Keresés

Részletes keresés

dzsungelnyuszi Creative Commons License 2000.08.15 0 0 12
Sziasztok!

KissMe: azt a gyönyörű szép Pécset azért szerintem próbáld meg nem otthagyni a mocskos, hatalmas, félelmetes, rideg és - nem utolsó sorban - nagyképű Bp-ért. Én nem mennék. (Elnézést a bp.-iektől, nem őket gucsmolom, hanem a várost.)

Egyébként az már mindig így lesz, hogy az informatikus vidéken szarért-hugyért dolgozik? Nem lehet valahogy felpumpálni az árat? Valamilyen érdekvédelmi szervezetet kellene alapítani, és bizonyos nettó bér alatt nem elvállalni a munkát. Meg sztrájkolni ha muszáj. Vagy ez hülyeség? Én nem vagyok informatikus, csak nagyon sok barátom az és hogy sokkal többre lennének érdemesek.

Szvetozár Creative Commons License 2000.08.15 0 0 11
Szia KissMe!

Én az általad korábban leírtak alapján elsodlegesen a munkahely váltáson dondolkodnék, sot vidéki lévén én is sokat filóztam a bp.-i munkavállaláson (egyelore nekem úgy néz ki, hogy nem érné meg váltani mert nem lenne annyi elonye). Ha ezen a téren biztosítod a jövodet, akkor kezdj gondolkodni a tanuláson. Tapasztalatom alapján a szakmai gyakorlat sokszor többet ér mint a papír. Nem tudom milyen fokú a nyelvtudásod, de szerintem mostanában annak a leghasznosabb a tanulása.

Sz'al én is levelezon tanultam, és szerintem biztos háttér nélkül elég kockázatos belevágni.

Persze ez is szigorúan szvsz.

Szvetozár

falrahányt borsó Creative Commons License 2000.08.15 0 0 10
nos, ahogy volt technika tanárom mondotta, bontsuk részproblémákra a dolgot

van ugye a munka és van a tanulás iránti vágy (amunka esetében erről mondjuk nem beszélhetünk)
mivel azt a luxust, hogy csak tanulj és ne dolgozz, nem engedheted meg magadnak, ezért alapvetően a munka léte, nem léte fogja meghatározni, hogy mit is csinálsz: tehát, vagy pesten, vagy pécsett találj állást, ennek függvényében tudod eldönteni a továbbiakat
ha már tudod az állás paramétereit, csak akkor tudod eldönteni, hogy finanszírozni tudod-e a tanulást belőle, én azt mondanám, hogy 60ezer per félév nem kevés, de talán még ki lehet gazdálkodni, persze kibicnek semmi se drága
ha egy jó állás mutatkozik, feltétlenül ugorj bele...én nem vagyok kifejezetten munkajogász, de azért azt lássam én meg, hogy nem tudok eljönni egy munkahelyről, szóval talán te is meg tudod oldani...mi van, ha nagyon beteg leszel, vagy bejársz és naphosszat pizzát rendelsz és hangosakat fingasz, ha meglátod a főnököt, mit tudnak veled tenni? hacsak a munkaszerződésedben nem írtál alá olyasmit, hogy ha idő előtt kilépsz, akkor vesszőfutás, felnégyelés vagy 4 millió forint büntetés kifizetése következik, illetve a magyar közlönyben közzéteszik a neved, mint garázda munkavállalóét és körfaxban értesítik az összes fejvadászt, hogy veled ne is tárgyaljanak

sajnos, mivel mi nem tudjuk ezeket a dolgokat, így nehezen tudunk tanácsot adni (mit értesz az alatt pl, hogy megszívatnának?)

én a helyedben feltétlenül lépnék a jelenlegi munkahelyemről, mert egy ilyen helyzet casak öli a lelket, és ezt most a tanulástól függetlenül mondom

szept 21 nincs túl messze, ez alatt kell mindezt lezsíroznod....pesten biztos több a munkalehetőség és a pénz is

Lappantyú Creative Commons License 2000.08.15 0 0 9
Kedves KissMe!

Elsosorban azt hiszem, hogy ezen probléma megoldását önmagadra kell bízni, mi maximum egy-két érvet és ellenérvet mondhatunk el neked.

Budapest:
Szóval Pesten van a pénz, ez talán igaz, de ha nincs lakásod itt és albérletre szorulsz, akkor készülj fel arra, hogy kevesebb lesz a pénzed, mint otthon volt. Mert az albérlet árak bizony igen magasak és kiemelkedoen (értsd: akkorát, hogy az albérlet + utazási + megélhetési költségek mellett még lakásra, kocsira tudsz gyujteni belole) magas fizetést nem olyan nagyon könnyu találni.

Suli:
Azt hiszem, hogy két megoldás van. Az egyik, ha egyszeruen érdekel az, amit a suliban tanítanak. Ez esetben minden további nélkül vágj bele, hiszen akkor fontos ez neked és akár szabadságodat is rá tudod áldozni. A másik, ha úgy érzed, hogy ez igen hasznos lenne a jövod szempontjából. Nagyon hasznos. Ekkor is mindenképpen érdemes elkezdeni. De ha egyikben sem vagy biztos, akkor nem hiszem, hogy érdemes a "gyujtök még egy papírt, hadd nojön az önéletrajz-soraim száma" típusú hozzáállás.
[esetleg nem lehetséges, hogy halaszd ezt az évet és a munkahelyváltásra koncentrálj most még - aztán meg, ha egyenesbe jönnek azok a dolgaid, akkor kezd el a tanfolyamot?]

Felmondás:
Szerintem is akkor mondj fel, amikor már amoda biztos a cucc. Én úgy vélem, hogy amennyiben nem hajlandóak rád várni egy hetet az új munkahelyen, akkor meg is érdemlik. :-) Úgy értem, hogy aki komolyan gondolja, az tud egy hetet várni.

És persze mindez szigorúan szvsz, még csak nem is jótanács, csak olyan motyogás. :-))))) Mert hát a legeslegjobb döntés az lesz, amit te hozol, hiszen te ismered az össz paramétert.

Lappa

Előzmény: KissMe (-)
micu Creative Commons License 2000.08.15 0 0 8
Egy biztos: a pénz az itt van. Én is nemrég jöttem fel vidékről, pedig sokkal szívesebben élnék egy falusi vagy kisvárosi környezetben mint itt az Üllői út szomszédságában ahol madárfütty helyett a fölöttem lévő szomszéd mozgására, vagy a kukásautó hangjára ébredek. De ott egy informatikus éhenhal, ezt gyakoroltam vagy 8 évig.
Azzal egyetértek hogy tanulni Pesten is lehet, de ha jól fizető melóhelyed lesz, akkor nem biztos hogy lesz még mellette energiád tanulni. Persze ez szerencse kérdése is.
Ha annyira rosszul érzed magad a jelenlegi helyeden, szerintem a lelépés messze a legjobb megoldás. Az nem perspektíva hogy egy rossz légkörben besavanyodj miközben nem jutsz egyről a kettőre.

Üdv:Micu

Előzmény: KissMe (3)
KissMe Creative Commons License 2000.08.15 0 0 7
Csak kicsit felhoztam.
sajnos ez a probléma rányomja a bélyegét a hétköznapjaimra, nagyon rossz kedvem van egész nap. Ennek a családom és a barátaim is megisszák a levét. Segítsetek!

Üdv

KissMe Creative Commons License 2000.08.14 0 0 6
Jó estét!
Köszönöm szépen az eddigi válaszaitokat.
Trilla: a felmondási határidő letöltéséről már hallottam, tudom, hogy nem kényszeríthetnek rá. De azért cégtől is függ, hogy hogyan engedi el az alkalmazottait. Szerintem engem nagyon megszivatnának. Esetleg tudsz segíteni pesti továbbképzésekkel kapcsolatban?

Yag: Nehéz kérdések. Az autó és a lakás még nagyon-nagyon távoli tervek, éppen azért, mert csak alkalmazottként lenne lehetőségem megkeresni a rávalót. Nem vagyok egy vállalkozó-típus, szerintem sok kockázattal jár.
Az általam említett továbbképzés számomra nagyon ideális lenne. Csak három félév, csak 60K Ft/félév, mégis főiskolai oklevelet ad, és nagyrészt olyan tárgyak vannak a tantervben, amiket az első fősulin már tanultam, nem lenne gond felfrissíteni őket. Könyveim vannak hozzá, és érdekel a téma. Egy újabb papír lenne a gyűjteményben, bár tudom, hogy nem igazán a dokument számít mostanában, azért hátha hasznát veszem. Európai Unióval kapcsolatos tanulmányokat folytatnék. Azért nem gondolkodom egyelőre másban, mert amilyen a tanuláshoz való hozzáállásom, biztosan nem bírnék ki még 10 félévet pl. a jogon, pláne munka mellett. Tanulni már csak azért szeretnék, hogy gyakorlati ismereteket szerezzek a későbbi munkámhoz. Az első diplomámat is levelezőn szereztem.
Most már talán könnyebben érhető, hogy miért pont ezt, miért pont így? Tanulni is szeretnék, de a pénz is fontos.

Jó éjszakát mindenkinek, várom további segítő szándékú barátok jelentkezését.

Üdv

Yag Creative Commons License 2000.08.14 0 0 5
KissMe :

Elöször is a Fö kérdés ? !!
Tanulni szeretnél , vagy pénzt keresni ?
A tanulással ill. a továbbképzés után több pénzt fogsz e keresni "valoban" és nem csak reméled? (szép a reménykedés hogy majd amikor vége a sulinak többet fogok keresni mert egy papirral többem van)A tanulásba fektetett idöd , illetve pénzed mennyi idö alatt térül meg ? És valóban megtérül e ? Ezekhez képest mikor akarsz lakást és autót venni ? !!


Ami biztos !! Addig ne gyere el munkahelyedröl mig nemgondoskodsz másikról.

Mennyi pénzt szeretnél havonta félretenni ezekre , és komolyna azt gondolod e hogy alkalmazotti fizuból ezt egyhamar valóraválthatod ? (Én drukkolok hogy sikerüljön)
Engem ugyanezek a kérdések foglalkoztattak , hisz majdnem ugyanijen dillema elött voltam nem olyan régen. Eggyel bejjebb vagyok azóta :))
Yag

Előzmény: KissMe (-)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.14 0 0 4
Szia!
A felmondashoz egy gyors es rovid eszrevetel:
nem tarthatnak ott akaratod ellenere, es nem kotelezhetnek a felmondasi ido letoltesere sem.

2 szek kozul az asztal ala esni viszont nem szerencses.

5. variacio:
Pesten jon ossze allas, olyan anyagi feltetelekkel, hogy megert ES: miert nem nezel korul Pesten is tovabbtanulas ugyben?

Előzmény: KissMe (3)
KissMe Creative Commons License 2000.08.14 0 0 3
No, itt a másik probléma.
Szia micu!
Én úgy gondolom, hogy akkor, és csak akkor megyek Pestre, ha ott valóban annyit kereshetek, ami minden költségemet bőven fedezi. Nem gondolkodhatok rokoni szállásban, egyéb kegyelmekben, mert nincsenek, csak albérletben. Utazni pedig kell. Még azt sem tudom pontosan, hogy akarok-e hosszútávon Pesten maradni? Inkább Pécs környékében gondolkodom, ott vennék lakást a Pesten összegyűjtött pénzből.
Az én végzettségemmel sokféle állást lehet találni. Van is dögivel, amit szívesen elvállalnék, adok fel pályázatokat, de eddig még - sajnos - egyikre sem engem választottak.

Üdv

Előzmény: micu (2)
micu Creative Commons License 2000.08.14 0 0 2
Én a helyedben elgondolkodnék azon hogy mennyit keresel most, és mennyit keres Pesten egy hasonló képzettségű emberke. A különbségből levonnám az utazási költséget, vagy elgondolkodnék hogy hogyan tudnám megoldani a pesti lakhatást. Ez utóbbi hosszú távon lehet hogy nyerőbb. Másodszor ha úgy döntök hogy megyek, akkor viharos sebességgel elkezdenék itt állást keresni. Ha megvan az állás de csak akkor, akkor szépen bejelented a főnöködnek hogy viszlát (tapasztalataim szerint ez a legszebb része a dolognak :-).

Üdv:Micu

Előzmény: KissMe (-)
KissMe Creative Commons License 2000.08.14 0 0 1
Kedves alexandrosz! Köszönöm, remélem rajtad kívül mások is tudnak majd egy kis időt szánni szerény személyemre.

Üdv

P.S.: Nemsokára hazamegyek, kb. este 10-kor újra be tudok nézni otthonról.

Előzmény: alexandrosz (0)
alexandrosz Creative Commons License 2000.08.14 0 0 0
Ez komoly dolog, úgyhogy nem is nullázom...
Előzmény: KissMe (-)
KissMe Creative Commons License 2000.08.14 0 0 topiknyitó
Kedves Törzsasztaltársak, barátaim!

Biztosan ismertek már jónéhányan korábbi hozzászólásaim alapján. Aki még nem, annak röviden annyi, hogy Pécs mellett élek és dolgozom, külgazdasági szakos közgazdász a végzettségem, 1976-ban születtem.
Most a segítségeteket kérném egy nagy problémám megoldásában. Azért fordulok az Internet nyilvánosságához, mert a közvetlen barátaim, ismerőseim, szüleim elfogultak a dologban, így nem sokat segít, ha az ő véleményüket kérem ki. Vágjunk bele!
Adott egy helyzet, amiben most vagyok. A jelenlegi munkahelyemet bizonyos okok miatt (részleteztem már néhány más topicban) itt szeretném hagyni. Március óta keresek másikat, jelenleg két helyen van függőben pályázatom, az egyik Budapesten (elég bíztatóak az előjelek), a másik Pécsett. Közben volt csoporttársaim felhívták a figyelmemet egy Pécsett, az egyetemen induló továbbképzésre, amire jelentkeztem is (2000.09.21-én kell beiratkozni), és már a kezemben az első féléves tandíj csekkje 60.000 Ft-ról. A továbbképzésen való részvétel a mostani főnököm en bloc, egyáltalán nem támogatja, attól tartok, hogy az eddig lemondások árán gyűjtögetett, fel nem használt 9 nap szabimat sem vehetném ki erre a célra. Kínálkozik néhány megoldás, de nem tudom, melyiket válasszam? Az a poén, hogy a fő gond a továbbképzéssel van, azért, mert az sokba kerül, és nem mindegy, hogy honnan hova megyek/járok stb.

1. Legrosszabb. Maradok a mostani helyemen, mert nem jön össze más állás. Ebben az esetben a továbbképzést elfelejthetem, mert ha el is kezdeném, ablakon kidobott pénz lenne a 60 rugó, ha mégsem tudom befejezni. További szenvedés.

2. Összejön egy pesti állás. A továbbképzés költségei megnőnek, merthogy visszafelé vonatozhatok Pécsre, plusz a tandíj, és a pesti megélhetés; szóval pont azt a célomat nem érném el, amit akartam, nem tudnék lakásra, autóra gyűjteni.

3. Pécsi állást kapok. Ez lenne a legjobb. Nem kellene költöznöm, ha sikerülne elintézni az új helyen, elengednének az egyetemre.

4. Kapok ugyan pesti állást, de nem megyek a továbbképzés miatt, inkább maradok a mostani helyemen (lsd. 1. pont), vagy tovább keresgélek Pécsett, miközben felmondanék a jelenlegi cégemnek.

Érdekelne az is, hogy szerintetek érdemes-e felmondani a jelenlegi munkahelyemen anélkül, hogy biztos helyem van máshol? Attól tartok ugyanis, hogy a felmondási idő, meg egyéb elintézendők hosszúsága miatt nem fognak megvárni (volt már egy nagyon jó lehetőség Pesten, amit emiatt hagytam ki).

Több infot az állásokról erre a hétre, legkésőbb jövő hétre várok. Folyamatosan beírom ide őket.

Akkor most fizessek 60K-t, vagy ne? Menjek el a beiratkozásra, vagy felesleges?

Előre is köszönöm segítségeteket.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!