Azt tudja esetleg valaki, hogy a képen látható "robbanós zöld kis szemétládákat" melyik cég követte el? Megtalálható minden hazai műszerben, készülékben az 1980-as években.
Kipróbáltam ezt is, R,L,47 Ohm sorban, ugyanaz az L és C, mint előbb. Mellékelem a mérést, fontos, hogy itt 5dB-re kellett kapcsolnom a függőleges beosztást, hogy rendesen látsszon a görbe..
Spektrumanalizátoron ugyanolyan jó. Ha viszont csak SWR érték van, a laza csatolásos mérés élesebb csúcsot ad, mert látható, hogy a soros változatban széles sávban nagyon lecsökken a visszavert teljesítmény, ami SWR-ben mérve 1 körüli széles sávban, nincs olyan éles csúcs.
- azt kell elérni, hogy a rezgőkör energiát vegyen el a generátorból, ne az egész energia verődjön vissza
- ideális rezgőkör esetn ez lehetetlen lenne, hiszen nincs benne disszipatív elem, ami hővé alakítaná az energiát (antenna esetén kisugárzásra kerül az energia, de ez egy kis rezgőkörnél elhanyagolható)
- viszont a rezgőkör nem ideális, tipikusan Q = 100...300 kiviteltől függően, ezt pl. úgy lehet elképzelni, hogy van egy ideális rezgőkör, meg párhuzamosan egy ellenállás, amin hővé alakul a teljesítmény egy része
- persze nem mindegy, az adott esetben mekkora ez a képzeletbeli ellenállás
- egy ilyen HF antennába illesztett trap rezgőkörben az elemértékek és a Q alapján sok kOhm nagyságrendű ellenállás adódik
- ha egyszerűen a rezgőkört párhuzamosan kötöd a generátor 50 Ohm-os kimenetével, ez a nagy ellenállás nem számít semmit, a generátor 50 Ohm-ja úgy agyonüti a rezgőkör Q-ját, hogy keskeny frekvenciasávban nem látszik semmi rezonancia, gyakorlatilag a teljes energia visszaverődik
- ezért kissé transzformálni kell, így illeszteni a terhelést, ezt egy másik, kisebb menetszámú tekerccsel, meg a csatolás mértékével lehet beállítani, így a virtuális veszteségi ellenállást közelíteni lehet a generátor 50 Ohm-hoz
- a rezgőkör így nagyobb, az analizátor pedig kisebb impedanciát lát, nagyjából a menetszám arány négyzete arányában, amit persze a csatolás szorossága is befolyásol
- igy a rezgőkört nem terheli agyon a generátor, lesz éles csúcs, és a virtuális ellenállás észrevehető energiát tud kivenni a genarátorból, vagyis elmozdul az SWR a max értékről
- nem kell pontosan illeszteni, csak annyira, hogy egyáltalán észre lehessen venni, hogy az SWR érték elmozdul a rezonancia közelében
Jó hoszú így szavakban, ahhoz képest, hogy egy 5 centis drótdarabról van szó... :-)))
Készítettem a spektrumanalizátorral egy olyan mérést, amelyet az antenna analizátorral is el tudsz végezni.
A spektrumanalizátor a trackinggel és az iránycsatolóval pont ugyanazt csinálja, amit az antenna analizátor, az egyetlen különbség, hogy ez a visszavert dB értékre van kalibrálva, az antenna analizátor pedig az ebből számolható VSWR-re. A mérés szempontjából ez mindegy.
A lényeg: csatolásba kell hozni a rezgőkört az analizátorral. Ha a tekercs ferritgyűrűn van, akkor adapterrel nem megy, mert a gyűrűn kívül minimális a mágneses tér, így legegyszerűbb egy 1 menetes tekerccsel csatolni. Vagyis át kell egyszer fűzni egy rövid darab drótot a gyűrűn, ennek egyik vége az analizátor koax csatlakozó külső (föld), másik a belső érintkező.
Ha a tekercs hengeres (nem gyűrű), akkor pedig egy hasonló átmérőjű, 2 menetes tekercs az analizátorra. A rezgőkör nincs bekötve sehova. Hengeres tekercs esetén a csatoló tekercset közelíteni kell egyik végéhez. Nem kell túl közel, mert kissé elhangolhatja a rezgőkört, a lényeg, hogy a VSWR esés jól látható legyen.
Amit mutatni fog a műszer: a rezgőkör rezonancia frekvenciájától távol magas VSWR (akár 10-nél is nagyobb, a konkrét érték mindegy). A rezonanciánál az SWR hirtelen csökken, egy keskeny csúcs lesz. Ennek frekvenciája megegyezik a a rezgőkör rezonanciájával. A konkrét WSWR érték közömbös, csak az érdekes, hogy milyen frekvencián van a csúcs.
Mellékelek egy ábrát, amelyen egy ferritgyűrűre készített tekercs és párhuzamos kondenzátor által alkotott rezgőkört mértem fenti módszerrel. A mutatott dB érték a rezonanciától távol végtelen VSWR-nek felel meg, a negatív csúcsnál pedig kb. VSWR=1.3, de ez közömbös, a csatolás mértékétől függ.
Egyébként ez tudod, miért nem működött - elfelejtettem írni:
"Elkészítettem a mérni kívánt a rezgőkört, rákapcsoltam a műszer kimenetére, mintha csak egy antenna lenne, de nem vezetett eredményre. Pedig gondoltam én túl naivan, hogy az antenna is egy rezgőkör... :)"
Az SWR akkor a legalacsonyabb, amit a műszer mér a haladó és a visszavert hullámok arányából, ha azonos impedanciájú rendszereket kötsz össze. Pl. egy tápvonalra azonos nagyságú impedanciát vagy antennát kötsz terhelésként stb. Egy analizátor belsejét kicsit nehezebb átlátni az 50 ohmos híd miatt, hogy jön is belőle jel meg megy is bele egyetlen csatlakozón, de a lényeg ugyanaz. Tehát akkor minimális az SWR, ha az, amit a kimenetére kötsz, nem nulla, nem végtelen impedanciájú, hanem éppen 50 ohm (a részleteket most hagyjuk). Márpedig egy párhuzamos rezgőkör impedanciájának (vizsgakérdés) mije van rezonancián? ...-a, aminek pontos értéke az alkatrészek és a kapcsolás veszteségeitől, minőségétől függ. Vagyis az MFJ analizátorral feltehetőleg nem tudsz így mérni.
A háttérbe belógó vezeték a profi villamosmérnök-rádióamatőrhöz méltó antennám. :-) Ragasztószalag rögzítette a padlástér plafonjához, de néhol lelazult.
Az ősidőkben mindig szerettem volna egy GDO-t, nem teljesült a kívánságom. Gondoltam, most kipróbálom ezt a "spektrumanalizátorból GDO-t" módszert. Szépen működik.
Az analizátoron egy széles sávú iránycsatoló van.
A nagy tekercs egy érdekes szerkezet, ferritantennás rádiók érzékenységének növelésére készítik. Egy nagy légmagos tekercs forgókondenzátorral hangolva. A közelébe kell tenni a rádiót, és ezt a rezgőkört az adásra hangolni. Felerősíti a rezonancia miatt a jelet. Tényleg jól működik.
A kis tekercs kb 5uH, mert ez akadt a kezembe. Ezen a frekvencián kicsit kevés, de legalább laza a csatolás. :-)
Pedig ott van: "Using your new GDO coils, measure the resonant frequency by looking for a dip in SWR or resistance."
Gondolj bele, csatolásba hozol egy rezgőkört a gerjesztett tekerccsel, ami rezonancia környékén elszívja annak energiáját, vagyis csökken a visszavert... Esetleg azért nem látod, mert a trap-nek kicsi a jósági tényezője vagy fizikailag nehéz csatolásba hozni. Próbáld ki valami kicsi, de jó rezgőkörrel.
Persze a freki változásával valószínűleg rendesen hullámzani fog a mért érték, de talán sikerül megtalálni, amit szeretnél - ennél többet a GDO-król is nehezen lehet mondani. Esetleg hogy a csatolás szorossága mit művel.
Köszönöm, de ebben nincs benne a mérendő tekercs mérésének módja, csak az elkészített csatolótekercs bemérése. Jó lenne hozzájutni a hivatkozott QST 2014 júliusi lapszámhoz.
Lehetséges egy MFJ-259B antennaanalizátorral egy rezgőkör rezonanciafrekvenciájának egyszerű mérése, mintha az egy GDO lenne?
VNA-m és GDO-m sajnos nincsen.
Elkészítettem a mérni kívánt a rezgőkört, rákapcsoltam a műszer kimenetére, mintha csak egy antenna lenne, de nem vezetett eredményre. Pedig gondoltam én túl naivan, hogy az antenna is egy rezgőkör... :)
Egy ilyen "adapterkapcsolást" találtam neten, ezzel valóban működhet? A rezonanciafrekvencián alacsony SWR értéket fogok látni a műszer kijelzőjén, vagy más paraméterből fogom látni az eredményt?
Egyébként a mérni kívánt rezgőkör egy W3DZZ trap-je volna, még az antennahuzalok csatlakoztatása nélküli állapotban. Ellenőrizni szeretném, hogy a rezgőkör 7.1MHz-en rezonáns-e?
Anno mikor én rádiózni tanultam, még a rádiótechnika 1970-1980-as Hetényi László Dr (akkor még nem doktorált) írásaiból merítettem a "tudományomat" Aztán 2000-ig Békei Ferenc írásait követtem.
Ezen útmutatások alapján készítettem a kétszer transzponált szupheterodin rádióimat.
Azért itt kérdezősködtem, mert a választ arra kerestem, van-e benne KF szűrő, szomszéd csatorna csillapítás, tükörfrekvencia, és ha már a Baufengnél tartunk nagy jelű viselkedés. Az érzékenység mindegyiknél megvan, de csak saját antennával, aztán "behasal".
A PMR topikon erről nincsen szó, gondoltam egy magasabb osztályban kérdezősködök.
Nem akarok - miután legalább 30 rádióm van - a vásárlás után kudarcélményhez jutni.
Azért szép napot kívánok mindenkinek, majd a Német Funkamatör oldalakon rákérdezek.
Az ár/érték arány is durván javult. Az más történet, hogy már a felsőbb kategóriákban is ott a csájna. Az ipari és digit rádiók között is. Természetesen az ahhoz való árral is.
Egyébként rég nem játszottam URH rádiókkal, de érdekes lehet, hogy a hagyományos r.amatőr gyártók direkt konverziós kézirádiói szelektivitásban és zavarérzékenységben (nem érzékenységben, az ma már nem téma) hogyan viszonyulnak a valamikor hiperolcsó, most már feljövő és kevésbé nagyon olcsó kínaiakhoz. A jeltisztaság meg a komfort is érdekes lehet, de persze nem várom tőled, hogy ilyenekkel foglalkozz, csak leírtam. Mondjuk, ha az alapjukat képező chip ugyanaz, és nemcsak az FT-4-ben, akkor... : -)
Mármint ugyanazon az SDR IC-n alapuló két külön termék eltérő teljesítménnyel és a Yaesu részéről vélhetőleg jobb minőségbiztosítással. Vagy a gyakorlatban nem ez a helyzet?