Keresés

Részletes keresés

In Lak'ech Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91201

Neked ugye az elválasztó alatt megy át az alszesz? Nekem 20 lityis a főzőm. Az általad javasolt méretekkel nem lesz túl sok a kezdeti hűtővíz? Van annak jelentősége, hogy a szűrővászon ferdén van elhelyezve?

Előzmény: norris53 (91198)
foxrudi Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91200

A 60m szélesség jó,de (szerintem)200mm magas legyen,és 250-300mm hosszú.

Előzmény: In Lak'ech (91190)
norris53 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91199

Ioncserélő csak így egyszerűen :-)

norris53 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91198

űrtartalom 1,2 liter

Előzmény: In Lak'ech (91190)
norris53 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91197

Meg ne próbáld >> pálinka nem csak förmedvény lesz belőle :-)

Előzmény: lona53 (91195)
norris53 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91196

Pálinkás jó estét !

Csak egy pár fotó erejéig zavarnék :-)

Szedtem egy kis birset :-)

ez talán már érett !

lona53 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91195

Valaki tudna segíteni?!!!

Régen-régen nagyapámék csináltak krumpliból cefrét, és abból főztek  pálinkát.  Én még kis gyerek voltam, csak emlékszem rá, hogy volt ilyen.   Nem tudom a pontos adagját, miből mennyi kell.   Nosztalgiából megpróbálnám.

 

firekiller Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91194

Szia Kona.king!

A kén a borból átmegy főzésnél a pálinkába , de pár nap alatt ki tudod szellőztetni belőle.

Nehéz lesz majd az előpárlat elválasztás:(

Szénsavas meszet ne rakjál bele, az savtartalom csökkentésre való !

Előzmény: kona.king (91186)
Feriba51 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91193

Helló zsorsz!

 

Mással nem tudtál volna egy sorba rakni???:-))))

Üsse kő, most a kedvedért lesüllyedek az ő szintjére:-)

 

 

Kotyvasztottam jót és rosszat,

Tippelgettem nagyon sokat,

Néha bejött, néha csőd volt,

Vörösposztón ritkán zöld folt.

 

Cefre, vodka, jó pálinka,

Ne légy elvetemült rabja!

Kukac nélkül szebb az élet,

Koccints velem s egészséget!

 

Jó nedűt!!!

Előzmény: zsorsz (91187)
kona.king Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91192

köszi a gyors választ, itt Szekszárdon talán találok borász boltot :) mennyi meszet kel beletenni? megszagoltam a bort, azon semmit nem éreztem, habár párlatban töményebben van.

Előzmény: Tucso69 (91188)
zsorsz Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91191

Csak a beírásai alapján gondolom.

Előzmény: Tucso69 (91189)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91190

Nagyon köszönöm Rézműves!

 

   1;   Ugye jól gondolom, hogy igazából a bal oldali, szűrőkamra térfogatának nincs jelentősége? Csak azért, és akkor van jelentősége, ha valóban teszek bele szűrőrácsot. Hiszen az olaj jelentős része már a jobb oldali kamrában az alszesz tetején kiválik. Tehát a bal oldali kamrában akár (szélsőséges esetben) a kivezető cső egészen alul is lehetne, vagy még szélsőségesebb esetben a bal oldali kamara a szűrőszövet mellőzésekor el is hagyható (természetesen nem akarom kihagyni, csak hogy jól értelmezem-e a dolgokat).

 

   2;   Úgy tudom, hogy az olajleválasztó térfogata az üst hasznostérfogatának 3%-a kell legyen. Nos ez a 3% a jobb oldali kamrára értendő ugye? És ebbe a kamrába kerül a kezdeti hideg hűtővíz? És igaz-e a 3%?

 

   3;   Az alszeszfőzés végén a kamrákban maradó alszeszt beleöntöm a végtermékbe? Vagy csak az egyik kamra tartalmát, vagy mindkettőt, vagy esetleg egyiket sem?

 

   4;   A jobb oldali tartály tetejéről folyamatosan lehalásszuk a kozmaolajat?

   5;  Az előzőhöz kapcsolódik ez a kérdésem is:   Azt olvasom az 1x1-ben, hogy a teljes kozmaolaj mennyiség levadászása is hiba, mert aroma és illatanyagokat tartalmaz. Van arra valami
tapasztalati receptetek, hogy mely részét kell leszedni, és melyet meghagyni? Pl. az előpárlat legelején még nem használom a leválasztót, vagy éppen fordítva?

   6; Amennyiben igaz a 3%, akkor az én esetemben (20 l hasznos térfogatú üst) 6 dl. hűtővízzel kezdek. És mivel mondtad, hogy akkor hatékony a hűtő, ha azért magasabb a vízoszlop, mint a jégkémes dobozban, nekem ilyen arányok jönnének ki: 120 mm magasság, 100 mm hossz és 60 mm szélesség. Jók ezek, vagy változtatnál valamelyiken??

 

   Elnézést a sok kérdésért, de talán más hozzám hasonló kezdő is hasznosítani tudja a válaszokat.

 

  

Előzmény: rézműves1 (91183)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91189

Szilvakukc???

Ittál már tőle jó pálinkát? :-)

Előzmény: zsorsz (91187)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91188

Szénsavas mésszel (CaCO3) kezeld, a bort, vagy az alszeszt!

Mezőgazdasági, vagy borászati termékeket forgalmazó üzletben kapsz.

Előzmény: kona.king (91186)
zsorsz Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91187

Főleg az elején 2001-től iszonyatos nagy baromságok voltak,azután ha jól emlékszem 2004-2005 körül beszállt Snapszmester,na onnan lehetett értékelhető beírásokat olvasni.Ha megengedtek egy személyes értékelést,profinak tűnik még Szilvakukc,Feribának jók a gyakorati észrevételei,most hirtelen ami eszembe jutott.

 

Szép vasárnap délutánt.

Előzmény: Tucso69 (91137)
kona.king Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91186

sziasztok! lenne egy kérdésem, bort főzök le, és az alszesznek szúrós kén szaga van, pedig már nagyon régen volt a bor kénezve. kérdésem az, hogy finomításkor ez megszűnik, vagy átmegy a pálinkába is?

OZ-61-45 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91185

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=127169217&t=9007484

 

Emiatt voltam ma egy lomis piacon és deficites vásárt csináltam.:-))))

Vettem egy 11.5 meg egy 23 kg-os PB gázpalackot és egy 50L-es saválló söröshordót 5000 FT-ért.

Egy másik árusnál pedig 2db 30L-es saválló söröshordót 4ezerért.

Még jóformán ki sem pakoltam az autóból,máris jöttek az ismerősök/szomszédok.

A lényeg,hogy mindent megakartak venni,de csak a 23 kg-os PB gázpalackot 3ezer és 2db 30L-es saválló söröshordót adtam el 5ezer-5ezer Ft-ért.

Így már nem is lesz olyan sokban a lepárlóm.

Tucso69 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91184

Elég, ha csak a legmagasabb ponton kifúrod, meg egyszerűbb is.

Előzmény: In Lak'ech (91182)
rézműves1 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91183

...nos ahogy Snapszi is említi, nem muszály pont így vezetni a kifolyó csövet...a főzdében, az igazi nagy Szöllősi szűrőnél, valószínűleg azért vezetik így, hogy zárt maradjon a rendszer...

...ha a kifolyó csövet, vízszintesen vezetjük ki, akkor nincs leszívás és elég a 10-es cső, nem kell a levegőző csövecske...

 

......

 

 

......ez még az alacsony változat (az arányokon

 

változtattam)...és az új, magasabb változaton nincs befolyó tölcsér...a kifolyó rekeszben én csak egy ferdén elhelyett szűrőkeretet használok (3-as rozsdamentes drótból), amire egy pelenkaszerű anyagot feszítettem...ez a durvaszűrő és az áramláslassító egyben...a főzés végén csak kiveszem és elöblítem...

Előzmény: In Lak'ech (91173)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91182

Pálinkásat, naposabbat!

 

(Rézművesnek: Írtam neked magánban. Fontos volna mihamarabbi válasz. Kérlek nézzél rá a levelemre. Kösz! )

 

 

Ha a 10 mm-es csővel es lefut az anyag, akkor mindenképpen tervezek a felső pontra csövecskét. A 10 mm-nél nagyobb cső már csúnyán nézne ki.

 

sogi01 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91181

  vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (91138)
Tucso69 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 91180

Nekem 10-es réz cső a kifolyó, kipróbáltam, amíg nem fúrtam ki, simán leszívta!

Tehát vagy ki kell fúrni, vagy ettől is vastagabb cső kell.

Előzmény: golyós (91176)
Érdi_bőtermő Creative Commons License 2013.10.12 0 0 91179

Ez igaz, de a folyamatos használat alatt a hűtést is pótolni kell, ha felmelegszik a szűrőben az anyag.

Én ezt hideg víz v. jég darab beledobásával oldom meg, és ekkor hirtelen megemelkedik a folyadékszint, megindul a közlekedő edény és "leszívódik" addig, amíg a cső alján levegőt nem szív.

Saját tapasztalat...

Én a belső csővéget olyan magasan hagytam, hogy "leszívás" esetén sem csökken le a szint az elválasztó fal alá, tehát a befogadó "medence" felszínéről nem jut át anyag a kiömlő oldalra.

De jó ötlet az L és az Y cső is...

Előzmény: golyós (91177)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.10.12 0 0 91178

Főleg, ha cső nem túl kics átmérőjű.

Előzmény: golyós (91176)
golyós Creative Commons License 2013.10.12 0 0 91177
A vége lemaradt, szóval: leürülni.
üdv.g.

Előzmény: golyós (91176)
golyós Creative Commons License 2013.10.12 0 0 91176
Szerintem meg a csövecske nem kell , mert nem tudod annyira meghajtani a főzőt, hogy a kifolyón teljes keresztmetszetében Jöjjön a nedű. Tehát csak a vízszintes cső aljáig fog üdv.g.
Előzmény: In Lak'ech (91173)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.10.12 0 0 91175

Hibajavítás:  felyembe=fejembe.  :-)

 

Előzmény: In Lak'ech (91173)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.10.12 0 0 91174

Kedves Rézműves! Tudnál nekem mutatni egy olyan fotót, amin jobban belelátni a leválasztóba? Magasabb kameraállás.. :-)

Előzmény: rézműves1 (91170)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.10.12 0 0 91173

Neked már amúgy is van mit köszönnöm. Emlékszel, amikor nem tudtátok a felyembe verni, hogy mi is a fizikai-kémiai elve ennek az olajleválasztónak.

 

De ezt most megint nem értem. Tehát nem U, hanem L és már nem kell a "lélegző" cső? De mi a magyarázata ennek??

Előzmény: snapszmester (91172)
snapszmester Creative Commons License 2013.10.12 0 0 91172

Hogy nekem is legyen mit megköszönni, ne fordított U alakot tegyél bele hanem forított L-t és nem kell a csövecske.

Előzmény: In Lak'ech (91169)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!