Pedig de. Ha jó illatúnak találja az olajat, akkor beleöntheti akár az olajjal is. Tudom, nagyon nehéz látva az olajat rajta hagyni. De meg kell tanulni nemet mondnai. :-)
Hát én ezt a flegma kontra deflegma "összeborzolást" nem értem, hogy mire jó. Vegyünk három párlatrészt, legyenek mondjuk 82,72- 82,73 és 82,74 fokon elpárolgók. Mindhárom különböző íz-és illatanyagot hordoz(így kell lennie, hiszen nem egyforma hőfokon párolognak). Tegyük fel, hogy már elhagyták az üstből az elegyet és a páracsőben tartózkodnak. Az első nekiütközik a cső falának, lehűl, visszahullik a flegmába, újra elegy lesz, utazik lefelé valamennyit amíg kap annyi hőt, hogy megint el tudjon párologni. Valamennyivel feljebb jut, mert a páracsőben egyre feljebb kerül az elpárologtatásához szükséges hőmérséklet...és megy addig amíg már nincs visszaút, mert eléri a függőlegest. A második és harmadik párlatrészek lehet, hogy elegyednek az elsővel újra a flegmában, de mivel különböző az elpárolgási hőmérsékletük újra és újra külön fognak válni. Szóval szerintem hiába keveredik a három alkotóelem a flegmában, úgyis csak a saját hőfokukon fognak különválni, aztán majd a hűtőben újra elegy lesz belőlük és egy teljes új íz-és illatvilágot hoznak létre "ők hárman" :). Mivel ez az alszesz az én "egyedi" gyümölcsömből, "egyedi" cefrézésemmel készült, ha ezt a három párlatrészt bármelyikőtök üstjébe átviszem, tuti, hogy ugyanilyen hőfokon fog elpárologni, legfeljebb előbb vagy később fog kifolyni, az átmérő, p.csőhossz, tüzelés, mifene függvényében. Tudom, ha ez igaz lenne, akkor a pálinka minősége 100%-ban a cefre minőségétől függne. Hol a hiba a gondolatmenetben? Tudom...az egész:D
Kb.julius környékén főztem a faeper pálinkámat akkor nem szűrtem semmit.
Higítás után beis opálosodott (de nem ez a lényeg) lehűtöttem,leszűrtem szép tiszta is lett,de egy liter valamiért kimaradt szűrésből.....ma akadt a kezembe és meg is lepődtem....kristálytiszta igaz a tetején úszkált valami. Amit leszedtem egy papírtörlővel.
Köszi mindenkinek! Az már biztos, hogy egy új és érdekes hobbit sikerült találni, ami még hosszas tanulással fog járni. De ettől csak még szórakoztatóbb. De ha valaki fél évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy belefutva egy Gasztroangyal-ismétlésbe kockánként fogom végignézni, ahogy Csalló úr a saját módosításait magyarázza a Szőllősi-féle szűrőn.. :D -
Akkoriban még valószinűleg azt mondtam volna neki, hogy "öregem, foglamam sincs, hogy miről beszélsz!"
Azt hiszem el tudod képzelni mennyire értékelem azt amit írtál, három év kínlódás után. Egészen biztos, hogy kipróbálom tavasszal, lesz róla kép is. (paradicsomnak nem sok a 20 cm mélység)
A víz értékére meg akkor jön rá az ember amikor nincs vagy nagyon kevés van belőle, s nem pár napig, hanem folyamatosan.
Mesterek, elkészült a Birs pálinkám! Isteni gyümölcsös illata van, pedig csak tegnap lett kész. Körülbelül 340-350 liter cefréből lett 20 liter 50-s pálinka. Kicsit kevesellték az ismerősök, de mivel nem sok napfényt tettem beel én meg vagyok elégedve vele. Inkább legyen ízletes. Most egy kicsit hagyom érni majd palackozok belőle későbbre is magamnak. Ja és kicsit kap a haver is akitől a birset kaptam, hogy jövőre is adja nekem:)))) Kb 2 mázsa gyümölcsöt kaptam tőle, mire cefréztem addigra kevesebb lett mert csak az egészségesek mentek a cefrébe, annak ellenére, hogy sok okos azt mondta minek válogatom úgy is kiforrja magát. Hát én nem hallgattam rájuk, inkább válogattam és a rosszat eldobtam.
Persze előtte leszeded/nem szeded le róla a kozmaolajat. Ez attól függ, hogy az ujjad közt megdörzsölve kellemes, vagy kellemetlen szagú. Ezt a szagolgatást az egész főzés alatt időnként ejtsd meg. Ha nem muszáj, nem kell leszedbed. Olyan alszesszel is fogsz találkozni, amelyikről egyszerűen nincs mit leszedni. A kökényem ilyen volt.
Hehe, mintha csak magamat olvasnám fél évvel ezelőtt. Átérzem a kérdéseidet, mert ezeket mind-mind feltettem ezen a fórumon tavasszal, amikor én voltam az első főzéseim előtt. Szóval, ami a főzés befejeztekor a kozmaolajszűrőben marad, szépen beleöntöd az alszeszes butykosba és finomítod. Tehát nincs veszteség.
A másik dilemmám, hogy ami a végén a szűrőben marad, az veszteség-hulladék, vagy egy része menthető, mondjuk az alsó fele/háromnegyede? (most a provizor salátásdobozzal kb. 0,5 liter, de ha megcsinálom a rendes szűrőt, ami az üst 3%-a lesz, az majdnem egy liter (0,9).
Ágyas szőlő pálinkához van valami bevált recept? Ugyanis két demizsonban volt a pálinkám még kihígítatlanul, és amelyikben az eleje volt, ott 3 liter kiömlött a 8-ból, így amit ebből higítottam ki, gyanítom nem lesz olyan ízletes... Ezért gondoltam arra, hogy valamivel fel lehetne javítani.