Keresés

Részletes keresés

bcsarli Creative Commons License 2019.07.01 0 0 178987

A magyarországi pörkölőktől érdemes rendelni, azok elég frissek szoktak lenni. A Pacificaffe, AVX, Kapuczíner pörkölőkkel nem lőssz mellé, de Pallyotz fórumtárstól is igényes friss kávét rendelhetsz.

Előzmény: Bananszoknyaa (178985)
Dersut Creative Commons License 2019.07.01 0 0 178986

Melyik a legjobb kézidaráló? A Hario Skertont ismerem. Van ennél kisebb fokozatú? Eszpresszónak szeretném, de az enyém szétesett. A Catler darálóm menthetetlen. Olcsón elektomos örlőt is vennék....

Bananszoknyaa Creative Commons License 2019.06.30 0 0 178985

Koszonom szepen a valaszokat!

Ez egy hirtelen felindulasbol vasarolt proba kave volt es erosen ugy nez ki nem ez lesz a nyero :-) 

ogrEicsab Creative Commons License 2019.06.30 0 1 178984

A boltban vásárolt kávé jó eséllyel döglött. Vagy befullad, vagy híg lötty lesz crema nélkül. Próbálj meg frissen pörkölt kávét venni.

Előzmény: Bananszoknyaa (178982)
Epsilon Creative Commons License 2019.06.30 0 0 178983
Az őrlemény mennyiségével nem tudsz sokat variálni, mert a szűrő megszaba, hogy mennyi az az őrlemény mennyiség, amit betamperolva szép egyenletesen felfekszik a felső szűrőre. Az őrlés finomságán /durvaságán kell változtatnod, hogy a kellő mennyiség lefőjön adott idő alatt. Ez a beállítás kávécsomagonként változik, sőt míg el nem fogy, addig közben is valszeg kiigazításra szorul. Az, hogy van-e és mennyi, milyen minőségű crema, az kávé/blend függvénye, illetve, hogy mennyire friss a pörkölés.
Előzmény: Bananszoknyaa (178982)
Bananszoknyaa Creative Commons License 2019.06.29 0 1 178982

Sziasztok, 

Tegnap vegre megvettem az elso orlo-gep  kombomat itthonra Lelit Victoria es William, vettem hozza a botban kavet, hogy elkezdhessem probalgatni (nem ez lesz a vegleges fajta de most csak ez volt eleheto) az elso fozeseim termeszetesen vackok lettek, vagy nem akart atjonni a fozet vagy ha atjott akkor hig lett crema nelkul, igaz a gep 10 bar erteket mutat de van, hogy igy sem jon at. Elkezdtem az orlot allitgatni fokent duplakra konentralva es belottem a 14grammot, kicsit durvabbra vettem az orlemenyt is. Ezek alapjan milyen iranyba induljak el?  Elnezest a laikus kerdesert de mit/miket cseszhetek el? Tul van tamperolva? Tul finom vagy tul durva az orlemeny? Sok a mennyiseg?

Kiserletezem tovabb magam is de talan igy nem kell fel kilo kavet lenyomnom mire egy jobb kavet csinalok.

Elore is koszonom a tanacsokat.

Giuseeppe Creative Commons License 2019.06.28 0 0 178981

Azért, hogy ne csak a negatívum legyen, az való igaz, hogy az őrleménye szépséges, és eszpresszósról kotyogósosra váltani sem bonyolult. Sőt, a csavarral vesződtemben még a gyártónak is írtam, és órákon belül válaszoltak. Mondjuk a tippjük nem jött be, de azért nem semmi:)

Előzmény: Giuseeppe (178975)
hodoaat Creative Commons License 2019.06.28 0 0 178980

Sziasztok!

Jelenleg egy egyszerű filteres főzőt használok napi 1-2 kávé elkészítéséhez, de érdekelne a french press-el készített kávé, amihez viszont egy egyszerű kézi őrlőt szeretnék venni.
Tudtok ajánlani olyan használható minőségű őrlőt, ami állítható, így filteres és french press felhasználáshoz is megfelelő őrleményt tud előállítani és olcsón hozzá tudok jutni?
Külföldi rendelés most nem játszik, mert a jövő héten szeretném beszerezni, így webshop / apróhirdetés / hazai bolt jöhet szóba elsősorban.
Néztem új/használt Hario Mini Mill-t, ami szimpatikusnak tűnt, de kíváncsi lennék mit tudtok ajánlani!

Köszönöm szépen a segítséget!

bcsarli Creative Commons License 2019.06.28 0 0 178979

Köszi!

 

Mivel érdemes elkezdeni az otthoni pörkölést?

Előzmény: decca (178978)
decca Creative Commons License 2019.06.27 0 0 178978

Szia, nekem volt ilyen pörkölőm. Játszani jó, de a pörkölési időn kívül nem nagyon lehet semmilyen paramétert állítani

rajta, így nagy szerencse kell ahhoz, hogy jó eredményt érj el vele. Szerintem.

Azért a pörkölés nem egyszerű tudomány, én inkább rábízom a profikra, de ha van kedved kísérletezni, akkor hajrá.

Lehet, hogy én túl finnyás vagyok, és ezért nem értem be azzal, amit ki tudtam hozni ebből a kis gépből.

Előzmény: bcsarli (178977)
bcsarli Creative Commons License 2019.06.26 0 0 178977

Nem volt őszinte a mosolyom, amikor a jól felfűtöttem a gépet, bontom a kilós zacsit (mindíg ünnepi pillanat), és zöld szemek mosolyognak rám :)

Mondjuk ilyen friss pörkölést sem ittam még, alig hűlt ki már főztem is, mert semmi kávém nem volt otthon :D

 

Na de a pörkölő témában várnám a véleményeket, tanácsokat.

Előzmény: heted7 (178976)
heted7 Creative Commons License 2019.06.26 -2 0 178976

"Tévedésből sikerült zöld kávét rendelnem legutóbb, amit 10 dekás adagokban légkeveréses sütőben nagy odafigyeléssel voltam kénytelen pörkölgetni, de még így is nagyon jó lett :)"

 

:))) Az ilyen balesetek viszik előre a világot :))

Előzmény: bcsarli (178974)
Giuseeppe Creative Commons License 2019.06.26 0 0 178975

Eureka Mignon Silenzio tapasztalat következik. Ma megkíséreltem levenni a felsőkés-tartót, hogy megnézzem, mennyi kávé gyűlt össze itt-ott 4 hónap alatt.

 

Nem derült ki, mert a 3 csavar közül, ami tartja, csak kettőt tudtam kicsavarni, a harmadik nem engedett, és az a csavarfej már nem is lesz a régi soha.

 

Szóval, aki részben azért vásárolna ilyet (ahogy én is tettem), mert az ötletes állítómechanizmus lehetővé teszi, hogy tisztítás után is megmaradjon a beállítás, vagy aki úgy gondolja, hogy majd jól kitisztítja időnként, vagy majd egyszer saját maga őrlőtárcsát cserél, az jól gondolja meg!

 

 

bcsarli Creative Commons License 2019.06.26 0 1 178974

Sziasztok!

 

Pörkölő ügyben kérném a segítségeteket. Tévedésből sikerült zöld kávét rendelnem legutóbb, amit 10 dekás adagokban légkeveréses sütőben nagy odafigyeléssel voltam kénytelen pörkölgetni, de még így is nagyon jó lett :)

Ezen felbuzdulva elgondolkodtam egy kisebb pörkölő beszerzésén. Hosszas keresgélés után ezt jónak gondolom:

 

http://www.letsroastcoffee.com/termek/imex-cr-100-otthoni-kaveporkolo-gep

 

Van valakinek tapasztalata vele kapcsolatban? Illetve örülnék további alternatíváknak is ha vannak jobbak ebben az árkategóriában.

 

Ha hétvégén kihúzzák a számaimat akkor ez lesz :): https://www.youtube.com/watch?v=6LZskMfBjco

 

Üdv

Csabi

 

 

Ludovicus Creative Commons License 2019.06.25 0 0 178973

Az utángyártott szimpla LM szűrővel sem kell állítani az őrlési finomságon. Valóban kell némi gyakorlás és nem hátrány egy tampersegéd sem, de a duplát nagyon megközelítő/elérő eredmény lesz a jutalom.

Előzmény: GAgyiXyXy (178971)
Giuseeppe Creative Commons License 2019.06.23 0 0 178972

Praktikus otthoni őrlő:

 

https://bit.ly/31SP5x4

 

nem kell bajlódni az állítással két kávékészítési mód között. 

GAgyiXyXy Creative Commons License 2019.06.21 0 0 178971

Szűrője válogatja, hogy kell-e állítani az örlőt hozzá. Az ism the single-hez nálam nem kell. Az ital valóban másabb, kicsit laposabb lesz a kávé, ami nálam egy harsány gyümis kenyainál még jó is. De hogy rossz lenne a kávé...bár minden ízlés dolga. Rossz lenne nem innám.

A szimplához meg szimpla csőr lesz a jó, vagy naked kar, dupla kifolyóval nálam sem adja jól. Azzal lesz crema igazán, ami pszihésen is dob a kávén.

Előzmény: ogrEicsab (178964)
heted7 Creative Commons License 2019.06.21 -2 1 178970

"Jóval finomabb őrlemény kell neki, de az igaz, hogy olyan eredményt közel sem fogsz elérni vele, mint a dupla szűrővel. "
"Nem véletlen, hogy kávézókban, ha szimplát kérsz, a dupla felét kapod, a másik felét kiöntik, vagy megissza a barista."

Kicsit laikusként: azért lehet más oka is: egyszerűen az, hogy más beállítás kell hozzá az őrlőn, és nem akarnak változó szimpla/dupla rendelésenként állítgatni (hiszen elsőre nem mindig sikerül).

Előzmény: ogrEicsab (178964)
Nibiru Creative Commons License 2019.06.21 0 0 178969

Én elsősorban azért használom a dupla szűrőt, mert azzal 1:2 körülbelüli aránynál is nekem megfelelő mennyiséget kapok. De ha épp elég egy kicsit kevesebb is, vagy csak kísérletezek egy kávéval, inkább állítgatom az őrlőt mint hogy kiöntsem a kávé felét. Az állítgatás szerintem csak annak probléma akinek olyan oldalt tekerős fokozatmentes őrlője van. De azzal nem csak a szűrők, de a kávét közötti váltás is külön szívás.

Előzmény: Giuseeppe (178966)
Nibiru Creative Commons License 2019.06.21 0 1 178968

Nem feltétlenül vékonyabb a szimplában a kávépogácsa, viszont más a formája a szűrőnek és sokkal kevesebb lyuk van rajta.  Nekem pont az ellenkezője az igaz annak amit írtál, azaz egy kattintással durvábbra - nem finomabbra - kell őrölni mindig a szimpla esetében.

Előzmény: ogrEicsab (178964)
_MrB_ Creative Commons License 2019.06.21 0 0 178967

Dupla ristrettokat csinálsz a duplával, finom, nem sok, mi baj lenne? :D

Előzmény: tyson107 (178961)
Giuseeppe Creative Commons License 2019.06.21 0 0 178966

Az egyes szűrőkosarat én sem használtam sokat, bár a régi Ranciliomhoz vettem egyet. Ráálltam arrra, ahogy lentebb is írták, hogy mindig duplát csinálok. Reggel akár egy csészébe is, délután, ha már csak egy kávét akarok inni, akkor két külön csészébe csapolok, és az egyik tartalmát kiöntöm. Pazarlás, de kényelmesebb, mint őrlőt állítani, ahogy írod is.

Előzmény: tyson107 (178961)
tyson107 Creative Commons License 2019.06.21 0 0 178965
Értem, nyilván senki sem allitgatja az orlot percenként!
Előzmény: ogrEicsab (178964)
ogrEicsab Creative Commons License 2019.06.21 -1 0 178964

Az őrlési finimság biztos, hogy nem lehet ua., hiszen a kávépogácsa vékonyabb, kisebb az ellenállása. Jóval finomabb őrlemény kell neki, de az igaz, hogy olyan eredményt közel sem fogsz elérni vele, mint a dupla szűrővel. 

Nem véletlen, hogy kávézókban, ha szimplát kérsz, a dupla felét kapod, a másik felét kiöntik, vagy megissza a barista.

Előzmény: tyson107 (178963)
tyson107 Creative Commons License 2019.06.21 0 0 178963

Akkor mire figyeljek?Gondolom az őrlési finomság ugyanaz lehet mint a duplánál,kávé mennyisége elvileg fele de amikor duplát csinálok annál meg mintha sok lenne. Tapmerelés előtt razorztok, vagy sem?

Lehet az a gond, hogy nem razorozok hanem színig töltöm a szűrőt?

Előzmény: GAgyiXyXy (178962)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2019.06.21 0 1 178962

Azért ez a "hajítsad ki" nagyon erős. Kétségkívül nehezebb a szimplával jó eredményt elérni, de nem lehetetlen. Az biztos, hogy nem kezdőknek való. De hogy kidobni? Eszembe nem jutna, hiszen többet használom mint a duplát.

Előzmény: Horyk777 (178960)
tyson107 Creative Commons License 2019.06.21 0 0 178961

Ki bír annyi kávét meginni :)

Előzmény: Horyk777 (178960)
Horyk777 Creative Commons License 2019.06.20 -3 3 178960

Egy adagos szűrőt hajítsad elfele, nem való az semmire.

Mi a baj a dupla szűrővel ha az ad megfelelő minőséget????

Előzmény: tyson107 (178958)
ogrEicsab Creative Commons License 2019.06.19 0 0 178959

Küldtem e-mailt a publikus e-mail címedre.

Előzmény: bcsarli (178957)
tyson107 Creative Commons License 2019.06.19 0 0 178958
Vki aki ismeri a catler gépeket és jár Zalaegerszeg közelében?
Hogy lehet egy adagos szűrővel szép cremat elérni esetleg megmutatná?
Dupla esetén nagyon szép cremat ad!
Jelenleg pertioli cremat használok kávé gyanánt de amikor rendeltem frissen pörkölt kávét annak pl nem lett cremaja illetve kicsit kesernyés ízű lett!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!