Pihenjél, és majd április környékén vágd le a nagyobb ágakat. Feltétlenül kezeld a sebet, és túl sok nagy ágat ne vágj le egyszerre. (elszáradtat lehet)
Ha van a levágandó ág környékén pl. mézgásodás, vagy egyébb betegség, azt most is lekaparhatod, hogy télen ne romoljon tovább a helyzet. Rezes permetezés (réz-kén-olaj) ajánlott.
Mármint a csonthélyasokat a fiatalkori alakitó metszés kivételével nem szokás metszeni,de az ilyen "elkerülhetettlen"vágást,bár nem egészséges,augusztustól még zöld állapotban.
Most már nem ajánlatos,a körtét lehet tavasszal,a csonthélyasok kényesek a moniliára(sebfertőző,4-14fok között 8fok az optimális,hűvös,esős időben)a szilvának pont betenne,elterjedt módszer letermés után augusztustól száraz időben metszeni.
nekem csak ez a 3. évem,hogy főzök és a fórumra csak most találtam rá. kiváncsi leszek az idei páleszre,mert sok mindent nem tudtam a főzésről csak amit faterom oktatott. nos ő a mennyiség és nem a minőség megszállotja :) most én mutatom Neki az innen tanultakat és szeretném ha nem égnék be.
Lehet e vagy szabad e most szilva és körte fán korona igazítást végezni ? ami természetesen nem igazi az metszés lenne csak egy-két vastagabb ág eltávolítása?
Ha az alszesz tetején láthatóan úszó olajat leszeded (még akkor is marad )nem okoz aroma veszteséget - viszont meg kíméled magad egy nem kis munkával járó utólagos macerás szűréstől > és még arról nem is beszélve -az nem jár aroma veszteséggel?
A hőmérséklet az elő-, és utóerjedésnél számít. Ha beindult, már gerjeszti saját magát(na jó, a világűrben kicsit akadozna:D), a főerjedés 2-5 nap alatt lezajlik. A két hét utáni "nem kicsit, nagyon" erjedés, akkor életszerű, ha csak egy hét múlva indult be a cefre. De, ha már annak is feltűnik, hogy gáz az anyag, aki sosem látott ecetes cuccot, akkor valszeg tényleg az.
Miért dorbézolnának benne az ecetbacik 2 hét óta. Ilyen, őszi időben jó, ha kierjed a cefre két hét alatt, pláne az olyan, ami nincs naponta lenyomkodva.
Attól függően, hogy hova volt téve, hogyan volt beindítva, még az is lehet, hogy nincs kierjedve teljesen.