bele való?

Előzmény: windy12 (2660)
scratch Creative Commons License 2005.02.19 0 0 2667
Én is pont erről beszélem. :)
Előzmény: Dr. Klíma (2636)
windy12 Creative Commons License 2005.02.18 0 0 2666

Sajnos nem tudom, hogy mi volt a pontos indok, de valami nem stimmelhet, mert a kollégám nem fizeti ki a bírságot, mert a Soós-ék egyik jogásza azt tanácsolta, hogy támadja meg a határozatot. Biztos van valami alapja.

 

Off 

 

Van egy észterolajos lefejtőm ócsón, ha valakit esetleg érdekel. Még számla is megoldható.

 

On

Előzmény: viricsi (2665)
viricsi Creative Commons License 2005.02.18 0 0 2665
A dorogi hulladékégetőbe.
Oda,amíről ez a hír jelent meg 2004 augusztus végén.

" A dorogi hulladékégető addig nem fogadhat ártalmatlanításra hulladékszállítmányokat, amíg az üzem működtetését végző Onyx Magyarország Kft. nem gondoskodik a telephelyén szabálytalanul tárolt veszélyes anyagokról és nem pótolja a cég tevékenységéről szóló nyilvántartás hiányosságait.

Gelencsér Tivadar, az Észak-Dunántúli Környezetvédelemi Felügyelőség igazgatója elmondta: a felügyelőség kedden azonnali hatállyal felfüggesztette a hulladékégető működését, mert az üzemeltetésért felelős francia tulajdonú cég nem tudott megfelelő adatokat szolgáltatni az ártalmatlanításra átvett anyag nyomon követéséről. Ezen kívül a hulladékégető dorogi telephelyén lévő 2 ezer tonna hulladékból 400 tonnát szabálytalanul körülmények között tárol - tette hozzá Gelencsér.
A felügyelőség az augusztus 12.-én és 19.-én a rendőrséggel közösen végzett ellenőrzésig nem tudott négy telephelyről sem, ahol az Onyx bértárolási szolgáltatást vesz igénybe külső cégektől. A szerződéseket a felügyelet többszöri felszólításra sem kapta meg, s azóta kiderült, hogy valószínűleg egy ötödik telephelyen is tárol az Onyx veszélyes hulladékot. Hozzátette: a hiányos adatközlés nem jelenti feltétlen azt, hogy a veszélyes anyagokat szabálytalanul tárolnák. Az igazgató tájékoztatott arról, hogy a felügyelőség határozata alapján 30 napon belül a teljes körű nyilvántartást el kell készíteni és el kell égetni a nem megfelelően tárolt hulladékot is.
Az Onyx Magyarország Kft.-t több mint 158 millió forintos hulladékbírságra kötelezte a felügyelőség. Gelencsér Tivadar elmondta, hogy az ügy kapcsán a felügyelőség előírta az üzem vízkár-elhárítási tervének felülvizsgálatát, ami azonban a felfüggesztéssel kapcsolatos teendőktől függetlenül, a 30 napos határidőt követően kell elvégezni."

Ennyit a környezetvédelemről.
Előzmény: klimakiraly (2663)
viricsi Creative Commons License 2005.02.18 0 0 2664
Doki,ugye csak poén a mondatod?
Előzmény: Dr. Klíma (2662)
klimakiraly Creative Commons License 2005.02.18 0 0 2663
Hello :-)

Hova is kell vigyem a lefejtett R12-őt?
(cégnév, helység, utca, házszám )
Nem voltam észnél mikor a zöldkártya tanfolyamon mondták.
Vagy nem is mondták?

K.K.
Előzmény: Dr. Klíma (2662)
Dr. Klíma Creative Commons License 2005.02.18 0 0 2662

Nagyon helyes, hogy büntetnek!

Próbáljuk meg védeni a környezetünket !!!

Remélem rendszeresek lesznek az ilyen ellenőrzések és a szabálytalankodókat megbüntetik

 

 

 

Előzmény: windy12 (2660)
viricsi Creative Commons License 2005.02.18 0 0 2661
Milyen alapon szabták ki a birságot?Ha jól tudom a birtoklás nem szabálysértés.
Előzmény: windy12 (2660)
windy12 Creative Commons License 2005.02.18 0 0 2660

Sziasztok.

 

Lehetséges, hogy komolyan fogják venni ezt a légkört károsító gázok visszaszorítását. Az egyik ismerős cégnél megjelentek ma délelőtt az ellenőrök, és találtak egy darab 11 kilós palackot R12 gázzal, valamint 11-es mosógázt néhány kilót, és azonnal megbüntették kétszázezer forintra.  Azt mondták, hogy egy éven belül várhatóan a legtöbb hűtős, klímás cég fog kapni ellenőrzést.

viricsi Creative Commons License 2005.02.18 0 0 2659
Üdv mindenkinek!
Egy ilyen áthárító kikötés a garancialevélen egyszerűen jogtalan.A gyártó,a forgalmazó felel az általa forgalomba hozott készülék megfelelő minőségéért,a garanciális időn belüli hibátlan működésért,esetleges meghibásodás esetén a határidőn belüli javításért.Az hogy ezt saját szervízzel,vagy alvállalkozók,partnerek útján teszi e,az a megrendelő szempontjából közömbös.A megrendelőnek egy feladata van jelezze a meghibásodást a garanciajegyen feltüntetett helyen.A többi nem az ő dolga.Mégegyszr hangsúlyozom,nincs joga a felelőséget egyetlen gyártónak,képviseletnek sem másra hárítani,de joga van vele szerződött partnerekkel a javítást elvégeztetni.
Nekem,mint beüzemelőnek,nincs felelőségem egy hibás berendezés javításáért,hacsak nem kötöttem erre szerződést a forgalmazóval.Gondolj bele,ilyen feltételek mellett ki szerelne "Tesco gazdaságos" gépeket.Senki. Furcsa lenne,ha az autód gyári hibáinak kijavitására Kiss Csaba autószerelő lenne kötelezhető,mert ő vizsgáztatta le a járgányod.
Ha nem hajlandó a javítást a forgalmazó elvégeztetni,fordulj a Fogyasztóvédelemhez.

Üdvözlettel: viricsi
Előzmény: windy12 (2648)
Pat_ Creative Commons License 2005.02.18 0 0 2658
"Viszont az ügyfelünk azóta is elégedett és stabil partner."

...így aztán nem is igazán bebukás. Sokszor jártunk már hasonló cipőben, sztem le kell nyelni (persze mérlegelni mindig kell).
Pl. garis gondoknál először cserélünk, aztán intézzük _mi_ a forgalmazóval.

Tulajdonképpen hozzáállás kérdése (ebbe beletartozik a forgalmazó hozzállása is!). "Elégedett és stabil partner" márpedig a Te számod fogja megadni az ismerősének, és így tovább.

Ezt csak azért, ha esetleg félreérthető voltam.



Az Omasról (2621) mit gondoltok?
Előzmény: Dr. Klíma (2653)
klimakiraly Creative Commons License 2005.02.18 0 0 2657
Elég "csak" a hőcserélőt cserélni!
Meg a kompresszorban az olajat.


Ja meg szűrőt, ha van benne.

De ugye az utobbiak nem alpinos dolgok.

K.K.
Előzmény: klimakiraly (2656)
klimakiraly Creative Commons License 2005.02.18 0 0 2656
SziaSztok

a beltéri egység cseréjéről

Elég "csak" a hőcserélőt cserélni!
Meg a kompresszorban az olajat.
De ugye a forgalmazó váltás vagy jó lesz az ügyfélnek vagy nem.

K.K.

ui: Érdemes nagyon elolvasni a forgalmazó szerződését. Mielött szerel az ember, _nagyon_ megfogtok lepödni! (Én úgy olvasnák már egy multi-ét, az e-mail-om él.)
Előzmény: windy12 (2655)
windy12 Creative Commons License 2005.02.18 0 0 2655

Elfelejtettem.

 

 

A fényképet megmutattam egy-két ügyeskezű szervízesnek, és mindegyinek az a véleménye, hogy nem lehet megforrasztani. Ezek szerint mostmár nem is javításról szól a dolog, hanem a beltéri egység cseréjéről. A hiba vonzatainak javítása, és a készülék újratelepítése már csak ráadás.

windy12 Creative Commons License 2005.02.18 0 0 2654

Dr. Klima

 

Természeretesen én tisztában vagyok vele, hogy amennyiben az ő általuk forgalmazott klímát telepítjük, az mivel jár. Én csak azt nem értem, hogy egy importőr, forgalmazó miért hárítja át a garanciális kötelezettséget olyanra, akinek ehhez semmi köze. Szerintem a gépre annak kellenevállalni a garanciát, aki forgalmazza, és ez az összes technikai cikknél így is van. Vagy garanciális szerződést kell kötni.

 

Természetesen mielőtt az ember lebélyegez, aláír valamit, azt el kell olvasni. Én egy eshetőleges dolgot írtam le. A gyakorlatban igenis előfordulhat, hogy az egyszeri szerelő a készülék papírjaival márcsak a telepítés után találkozik. Akkor pedig érheti kellemetlen meglepetés. Persze aztán tanul az ember.

 

"Szerintem a nevezett cég szerződött partnerei tisztában vannak ezen feltételekkel..."

 

Tudok néhány komoly cégről, akik éppen hasonló dolgok miatt nem szerződnek velük, vagy már felmondták az együttműködést.

 

Azt gondolom, hogy a megfelelő eljárás az lenne, hogy amennyiben a telepítő céget kihívja az ügyfél garanciális javításra, akkor egy díjszabás szerint a javításért számlázhasson a forgalmazó felé (esetleg előzetes egyeztetés szerint). Valahogy meg kéne ezt oldani, mert a huzavonának csak az ügyfél issza meg a levét.

 

Pat

 

Igazad van. Ki kell menni, megcsinálni. Csak az a kérdés, hogy kinek.

Előzmény: Dr. Klíma (2651)
Dr. Klíma Creative Commons License 2005.02.18 0 0 2653

Pat!

Szerintem menj ki és csináld meg! Ha nem vetted volna észre, "szerencsétlen" ügyfél van csak itt. A beüzemelő cég nem jelentkezett ezen az oldalon...Így csak az ügyfél szemszögéből tudod vizsgálni a dolgokat...és többnyire a valóságot érdemes felvázolni....

 

Annyiban viszont igazad van, hogy  a telepítők szó nélkül megjavíthatnák egy korrekt összegért, szerintem 5-6000 Ft akkor nem lenne "kislaikuska"-nak rossz érzése. Ez az összeg fedezné az üzemanyag költségeit.

Mi  ingyen csináljuk a garanciális jellegű javításokat!!! Nyúltunk már bele darázsfészekbe és volt már olyan telepítésünk aminek a végén nem hogy profitot termeltünk, hanem réfizetéses volt a szerelés. Erre annyit tudok mondani, hogy bebuktuk és tanultunk az esetből. Viszont az ügyfelünk azóta is elégedett és stabil partner.

 

üdv.: Dr. Klíma

Előzmény: Pat_ (2652)
Pat_ Creative Commons License 2005.02.17 0 0 2652
duma, duma, duma. Ki kell menni, megcsinálni, a többi nem az ügyfél dolga.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!