Keresés

Részletes keresés

tgwh8 Creative Commons License 2014.12.20 0 0 2149

Nyugodtan, legalább valaki ír ide :D

Előzmény: nézek (2148)
nézek Creative Commons License 2014.12.20 0 0 2148

...'reggelt...

Én kérek elnézést... ide születtem a nyóckerbe...

Most komolyra...köszönöm a segítséget, ebből is létszik, hogy rosszul gúgliztam...

Ha nem veszed rossznéven, értesítlek az eredményről..

Előzmény: tgwh8 (2147)
tgwh8 Creative Commons License 2014.12.19 0 0 2147

Estét.

http://www.flyingbirdteahouse.co.hu

http://www.1000tea.hu

vagy:

http://teahaz.net/teahazak

Én az elsővel kezdeném. Jó nektek, vidéken kb. egy teaház sincs...

Előzmény: nézek (2146)
nézek Creative Commons License 2014.12.19 0 0 2146

kop-kop...

tudna e valaki segíteni?  olyan boltot keresek itt BP-n, ahová ha beviszek egy maréknyi fekete teafüvet, és  abból nagy biztonsággal megmondják milyen fajta, illetve az is elég, ha ugyanolyan márkát, vagy minőséget kapok. kaptam egy zacskó, jelzés nélküli teát, hát az valami csoda...  szárazon is kellemes az illata, de kiázva....eszméletlen...  a csomagolását kidobták, így lövésünk sincs milyen  származású lehet..

teljes a tanácstalanságom...

ha valaki tud ilyen helyet, kérem ne tartsa magában...

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.22 0 0 2145

Kedves érdeklődők.

Az alábbi teázó készlet gazdára talált.

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.11 0 0 2144

Itt van néhány fotó a készletről:

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.09 0 0 2143

Üdvözlök mindenkit!

Eladóvá lett egy japán teázókészlet, asztalkával együtt. Igényesen összeválogatott darabok.

Akit érdekel, kérem, hogy e-mail-ben keressen meg és küldök részletes leírást, plusz fotókat.

Köszönettel.

zsomborsz@gmail.com

DinaVonTeese Creative Commons License 2014.06.10 0 0 2142

Sziasztok! 

Megválnék szinte új utazó Gaiwan teáskészletemtől. Gondoltam ebben a körben jó gazdára találna. 

http://olx.hu/hirdetes/utazo-gaiwan-teaskeszlet-ID2fzEx.html

Valamint biztos akadnak itt japán zöld tea rajongók, nekik ajánlanám a vadonat új, sosem használt Matcha készletemet. 

http://olx.hu/hirdetes/matcha-keszlet-ID2futj.html

Írjatok bátran, bármilyen kérdéssel, kéréssel. 

GeZso007 Creative Commons License 2014.04.24 0 0 2140

Köszönöm szépen a segítséged! :)

Előzmény: Kaucsukfa (2139)
Kaucsukfa Creative Commons License 2014.04.23 0 0 2139

Van a Facebookon egy csoport: Tea - életelem néven. Kértem őket, hogy osszák meg a kérdőíved.

https://www.facebook.com/tea.eletelem

Előzmény: GeZso007 (2137)
flower123 Creative Commons License 2014.04.23 0 0 2138

dith.hu

Perzsa szőnyegek, alacsony asztalkák, a padlón pedig kényelmes ülőpárnák idézik Indiát a Darjeeling Teaházban, ahol nemcsak a teaválaszték hatalmas, hanem a fogadtatás is barátságos és közvetlen. A misztikus hangulatról a teaházat betöltő tompa, vörös fény gondoskodik, na meg a finom illat, ami szintén betölti a teret.

A Darjeeling Teaház a fekete-, zöld- és fehér teák mellett gyümölcsteákat és más teakülönlegességeket is kínál, ha pedig éppen gyengélkedsz, akkor torokfájás elleni teával vagy a jó közérzetet elősegítő ayurvéda teával kúrálhatod itt magad. De akkor sem kell más helyet keresned, ha a partnered mégsem teára vágyik aznap: a Darjeelingben külön sarkot alakítottak ki a kávé szerelmeseinek.

GeZso007 Creative Commons License 2014.04.16 0 0 2137

Sziasztok!

Tanulmányaimhoz kellene egyetemre ez a kis kérdőív a tea fogyasztási szokásokról. Szeretnélek megkérni benneteket, hogy ha van egy kis szabadidőtök, akkor töltsétek ki! Link:

https://docs.google.com/forms/d/1xUCnbPRkNC2YR4PR7yEppm2IsmA61NBol05Ius33OQA/viewform

tgwh3 Creative Commons License 2014.04.02 0 0 2136

Na igen. Most számolgatom, mennyit bír ki az 50 grammos szálas tea :D lehet növelni kell az adagot, bár eddig meg az volt a bajom, hogy erős volt :D

Előzmény: Raynes (2135)
Raynes Creative Commons License 2014.04.02 0 0 2135

Nem kell ehhez 4-5 ezer forintot fizetni. Lehet kapni sok boltban olyat, hogy sima papírszűrő, jó kávéfőzőgépekbe is, pár száz forint mindössze. Papírból van, hasonló az anyaga, mint a teafilternek. Kör alakú, egy dobozban több is van. Ezt fölérakod az edénynek, valahogy ráfogatod, és átöntöd rajta a teát, a legkisebb törmeléket is megfogja. Egy ilyen szűrőt többször is lehet használni, át is lehet mosni, megszárad, persze egy idő után el tud rongyolódni, akkor kidobod. Mondjuk már nem használok ilyet, mert elfogyott a régi pakk (piaci 100 forintos boltban vettem), filteres teák szintjére degradálódtam le anyagi okból, de ha esetleg néha mégis van szálas tea (pl. kapok ajándékba), akkor azt sima fémteaszűrővel szűröm, az a kevés morzsalék nem szokott zavarni, ami átmegy. Nekem úgyis csak az a fontos, hogy az íze legyen jó.

Előzmény: tgwh3 (2134)
tgwh3 Creative Commons License 2014.03.25 0 0 2134

Néztem egy videót, és kb. mindent megfogott a szűrő :D teljesen tiszta volt, semmi apró darabka. Gondolom valami mikrofilter néven árult 4-5 ezer forintos cucc lehetett :D mondjuk ha hasonló van a kung-fu gyorsteázó szettekben, lehet egy olyanra kell beruházni, csak külföldről. Úgy olcsóbb a szállítás, meg maga a cucc is :D Magyarország, én így szeretlek, hogy jobban teljesítesz! :D

Előzmény: ophidian (2133)
ophidian Creative Commons License 2014.03.25 0 0 2133

Nem sokan mozognak ebben a fórumban mostanság.

A sencha az remek dolog. Azt én is nagyon szeretem. Mondjuk a gyokuro és a matcha még jobb tud lenni, de nem a mindennapok teája. És az utóbbi a teaszertartásoknál használt teapor, külön felszerelést igényel az elkészítése. Szűrő viszont nem kell hozzá. :)

Az edények ára viszonylagos, de olyan szűrőre, ami mindent megfog, mint a filter, ne számíts. A szálas teából gyakran átjut valamennyi a szűrőn, a japán teák esetében meg különösen nem kell meglepődni, ha kicsit zavaros lesz a tea a morzsaléktól.

Előzmény: tgwh3 (2132)
tgwh3 Creative Commons License 2014.03.24 0 0 2132

Na, sehol egy teázó? 

Most jutottam el odáig, hogy az olcsó a drága... 4-5 ezer forint egy normális szűrő, netán kis üvegkannával. Azon már csak nem megy át a legkisebb töredék sem.

A puskaport már kezdem megszokni :)

Új, és egyben kedvenc is a japán sencha.

tgwh3 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 2131

Drága ez az occó verzió is, üveg kancsó 350 ml 1700 Ft :D DE legalább megvan a kezdő szett, majd kisajátítok magamnak két kv-s csészét még :D

tgwh3 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 2130

Majd megnézem hogy hűl ki a kv-s csésze...

Előzmény: ophidian (2129)
ophidian Creative Commons License 2014.03.16 0 0 2129

Nem kell teletölteni a gaiwant, de nyilván az sem jó, ha csak egy kevés víz lötyög az alján (túl gyorsan lehűti a vizet). Azaz a 2-3 decis bödönbe nem tennék fél deci vizet. Én jellemzően kisebb edényket használok, 1 dl körülire tippelem, és azt sem töltöm tele. Mindig annyi teát csinálok, hogy az a csészébe még beleférjen (némi gyakorlattal ez azért menni szokott, nem lesz se túl sok, se túl kevés).

Egyszerre, ha magamban teázom, egy csészényit szoktam készíteni, megiszom, aztán csinálom a következőt.

Persze ez onnan is jön, hogy japán teáket szeretek inni, azok meg kifejezetten drágák, és sok fű kell belőle, és eleve aprócska edényket használnak hozzá. Én pedig megszoktam ezeket a méreteket, és ezért ezt használom szinte mindig. Ráadásul mostanában phuereket iszom, azt meg 8-10x is fel lehet önteni. Az meg fél decikkel is elég tisztességes mennyiség, nem is kell nagyobb.

De ha te jobban szereted a 2-3 decis mennyiségeket, akkor bátran használj nagyobbat. 

Az meg törvényszerű, hogy pár szál tea átmászik a csészébe, én nem szoktam problémázni rajta. 

Előzmény: tgwh3 (2128)
tgwh3 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 2128

Köszönöm, de még mindig maradt kérdés. Egy gaiwan ugye általában 100-280 ml. No most akkor ezt az egy-három decit három kis teáscsészábe öntsem, vagy kisebb gaiwant/üvegkancsót szerezzek be, az az egyszemélyes? Mert így viszont már el tudok képzelni 1-1,5, sőt 2 teáskanálnyi teafüvet is, ha az elejét elég gyorsan ki lehet önteni :D a szűrőn is még dolgoznom kell, az apró, porszerű szemcséket átengedi. Láttam pici üvegkancsót fém szűrővel, kérdés beválhat-e, de akkor ugye nem úszkálnak annyira a levelek... meg ugye az örök kérdés, fémet lehet-e? Gyógynövényeknél kifejezetten tiltják a fém szűrőt, fém kanalat. 

Előzmény: ophidian (2126)
ophidian Creative Commons License 2014.03.16 0 0 2127

Gyakorlat teszi a mestert! :)

Egészségedre!

Előzmény: tgwh3 (2125)
ophidian Creative Commons License 2014.03.16 0 0 2126

Nem én találtam ki a kiöntőt, hanem azok a népek, aki a teázásból külön szertartást kanyarítottak. És a különleges minőségű teáik iszogatásánál szokták használni. A kiöntő nem is szűrő, hanem egy egyszerű edény, amibe belefér a gaiwan (vagy teáskanna) összes vize (pontosabban a kész tea). Csak arra szolgál, hogy abból osszad csészékbe a teát, ne közvetlenül a gaiwanból (kannából).

De rajtad áll a dolog, ha úgy gondolod, nem kötelező kiöntőt használni. Amikor magamban teázom, nem használok kiöntőt, mert úgyis az egész tea egyetlen csészébe megy. 

Ugyanakkor tapasztalatból tudom,  igenis sokat változik a tea minősége kiöntés közben. Ami az edény (mondjuk gaiwan) tetejéről jön, az hígabb, ami az aljáról, a teafű közül, az határozottan töményebb, erőteljesebb ízű. Nyilván minél több teát iszik az ember (nem ideértve a filteres teákat)annál jobban fogja érezni a különbségeket. Kifejezetten feltűnő lehet ez a jelenség például a japán teáknál, pl. a gyokuro-nál, ahol elég sok fű kell viszonylag kevés vízhez. 

Előzmény: tgwh3 (2124)
tgwh3 Creative Commons License 2014.03.14 0 0 2125

Gyors helyzetjelentés. Működik! :D Két kv-s csésze, egy 1,7 literes kancsó :D 

Konklúzió: kisebb kancsó kell... nézhetek üveget is, az a legoccóbb...

De kifejezetten finomra és sokízűre sikeredett a mai teám, egy teáskanállal egyáltalán nem lesz keserű, csak minimálisan. Hozzá tudnék szokni...

tgwh3 Creative Commons License 2014.03.14 0 0 2124

Na most akkor már csak az a kérdés, hogy gaiwan-ból kiöntve, egy szűrőt közbeiktatva miért változna az íz? Attól a pár másodperctől, amíg kiöntöd? Végül is ha jó lassan öntöd, elhúzhatod egy-másfél percig is, ott már biztos számít, ha a vége többet ázik...

Hmm... akkor először is kell egy kiöntő, meg pár pici csésze... pici ész occó... vízforraló úgyis kell, akkor nem hagyományos lesz, hanem a drágább verzió.

Én is szeretem az egyszerű fehéret, főleg mert occó :D

Azt hiszem megyek és csinálok egy pár csésze teát :) most a Twinings puskaporát fogyasztom :)

Előzmény: ophidian (2123)
ophidian Creative Commons License 2014.03.13 0 0 2123

Az utazó gaiwan készlet ezekből áll, a kiöntő benne van az árban, de leírást nem adtak hozzá. :) 

Egyébként a gaiwanból kiöntve a teát annak íze (sűrűsége) változik, ha több csészébe töltesz. Ha egy kiöntőt közbeiktatsz, akkor ezek az egyenetlenségek eltűnnek, illetve egy kicsit hűl is a tea.

Én a magam részéről kifejezetten szeretem az egyszerű fehér teásedényeket. :)

Előzmény: tgwh3 (2122)
tgwh3 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 2122

Minek kell egyszerre gaiwan és kiöntő is? Néztem én is, 180 vagy 250 ml-es agyagkannák, magyar teaboltok weblapján kb. 4-20 ezer forint... egyszerű sima - pici - csészék ezer / db. Van pár durvább darab is, ronda is, drága is :D

50-80 ezer forintból már egész szép készletet tudnék összeállítani, úgy hogy jó lesz nekem a sima ecccerű fehér is :D

Előzmény: ophidian (2121)
ophidian Creative Commons License 2014.03.13 0 0 2121

Nekem inkább 1dl-nél kisebb edényeim vannak, és nem töltöm csurig. Amikor teázom, akkor sok pici pohárral iszom egymás után, nem pedig egy-két bögrével. Én netről (Ebay-en keresztül) vettem az edényeimet. Gaiwan 2-3e Ft-ért kapható (szállítással együtt). Nyilván nem csúcsminőség, de azért használható. 4e körül kapható utazó készlet, azaz 1 gaiwan, 1 kiöntő, és néhány pohárka - aranyos, de apró, ha nem tetszik, babaházba éppen jó lesz. Egy embernek szerintem jó. De japán és kínai teáskannák is kaphatóak inkább kicsit drágábban (postaköltségre is figyelni kell).

De ha nem zavar, akkor a fél literes edényben is lehet kis mennyiségű teát készíteni, ha kevés vizet teszel bele. Csak nyilván számolni kell vele, hogy a nagy edény a kelleténél gyorsabban le tudja hűteni a vizet. Segít, ha a teakészítés előtt forró vízzel felmelegíted az edényt, kiöntöd, és a még forró edényben készítesz kevés teát (teatojással, vagy leszűrve, ahogy tetszik).

A normál bögrében, ha túl forró a tea, akkor áttöltöm másik (hideg) bögrébe, akár többször is, azzal nagyon felgyorsítható a hűtés.

Nekem kb. literes termoszom van, teletöltöm forralt vízzel, hogy lassabban hűljön, így egy bő fél órát simán elteázgatok vele. Általában megmarad legalább a fele, de annyi baj legyen.

Hogy mennyi teát teszel mennyi vízbe, és mennyi ideig hagyod benne, az (részben) ízlés kérdése, lehet vele játszani, amíg megtalálod a számodra optimális hatást. És persze igencsak függ a tea típusától, a drága japán teák például egyáltalán nem takarékosak, kevés vízhez is jó sok teafű kell.

Pesten van több teabolt, Fehérváron szintén tudok legalább egyet, de netről is lehet rendelni bátran. Korábban rendszeresen Debrecenből vettünk teákat (illetve egy barátom, akihez be szoktam társulni), de ez csak akkor éri meg, ha az ember annyi és olyan teát vesz, hogy a postaköltség ahhoz képest már ne legyen túl jelentős. Japán teáknál ez sajna elég könnyen megy. De lehet venni teákat a netről is, Kínából (megint ebay pl.) sok kereskedő ingyen ideszállítja. Jókora nagy választék van, olcsó is, drága is bőven kapható.

Előzmény: tgwh3 (2120)
tgwh3 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 2120

Üdv.

Köszönöm, sajna erre gondoltam én is... akkor muszáj lesz a kávéspohárkészletet koszolni... Van egy 3, meg egy 5 decis bögrém, azokból ezek szerint nem tudom megoldani... vagy hűtöm kb. negyed órát, két felöntés között, na ugye ezt akartam elkerülni.

Másik fontos infó amit nem tudok, az az apró edény mérete. Egy-két deci? Tehát forraljak fel fél litert, és az négy felöntést elbír? Zöld tea van itthon per pill, később én is kipróbálok mindent, először talán az oolong-ot :D

Másik gondom, hogy itt, az ország nyugati részén nincs teabolt. Netről meg 100 grammokat rendelni, amikor amúgy is egy, vagy fél teáskanálnyit iszom elsőre... 3 decihez a 2-3 kanál nekem nagyon sok, meg konkrétan dohányillatú lett a fű...

Köszönet, várható hogy valamiféle teaképes társaság verődik itt össze? :D

Előzmény: ophidian (2119)
ophidian Creative Commons License 2014.03.12 0 0 2119

A felöntések között azért fél nap ne legyen. Én inkább apró edényeket használok, amiket a neten vettem néhány ezer forintért, mert a kis mennyiség hamar ihatóra hűl. Meg a meleg vízhez egy termoszt.

Mostanában leginkább phuereket iszom, az pár másodperc alatt kész, pár perc alatt megiszom, és jöhet a következő. Egy óra alatt akár 8-10 felöntés is lehet belőle, bírja egészen jól. A japán teák lassabbak, és 3-4 felöntés után már nem érdemes kísérletezni vele.

Ha már áll egy-két órát a már vizet kapott teafű, azt már nem öntöm fel újra, inkább kidobom.

Előzmény: tgwh3 (2118)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!