Keresés

Részletes keresés

alexandrosz Creative Commons License 1999.09.29 0 0 451
sasanz!
Igazából egy kis csőbe húzást eszeltem ki, már ha igazam van. Én ugyanis kóstoltam már 5-6 éves Chardonnay-t, de bizony rossz tapasztalataim vannak. Megtört és csúcsán jóval túl lévő bort ismertem meg. Arra gondoltam, hogy hátha nektek is van ilyen tapasztalatotok. Másoktól is hallottam, hogy célszerű 2-3 évesen elfogyasztani, mert akkor a legjobb, frissen.
Van egy kollégám, aki véletlenül Tokajon lakik (hétvégén jár haza), felesége pedig egy boroscégnél dolgozik. Állítólag nagyon bíztató minden jel, 10 éve nem volt ilyen jó esély a jó boora, mint most.
Előzmény: sasanz (448)
Zmac Creative Commons License 1999.09.29 0 0 450
Hejjjjj borostársak!

Van valakinek friss információja Hegyaljáról, hogy hogyan áll az aszúsodás? Ilyen jó időjárás évek óta nem volt! Én csak reménykedem, reménykedem, meg még mindig nagyon reménykedem, de hírem semmi.

Saláta Creative Commons License 1999.09.29 0 0 449
Sziasztok!

Stüszi vadász tegnapelőtti koktél-élményére:
A kyr nevű koktél készül száraz fehérbor és a Cassis de Dijon feketeribizli-likőr keverékéből. Gyenge rizlingeket ihatóvá varázsol, de aki valami jóféle furmintot pancsol vele, az barbár.
Tegnap ostoba (vagy newbie) módon új rovatot indítottam, mivel minőségi kannás bort keresek. Íme a cikk, mert a válasz most is fontos:

Egyik barátom esküszik, és engem kért meg, hogy szerezzek italt a lakodalomra. Szeretnék igazán jó bort venni, de 30-35 liter körüli mennyiségben az üveges bor nagyon drága. A kannás borok viszont rendszerint ihatatlanok.

Ha valaki tud Pesten minőségi termelői borboltot, ahol 200-400 Ft közötti literenkénti áron tényleg jó bort adnak, válaszoljon. Szerintem ez másokat is érdekelhet, úgyhogy nem muszáj magánlevélben.

Előzmény: Stüszi vadász (427)
sasanz Creative Commons License 1999.09.29 0 0 448
ahhoz előbb meg kellene kóstolni
Előzmény: alexandrosz (447)
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.29 0 0 447
Nos, megpróbálok egy kis változatosságot harcba küldeni a készülődés okozta témahiány ellen.

Kérdésem:
Mi a véleményetek egy 1994-es évjáratú Chardonnay-ról? Mihez fogyasztanátok, való-e ajándéknak, esetleg társalgáshoz? Természetesen egy minőségi (Thummerer, Szőke, jófajta dörgicsei, stb.) borról van szó. Kiváncsian várom a válaszaitokat.

monnyatokle Creative Commons License 1999.09.29 0 0 446
KedveseMM!
Ha javasolhatom, próbáld ki a forralt bor helyett a _forró_ bort (az alkohol cirka 70 fokon kiforr a léből, és a legfontosabb hatóanyag távozik a gyógyszerből, ha félóráig főzöd). Legjobban száraz rizlingből vagy kástélyosból szeretem a f.b.-t, az obligát fahéj, szegfűszeg mellett érdemes kísérletezni az alábbiakkal: borókabogyó, kardamomimag, szerecsendió-virág, csillagánizs, gyömbér. Kellemes kúrázást! Pá!
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.29 0 0 445
Hmmm.., nem rossz. Én is szeretem és fogyasztom télvíz idején. Bár én csak fehér bort használok, borász barátom szerint fehér és vörös keverékéből a legjobb. De az arányok tökéletesen stimmelnek, kivétel az őrölt bors, azt nem teszek bele.
Tali
A tegnapi napon új jelentkező nem volt, ezért a tegnapi állás egyben a mai is...
Előzmény: eMM (444)
eMM Creative Commons License 1999.09.28 0 0 444
K(h)ukkucsss!

Heveny náthámat forralt borral kezelgetem.
Ahogy én szoktam.
1 rész vörösbor (asztali de nem kannás)
1 rész fehérbor (u.a. nekem a Durbincs Sógor almabor nagyon bevált)
1 rész víz. (fél-fél litert szoktam egyszerre belőlük)
Bele cukor (3-4 evőkanál)
szegfűszeg, szegfűbors (negyed zacskó)
1-2 fahéj,2 csipetnyi őrőlt bors.
Forralom kb negyed órát, tűzről le, a füles ibrikbe amiben iszom mézet citromlevet rakok.
Fél gyógyulás ,lassan jönnek a hidegek, időszerű lesz a dolog.

alexandrosz Creative Commons License 1999.09.28 0 0 443
Még egy fontos(?) kérdés:
A tali alkalmával viselünk majd kitűzőt, rajta a nick-ünkkel, vagy nem? Mert ugye néhány indexes talin ez volt a módi.
Vélemények?
zuzmo Creative Commons License 1999.09.28 0 0 442
A ertem, de a szombati eskuvoje ota nem mertem felhivni :-))) Mingya megprobalom...

zuzmo

Előzmény: alexandrosz (441)
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.28 0 0 441
Ja és még valami:
Fónagy & Walter Vendégház
2600 Vác, Budapesti főút 36.

Ez itt a cím, kérem szépen, mielőtt valaki azt hinné, hogy csak ámítok...

Előzmény: alexandrosz (440)
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.28 0 0 440
A kérés jogos, röviden megpróbálom összefoglalni:
Ez a több mint 100 éves pince tulajdonképpen valahol a múzeum és a borospince, valamint egy borbolt keveréke. A tulaj hosszú ideje gyűjtögeti kedvenc borait benn. Mindig jönnek újak, egy-egy palackot azért eltesz a gyűteményébe azokból a borokból, melyek már nem lesznek többé kaphatóak. Ennek köszönhető az, hogy már a 22 régió több, mint ezer palack bora fellelhető nála, nem beszélve a másik pincéről, ahol jelenleg még 300 palack van. Én pl. mindig találok valami érdekeset, amire meg kell, hogy alkudjak azon nyomban...:o)))
Most is van néhány olyan érdekes bora, amit még sehol sem láttam ezelőtt. Vannak olyan ritkaságai, amelyeket nem szeretne eladni, de hosszas unszolás után időnként megadja magát...!
Véleményem szerint mindenki megtalálja ott, amit keres.
Mivel a héten benézek hozzá egyeztetés céjából (is), összeírjuk azokat a ritkaságokat, amiket fellelhetünk nála és azokat a borokat, melyeket szinte csak nála kapni.
zuzmo kolléga!
Nem a borral van a gond, a kérdőjel a +1 főre vonatkozik....:o)))
Előzmény: RobuR (438)
zuzmo Creative Commons License 1999.09.28 0 0 439
Mondom Szeremley keknyelu

zuzmo

Előzmény: alexandrosz (436)
RobuR Creative Commons License 1999.09.28 0 0 438
Alexandrosz!
Megis milyen helyi borokra szamitsunk? Irhatnal vmi elozetest!
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.28 0 0 437
Jónapot!
Változás nincs (eddig), szóval felhozom a topicot, mert elsüllyedt...
13 fő jelentkezett. Néhányan még tartoznak induló boruk nevével. Egyébként nem kötelező indulni a borkóstoláson, persze a helyszínen is lehet kapni majd jobbnál jobb és különlegesebb borokat. Érdekes dolgokat rejt az a pince, ezt tapasztalatból mondhatom.:o)))
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.27 0 0 436
Az állás a nap második felében:
alexandrosz: Szőke Mátyás 1998 Chardonnay Barrique
robicsek: Szt. Donatus ('95 ?) Boglári Cabernet Sauvignon Barrique
RobuR: Takler 1997 Kadarka
sasanz - ?
Tamska+1: Vylyan Montenouvo Cuvee 1995 Barrique (Villányi Cabernet Sauvignon - Villányi Kékfrankos Cuvee)
vikoca
Xenor+1
zuzmo+1(?) - Szeremley kéknyelű
kaviat+1 - Rajnai rizling '97
Ezidáig kb. 13 fő.
zuzmo Creative Commons License 1999.09.27 0 0 435
Akkor keknyelu...

zuzmo

Előzmény: alexandrosz (424)
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.27 0 0 434
Sajnos én nem tarokk, de talán egy ilyen témájú topic megnyitása sokat lendítene az ügyön!
Előzmény: monnyatokle (433)
monnyatokle Creative Commons License 1999.09.27 0 0 433
Dear Alex, aki fáratt, az ééén vagyok. + zavaros kissé. Az a 7végém l van cseszve, salynos nem lehetek jelen. Lyó mulattot! A fölhívásom más alkalomra és tarokkra is huzatkozott. Ön (Te) tar(sz)? Én tarok(k). Pá!
Előzmény: alexandrosz (432)
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.27 0 0 432
Kicsit félve kérdezem meg (lassan jár ma az agyam):
Akkor felvegyünk a résztvevők listájára...?
:o)))
Előzmény: monnyatokle (431)
monnyatokle Creative Commons License 1999.09.27 0 0 431
Bocsika, az áccsapás fordított iránya mékkevésbé! Páá!
monnyatokle Creative Commons License 1999.09.27 0 0 430
Hölgyekurak, csak most födöztem föl a topikot, ezér' szori, hogy a bortúra szervezésébe belepacsálok. Szóval, a zizlésem a száraz, nagyon száraz borok felé húz, legyen olyan száraz, hogy porozzon. Szívem szerint én is listát gyártanék a kevenc fehérborom közös élvezéséhez. (Na, próba, mit innék szívesen zmac, csite, kicsi_Lany, alexandrosz, kadarka, kaviat, Lord_Oberon, borka társaságában? Úgy van! brkafrka!) A fehérborok csúcsát '76-ban ittam a tállyai tisztöletös furmintyából ('72-es, és mégis száraz!). Mégis a vörösök a napi kedvenceim (nem politikai értelembe'), mer' igazat adok a ... kinekis? asszem az izéházy zivatar laptyába írta a megyesiguszti talán (boccs, azér vagyok áldott állapotba', mer Buzuky, nem Bozóky 98-as móri ezerjóját szopogattam, tök büfé, de nem elég száraz), hogy ugye a megivott és a kipisilt folyadék színe közt az eltérés a vörösbornál a legnagyobb, biztos van abba' a borba' valami +! Namostan a bor az a szubsztancia, ahol a mennyiség minőségbe való átcsapása nem történhet meg! A vörösborokról talán majd később, mostan csak arra teszek kísérletet, hogy a fogyasztáshoz szükséges ideális szőrtartást, a tarokkjátékot (nem offtopic, de paskievics, illusztrált, vagy magos) mexervezzem. Ajállatokat kűggyetek. Pá!
sasanz Creative Commons License 1999.09.27 0 0 429
Elmebetegek mindenhol lehetnek, Franciaországban is. De ilyet, hogy a száraz bort így édesítsék fel?!!
és mikor dobják piacra a vízben oldható "muskotályos" borport? :((
Előzmény: Stüszi vadász (427)
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.27 0 0 428
Ez nekem teljesen új. Elég furcsa lehetett... Viszont Görögországban volt olyan bor, amely tartalmazott kökényt(!!!), nem nőtt a szívemhez, édeskés jellege ellenére volt egyfajta kesernyés utóíze a kökény miatt... Mellesleg egy magyar borbarát nem esik hasra a világhírű francia boroktól. Biztos hazabeszélek, elfogult vagyok, de a mi nedűink jobbak, kezeltebbek, stb.
RobuR!
Gondoltam, hogy érdekel néhány borbarátot... Nos, akkor a program része lesz a másik pince felfedezése is...
Előzmény: Stüszi vadász (427)
Stüszi vadász Creative Commons License 1999.09.27 0 0 427
Sziasztok borbarátok,
jó szórakozást mindenkinek a találkozóhoz - szívesen jelentkeznék, de sajnos nem jó az időpont. :-(

De hogy ne csak a szervezésről essen itt szó, elmesélem egy tegnapi élményemet. Vendégségben voltunk, ahol a házigazda száraz fehér bort kínált, de nem étkezés mellé, hanem csak úgy délután, keksz melletti beszélgetéshez. Ez persze nem az igazi (bár el lehet viselni), de akkor valaki a társaságból felvetette, hogy ezt nem így kell. Ő húsz évig élt Franciaországban, ott szerette meg a bort, és szerinte ott a száraz bort úgy isszák éhgyomorra, hogy egy szirupfélét öntenek hozzá, amitől édes lesz. Mindjárt be is mutatta, volt nála ilyen szirup, valami erdei bogyóból készül (kökény? som? áfonya?). Hát, tényleg édes lett a bor, de úgy, mintha málnaszörpöt öntöttek volna hozzá. Szörnyű volt. Ti már hallottatok ilyet, hogy a franciák ilyesmit művelnének?

RobuR Creative Commons License 1999.09.27 0 0 426
Cool bortalrlat kozepkori pinceben, johogy erdekel!!!
Xenor Creative Commons License 1999.09.27 0 0 425
Sziasztok!

Én is jelen állás szerint megeyk a talira, sőt, ahogy korábban jeleztem az egyik cimborámmal, aki szintén nagyon amatőr és aki szintén szereti a finom borokat, még ha nem is ért Ö se hozzá. Azt, hogy milyen bort vizsek, azt még nem tudom, de szerintem a héten kitalálom. Legalábbis megprobálom.

Üdv,

Xenor

Előzmény: alexandrosz (424)
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.27 0 0 424
Jó reggelt!
Gyorsan közzéteszem a pillanatnyi állást:
alexandrosz: Szőke Mátyás 1998 Chardonnay Barrique
robicsek: Szt. Donatus (évjárat?) Boglári Cabernet Sauvignon Barrique
RobuR: Takler 1997 Kadarka
sasanz - ?
Tamska+1: Vylyan Montenouvo Cuvee 1995 Barrique (Villányi Cabernet Sauvignon - Villányi Kékfrankos Cuvee)
vikoca - ?
Xenor - ?
zuzmo - Szeremley kéknyelű(?)
kaviat+1 - Rajnai rizling '97
A többi paraméter változatlan, de azért ismétlem magam, hogy az újabban jelentkező és a topicot végig nem olvasó emberek is tudjanak valamit. Tehát:
Okt. 10. 13.00-14.00 órai kezdettel Index Bortali I.
Pincében kóstolóparádé, udvaron (birka)pörkölt főzés és fogyasztás. Opcionálisan egy cool bortárlat megtekintése egy szép középkori pincében. Tényleg, ez érdekel valakit közületek?
(Mindenki imádkozzon a jó időért!)
kaviat Creative Commons License 1999.09.25 0 0 423
jelentkezem, és opcionálisan hozom a nejpajtimat is :)) mi egy 97-es Rhine Riesling -et hoznánk /ha nem nagyon gagyi bor - nem vagyok hozzáértő, nekem bejött/...

.kav]4t

Tamska Creative Commons License 1999.09.24 0 0 422
sziasztok a nevem mellé mehet +1 fő, hozom ui. a kedvesem, Ő is borkedvelő.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!