Keresés

Részletes keresés

motyo_1999 Creative Commons License 2021.03.07 0 1 5959
tippancs Creative Commons License 2021.03.03 0 0 5958

Nálam is. De inkább úgy, mint a Star Trekben a betazoidoknál. Eddig hatótáv, ami nálam működött kb. 200 km, de valószínűleg nagyobb távon is működik.

Előzmény: roszner (5957)
roszner Creative Commons License 2021.03.02 0 0 5957

"...mi a véleményed a telepátiáról?" 

 

 

Az egypetéjű ikreknél bizonyítottan működik.

Előzmény: tippancs (5953)
b.veronik Creative Commons License 2021.03.01 0 1 5956

Bizony, lehetett volna több epizód, de még az eredeti szereplőkkel. Mint többször is írtam, szerintem főleg nekik köszönhető a sorozat sikere, és nem tudnám elképzelni más színészekkel. Mint pl. a Rex felügyelőben: Az első széria vitte sikerre Tobias Moretti, Karl Markovics, Wolf Bachofner, Fritz Muliar főszereplésével. Aztán jöttek mások, s a végén már csak a kutya maradt (Az sem az eredeti, de nem látszott annyira). :-D  

Lehet, hogy itt is csak az Orion lenne, mint kapocs az eredetihez, és ellaposodott volna az egész.

Előzmény: tippancs (5954)
seci Creative Commons License 2021.03.01 0 0 5955

A Dr. Who mogott azert ott all a BBC, ne feledd. Es az, hogy ugye mar megy van 30 (40? 50?) eve, Wiki tudja hany sorozattal.

-seci

Előzmény: tippancs (5954)
tippancs Creative Commons License 2021.03.01 0 0 5954

Én azt sajnálom, hogy nem folytatták az Orion sorozatot. Volt benne potenciál. Megismerhettük volna jobban, kitágíthatták volna az Orion univerzumát. A 2003-as filmmel elindulhatott volna ez a folyamat. (Hasonlóan a Star Trekhez.) Én nem bánnám, ha színes lenne, hiszen a világ színes. Esetleg CGI segítségével jobbá tenni, a mára elavult képi megjelenítéseket feljavítani. Az Alfa-Holdbázissal is próbálkoztak, Space: 2099-re átvariálni, amit sajnálok, hogy nem fejeztek be, mert akkor sokkal többen kedvelnék és biztosan népszerű lenne. Szerintem az Orion is megérdemelné, hogy maiak körében is közkedvelt legyen. A Dr. Who sorozatnak sikerült.

tippancs Creative Commons License 2021.03.01 0 0 5953

És mi a véleményed a telepátiáról? A távolban történő dolgok megérzéséről?

Előzmény: Eolomea21 (5947)
b.veronik Creative Commons License 2021.02.28 0 3 5952

Úgy szeretem az Orion sorozatot, ahogy van. Hibáival együtt. Lehet, sőt biztos vannak igényesebb alkotások ebben a műfajban, de gyerekkorunkban orionost játszottunk, a felnőttekkel együtt vártuk a következő epizódokat, és azóta is élvezettel végig nézem bármelyik részét.

Persze, lehet mosolyogni közben, de inkább mosolygok az előforduló baklövéseken, mint bosszankodom más, hasonló művek nem mosolyogtató baklövésein. Mert olyan fene komolynak és tudományosnak adják elő, hogy kinyílik a bicska a zsebemben.

Az Orion kalandfilm a scifin belül, de nem is akar másnak látszani. Szememben nagy előnye, hogy nagyon emberi, amit legtöbb ilyen filmről nem lehet elmondani. 

A scifit inkább könyvben, mint filmen ismerem és szeretem, de ahhoz túl amatőr vagyok, hogy tudományos vitákba bonyolódjak. Nem tudom, a fórumot hány jól képzett, tudományos szakember látogatja, de hát ez nem szakmai fórum, csak egy rajongói oldal.  ;-)

 

Eolomea21 Creative Commons License 2021.02.28 0 1 5951

Nem megsertodesrol van szo, hanem praktikussagrol:

 

Szamomra semmi oromet nem jelent - es csak az idomet pocsekolom -, hogy szelmalomharcot vivjak.

 

Kevesen vagyunk azok, akik vedelmebe venne az Orion-t, es sok az, aki csak vitriolba martott tollat elesiti a sorozaton. Aki focilabdat szorongat, az jobb, ha eszreveszi, hogy semmi keresnivaloja nincsen a jegpalyan.

 

Zarasul a magam reszerol annyit, hogy en is tudom, hogy kulonbseg van az egitestek kozott, es azt is eszrevettem, hogy ugyanarra az egi tunemenyre pontatlanul aggatott Lydia Van Dyke tabronok kulonfele neveket. Csakhogy... jomagam ezzel ezzel ugy vagyok, hogy

 

1. ettol meg az epizod elvezheto

2. talan Van Dyke tabornok nem elegge jartas a csillagaszatban (a mai urhajosk sem csillagaszokbol kerul ki ugyebar)

3. egyre kevesbe lehet egyes egitesteket bekategorizalni*

 

* jo pelda a bolygo statuszatol megfosztott Pluto esete, valamint

- a Ceres kisbolygo, ami akar bolgyo is lehetne (a felfedezese idejen - ugaynis tudtak, hogy a Titius-Bode szaly szerint ott egy egitestnek kell lenni - bolygonak is neveztek... utana kisbolygonak... most pedig torpe bolygonak kereszteltek el),

- a Mars holdjai (Phobos es Deimos) befogott kisbolygok,

- a gazat vesztett ustokosbol kisbolygo lesz, es ha annak egy darabja a Foldre pottyan, az akkor pedig meteorit (szenes kondtrit)

- egy orias gazbolygo egy majdnem csillag

- egy szupernova maradvany (neutron csillag) meretet tekintve akkora, mint egy kisbolygo

- egy vasig felepult kisebb tomegu csillag kihul es anyagaban olyan jellemzoi lesznek, mint egy bolygonak

 

Ennyi...

Manic Miner Creative Commons License 2021.02.28 0 0 5950

"Barmely szamotokra favorizalt SF filmet/TVs epizodit izekre tudnam cincalni - ha akarnam (de nem akarom)."

 

a síkföldet nem tudod :P

Előzmény: Eolomea21 (5949)
Eolomea21 Creative Commons License 2021.02.28 -2 1 5949

Kezd unalmas lenni, hogy szinte verseny alakul ki abban, hogy egy kivalo TV sorozatorol ki tudja jobban leszedni a keresztvizet - mikozben mas hasonlo SF sorozatokban sokkal nagyobb blodsegek vannak, sot, nemely epizodban megspekelve jo nagy adag hajanal elocibalt marhasaggal.

 

Az Orion soha sem akar hulyiteni, minden epizod, tevedeseivel egyutt is, tudomanyos-fantasztikus - mig vele egyivasu mas sorozatokban a legtobb epizod a fantasy (vagy mas modon: a mese) vilagaba tartozik.

 

Ki meltanyolta itt (jo b.veronik-on kivul), hogy

 

- mennyire jo a szineszi jatek,

- mennyire szeretheto a szimpatikus, hivatastudattal rendelkezo de emberi gyarlosaggal is rendelkezo figurak,

- mennyire egyedi a Teknoc vagy a robotok kialakitasa

- milyen jol nez ki es egyedi a Kaszino kialakitasa

- mennyire jo a zene

- mennyi filozofia rejlik idonkent egyes epizodokban (joreszt Villa ezredes jovoltabol)

- mennyire elvezheto minden egyes epizod

- mennyire jobb az Orion vilaga (ahol nincsen a Foldon haboru, acsarkodas) a mienktol

- stb.?

 

Kicsoda? Senki!

 

Emlekeztetoul: ez itt egy Orion-os rajongoi oldal. Nem azt mondom, hogy nem lehet az Orion-t ertelmesen kritzalni is - de csupan celtablanak hasznali [szerintem] pofatlansag. (Vajon meddig lenne baratod az az illeto, akinek ha bemutatod a hazastarsad, akkor csupan annyit jegyez meg: "hat, eleg nagy az orra es a fule is tasla".)

 

Jottok itt azzal, hogy pl. milyen szakzsargonokat hasznalnak a sorozatban - nem eszreveve (van ugyebar egy kozmondas a "szalka es gerenda" esetevel - mond ez valamit nektek?), hogy minden hasonlo SF TV sorozatban hemzsegnek az ilyenfajta kitalalt "szakkifejezesek".

 

Hogy hol van a Kroma!? Nem mindegy??? Egy kivalo regi magyar filmben, a Fure lepni szabad-ban a lany Terenyre megy egyetemistanak.... csakhogy nincsen Tereny nevu varos Magyarorszagon. Most ezert kritizaljuk a filmet?

 

Barmely szamotokra favorizalt SF filmet/TVs epizodit izekre tudnam cincalni - ha akarnam (de nem akarom).

 

Murphy torvenye szerint, ha szereted a virslit, ne nezd meg, hogy hogyan keszul. Ezt atvaltoztava: Ha gorcsosen ragaszkodsz a tudomanyos hitelesseghez, akkor ne nezz SF filmet. Egyet sem.

 

Persze meg ehhez az is kellene, hogy ismerd a tudomanyt, amit mint egy szent mercet hasznalod - es a csillagaszatot en ismerem (es ennek ellenere nagyra ertekelem a sorozatot).

 

...................

 

 

 

Eolomea21 Creative Commons License 2021.02.28 -1 0 5948

Egy mondat, aminek van ertelme. (Szemben a te kifejezeseddel ;)

Előzmény: weirdo (5945)
Eolomea21 Creative Commons License 2021.02.28 -4 0 5947

>>>"A természet feletti dolgok nem természet felettiek, hiszen a természet részei."

 

Ez fabol vaskarika (oxymoron). Nem lehet valami egyszerre valamin belul es kivul egyszerre.

 

Termetszetfolotti dolgok nem leteznek, es nem is letezhetnek. Nincsenek.

 

A termeszeten beluli, ma meg megymagyarzahatatlan dolgok, egeszen mas kategoriaba tartoznak.

 

De vannak olyan dolgok, amit soha semmikor, es semmilyen szupercivilizacio beavatkozasaval nem lehet megvaltoztatni. Egyike ezeknek az, hogy egy ember gondolattal anyagot/nergiat allit elo a semmibol, vagy semmisit meg, vagy targyakat mozgat, vagy kezlegyintessel (ahol csak a varazspalca hianyzik a kezbol) embereket helyez at vagy tuntet el. Ez altudomany - es nem a tudomany ma meg felderitetlen terulete.

 

Előzmény: tippancs (5946)
tippancs Creative Commons License 2021.02.28 0 1 5946

A természet feletti dolgok nem természet felettiek, hiszen a természet részei. Számos természetfeletti dologról derült ki mára, hogy nem az, amikor rájöttek, megfejtették a mikéntjét, hogy milyen természeti, fizikai szabályok szerint működik vagy jön létre. Nem tudhatjuk, hogy a jövőben milyen természetfelettinek mondott jelenségről derül ki az, hogy hogyan működik és a természet része.

weirdo Creative Commons License 2021.02.27 0 2 5945

Ezmiezmiez?????

En is tudom, hogy nagy kulonbseg van kisbolygo es szupernova kozott - de mindegyik egitest, es neha nem is olyan konnyu meghatarozni, mely' egitest melyik kategoriaba esik.}

Előzmény: Eolomea21 (5944)
Eolomea21 Creative Commons License 2021.02.27 -1 3 5944

En is tudom, hogy nagy kulonbseg van kisbolygo es szupernova kozott - de mindegyik egitest, es neha nem is olyan konnyu meghatarozni, mely' egitest melyik kategoriaba esik.

 

Sok mas hasonlo SF filmben lenyegesen nagyobb keptelensegek vannak - olyanok, amikhez kepest az Orion tudomanyos oktatofilm.

 

Ugyanis az Orion teljesen mentes az olyan igazan zagyvasagoktol, amikor egy kezlegyintessel emberek tunnek el, gondolattal targyakat mozgatnak vagy akar evmilliardokat menek vissza a multba, stb. - vagyis termesztfolotti dolgokat produkalnak.

 

A termeszet-tudomany resze nem lehet a termesztfolotti. Lehet kutyulni a tudomanyos fogalmakat egy filmben, de az attol meg tudomanyos-fantasztikus film marad.

 

Az amugy elmes peldaddal elve: a pocok es oroszlan igaz, nem ugyanaz, de legalabb mind a ketto allat (sot, emlos, olyan hasonlosaggal, mint szem, ful, stb.). Es ez meg miondig jobb, mint ami sok mas filmben van, amiben a pocok es a Niagarai vizes, ill. az oroszlan es Pitagorasz tetele koze tesznek egyenlosegjelet.

 

 

Előzmény: atherton_ (5938)
Eolomea21 Creative Commons License 2021.02.27 -1 3 5943

>>>"Észrevettétek, hogy az Orionon mindig a teljes személyzet szolgálatban van?"

 

Elhangzik (Az invazio epizodban), hogy vagy harminc napja vannak mar uton - mig az epizod egy szuk oras. Vagyis - dramaturgialag helyesen - mi azokat a perceket latjuk, ahol eppen tortenik valami. Es a kritikus helyzetekben az egesz szemelyzetnek szolgalatban kell lenni.

 

 

>>>" Semmi pihenés, nincs váltás."

 

Nem igy van. Mar az elso epizodban McLane lepihenni indul, amikor Atan feltartja azzal, hogy MZ4-rol nem kapnak jelet. Vagy egy masik epizodban McLane kiosztja, hogy pl. Marionak mikor kell pihenore menni.

 

 

>>>> "Van egy rész ,ahol vlami megrázza/dobálja az űrhajót. McLane meg alig bír talpon maradni. Szinte mindig állva irányít. Á, nem bekötve, ülésben."

 

Mas filmbeli urhajokban is sokszor allva dullongelnek, ha pl. tamadas eri oket. En lattam par szaz Orionhoz hasonlo TVs SF epizodot - es egyikben sem kotottek be magukat.

 

Egy kritikus helyzetben intezkedo [hajo- vagy urhajo-] kapitany pedig nem biztos, hogy a sajat biztonsagaval torodik elsokent - foleg, ha az a veszhelyzet hirtelen all be (mint az emlitett peldaban.)

 

 

>>>>"Másik: Harc a Napért. Hol lehet a Króma? Ha a Naprendszerben, akkor minek költöztek az akkor még fagyos bolygóra. Ha másik csillag körül, akkor miért a Napot izzítják be?"

 

A Kroma a [film keszitese idejen meg felfedezetlen] Kuiper-ovben helyezkedik el, vagyis a Naprendszeren belul, de a bolygokon tul helyezkedik el.A Kuiper-ov legozelbbi egitestje a Pluto (pontosabban: a Pluto-Charon paros.) NASA New Horizons szondaja nemreg haladt el egy meg tavolabbi ilyen kisbolygo mellett. Elemeletileg nagyobb, bolygo-nagysagu egitestek is nyuzsoghetnek ebben a tersegben.

 

A Naprendszer hatara ugyanis kb. 1,5 fenyevre van - amibol a bolygok paranyi reszt foglalnak el. (Viszonyitaskent: a Neptunuszig vagy 5 orat utazik a feny a Naptol.)

 

Ahogy a kromai fonokno elmondja, egy mesterseges nap melegitette oket addig, de az mar kihulofelben van. Ezert kezdtek "futeni" a Napot.

 

Az, pedig, hogy fagyos teruletre miert koltoznek emberek, azt ugyanigy meg lehetne kerdezni a sok millio foldi lakostol is, akik Sziberiatol es a kanadai eszaki teruleten elhelyezkedo vasorosoktol, a Himalaja magas hegyei kozott meghuzodo falvakon keresztul, a Deli sarki kutatoallomasokig nepesitik be ezeket a zord foldreszeket.

 

 

Előzmény: beauvois (5940)
b.veronik Creative Commons License 2021.02.25 0 1 5942

Na, azért a kaszinóban is elég sok időt töltenek, meg egyéb helyeken, ahogy roszner írta (pl. Mclane a Krómán..;-) ). És miért kellene váltott "lovakkal" menni az Orionnak? Nem postakocsi.

Egy jól összeszokott csapat mindíg hatékonyabb. Nem tudom elképzelni, hogy pl. Mario helyén valaki más lenne egy-egy epizódban.

Akkor valóban az Orion űrhajó (űrhajók, pontosan 8 db)  lenne a főszereplő, s mellékesen az őt működtető - váltott - személyzet. De annak meg mi értelme?

A lényeg éppen ez a jól összeszokott, összetartó csapat, s talán ettől olyan jó a sorozat.

A cím az űrhajóra utal, de a sztori a legénységről szól.

Előzmény: beauvois (5940)
roszner Creative Commons License 2021.02.24 0 0 5941

"Észrevettétek, hogy az Orionon mindig a teljes személyzet szolgálatban van? Semmi pihenés, nincs váltás"

 

 

 

Azért van amikor komoly időket tölthettek ágyban.  :)

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZF55pN3BYDs

 

10.30 - 10.37 -ig.

 

(Ne vedd kötözködésnek!)

Előzmény: beauvois (5940)
beauvois Creative Commons License 2021.02.24 0 2 5940

Észrevettétek, hogy az Orionon mindig a teljes személyzet szolgálatban van? Semmi pihenés, nincs váltás.

 

Van egy rész ,ahol vlami megrázza/dobálja az űrhajót. McLane meg alig bír talpon maradni. Szinte mindig állva irányít. Á, nem bekötve, ülésben.

 

 

Másik: Harc a Napért. Hol lehet a Króma? Ha a Naprendszerben, akkor minek költöztek az akkor még fagyos bolygóra. Ha másik csillag körül, akkor miért a Napot izzítják be?

Előzmény: atherton_ (5938)
roszner Creative Commons License 2021.02.24 0 0 5939


"(ettől függetlenül szeretem a sorozatot)"

 

 

Minden "bűnöd" megbocsátva!     :)

Előzmény: atherton_ (5938)
atherton_ Creative Commons License 2021.02.24 0 2 5938

nem tudománytalansággal vagy fantasztikummal van bajom. hanem hogy szinte teljes zagyvaság. aki a dialógusokat írta sokszor csak kamuzik valamit (irány: 95-2, negyed sebességgel a 15/b szektor D zónájába, stb.. ) ilyenkor tökmindegy, de azért ne szúrja ki minden esetben a néző szemét egy csillagászati fogalmakat tartalmazó halandzsával. szóval nem tudományos szöveget várok csak értelmes mondatokat, mert amit idéztem nekem kb. ilyen:

 

~ egy hörcsög kiszökött a ketrecéből. egyértelműen egy oroszlánról van szó, a pocok gyorsan rohan a papagáj felé, mérete megegyezik az oroszlánéval, jellemzői a macskáéval, nem soká belép az egérlyukba. - és erre mutatnak egy sörényes mókust... ~

 

(ettől függetlenül szeretem a sorozatot)

Előzmény: roszner (5936)
roszner Creative Commons License 2021.02.23 0 0 5937

Elfelejtettem jelezni, hogy a hozzászólás Pali/Eolomea-é.

Előzmény: roszner (5936)
roszner Creative Commons License 2021.02.23 0 1 5936

"a vadászkutya szektorában egy kisbolygó kilépett a pályáról. egyértelműen egy szupernováról van szó. a bolygó hatalmas sebességgel száguld a föld felé. becsült sebessége úgy 146 ezer km/sec lehet. átmérője meghaladja az óriáscsillagok méretét. a szupernova fizikai jellemzői megegyeznek a napéval és igen rövid időn belül belép a föld légkörébe."

 

és mutat egy lángcsóvát húzó kőzetbolygót. igazán nem várok nagy realizmust, da ha már sci-fi, akkor legalább a csillagokat nem kéne kutyulni a bolygókkal.

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

Ez a hozzászólás a régi fórumról való, de ide is bőven illik.   (http://orion8.extra.hu/forum/050916_1.htm

 

 

 

"...kulonbseg van a tudomanyos keptelenseg [ami minden sci-fiben tobbe-kevesbe megtalalhato - paradox modon sokszor ettol lesz jo egy tudomanyos-fantasztikus film] es a fantasy [aminek a tudomanyhoz semmi koze nincs - meg fonakjarol sem] kozott. Mas szoval: a fejtetore allitott tudomany is a tudomanyhoz kotodik ["antigravitacio", "idogep"], tehat helye van a science fictionben ..."

Előzmény: atherton_ (5907)
tillA Creative Commons License 2021.02.22 0 0 5935

au! azt hittem, magyar :(

Előzmény: seci (5934)
seci Creative Commons License 2021.02.22 0 0 5934

Ez teljesen jo felirat a youtube-oshoz. Viszont angol.

-seci

Előzmény: tillA (5933)
tillA Creative Commons License 2021.02.22 0 0 5933

ez talán hozzávaló felirat...?

https://feliratok.cc/flatland-felirat

Előzmény: takamod (5931)
seci Creative Commons License 2021.02.22 0 0 5932

Ah, koszi, ott pont nem kerestem... 

-seci

 

Előzmény: takamod (5931)
takamod Creative Commons License 2021.02.21 -1 1 5931

fenn van a yutubon!

https://youtu.be/eyuNrm4VK2w

 

huh belenéztem megint, libabőr :)

Előzmény: seci (5930)
seci Creative Commons License 2021.02.20 0 0 5930

Ezt a filmet en is kerestem, de sehol nem talaltam meg, se magyarul, se mas nyelven :(

-seci

Előzmény: takamod (5928)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!