Neked ugye az elválasztó alatt megy át az alszesz? Nekem 20 lityis a főzőm. Az általad javasolt méretekkel nem lesz túl sok a kezdeti hűtővíz? Van annak jelentősége, hogy a szűrővászon ferdén van elhelyezve?
Régen-régen nagyapámék csináltak krumpliból cefrét, és abból főztek pálinkát. Én még kis gyerek voltam, csak emlékszem rá, hogy volt ilyen. Nem tudom a pontos adagját, miből mennyi kell. Nosztalgiából megpróbálnám.
köszi a gyors választ, itt Szekszárdon talán találok borász boltot :) mennyi meszet kel beletenni? megszagoltam a bort, azon semmit nem éreztem, habár párlatban töményebben van.
1; Ugye jól gondolom, hogy igazából a bal oldali, szűrőkamra térfogatának nincs jelentősége? Csak azért, és akkor van jelentősége, ha valóban teszek bele szűrőrácsot. Hiszen az olaj jelentős része már a jobb oldali kamrában az alszesz tetején kiválik. Tehát a bal oldali kamrában akár (szélsőséges esetben) a kivezető cső egészen alul is lehetne, vagy még szélsőségesebb esetben a bal oldali kamara a szűrőszövet mellőzésekor el is hagyható (természetesen nem akarom kihagyni, csak hogy jól értelmezem-e a dolgokat).
2; Úgy tudom, hogy az olajleválasztó térfogata az üst hasznostérfogatának 3%-a kell legyen. Nos ez a 3% a jobb oldali kamrára értendő ugye? És ebbe a kamrába kerül a kezdeti hideg hűtővíz? És igaz-e a 3%?
3; Az alszeszfőzés végén a kamrákban maradó alszeszt beleöntöm a végtermékbe? Vagy csak az egyik kamra tartalmát, vagy mindkettőt, vagy esetleg egyiket sem?
4; A jobb oldali tartály tetejéről folyamatosan lehalásszuk a kozmaolajat?
5; Az előzőhöz kapcsolódik ez a kérdésem is: Azt olvasom az 1x1-ben, hogy a teljes kozmaolaj mennyiség levadászása is hiba, mert aroma és illatanyagokat tartalmaz. Van arra valami tapasztalati receptetek, hogy mely részét kell leszedni, és melyet meghagyni? Pl. az előpárlat legelején még nem használom a leválasztót, vagy éppen fordítva?
6; Amennyiben igaz a 3%, akkor az én esetemben (20 l hasznos térfogatú üst) 6 dl. hűtővízzel kezdek. És mivel mondtad, hogy akkor hatékony a hűtő, ha azért magasabb a vízoszlop, mint a jégkémes dobozban, nekem ilyen arányok jönnének ki: 120 mm magasság, 100 mm hossz és 60 mm szélesség. Jók ezek, vagy változtatnál valamelyiken??
Elnézést a sok kérdésért, de talán más hozzám hasonló kezdő is hasznosítani tudja a válaszokat.
Főleg az elején 2001-től iszonyatos nagy baromságok voltak,azután ha jól emlékszem 2004-2005 körül beszállt Snapszmester,na onnan lehetett értékelhető beírásokat olvasni.Ha megengedtek egy személyes értékelést,profinak tűnik még Szilvakukc,Feribának jók a gyakorati észrevételei,most hirtelen ami eszembe jutott.
sziasztok! lenne egy kérdésem, bort főzök le, és az alszesznek szúrós kén szaga van, pedig már nagyon régen volt a bor kénezve. kérdésem az, hogy finomításkor ez megszűnik, vagy átmegy a pálinkába is?
...nos ahogy Snapszi is említi, nem muszály pont így vezetni a kifolyó csövet...a főzdében, az igazi nagy Szöllősi szűrőnél, valószínűleg azért vezetik így, hogy zárt maradjon a rendszer...
...ha a kifolyó csövet, vízszintesen vezetjük ki, akkor nincs leszívás és elég a 10-es cső, nem kell a levegőző csövecske...
......
......ez még az alacsony változat (az arányokon
változtattam)...és az új, magasabb változaton nincs befolyó tölcsér...a kifolyó rekeszben én csak egy ferdén elhelyett szűrőkeretet használok (3-as rozsdamentes drótból), amire egy pelenkaszerű anyagot feszítettem...ez a durvaszűrő és az áramláslassító egyben...a főzés végén csak kiveszem és elöblítem...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ez igaz, de a folyamatos használat alatt a hűtést is pótolni kell, ha felmelegszik a szűrőben az anyag.
Én ezt hideg víz v. jég darab beledobásával oldom meg, és ekkor hirtelen megemelkedik a folyadékszint, megindul a közlekedő edény és "leszívódik" addig, amíg a cső alján levegőt nem szív.
Saját tapasztalat...
Én a belső csővéget olyan magasan hagytam, hogy "leszívás" esetén sem csökken le a szint az elválasztó fal alá, tehát a befogadó "medence" felszínéről nem jut át anyag a kiömlő oldalra.
Szerintem meg a csövecske nem kell , mert nem tudod annyira meghajtani a főzőt, hogy a kifolyón teljes keresztmetszetében Jöjjön a nedű. Tehát csak a vízszintes cső aljáig fog üdv.g.