Remélem Ti tudtok nekem segíteni. Egy barátom születésnapjára szeretnék venni BKV-s "relikviákat". Nem tudjátok véletlenül, hogyan juthatnék hozzá egy klasszik piros jegylyukasztóhoz, és esetleg egy régi villamos csengőhöz?
A V43 1363 esetében nem történt számvitelben terven felüli értékcsökkenés. A szó szoros értelmében megvárták, amíg az utolsó anyacsavar értéke időarányosan is nullára csökken. (Aki nem érti: pl. a BKV-nál kapott ingre is meg van szabva, hogy mennyi idő után lehet menni újra a ruhaosztályra.)
Kell, hogy minden tárgyi eszköznek legyen könyv szerinti (nettó) értéke, bár ez nulla is lehet. A zsír új eszköz is leértékelhető nullára pl. egy káresemény miatt, ezt a számvitelben terven felüli értékcsökkenésnek hívják.
Létezik pl. a BKV berkein belül olyan fogalom, hogy "könyvelési érték"?
Egy megtörtént eset:
MÁV-nál felújítás után nem sokkal baleset ért egy mozdonyt. Sérült a főkeret, ami ugye kapásból kizárja a gép további "életben tartását". Viszont amíg pl. az újjonan belerakott anyacsavar ki nem hordta az idejét, addig a mozdonyt sem lehetett selejtezni.
Nagyon meglepődtem volna, ha találok 1994-ben állományba vett Ik.280-ast. Keresgélésbe kezdtem, nos, 1993-ban még vastagon volt állományba vett Ik.280-as:
a nagy ..."...selejtezzünk csuklósokat...".....mozgalom élharcosai ugye azt is figyelembe vették, hogy ha végre elindul a 3-as metro - szakaszonkénti - felújítása, az önmagában igényel vagy 50 db csuklós buszt.