Chardonnay, olaszrizling, hárslevelű,... fehérek. Nem csúcsminőségűek, de néhány igen jó vendéglőben ( pl Szindbád, Markó u. ) találkozni a boraival. Olyanok, amiket szívesen iszik az ember minden nap. Egyenletesen jó, megbízható minőség.
Ha mar pontosak akarunk lenni, az altalam emlitettek kozul csak a Szemes van Villanyban, a masik 2 Villanykovesden.
Az etyeki borvideket nem nagyon ismerem, habar most epp egy etyeki pinot blanc van nyitva otthon (borgazdasagi - semmi extra), de annal ittam mar jobbat. Akit irtal, nala milyen borokat lehet kostolni, es jo minoseguek a borai?
Villányban Bock, többször, és nem véletlenül többször. Villánykövesden Polgár, de az más világ, más hangulat. Egy Bp. közeli tipp: Etyeken Gombai Nagy Tibor ( Kossuth L. u. 35 )
Sajnos nem volt semmi boros alklaom tegnap, de tenyleg leult a topik.
Valaki kerdezte, hogy ki hol jart borkostolason, nos az en listam:
Villany:
-Blum
-Szemes
-Tiffan Imre
Szekszard:
-Vesztergombi
-Fritz
A Tiffan es a Vesztergombi mindenkepp az erosen ajanlott kategoria.
Borozgatási szokásaimról annyit, hogy sajnos nem mindennap tudok elfogyasztani egy pohár jó bort, de ahogy van egy kis időm, beiktatok egy borozást. Ez azt jelenti, hogy péntektől vasárnapig minden nap borozgatok kedvenc helyemen. Ez általában 2-3 pohár bort jelent, persze néha a tulaj barátom belefeledkezik a nagy kóstoltatásba és kicsit megnő a mennyiség. Munkanapokon időnként vásárolok egy jobb bort (általában vöröset - Szőke Matyi Bá rulez!), de ami fontos: olyankor mindig étkezéshez kötöm a kóstolást, borozást. Jó dolog csak magában borozni, de így teljesen más hangulatot teremtek magam körül. Sajna kedvesem nincs oda a borokért, szóval egyedül iszom, több marad nekem :o)))
De azért mondhatnátok, hogy kinek milyen borozgatási szokásai vannak. A miheztartás végett. ;-)
Egyébként ma hozott az egyik ismerősöm egy üveg 1995-ös Californiai Montevina Cabernet Sauvignont. Származási hely: St. Helena, Napa County. Azt mondja nekem, hogy vett vagy három palackkal, de nem ízlett neki (????) és mivel tudja, hogy én kedvelője vagyok a témának, ezért elhozta. Na erre kiváncsi vagyok, még soha nem ittam bort az újvilágból.
Szerintem addig jó nekünk, amíg nem világhírű a magyar bor. Mert addig meg tudjuk fizetni. ( Ezt nem gondoltam teljesen komolyan, csak félig.)
Alkoholizmus: amíg a bor illatát, ízét, a hozzá tartozó hangulatot kívánod, és nem az alkoholt, addig biztosan nem vagy alkoholista. De napi 1-2 decivel nehéz is lenne odáig jutni.
Ne idegeskedj!
Amit csinálsz, az teljesen egészséges borszeretet! 1-2 deci jóféle bor inkább egészséges. Még nap mint nap fogyasztva is!
A rántottához szerintem is olaszrizling dukál.
Piacról annyit, hogy Szőke Matyi bá '95-ös Cab. Sauvignon-ából azért nem könnyű beszerezni, mert az összeset eladta Szentföldre, úgyhogy azért vannak kivételek, csak még várni kell az áttörésre....lehet, hogy évszázadokat.:o(((
Magyar kontra külföldi bor témában: A hét végén voltam Bécsországban és "kénytelen" voltam bemenni egy borüzletbe. Őszintén mondom le voltam sújtva. Egy üveg hazai bor nem volt, még Tokaji sem. Amúgy ettől még nem kéne, hogy összedőljön a világ, hiszen ha végiggondoljátok az utóbbi öt-tíz évben fejlődött ismét megfelelő szintre a hazai borkultúra innen egy kis marketing munkával könnyen be tudunk jutni az elismert nemzetközi élvonalba. Elég ha csak annyit mondok Cserszegi Fűszeres ami az év külf.-i bora volt azthiszem Angliában (valaki javítson ki ha rosszat írtam), illetve egyre másra hallani, hogy egy-egy villányi bor ilyen-olyan jól szerepelt valamerre a világban stb. Szóval a borok úgy tűnik jók a piacot azonban meg kellene dolgozni.
Gombás tojásrántotta: csatlakozom az előttem szólóhoz Szeremley féle Olaszrizling a Szent Orbán pincészetből.
Az utóbbi hetekben egyre többet gondolok a következőre: minden héten legalább háromszor iszom max. egy-másfél deci valamiyen bort, és néha már várom, hogy este legyen, hogy a kedvesemmel beszélgetve poharazgathassam az aktuális palack tartalmát. Kezdek komolyan beszarni, hogy alkoholista leszek. Ti hogy vagytok ezzel?
T. Borozók!
Előre ki kell jelentenem, hogy abszolút nem vagyok borszakértő, meg ilyesmi. Amiért mégis beírok ide annak oka az, hogy ki nem álom, hogy mindenütt, ahol borról van szó, ott kijelentik, hogy a magyar bor világhírű, párja nincs, és a legjobb. Na ez szerintem egy nagy baromság. Egyrészt abszolút NEM világhírű. Európa majd' összes országában jártam, elmondhatom, hogy elenyésző a magyar borok előfordulása. Egyszerűen ismeretlen, nem lehet kapni (max. egy-két helyen véletlenül). Volt szerencsém idén nyáron Amerikában járni, és a híres Napa-völgy óriási borozóit, bormúzeumait megnézegetni. Volt ott kérem mindenféle bor, cseh, chilei, bolgár, albán(!), afrikai stb. Magyar csak egy üveg Tokaji. Semmi különös. Azonkívül szerintem a magyar bor semmivel sem jobb, pl. az olasz, spanyol, kaliforniai vagy a chilei bornál. Ezzel egyébként pont dícsérem a borainkat, mert ezek a felsorolt borok szerintem eszméletlen finomak.
Remélem nem az sült ki ebből, hogy szerintem a boraink szarok. Nem. Isteni finomak, nagyon szeretem, csak ne higyjük má' azt, hogy világhírű! Nagyon finom átlagos bor.
Szerintem: EL-HORDÓ Borbolt, Budapest XIII. kerület, Balzac u.
Nagy választék, szíves kiszolgálás. (folyó borokból is!)Mindenkinek szeretettel ajánlom. Ja, és nem vagyok tulajdonos, csak egy törzsvásárló.
Gombás rántottához mindenképpen reduktív száraz fehéret, de nem Sauvignon Blanc -t, mert az túl karakteres. ( Erősebb az íze mint az ételnek. ) Ellenben jó ha van benne egy kis szénsav, mert az jól ellensúlyozza a gomba-tojás-olaj nagyon sima, sőt simogató vonulatot. Tehát mondjuk ( nem Tokaji! ) furmint, ha fűszeres az étel, esetleg egy aránylag friss Chardonnay.
En a Polgar harslevelujet innam hozza szivesen. (Igaz, hogy azt sokszor es sokmindenhez szivesen iszom.) Szoval mindenkepp valami karakteres, szaraz feheret. Estleg rozet, ha valami "izgalmas", pikans gombat teszel bele.
Jó reggelt, jó hetet minden borszeretőnek!
Elment a hétvége, Takler kadarka kellemesen fogyott és utána még egy pohárka Villányi merlot sem hatott ünneprontóként...
Olvasgattam a javaslatokat:
1. szerintem hasznos lenne pl. ha a tisztelt szakértők beszámolnának borkóstolásaikról. Milyen bor volt, hol és ízlett-e?
2. Szakosodhatunk, vagy megvitathatunk egyes borfajtákat (hol termelik, melyik a jobb,stb).
3. Esetleg egy tali megszervezését is kitűzhetjük célul.
És van a napnak egy rafinált kérdése is:
Te milyen bort innál/kínálnál gombás tojásrántottához?
A keknyelu egyrazos dolog. Nem szeretik termelni, mert nagyon melos, es csak igazan jo evjaratokban hoz eleg jo termest. (Konnyu rafaragni.) Ki is pusztult nagyjabol Badacsonyban, aztan nehanyan elkezdtek visszahozni. Egyelore meg torzsultetvenye sem nagyon van. (Kb. az a helyzet, mint Szekszardon es Villanyban a Kadarkaval.) Szeremley Huba (Szt,. Orban pinceszet) azert becsulettel kuzd vele evek ota. En egyszer vettem egyet (evjaratra nem emlekszem), hogy kiprobaljam, hat... Azert csak kiserletezz vele te is, hatha kifogunk egy jo evet.
Nem szeretném, ha offtopic - vádjával illetnétek, de amióta bekapcsolódtam a topicba, már annyit ittunk, hogy itt lesz az ideje egy a jelenlegi témakörhöz szorosan kapcsolódó sajt-topic megnyitásának.
Más.Kéknyelű ügyben sajnos tanácstalan vagyok, de jövő héten tanult borász barátaimat kifaggatom a kéknyelű helyzetről. Ahogy én érzem elég tré a helyzet kéknyelű terén.Van egy olyan érzésem, hogy a fajtával illetve a fajtanemesítéssel vannak alapvető problémák. Egyébként személy szerint nem tudok olyan futó évjáratról vagy pincéről, amely a kéknyelűben über alles.
Kellemes hétvégét a borimádók széles táborának... hétvége van két dolgot nem lehet egyszerre csinálni(ön dönt ! iszik, vagy a neten lóg és csak dumál.
Én iszom...:o)
Két hete voltam kerékpártúrán egy kb. 20 fős társasággal. (Ez már a 18-adik túránk volt, úgy hogy gondolhatjátok, nem suhanc társaságról van szó) Az alföldi borháromszöget is útbaejtettük (Soltvadkert-Kecel-Hajós), de most nem erről szólok. Egyik nap végén, már Hajós előtt egy "Presszóban" - jól kiizzadva-kifáradva - ittam volna egy hosszúlépést. "Száraz fehérboruk van?" "Hát, van Szürkebarát." "No, akkor inkább kérdezek mást. Kékfrankos?" "Az van." Kitöltötte a "kislyány" a bort, rá a szódát. Megkostoltam, aztután rögtön kértem, mutatná meg az üveget. Villányi Kékoportó volt. Kivittem a hosszúlépésemet a többiekhez, mondanák meg, mi van benne. Ilyen tippek voltak:
Vörösbor-Tonic
Vörösbor - 7UP
Vörösbor - Martini (?!!!)
Senki sem hitte el, mikor mondtam, hogy vörösbor -szóda
Ittam inkább egy sört, a koktélt megitta valamelyik lánypajtás.