Keresés

Részletes keresés

In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94693

Ácsi-ácsi! Szagoltál már kozmaolajat????

Előzmény: Törölt nick (94686)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94692

Tudom, értettem. Csak nem tettem szmájlit, mert a 3 literes baleset elég szívszorító.

Előzmény: Hurkafej (94685)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94691

Pedig de. Ha jó illatúnak találja az olajat, akkor beleöntheti akár az olajjal is. Tudom, nagyon nehéz látva az olajat rajta hagyni. De meg kell tanulni nemet mondnai. :-)

Előzmény: sogi01 (94679)
sogi01 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94690

és az a 1 üveg ami opálos saját magát "kitisztítja"?Mert kristály tiszta lett,5 hónap után.

 

Előzmény: sogi01 (94688)
truffle Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94689

Remélem így jobban "összeborzolják" a gőzöket.

 

Hello Feribá!

 

Hát én ezt a flegma kontra deflegma "összeborzolást" nem értem, hogy mire jó. Vegyünk három párlatrészt, legyenek mondjuk 82,72- 82,73 és 82,74 fokon elpárolgók. Mindhárom különböző íz-és illatanyagot hordoz(így kell lennie, hiszen nem egyforma hőfokon párolognak). Tegyük fel, hogy már elhagyták az üstből az elegyet és a páracsőben tartózkodnak. Az első nekiütközik a cső falának, lehűl, visszahullik a flegmába, újra elegy lesz, utazik lefelé valamennyit amíg kap annyi hőt, hogy megint el tudjon párologni. Valamennyivel feljebb jut, mert a páracsőben egyre feljebb kerül az elpárologtatásához szükséges hőmérséklet...és megy addig amíg már nincs visszaút, mert eléri a függőlegest. A második és harmadik párlatrészek lehet, hogy elegyednek az elsővel újra a flegmában, de mivel különböző az elpárolgási hőmérsékletük újra és újra külön fognak válni. Szóval szerintem hiába keveredik a három alkotóelem a flegmában, úgyis csak a saját hőfokukon fognak különválni, aztán majd a hűtőben újra elegy lesz belőlük és egy teljes új íz-és illatvilágot hoznak létre "ők hárman" :).
Mivel ez az alszesz az én "egyedi" gyümölcsömből, "egyedi" cefrézésemmel készült, ha ezt a három párlatrészt bármelyikőtök üstjébe átviszem, tuti, hogy ugyanilyen hőfokon fog elpárologni, legfeljebb előbb vagy később fog kifolyni, az átmérő, p.csőhossz, tüzelés, mifene függvényében. Tudom, ha ez igaz lenne, akkor a pálinka minősége 100%-ban a cefre minőségétől függne.
Hol a hiba a gondolatmenetben? Tudom...az egész:D

 

Kösz.

Előzmény: Feriba51 (94650)
sogi01 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94688

ésha figyelmesen olvasol..egy részét hűtve szűrtem(kozmaolajat így is lehet szűrni)

Csak maradt 1 üveg a sarokban..

 

Előzmény: Törölt nick (94686)
sogi01 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94687

Tudom,hogy az volt.... de 5hónap után eltünik?? Nem vagyok kezdő!

Előzmény: Törölt nick (94686)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94686

Jó eséllyel kozmaolaj, de azt érezni az illatán ízén. Nem kicsit.....

Előzmény: sogi01 (94684)
Hurkafej Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94685

Minden elválasztás megvolt rendszerűen, baleset történt.

Előzmény: In Lak'ech (94675)
sogi01 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94684

Sziasztok!

Kb.julius környékén főztem a faeper pálinkámat akkor nem szűrtem semmit.

Higítás után beis opálosodott (de nem ez a lényeg) lehűtöttem,leszűrtem szép tiszta is lett,de egy liter valamiért kimaradt szűrésből.....ma akadt a kezembe és meg is lepődtem....kristálytiszta igaz a tetején úszkált valami. Amit leszedtem egy papírtörlővel. 

Szerintetek ez mitől lehet?

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94683

Nagy gratuláció....:)

Az illat rebdben van, azért megkérdezem, milyen az íze és az utóíze? Tökéletesen érezhető a bírs, s kb mennyi ideig érzed miután lenyelted?

Előzmény: Zotya71 (94680)
m-nandi Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94682

Köszi mindenkinek! Az már biztos, hogy egy új és érdekes hobbit sikerült találni, ami még hosszas tanulással fog járni. De ettől csak még szórakoztatóbb.
De ha valaki fél évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy belefutva egy Gasztroangyal-ismétlésbe kockánként fogom végignézni, ahogy Csalló úr a saját módosításait magyarázza a Szőllősi-féle szűrőn.. :D
-

Akkoriban még valószinűleg azt mondtam volna neki, hogy "öregem, foglamam sincs, hogy miről beszélsz!"

:)

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94681

Azt hiszem el tudod képzelni mennyire értékelem azt amit írtál, három év kínlódás után.  Egészen biztos, hogy kipróbálom tavasszal, lesz róla kép is. (paradicsomnak nem sok a 20 cm mélység)

A víz értékére meg akkor jön rá az ember amikor nincs vagy nagyon kevés van belőle, s nem pár napig, hanem folyamatosan. 

Előzmény: Feriba51 (94663)
Zotya71 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94680

Mesterek, elkészült a Birs pálinkám! Isteni gyümölcsös illata van, pedig csak tegnap lett kész. Körülbelül 340-350 liter cefréből lett 20 liter 50-s pálinka. Kicsit kevesellték az ismerősök, de mivel nem sok napfényt tettem beel én meg vagyok elégedve vele. Inkább legyen ízletes. Most egy kicsit hagyom érni majd palackozok belőle későbbre is magamnak.  Ja és kicsit kap a haver is akitől a birset kaptam, hogy jövőre is adja nekem:)))) Kb 2 mázsa gyümölcsöt kaptam tőle, mire cefréztem addigra kevesebb lett mert csak az egészségesek mentek a cefrébe, annak ellenére, hogy sok okos azt mondta minek válogatom úgy is kiforrja magát. Hát én nem hallgattam rájuk, inkább válogattam és a rosszat eldobtam. 

Az ital alapján úgy érzem megérte.:))

 

Pálinkás szép estét mindenkinek!!!

sogi01 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94679

Ha nem szedte le a kiült olajat a szűrőben .... akkor is öntse bele???? mert szerintem nem!

Előzmény: In Lak'ech (94677)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94678

Persze előtte leszeded/nem szeded le róla a kozmaolajat. Ez attól függ, hogy az ujjad közt megdörzsölve kellemes, vagy kellemetlen szagú. Ezt a szagolgatást az egész főzés alatt időnként ejtsd meg. Ha nem muszáj, nem kell leszedbed. Olyan alszesszel is fogsz találkozni, amelyikről egyszerűen nincs mit leszedni. A kökényem ilyen volt.

Előzmény: m-nandi (94676)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94677

Hehe, mintha csak magamat olvasnám fél évvel ezelőtt. Átérzem a kérdéseidet, mert ezeket mind-mind feltettem ezen a fórumon tavasszal, amikor én voltam az első főzéseim előtt. Szóval, ami a főzés befejeztekor a kozmaolajszűrőben marad, szépen beleöntöd az alszeszes butykosba és finomítod. Tehát nincs veszteség.

Előzmény: m-nandi (94676)
m-nandi Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94676

OK: felfogtam! Mérek, szűrök, felfogom. :D

A másik dilemmám, hogy ami a végén a szűrőben marad, az veszteség-hulladék, vagy egy része menthető, mondjuk az alsó fele/háromnegyede? (most a provizor salátásdobozzal kb. 0,5 liter, de ha megcsinálom a rendes szűrőt, ami az üst 3%-a lesz, az majdnem egy liter (0,9).

Előzmény: In Lak'ech (94662)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94675

Akkor az előpárlat elvétel kipipálva.

Előzmény: Hurkafej (94674)
Hurkafej Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94674

Sziasztok!

Ágyas szőlő pálinkához van valami bevált recept? Ugyanis két demizsonban volt a pálinkám még kihígítatlanul, és amelyikben az eleje volt, ott 3 liter kiömlött a 8-ból, így amit ebből higítottam ki, gyanítom nem lesz olyan ízletes... Ezért gondoltam arra, hogy valamivel fel lehetne javítani.

barkócza Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94673

Na, vannak méheid? :) Nekünk is voltak, amíg apámon ki nem jött a csípésre az allergia. Sajnos, nem tanultam meg...

Előzmény: kupeci (94664)
Feriba51 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94672

Jaaa, az olyan itató lehet, amiből állandóan folyik a víz, nem a fogyasztás függvényében.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Feriba51 (94670)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94671

Nincs mailad. Kellene méz. Az enyém publikus.

Előzmény: kupeci (94668)
Feriba51 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94670

Sőt, ha önitatóról van szó, akkor sem kell semmi féle lyuk a kupakra:-)))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: kupeci (94664)
Feriba51 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94669

Tessék figyelmesen olvasni kupeci uram, a kupakon nincs semmiféle lyuk! A homok réteg is a földbe van, árnyékban.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: kupeci (94664)
kupeci Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94668

Az egyik rug, a másik szúr, az alkophol pedig csökkenti e fájdalmakat:)

Előzmény: In Lak'ech (94666)
kupeci Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94667

Nem idevaló téma!!

(de köszi alkalmazni fogom:)))))

Előzmény: In Lak'ech (94665)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94666

méhek.....lovak....de jó neked!

Előzmény: kupeci (94664)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94665

Bár nem e fórum témája, de az algásodás meggátolható két rétegű festéssel: első rétegben fekete, majd fehér. Alga csak fény jelenlétében szaporodik.

Előzmény: kupeci (94664)
kupeci Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94664

Egy dologra számítson aki alkalmazza, mindegy mennyi lukat tesz a kupakra, csak idő kérdése és elfog algásodni (főleg ha éri a nap)

A méheimnél ilyen  az önitató:(

Előzmény: Feriba51 (94663)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!